Acum la Digi FM Cetin Rasit ANDRA - NEMURITORI

Anunţul unui acord între Israel şi Hamas ar putea fi făcut chiar astăzi, scrie CNN. Ce se ştie despre ostaticii din Gaza

Protest of relatives captured by Hamas in Tel Aviv, Israel - 01 Nov 2023
Familiile ostaticilor din Gaza / foto Profimedia

Qatarul speră să anunţe un acord, chiar marţi, 21 noiembrie, pentru eliberarea ostaticilor civili luaţi de Hamas în atacul din 7 octombrie, în schimbul unei pauze în lupte, au declarat pentru CNN o sursă diplomatică şi o altă sursă familiară cu discuţiile. Mişcările palestiniene ţin captivi cel puţin 240 de ostatici în Fâşia Gaza, iar şase dintre aceştia au dublă cetăţenie, israeliană şi română.

Oficialii americani apropiaţi de negocieri au subliniat că, deşi acordul nu este perfectat, sunt din ce în ce mai optimişti şi cred că săptămânile de muncă dificilă sunt pe cale să dea roade în ceea ce priveşte eliberarea ostaticilor.

"Este foarte aproape", a declarat un oficial american de rang înalt pentru CNN, potrivit News.ro. 

Două surse israeliene spun, de asemenea, că un acord ar putea fi anunţat chiar marţi. Eliberarea deţinuţilor pe care Hamas îi cere la schimb trebuie să fie aprobată de guvernul israelian, dar nu se aşteaptă ca aceasta să fie un obstacol, spune una dintre ele.

Acordul ar urma să prevadă eliberarea a 50 de femei şi copii ostatici pe care gruparea militantă i-a luat în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, în schimbul unei pauze de patru-cinci zile în lupte şi a trei deţinuţi palestinieni pentru fiecare ostatic civil eliberat, potrivit mai multor surse.

Conform acordului, Hamas va regrupa, de asemenea, orice alţi ostatici - femei şi copii - pe care i-ar putea găsi în timpul perioadei de pauză a luptelor, lucru pe care gruparea a insistat că nu îl poate face până când nu va fi instituit un armistiţiu complet.

Încetarea temporară a focului ar putea fi prelungită dincolo de perioada convenită pentru ca mai mulţi ostatici să fie eliberaţi, potrivit CNN.

Ostaticii care urmează să fie eliberaţi sunt de diferite naţionalităţi, dar unul dintre ei, pe care americanii speră că va fi eliberat printre primii, este Abigail Edan, o fetiţă americană în vârstă de 3 ani, cea mai tânără ostatică americană, ai cărei părinţi au fost ucişi de Hamas. Nu a fost imediat clar câţi alţi cetăţeni americani - dacă mai există - se vor afla printre cei 50 de ostatici pe care Hamas îi va elibera iniţial.

În zilele în care luptele sunt oprite, Israelul ar urma să oprească zborul dronelor de supraveghere deasupra nordului Fâşiei Gaza timp de cel puţin şase ore în fiecare zi, a declarat una dintre sursele CNN.

Surse diplomatice şi oficiali guvernamentali, inclusiv preşedintele american Joe Biden, au adoptat în ultimele zile un ton mai optimist cu privire la progresul negocierilor, dar sursa diplomatică sugerează că un acord final ar putea fi iminent.

Orice acord ar putea fi însă deraiat de evoluţiile de pe teren din Gaza.

Luni seară, liderul Hamas a afirmat într-o declaraţie că părţile sunt "aproape de a ajunge la un acord de armistiţiu".

NETANYAHU, SUB PRESIUNE

Ultimul impuls în încheierea unui acord vine la doar o zi după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cabinetul de război s-au întâlnit cu familiile ostaticilor.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a numit "misiune sacră şi supremă" întoarcerea israelienilor luaţi ostatici de Hamas la 7 octombrie, într-o declaraţie făcută marţi, în timp ce se confruntă cu furia tot mai mare a membrilor familiilor acestora, din cauza ritmului lent al progreselor în vederea eliberării lor.

"Întoarcerea ostaticilor noştri este o misiune sacră şi supremă - la care mă angajez. Nu vom renunţa la misiunea de a-i aduce înapoi, iar aceasta este responsabilitatea mea, precum şi a cabinetului de război", a declarat el.

Netanyahu a făcut această declaraţie după ce el şi cabinetul său de război s-au întâlnit luni cu familiile ostaticilor, spunând că acestea "sunt mereu în inima sa şi îi ghidează acţiunile".

