În USR-PLUS au apărut voci care critică scorul de 8,8% al partidului la locale. „La parlamentare va fi o altă poveste”, spune Dan Barna. Liderul partidului consideră că la alegerile din 27 septembrie rezultatul a fost unul „remarcabil”. Primele critici i-au aparținut fostului membru USR și consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru. „Rezultatele USR-PLUS sunt dezastruoase”, a scris acesta pe Facebook într-o amplă postare. Și deputatul Adrian-Claudiu Prisnel a criticat scorul partidului. „Rezultatul alegerilor locale, cu foarte puține excepții, este mediocru spre slab”, spune acesta.
Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Cât vă propuneți să obțineți la parlamentare?
Dan Barna, copreședinte USR-PLUS: La parlamentare este o altă poveste. Scorul va fi semnificativ mai mare, pentru că la locale, primarii în funcție, și de fapt rezultatul – de asta spun că este un succes, pentru că noi am obținut acest rezultat remarcabil în condițiile unor alegeri într-un singur tur.
Dacă aveam alegeri în două tururi, rezultatul ar fi fost de două, trei ori mai bun, fără îndoială. Într-un singur tur, practic o singură șansă, eu zic că am exploatat-o foarte bine.
La parlamentare însă, votul politic legat de viitorul României e cumva diferit, pentru că nu mai sunt interesele locale în comune, în orașe... De data aceasta a fost un element interesant. 57% vot în rural și doar 32, 33% vot în urban. Ceea ce arată că la nivelul comunelor, primarii sunt foarte motivați să-și scoată electoratul. La parlamentare votul va fi mult echilibrat, cum a fost dealtfel la europarlamentare.
Sunt foarte convins că vom trece semnificativ de 20%.
Cosmin Prelipceanu: Știți ce a postat colegul dumneavostră, Andrei Caramitru?
Dan Barna: Să fim foarte corecți - demult fostul nostru coleg. Nu mai este în USR de mult timp.
Cosmin Prelipceanu: Bun, fostul dumneavoastră coleg spune așa... „Scorul politic la nivel National (ăla care contează pentru parlamentare) e sub 9%. Un piculeț doar peste Ponta”.
Dan Barna: Doar că acest vot nu contează la parlamentare. Pentru că la parlamentare mesajul politic pentru ceea ce înseamnă Parlamentul României. Rezultatele pe care le-am obținut sunt exact în limitele analizelor și sondajelor pe care le aveam în vedere. Adică noi ne așteptam la locale undeva între 10 și 12%. Dacă luăm și locurile unde am avut alianțe, suntem la 13%, deci am depășit cu puțin, dacă luăm strict doar noi, suntem exact în marja asta de 10 și ceva. Iar la parlamentare, toate sondajele dau în momentul de față un sor undeva la 18-20%. Un scor are este foarte realist și care de fapt confirmă și mesajul pe care îl primim de la cetățenii care își susțin primarii lor, dar când sunt întrebați „Care credeți că e partidul care va face reformă în România?”, spre 70% spun USR-PLUS.
Imediat după alegerile din 27 septembrie, Andrei Caramitru a criticat dur scorul USR-PLUS și întreabă retoric „cine răspunde?” pentru asta.
„O sa va stric ziua. Rezultatele USRPLUS sunt dezastruoase. Cine răspunde ?
Da da știu. Bucuresti, Brasov, Timișoara, Câmpulung, Alba Iulia, Bacău. In total 45 de primari. Wow! Evident ca ma bucur.
Însă - Per total - e un dezastru.
- Scorul politic la nivel National (ăla care contează pentru parlamentare) e sub 9%. Un piculeț doar peste Ponta. Pmp a câștigat mai multi primari in țară. Un dezastru de proporții epice care NU poate fi justificat. Nu poți cădea de la 22 la suta la 9 și sa explici cu tot felul de artificii.
