Acum la Digi FM Ramon Cotizo MIKA - Relax

Violeta Alexandru, mesaj pentru Vlad Voiculescu: „Dacă se rezumă la transparență, riscă să ajungă dependent de like-uri pe Facebook”

Violeta Alexandru

Transparența înseamnă să vrei să vezi unde greșești și să cauți să îndrepți, îi transmite Violeta Alexandru lui Vlad Voiculescu. Reacția ei vine după disputa care a apărut pe tema datelor defalcate: „Dacă se rezumă la transparență, riscă să ajungă dependent de like-uri pe Facebook”.

„Știu ce tactică are sistemul public, mai ales cel militarizat, să te <împacheteze>, ce antrenament are să te lase să crezi că tu conduci până când ajungi să vorbești și tu limba lui . Rezistă cine are experiență de management, cine știe să fie drept și ferm, cine nu se ferește să deranjeze. Dacă te văd că te temi/că ești prea preocupat de imaginea publică/că vrei să îți faci prieteni, ești o țintă sigură. Cine a lucrat toată viața în sistemul public și nu a mai luat contact cu mediul privat, nici nu o recunoască ce spun. E deja sistem. Nu este nicio problemă cu publicarea datelor statistice despre vaccinare. Sunt date statistice. Americanii, partenerii noștri, ca să dau doar un exemplu, publică de ani buni ce nici cu gândul nu gândiți. Și sunt OK.

Publicarea de date deschise ține de sănătatea funcționării instituțiilor, pentru că tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el ci reprezintă un mijloc pentru a servi cetățenii. Nu are de ce să îi fie frică de ei. Cele două experiențe de Ministru au fost lecții de viață pentru mine. În 2016, mă ocupam de transparență și consultare publică. Pentru fiecare set de date deschise publicat - inclusiv informații despre întâlnirile miniștrilor și ale secretarilor de stat cu grupurile interesate să influențeze decizia publică în legătură cu care nu m-am lăsat până nu au fost publice - se ridica un munte de obstacole din sistem. În 2020, fiecare statistică despre întârzierile caselor de pensii în calcularea sau recalcularea dosarelor făcea valuri în sistem. Cine rezistă acestor presiuni, vizibile și invizibile, face reforme. Adevărul este că un Ministru nu trebuie să se rezume la transparență, trebuie să lase schimbări și rezultate pentru oameni. Dacă se rezumă la transparență, riscă să ajungă dependent de like-uri pe facebook. Și poate mai mult. Transparența până la detaliu trebuie să fie parte din măsurile de eficientizare a aparatului public. Când o instituție știe că datele despre munca sa sunt publice se va gândi de două ori dacă mai trage de timp sau nu. Nici nu trebuie să iei cine știe ce măsuri publice pentru performanța din administrație, transparența face cel puțin ½ din obiectivul denumit profesionalizare”, transmite Violeta Alexandru, președintele PNL București.

Liderul PNL București îi transmite lui Vlad Voiculescu că „transparența înseamnă să vrei să vezi unde greșești și să cauți să îndrepți”. „Cine are puterea să vadă acest lucru, face reforme”, mai spune Violeta Alexandru.

„Ce s-a întâmplat cu cele 37 de centre de vaccinare din 48, cui se adresau ele și ce capacitate aveau, aceste aspecte vor fi lămurite. Asta este o altă discuție. Foarte importantă. Aici da, trebuie verificat, corp de control sau ce trebuie. Specialiștii au loc să explice pe acest subiect, bănuiesc că există explicații. Pentru toți românii care trebuie să aibă încredere că sunt respectați, indiferent de profesie, de vârstă, de statut social. Altfel, se acutizează acest sentiment că unii români sunt speciali și alții mai ... fraieri. Dacă nu se explică, asumat, clar, aici se va ajunge. La un fenomen care va genera cele mai grave reacții în societate în general dar și în mediul politic. Aici răspunsul e clar: transparență totală în explicațiile oferite”, conchide Violeta Alexandru.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că a trimis Corpul de control la MS pentru a face verificări cu privire la existența avizelor necesare publicării unei raportări defalcate a datelor referitoare la pandemie.

