Acum la Digi FM DR DRE - Keep Their Heads Ringin

30 de zile din '89 - Episodul 5

URSS

26.03.1989 – Alegeri pentru Congresul Sovietelor din URSS

Comunismul românesc datorează totul Uniunii Sovietice. Partidul cu mai puțin de 1.000 de membri în România, la finalul celui de-al doilea război mondial, a fost împins la putere de Moscova, fără ca părerea românilor de rând să conteze câtuși de puțin. Dar de la ”Stalin și poporul rus libertate ne-au adus”, o scandare șlagăr în România anilor '50, s-a ajuns rapid la o distanțare de politica Kremlinului, momentul de cotitură fiind invazia Cehoslovaciei din 1968, pe care Ceaușescu a criticat-o în mod public.

De altfel, dictatorul de la București a preferat să-și facă prieteni în țările comuniste din Asia și în noile republici africane, conduse la fel despotic precum România. Nici măcar Mihail Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice instalat la Kremlin în 1985, nu l-a făcut pe Ceaușescu să-și schimbe părerile. Cu atât mai mult cu cât liderul sovietic a promis, încă de venirea la putere, ”deschidere” (glasnost) și ”restructurare” (perestroika).

Restructurarea, văzută cu rezerve și de vechi și grei comuniști din URSS, s-a simțit cel mai bine pe 26 martie 1989, la alegerile pentru noul Congres al Sovietelor. Pentru prima oară în istorie, pentru legislativul sovietic au candidat oameni fără carnet roșu de partid. Chiar dacă partidul conducător și sateliții săi au câștigat 85% din mandate, mulți lideri comuniști regionali cu vechime mare au rămas pe dinafară.

Aceștia au fost înlocuiți de oameni precum Andrei Saharov, fizician, Valentin Dikul, fost artist de circ, Anatoli Firsov, fost jucător de hochei sau Boris Elțîn, fost prim-secretar al Moscovei, care demisionase din Partidul Comunist pentru că restructurarea promisă de Gorbaciov mergea prea greu.
De fapt, prin alegerile din 26 martie 1989 din Uniunea Sovietică Gorbaciov n-a făcut altceva decât să grăbească prăbușirea comunismului în Europa de Est.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
Stefan Banica, Concerte de Craciun 2024
Ștefan Bănică pregătește un concert gratuit de Crăciun. Unde va avea...
Elon Musk/ Profimedia
Elon Musk devine prima persoană din lume cu o avere netă care...
Macro,Dog,Nose,With,Blur,Background
Proprietarul unui căţel, amendat cu 12.000 după ce l-a abandonat pe...
Alte videouri
gabriel diaconu
„Trezirea în conștiință” sau manipulare? Un psihiatru explică
DSC02133-88
Denis de la The Motans, invitat special la aniversarea de 9 ani Digi FM
Costel
Costel: „Prințul meu are palat”
florin negrutiu 780x440-1
Florin Negruțiu, despre omagiul controversat pentru Elisabeta Lipă
Ultimele știri
BUCURESTI - COMISIA JURIDICA - VOT RIDICARE IMUNITATE - NELU TAT
Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită
Puști grădiniță
Un puști de la grădi, vedetă pe TikTok, după „gafa” pe care a făcut-o la serbare. Utilizatorii...
Un tânăr și-a tăiat buletinul și a postat clipul pe TikTok
Semnalul de alarmă tras de autorități după ce mai mulți români s-au filmat în timp ce își...
Le président français Emmanuel Macron reçoit ses homologues américain Donald Trump et ukrainien Volodymyr Zelensky au palais présidentiel de l'Elysée à Paris
Donald Trump, desemnat personalitatea anului 2024 de revista Time