Noul coronavirus suferă noi mutații, însă acest lucru este normal, spun specialiștii. Până acum, mutațiile virusului SARS-CoV-2 nu par să aibă consecințe notabile, notează AFP, citată de Agerpres.
Coronavirusurile suferă mutații mai lent decât alte virusuri ARN: până în prezent, spre exemplu, SARS-CoV-2 a suferit mutații de două ori mai lent decât virusul gripal și de patru ori mai lent decât HIV. Oamenii de știință consideră chiar că noul coronavirus este relativ stabil din punct de vedere genetic.
Mutațiile genetice ale coronavirusului sunt monitorizate în lumea întreagă de cercetători, iar până în acest moment, nimic nu indică în mod clar că SARS-CoV-2 ar fi suferit mutații care să modifice semnificativ efectele sale asupra oamenilor.
Cât privește ipoteza formulată în august de un cercetător din Singapore, potrivit căreia virusul devine mai puțin virulent, nu a fost fundamentată științific. Din nou, o gravitate mai scăzută a simptomelor poate fi explicată prin alți factori: mai puține comorbidități, un tratament mai eficient etc.
Pentru că SARS-CoV-2 suferă mutații relativ lent, un vaccin care să-l combată poate fi realizat fără mari obstacole.
Cea mai mare parte a vaccinurilor au fost dezvoltate cu virusuri care corespund primelor sușe din Wuhan, dar numeroși cercetători și companii au încercat să testeze dacă anticorpii pe care reușesc să-i producă prin intermediul vaccinului lor candidat neutralizează de asemenea și virusurile noi, și au văzut efectiv că virusurile noi sunt neutralizate la fel de bine ca și cele mai vechi. Așadar, pentru moment, nu pare că aceste mutații, deși reale, ne duc la concluzia că ar trebui să procedăm ca în cazul gripei, un vaccin diferit în fiecare an, a explicat Marie-Paule Kieny, virolog.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!