- Și ăla 9% (care vine din câștigurile de orașe) au venit sau din colaborare cu PNL (forțată de PNL sau negociata local) sau prin succes individual al unor candidați excepționali care NU sunt din tabăra Barna/Ciolos
- Haide sa le luam pe bucatele - rezultatele NU au fost meritul conducerii centrale. Din contra. Dacă Nicușor și Orban nu făceau deal și puneau presiune pe USRPLUS sa colaboreze - Firea și toți primarii de sectoare erau azi de la PSD. Bacău a fost castigat cu susținerea PNL (pentru ca Viziteu e smart și și-a făcut strategia singur). In Alba Iulia a câștigat fostul viceprimar PNL transferat la USR (o mișcare deșteaptă, singura din păcate). Voturile spectaculoase (Brasov, Timișoara) au venit de la oameni care NU sunt apropiați de Barna/Ciolos. La fel voturile bune din Constanta sau Iași. Elena Lascau a câștigat Câmpulung de capul ei, fiind grozava și super cunoscuta.
Totuși. După 4 ani de lupta. După ce adaugi PLUS (care habar nu am ce voturi aduce, ca nu a adus absolut nimic in alegerile astea, zero câstiguri). Sa ajungi la același scor National pe care l-a scos Nicușor in 2016 practic singur și fără structuri locale? E o catastrofă de proporții epice.
Oamenii din USR și PLUS trebuie sa se gândească foarte bine cum continua. Ca tendința e spre irelevanta in parlament. Eu le sugerez așa
- 1) trebuie schimbată conducerea ACUM. Aveți niște super-star-uri validate acum prin vot (nu ca Barna care a pierdut rușinos și Ciolos care nu a candidat singur niciodată la nimic). Fritz. Coliban. Viziteu. Elena Lasconi de la Câmpulung, Clotilde, Radu de la Sector 2). Plus Stelian Ion, Zainea, Cosette (care au pierdut dar au avut super scoruri de fapt). Vlad Voiculescu. Super echipa. De ce e nevoie exact de Barna? Sau de Ciolos? Sincer vorbind. Nu are sens
- 2) dacă Nicușor se înscrie in PNL e sfârșitul USRPLUS. Va spun clar. Pierdeți jumătate din voturi, dacă mai intrati in parlament. Trebuie sa evitați asta. Eu i-as oferi - oricând dacă vrea sa se înscrie intr-un partid - președinția USRPLUS. E al doilea cel mai votat om din Romania după Presedinte. Dacă ar avea așa o propunere măcar va ezita sa între in PNL cred. Sau măcar rămâne independent. Gândiți-va foarte foarte atent la asta
- 3) terminati cu atacurile la PNL. NU funcționează electoral. Merge doar in Brasov și Timișoara (unde PNL avea oameni super erodati și electoratul nu e deloc tipic pentru Romania). Trebuie sa dați mesajul ca veți colabora decent in viitorul guvern, sa explicați ca fără voi PNL nu va avea forța sa facă reformele. Și ca un vot pentru voi e o garanție de reforma mai rapida. Dar - când atacați PNL - pierdeți voturi la greu. E o imensa prostie.
- 4) atrageți naibii oameni buni și CUNOSCUȚI, cu carisma. Nu mai puneți candidați no name ca nu ii Votează lumea. Faceți oferte la cei mai respectati oameni din fiecare zona sa preia filialele. Ca acum aveți la habarnisti care au luat scoruri ridicole in cam jumătate din țară. In câte județe nu ați făcut pragul ? Aud? 10-15-20?
- Terminati cu limbaje și abordări elitiste. Ca nu luați niciodată peste 9% așa. Romania e o țara complicata și mare, unde imensa majoritate (vreo 85%) NU au studii universitare. Hipsterii cool dacă sunt 2% și nici măcar nu au viza de flotant dacă nu v-ați prins deja (ca de asta scorul a fost slab la consiliu in Bucuresti - ca cei care au votat la europarlamentare NU au voie sa voteze la locale și parlamentare da?).
Eu cred de fapt ca singura speranta e in noii primari care acum nu mai depind de ciolos și barna și care pot prelua rapid partidul. Altfel se duce totul dracului. Sa nu Spuneti ca nu v-am spus.”, spune Andrei Caramitru.
Deputatul USR-PLUS Adrian-Claudiu Prisnel a criticat și el pe Facebook rezultatul partidului obținut pe 27 septembrie. „De fiecare dată când am vorbit public despre USR, am făcut-o curajos, fără ocolișuri, și așa o voi face și acum - rezultatul alegerilor locale, cu foarte puține excepții, este mediocru spre slab. Mă uit la rezultatele USRPLUS din Craiova, din Dolj și din țară și nu sunt deloc mulțumit - nici de local, nici de național”, scrie Prisnel.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!