Premierul a promis că nu se va opri din luptă până când guvernul israelian nu îi va aduce acasă pe ostatici şi nu va distruge Hamas. Dar, recent, tensiunile au explodat, deoarece familiile frustrate ale ostaticilor cer răspunsuri din partea guvernului cu privire la soarta celor dragi lor şi vor un acord pentru eliberarea lor.

Până în prezent, doar câteva familii s-au întâlnit cu Netanyahu - ceea ce a înfuriat sute de alte rude ale ostaticilor care spun că guvernul nu face suficient pentru a-i elibera.

Pentru unii, întâlnirea nu a făcut decât să le adâncească frustrarea. Udi Goren, al cărui văr, Tal Chaimi, a fost luat prizonier, a părăsit mai devreme întâlnirea, spunând că a simţit că nu i-au fost furnizat informaţii noi despre ostatici, inclusiv detalii despre o posibilă înţelegere pentru eliberarea lor.

CE SE ŞTIE DESPRE OSTATICII REŢINUŢI ÎN GAZA

Cine sunt ostaticii?

Hamas deţine aproximativ 240 de ostatici în urma atacului terorist din 7 octombrie din sudul Israelului, care a ucis 1.200 de persoane, potrivit armatei israeliene.
Doar patru dintre ei au fost eliberaţi de atunci, unul a fost salvat şi cel puţin trei au fost găsiţi morţi.

Printre ostatici se numără copii şi bătrâni răpiţi din kibbutzuri, tineri urmăriţi în timp ce fugeau de la festivalul de muzică Nova, familii şi soldaţi israelieni. Sunt persoane din peste 25 de ţări, potrivit guvernului israelian. Şase dintre ele au şi cetăţenie română, dar Ministerul român de Externe nu a precizat câţi sunt bărbaţi, femei sau copii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în octombrie că 33 dintre ostatici erau copii, deşi numărul total de ostatici comunicat de armata israeliană a fluctuat de atunci.

A fost eliberat vreunul dintre ei?

Hamas a eliberat doi ostatici americani, Judith Tai Raanan şi fiica ei de 17 ani, Natalie, la 20 octombrie.

Câteva zile mai târziu, Hamas a eliberat alţi doi ostatici: Yocheved Lifschitz, o femeie în vârstă de 85 de ani, şi vecina sa, Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani, din Nir Oz.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat, de asemenea, că au salvat-o luna trecută pe tânăra soldat Ori Megidish în urma unei operaţiuni terestre.

A fost ucis vreunul dintre ei?

Pe de altă parte, armata israeliană a găsit cadavrele a cel puţin trei ostatici de când a lansat ofensiva terestră în Gaza.

Shani Louk, o israeliană de 23 de ani care avea şi cetăţenie germană, răpită de la festivalul de muzică Nova, a fost declarată moartă la 30 octombrie.

Săptămâna trecută, IDF a găsit alte două cadavre în faţa spitalului Al-Shifa din oraşul Gaza: Yehudit Weiss, o femeie în vârstă de 65 de ani, şi Noa Marciano, o tânără înrolată în forţele armate, care avea 19 ani.

Cine a luat ostaticii şi unde sunt ţinuţi?

Nu toţi ostaticii sunt deţinuţi de Hamas. La începutul acestei luni, Jihadul Islamic Palestinian (PIJ), o grupare islamistă rivală, a publicat o înregistrare video cu doi ostatici - o femeie în vârstă de 77 de ani şi un băiat de 13 ani - şi a declarat că este pregătită să îi elibereze pe amândoi din motive umanitare. Acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Care a fost reacţia în Israel?

Guvernul lui Netanyahu s-a confruntat cu reacţii furibunde din partea publicului israelian şi a familiilor ostaticilor, care doresc să se facă mai mult pentru a asigura eliberarea acestora. Săptămâna trecută, mii de protestatari au mărşăluit la poalele Ierusalimului spre reşedinţa lui Netanyahu. Demonstraţii similare au avut loc şi la Tel Aviv.

Cum a rezolvat Israelul crizele anterioare ale ostaticilor?

