Comisia Europeană a propus o reformă a sistemului de acordare a dreptului de azil. Instituția a eliminat cotele obligatorii de refugiați, însă a introdus un mecanism de „solidaritate obligatorie” între statele membre, ce va fi activat atunci când una dintre țări se află într-o situație de urgență.
La cinci ani după valul migrator din 2015, noul „Pact european asupra migrației și azilului” prevede că țările care nu doresc să preia solicitanți de azil vor trebui să participe altfel la efortul comun - fie să participe la repatrierea celor respinși, fie la construcția unor tabere de refugiați.
Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Austria au refuzat insistent să primească refugiați, în urma războiului civil din Siria.
Noile reguli pun la adăpost de urmărirea penală organizațiile neguvernamentale care salvează refugiații aflați pe mare, în contextul în care mii de persoane s-au înecat în încercarea de a ajunge în Europa. De asemenea, ele spun că țara care va examina cererea de azil va fi aceea unde imigrantul are o rudă sau unde a muncit ori a studiat. În celelalte cazuri, țara în care persoana respectivă a ajuns va rămâne în continuare responsabilă cu soluționarea cererii.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!