Acum la Digi FM DELIA - Ramai(Beatmix)

USR îi cere președintelui Klaus Iohannis să promulge Legea mirosurilor

Klaus Iohannis arată cu degetul supărat, nervos
Foto: Captură video Digi24

Parlamentarii USR îi solicită președintelui Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, să promulge Legea mirosurilor, adoptată de Parlament la inițiativa USR. Scrisoarea deschisă adresată președintelui este însoțită de peste 6.000 de semnături ale cetățenilor care vor să respire un aer curat.

Legea Mirosurilor, adică legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului, inițiată de deputatul USR Cornel Zainea și senatorul USR Allen Coliban, a fost adoptată de Parlament pe 17 iunie, iar astăzi a fost trimisă Președinției spre promulgare.

În textul scrisorii adresate președintelui, parlamentarii USR argumentează și de ce consideră nefondate îngrijorările formulate în ultimele zile, în spațiul public, de unele asociații care activează în domeniul agriculturii.

Scrisoarea deschisă:

„În atenția Excelenței Sale, Președintele României, Klaus Werner Iohannis

Stimate Domnule Președinte,

Având în vedere numeroasele solicitări care v-au fost înaintate cu referire la promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului (Legea Mirosurilor), adoptată în data de 17 iunie de Camera Deputaților, cu 309 voturi pentru și o abținere, care a fost trimisă spre promulgare în data de 22.06.2020,

În numele tuturor cetățenilor susținători ai legii, ale căror peste 6000 de semnături le regăsiți în anexa atașată prezentei scrisori,

Vă solicităm să promulgați Legea Mirosurilor!

Legea Mirosurilor este un proiect inițiat cu susținerea mai multor parlamentari din diferite partide, ca răspuns la numeroase sesizări venite din partea cetățenilor cu privire la disconfortul olfactiv generat de depozite de deșeuri, activități industriale sau ferme.

Având în vedere că disconfortul olfactiv este generat de cele mai multe ori de substanțe care ne afectează și sănătatea, Legea Mirosurilor acoperă un vid legislativ, prin stabilirea unor reglementări clare referitoare la măsurarea și monitorizarea disconfortului olfactiv, precum și la prevenirea, eliminarea sau reducerea acestuia, astfel încât acesta să nu afecteze sănătatea populației și mediul în ansamblul său.

Cu privire la argumentele care v-au fost transmise pentru a nu promulga Legea Mirosurilor, aducem următoarele clarificări:

Referitor la îngrijorările conform cărora primarii pot închide activitatea fermelor după ce administratorii acestora au depus eforturi pentru obținerea autorizațiilor integrate de mediu, precizăm că primarul nu poate închide fermele care sunt supuse reglementărilor privind protecția mediului.

Primarul nu are atribuții de inspecție și control asupra autorizațiilor integrate de mediu. Actele de reglementare din domeniul protecției mediului, din care fac parte și autorizațiile integrate de mediu, sunt emise de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, iar activitatea de inspecţie şi control în domeniul protecţiei mediului este realizată de Garda Națională de Mediu și de comisariatele județene ale acesteia, conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului.

De altfel, am observat că se propagă în spațiul public o confuzie între autoritatea publică pentru protecția mediului și primar. Dorim să atragem atenția că primarul nu reprezintă autoritatea publică centrală pentru protecția mediului. Conform art. 61 litera a) din forma actuală a OUG 195/2005 privind protecția mediului, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, adică Garda Națională de Mediu, poate „dispune încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de disconfort, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare". Legea Mirosurilor doar adaugă la articolul 61 litera a și disconfortul olfactiv și planul de gestionare a disconfortului olfactiv.

Posibilitatea autorităților publice locale de a interzice în anumite zone din localități desfășurarea unor activități care ar putea genera disconfort nu este o noutate adusă de Legea Mirosurilor.

Conform actualelor prevederi ale art. 70 lit. g) din OUG 195/2005 pentru asigurarea unui mediu de viaţă sănătos, autorităţile administraţiei publice locale au obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea temporară sau permanentă, accesul anumitor tipuri de autovehicule sau desfăşurarea unor activităţi generatoare de disconfort pentru populaţie în anumite zone ale localităţilor, cu predominanţă în spaţiile destinate locuinţelor, în zonele destinate tratamentului, odihnei, recreerii şi agrementului. Legea Mirosurilor doar adaugă la articolul 70 litera g și disconfortul olfactiv. Conținutul Planului de gestionare a disconfortului olfactiv pentru toate activităţile care pot crea disconfort olfactiv și metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv se stabilesc prin Hotărâre de Guvern și vor trebui respectate și de către autoritățile publice locale.