Anterior, Israelul a fost dispus să plătească un preţ ridicat pentru a asigura eliberarea ostaticilor. Gilad Shalit, un soldat israelian, a fost capturat de Hamas în 2006 şi reţinut timp de cinci ani. Pentru a-l elibera, Israelul a schimbat peste 1.000 de deţinuţi palestinieni, mulţi dintre ei fiind condamnaţi pentru atacuri mortale împotriva israelienilor.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
1 dec 2023
Extra Matinal: cu România la podcast
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
mesaje sfantul andrei 2023
Mesaje de Sfântul Andrei: cele mai frumoase urări și felicitări...
Pe aceeași temă
Solemn Opening Session of the Cortes Generales of the XV Legislature in the Congress of Deputies
Israelul îşi recheamă ambasadoarea de la Madrid și o convoacă pe cea a Spaniei după...
gaza (15)
Qatarul confirmă prelungirea armistiţiului între Israel şi Hamas cu încă o zi
Prizonier palestinian
Israelul anunţă că a eliberat 33 de prizonieri palestinieni
Secretarul de stat american Antony Blinken
Blinken se va întoarce în Israel, în timp ce SUA speră să vadă noi prelungiri ale...
Te-ar putea interesa și
Ostatici eliberați de Hamas/ Profimedia
Detalii șocante dezvăluite de ostaticii eliberaţi de Hamas. Aveau mese neregulate și foloseau...
Israelul a eliberat 39 de palestinieni / Twitter
Israelul a eliberat 39 de palestinieni în schimbul celor 17 ostatici reţinuţi de Hamas și a...
Amar Abu Jalalah, comandant al Forţelor Navale ale Hamas a fost ucis
Un comandant al Forţelor Navale ale Hamas a fost ucis, susţine Israelul
Armata israeliană a demolat un tunel Hamas descoperit sub spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza
Armata israeliană a distrus un tunel Hamas de sub spitalul Al-Shifa. Azi a intrat în vigoare...
Partenerii noștri
Digi24 Abia dată în folosință, autostrada A0 a fost inaugurată și de vitezomani. Primul, un tânăr de 19 ani: 4 luni fără permis și amendă
Abia dată în folosință, autostrada A0 a fost inaugurată și de vitezomani...
DigiSport "Mi-aș dori să jucăm meciul inaugural cu Germania". Mihai Stoichiță, înaintea tragerii la sorți pentru EURO 2024
"Mi-aș dori să jucăm meciul inaugural cu Germania". Mihai Stoichiță...
PeRoz Adevărul despre viața la conacul lui Hugh Hefner. O fostă iubită a rupt tăcerea: ”Se întâmplau lucruri de neimaginat”
Adevărul despre viața la conacul lui Hugh Hefner. O fostă iubită a rupt...
Film Now Picioare lungi, rochie mini. Soția lui Hugh Grant, la brațul actorului, într-o apariție publică rară, la premiera „Wonka”
Picioare lungi, rochie mini. Soția lui Hugh Grant, la brațul actorului...
Digi World Cinci alimente considerate sănătoase, care se pot transforma într-unele periculoase pentru cei care au probleme cu glicemia
Cinci alimente considerate sănătoase, care se pot transforma într-unele...
ProFM Jennifer Lopez, în colanți mulați și un tricou cu vedere la abdomenul "de fier", într-o zi în care nu a lipsit de la sală
Jennifer Lopez, în colanți mulați și un tricou cu vedere la abdomenul "de...
Digi Life Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la combaterea problemei
Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la...
accident
Două persoane, transportate la spital după ce un autoturism şi un microbuz...
Ultimele știri din matinalii
romina gingasu la digi fm
La prima întâlnire cu Romina Gingașu, Piero Ferrari i-a dat un test. Ce a întrebat-o
diana sosoaca a facut scandal in parlament 21 noiembrie 2023
Florin Negruțiu, despre circul făcut de Diana Șoșoacă în Parlament: „Încearcă să-l copieze pe...
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre renovarea bojdeucăi lui Ion Creangă: „Creangă nu a trăit în lux, în...
florin negrutiu
Florin Negruțiu, despre ceasul de 30.000 de euro al lui Rareș Bogdan: „Oamenii trebuie să știe...
Ultimele știri
Filipe Luis
Fostul internaţional brazilian Filipe Luis îşi încheie cariera de fotbalist: "A fost o decizie...
Rona Hartner
Rona Hartner va fi condusă pe ultimul drum astăzi, de Ziua Națională a României. Cântăreața va...
Portraits - 2020 Laureus World Sports Awards - Berlin
Nadia Comăneci, mesaj pentru români de Ziua Națională (VIDEO)
elena lasconi
Elena Lasconi, întrebată dacă ar candida la alegerile prezidenţiale: „Mi se pare că e o...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate