Acum la Digi FM DUA LIPA - Be the one

USR îi cere președintelui Klaus Iohannis să promulge Legea mirosurilor

Klaus Iohannis arată cu degetul supărat, nervos
Foto: Captură video Digi24

Parlamentarii USR îi solicită președintelui Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, să promulge Legea mirosurilor, adoptată de Parlament la inițiativa USR. Scrisoarea deschisă adresată președintelui este însoțită de peste 6.000 de semnături ale cetățenilor care vor să respire un aer curat.

Legea Mirosurilor, adică legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului, inițiată de deputatul USR Cornel Zainea și senatorul USR Allen Coliban, a fost adoptată de Parlament pe 17 iunie, iar astăzi a fost trimisă Președinției spre promulgare.

În textul scrisorii adresate președintelui, parlamentarii USR argumentează și de ce consideră nefondate îngrijorările formulate în ultimele zile, în spațiul public, de unele asociații care activează în domeniul agriculturii.

Scrisoarea deschisă:

„În atenția Excelenței Sale, Președintele României, Klaus Werner Iohannis

Stimate Domnule Președinte,

Având în vedere numeroasele solicitări care v-au fost înaintate cu referire la promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului (Legea Mirosurilor), adoptată în data de 17 iunie de Camera Deputaților, cu 309 voturi pentru și o abținere, care a fost trimisă spre promulgare în data de 22.06.2020,

În numele tuturor cetățenilor susținători ai legii, ale căror peste 6000 de semnături le regăsiți în anexa atașată prezentei scrisori,

Vă solicităm să promulgați Legea Mirosurilor!

Legea Mirosurilor este un proiect inițiat cu susținerea mai multor parlamentari din diferite partide, ca răspuns la numeroase sesizări venite din partea cetățenilor cu privire la disconfortul olfactiv generat de depozite de deșeuri, activități industriale sau ferme.

Având în vedere că disconfortul olfactiv este generat de cele mai multe ori de substanțe care ne afectează și sănătatea, Legea Mirosurilor acoperă un vid legislativ, prin stabilirea unor reglementări clare referitoare la măsurarea și monitorizarea disconfortului olfactiv, precum și la prevenirea, eliminarea sau reducerea acestuia, astfel încât acesta să nu afecteze sănătatea populației și mediul în ansamblul său.

Cu privire la argumentele care v-au fost transmise pentru a nu promulga Legea Mirosurilor, aducem următoarele clarificări:

Referitor la îngrijorările conform cărora primarii pot închide activitatea fermelor după ce administratorii acestora au depus eforturi pentru obținerea autorizațiilor integrate de mediu, precizăm că primarul nu poate închide fermele care sunt supuse reglementărilor privind protecția mediului.

Primarul nu are atribuții de inspecție și control asupra autorizațiilor integrate de mediu. Actele de reglementare din domeniul protecției mediului, din care fac parte și autorizațiile integrate de mediu, sunt emise de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, iar activitatea de inspecţie şi control în domeniul protecţiei mediului este realizată de Garda Națională de Mediu și de comisariatele județene ale acesteia, conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului.

De altfel, am observat că se propagă în spațiul public o confuzie între autoritatea publică pentru protecția mediului și primar. Dorim să atragem atenția că primarul nu reprezintă autoritatea publică centrală pentru protecția mediului. Conform art. 61 litera a) din forma actuală a OUG 195/2005 privind protecția mediului, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, adică Garda Națională de Mediu, poate „dispune încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de disconfort, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare". Legea Mirosurilor doar adaugă la articolul 61 litera a și disconfortul olfactiv și planul de gestionare a disconfortului olfactiv.

Posibilitatea autorităților publice locale de a interzice în anumite zone din localități desfășurarea unor activități care ar putea genera disconfort nu este o noutate adusă de Legea Mirosurilor.

Conform actualelor prevederi ale art. 70 lit. g) din OUG 195/2005 pentru asigurarea unui mediu de viaţă sănătos, autorităţile administraţiei publice locale au obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea temporară sau permanentă, accesul anumitor tipuri de autovehicule sau desfăşurarea unor activităţi generatoare de disconfort pentru populaţie în anumite zone ale localităţilor, cu predominanţă în spaţiile destinate locuinţelor, în zonele destinate tratamentului, odihnei, recreerii şi agrementului. Legea Mirosurilor doar adaugă la articolul 70 litera g și disconfortul olfactiv. Conținutul Planului de gestionare a disconfortului olfactiv pentru toate activităţile care pot crea disconfort olfactiv și metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv se stabilesc prin Hotărâre de Guvern și vor trebui respectate și de către autoritățile publice locale.

Este important de precizat că prevederile art. 70 lit. g) din OUG 195/2005 privind protecția mediului sunt limitative, în sensul că au în vedere doar anumite zone din interiorul localităților - zonele de locuit, zonele destinate tratamentului, odihnei, recreerii şi agrementului, iar scopul principal este asigurarea unui mediu de viață sănătos.

În aplicarea OUG 195/2005 privind protecția mediului, anumite autorități locale au luat deja astfel de măsuri. De exemplu, prin Hotărârea Consiliului Local 371/30.10.2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, Consiliul Local Timișoara a interzis creșterea animalelor şi a păsărilor de fermă în anumite zone din oraș.

Toți crescătorii de animale individuali și fermele trebuie să se supună deja reglementărilor din domeniul protecției mediului, normelor de protecție a sănătății umane, precum și normelor sanitar-veterinare.

Toate activitățile de creștere a animalelor sunt supuse normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, instituite prin Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014. Articolul 11 din OM 119/2014 stabilește distanţele minime de protecţie sanitară între teritoriile protejate şi perimetrul unităţilor care produc disconfort şi riscuri asupra sănătăţii populaţiei. Distanțele cresc progresiv în funcție de numărul animalelor, reglementările aplicându-se pentru minim 20 de capete. Controlul în acest caz este realizat de către direcțiile de sănătate publică.

Referitor la obiecția că „nu există aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive", menționăm că există și aparatură, și metode, și cel puțin un laborator acreditat RENAR pentru determinarea nivelului de miros prin olfactometrie dinamică, și anume Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND). Buletinele de analiză eliberate de către un laborator acreditat RENAR sunt valabile la nivel internațional. Prin urmare, în România se pot efectua determinări ale nivelului de disconfort olfactiv.

De altfel, Legea Mirosurilor prevede că prezenţa şi concentraţia mirosurilor în aerul înconjurător se evaluează în conformitate cu standardele în vigoare sau cu alte standarde internaţionale care garantează obţinerea de date de o calitate ştiinţifică echivalentă. În plus, metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv se stabilește prin Hotărâre de Guvern.

Astfel, având în vedere cele expuse anterior, reiterăm solicitarea de a promulga Legea Mirosurilor.

USR susține agricultura durabilă, care se aliniază normelor europene și naționale în vigoare. Atât timp cât fermele respectă deja aceste norme și dețin autorizații integrate de mediu, Legea Mirosurilor nu le va îngreuna activitatea, aceasta fiind în armonie cu normele europene și naționale deja în vigoare.”

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, analiza alegerilor la Digi FM: Cum a ajuns România...
Bucharest, Romania. 10th Apr, 2025: Dominic Fritz, vice president of the Save Romania Union (USR), holds a press conference after USR voted, in an informal Political Committee meeting, to support Nicusor Dan in the 2025 Romanian presidential race against
Dominic Fritz preia interimar funcţia de preşedinte al USR, anunță...
paleologu 45464WhatsApp Image 2025-02-03 at 08.59.13 2 yt
Theodor Paleologu i-a oferit lui Nicușor Dan o carte despre arta...
Pe aceeași temă
elena lasconi (2)
Elena Lasconi și-a anunțat demisia din funcția de președinte al USR: "Așa cred că este corect...
USR Blocks Its Own Presidential Candidate, Bucharest, Romania - 10 Apr 2025
Dominic Fritz: Rezultatul Elenei Lasconi nu e o surpriză. Îi ţinem pumnii lui Nicuşor Dan
Klaus Iohannis, președintele României și Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene, susțin o conferință de presă comună după întâlnirea avută la Palatul Cotroceni din București, 19 iunie 2024. Inquam Photos / George Călin
Klaus Iohannis a votat la Sibiu: "Alegerile trebuie să se desfăşoare fără influenţe din afara...
Lasconi, USR set conditions for entering government, Bucharest, Romania - 18 Dec 2024
Scandalul pozelor publicate de Elena Lasconi. Nicușor Dan și Ponta au depus plângere penală...
Te-ar putea interesa și
klaus iohannis
Klaus Iohannis, filmat când mătura trotuarul din faţa casei sale din Sibiu. Imaginile sunt...
Cristian Porneală s-a sinucis la 38 de ani
Cristian, fost candidat la Primăria Tulcea, s-a sinucis la doar 38 de ani. Mesajul postat pe...
Ionut Moșteanu și Dominic Fritz
USR, după ce BEC a interzis partidului să-și exprime sprijinul electoral pentru Nicușor Dan...
USR
Câți bani a cheltuit USR cu campania Elenei Lasconi și cum va fi gestionat bugetul după...
Partenerii noștri
Digi24 Situație fără precedent: Serviciile ucrainene au prins spioni maghiari care colectau date în vestul țării
Situație fără precedent: Serviciile ucrainene au prins spioni maghiari...
DigiSport Ionel Ganea, accident rutier! Copilul de 2 ani, transportat de urgență la spital cu elicopterul SMURD. E în stare gravă
Ionel Ganea, accident rutier! Copilul de 2 ani, transportat de urgență la...
PeRoz I s-a spus că e „cea mai frumoasă fată din lume”, iar acum a vorbit despre criticile primite: „M-au întărit!” Cum arată la 19 ani
I s-a spus că e „cea mai frumoasă fată din lume”, iar acum a vorbit despre...
Film Now Melanie Griffith, super șic în bluză transparentă, alături de fiica ei, Dakota Johnson. Privirile care spun cât sunt de unite
Melanie Griffith, super șic în bluză transparentă, alături de fiica ei...
Digi World Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce pentru sănătate
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar...
ProFM Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân acolo. Am făcut un fel de armată"
Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân...
Digi Life FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva
FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs...
mars pro-europa
Mii de persoane la marșul pro-Europa din București. ”Tata a luptat aici...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
ionel ganea
Fostul fotbalist Ionel Ganea, implicat într-un accident rutier. Copilul lui de doi ani ar fi...
India a suspendat o săptămână cel mai important turneu de crichet, IPL
India a suspendat o săptămână cel mai important turneu de crichet, IPL, pe fondul tensiunilor...
French President and Polish Prime Minister visit Berlin, Berlin, Berlin, Germany - 15 Mar 2024
Macron spune că a vorbit „de câteva ori” în cursul nopţii cu Donald Trump. Şeful Casei Albe a...
JD Vance
Vicepreşedintele american Vance spune că un război între India şi Pakistan nu ar fi „treaba”...