Este important de precizat că prevederile art. 70 lit. g) din OUG 195/2005 privind protecția mediului sunt limitative, în sensul că au în vedere doar anumite zone din interiorul localităților - zonele de locuit, zonele destinate tratamentului, odihnei, recreerii şi agrementului, iar scopul principal este asigurarea unui mediu de viață sănătos.

În aplicarea OUG 195/2005 privind protecția mediului, anumite autorități locale au luat deja astfel de măsuri. De exemplu, prin Hotărârea Consiliului Local 371/30.10.2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, Consiliul Local Timișoara a interzis creșterea animalelor şi a păsărilor de fermă în anumite zone din oraș.

Toți crescătorii de animale individuali și fermele trebuie să se supună deja reglementărilor din domeniul protecției mediului, normelor de protecție a sănătății umane, precum și normelor sanitar-veterinare.

Toate activitățile de creștere a animalelor sunt supuse normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, instituite prin Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014. Articolul 11 din OM 119/2014 stabilește distanţele minime de protecţie sanitară între teritoriile protejate şi perimetrul unităţilor care produc disconfort şi riscuri asupra sănătăţii populaţiei. Distanțele cresc progresiv în funcție de numărul animalelor, reglementările aplicându-se pentru minim 20 de capete. Controlul în acest caz este realizat de către direcțiile de sănătate publică.

Referitor la obiecția că „nu există aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive", menționăm că există și aparatură, și metode, și cel puțin un laborator acreditat RENAR pentru determinarea nivelului de miros prin olfactometrie dinamică, și anume Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND). Buletinele de analiză eliberate de către un laborator acreditat RENAR sunt valabile la nivel internațional. Prin urmare, în România se pot efectua determinări ale nivelului de disconfort olfactiv.

De altfel, Legea Mirosurilor prevede că prezenţa şi concentraţia mirosurilor în aerul înconjurător se evaluează în conformitate cu standardele în vigoare sau cu alte standarde internaţionale care garantează obţinerea de date de o calitate ştiinţifică echivalentă. În plus, metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv se stabilește prin Hotărâre de Guvern.

Astfel, având în vedere cele expuse anterior, reiterăm solicitarea de a promulga Legea Mirosurilor.

USR susține agricultura durabilă, care se aliniază normelor europene și naționale în vigoare. Atât timp cât fermele respectă deja aceste norme și dețin autorizații integrate de mediu, Legea Mirosurilor nu le va îngreuna activitatea, aceasta fiind în armonie cu normele europene și naționale deja în vigoare.”

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
Mihai Tudose
Mihai Tudose crede în şansa lui Klaus Iohannis de a deveni secretar general al NATO: „Nu cred...
rutte profimedia-0829716235
Mark Rutte, prima reacție publică despre Klaus Iohannis, contracandidatul său la șefia NATO
profimedia-0842406095
Slovenia l-ar putea sprijini pe Klaus Iohannis la NATO
mark rutte si klaus iohannis
Klaus Iohannis, despre competiția cu Mark Rutte pentru șefia NATO: "Avem abordări ușor...
Te-ar putea interesa și
profimedia-0844233773
Iohannis, întrebat ce crede despre un candidat comun al PSD-PNL la prezidenţiale: „Nu cred că...
profimedia-0844233773
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat „Legea 2 Mai”, prin care traficanţii de droguri de...
ALDE Party Council Bucharest 2023, Bucharest, Romania - 20 Oct 2023
BEC a respins protocolul constituirii Alianţei Dreapta Unită. USR, PMP şi Forţa Dreptei vor...
profimedia-0788519662
Mircea Geoană, despre şansele lui Klaus Iohannis de a conduce NATO
Partenerii noștri
Digi24 Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce...
DigiSport Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca Tribuna 1 să fie plină!”
Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca...
PeRoz Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani, iar oamenii i-au spus că „e prea tânără”: „Sunt invidioși!”
Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani...
Film Now Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele ei, pe care le-a adoptat cu ani în urmă, la Disney World
Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
regele charles
Mesajul transmis de regele Charles, bolnav de cancer, în Joia Mare: „Este...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Balene/ Shutterstock
Regele populaţiei maori vrea ca balenele să aibă aceleaşi drepturi ca şi oamenii
tramvaiul-41
Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă, 30 martie. Călătorii vor fi preluați de linia navetă 641
beyonce
Beyonce, vedeta afro-americană a muzicii pop, lansează primul său album country
e-factura2024
Guvernul a prelungit termenul în care nu se dau amenzi pentru cei care nu pot introduce...