„Ministerul Sănătății a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie și vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informații absolut firești și nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe județe, și pe centre de vaccinare. Pentru a lămuri rapid poziția mea, iată mai jos ideile principale: Transparența deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu”, a declarat Vlad Voiculescu.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
zuckerberg yacht
Yahturile miliardarilor din domeniul tehnologiei, de la Mark...
maria cârneci
Maria Cârneci, despre cum a început povestea de dragoste cu soțul...
Palatul construit pe malul Mării Negre, la Gelendjik/ Foto: Captură video Youtube
Imagini inedite din „palatul de un miliard de euro al lui Putin”...
Pe aceeași temă
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu, la DNA, după ce a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu: "Deciziile...
Ciprian Ciucu
Vlad Voiculescu: Sper că Ciprian Ciucu nu este doar o piesă de domino în jocurile cuplului...
RADOI_DNA_32INQUAM_Ilona_Andrei
Ion Rădoi le-a cerut lui Ludovic Orban și Violetei Alexandru să îl oprească pe Cătălin Drulă
vlad voiculescu 20210413152411__CL_8555
Vlad Voiculescu, reacție dură la acuzațiile lui Alexandru Rafila: „Medicul de laborator Rafila...
Te-ar putea interesa și
Violeta Alexandru
Violeta Alexandru, despre partidul pe care îl înființează alături de Ludovic Orban: Nicio...
vlad voiculescu 20210413152411__CL_8555
Voiculescu și Mihăilă avertizează că nu mai sunt bani pentru plata medicilor: „De ce nu-ți...
vlad voiculescu ID130142_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Vlad Voiculescu, despre Florin Cîțu: Cineva i-a dat o funcţie, nu a fost ales. A început să...
vlad voiculescu ID157379_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Vlad Voiculescu: Ce îngrozitoare rușine! Ce păcăleală ieftină!
Partenerii noștri
Digi24 Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni...
DigiSport Răsturnare totală de situație în cazul lui Florinel Coman!
Răsturnare totală de situație în cazul lui Florinel Coman!
PeRoz Ce a descoperit o fată despre iubitul ei, imediat ce l-a părăsit. "Am realizat că toți prietenii lui și familia știau și mi-au ascuns"
Ce a descoperit o fată despre iubitul ei, imediat ce l-a părăsit. "Am...
Film Now Regizorul "Mad Max", despre tensiunile dintre Charlize Theron și Tom Hardy: "Doi actori foarte diferiți". Ea, "incredibil de disciplinată", el, rănit, dar strălucitor
Regizorul "Mad Max", despre tensiunile dintre Charlize Theron și Tom...
Digi World Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat. Indiciile care au dus la poziționarea exactă a capodoperei lui Da Vinci
Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat...
Stirile Kanal D Unde și la ce oră se vor publica subiectele pentru Evaluarea Națională 2024 la Limba Română citit pentru clasa a 2-a
Unde și la ce oră se vor publica subiectele pentru Evaluarea Națională...
ProFM Celine Dion, în lacrimi la concertul The Rolling Stones, în Vegas. Imaginile cu artista, surprinse în tribunele stadionului Allegiant
Celine Dion, în lacrimi la concertul The Rolling Stones, în Vegas...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Boxing 2024: Tyson vs Paul Press Conference
Legenda boxului Mike Tyson anunță o posibilă revenire în ring, după meciul cu Jake Paul
nepalezi buzau
Visul românesc al familiei Darnal. Povestea soților nepalezi mutați în România
halep (3)
Simona Halep joacă marţi, în primul tur la Trophée Clarins. Este al doilea meci al sportivei...
cannes 2024 profimedia-0872582112
Festivalul de la Cannes 2024, gata de deschidere. Cele mai așteptate filme și vedete