Acum la Digi FM LIVE - ON AIR

Un judecător din New York îl consideră pe Donald Trump responsabil de fraudă. Ar fi depus declaraţii financiare false, mai bine de un deceniu

Trump Coronavirus Briefing
Foto: Profimedia Images

Un judecător din New York i-a găsit pe Donald Trump şi pe fiii săi adulţi răspunzători de fraudă şi a anulat certificarea de afaceri a Trump Organization, afirmând că Trump a furnizat declaraţii financiare false timp de aproximativ un deceniu, transmite CNN.

Decizia judecătorului Arthur Engoron vine cu câteva zile înainte ca procesul civil în care sunt implicaţi biroul procurorului general din New York şi fostul preşedinte, relatează News.ro.

Engoron a admis moţiunea procurorului general Letitia James pentru o judecată sumară, constatând că Trump, fiii săi şi alte persoane "sunt răspunzători din punct de vedere juridic pentru încălcări persistente" ale legislaţiei statului New York. El a constatat că declaraţiile financiare pe care Trump le-a furnizat creditorilor şi asigurătorilor timp de aproximativ un deceniu sunt false şi a afirmat că aceştia s-au angajat în mod repetat în fraudă.

Decizia este o lovitură pentru Trump şi o respingere completă a argumentelor sale potrivit cărora nu a umflat valorile terenurilor sale de golf, hotelurilor, caselor de la Mar-a-Lago şi Seven Springs în declaraţiile financiare care au fost folosite în mod repetat în afaceri.

"Astăzi, un judecător a decis în favoarea noastră şi a constatat că Donald Trump şi Trump Organization s-au angajat în ani de zile de fraudă financiară", a declarat James într-o declaraţie marţi seară. "Aşteptăm cu nerăbdare să prezentăm restul cazului nostru la proces", a adăugat aceasta.

Procurorul general a cerut daune de 250 de milioane de dolari, interzicerea ca Trump să mai ocupe funcţii de conducere a unei afaceri în New York şi să împiedice compania să se angajeze în tranzacţii comerciale timp de cinci ani.

Judecătorul a anulat certificatele de afaceri ale entităţilor Trump care sunt acuzate în acest caz, inclusiv Trump Organization, şi a declarat că un administrator judiciar va fi pus în funcţie pentru a "gestiona dizolvarea" entităţilor corporative. Există două proprietăţi din New York care fac parte din proces, turnul comercial de pe Wall Street - Trump Tower şi complexul familiei Trump de la Seven Springs. Cu toate acestea, amploarea totală a hotărârii sale rămâne neclară.

Rămân întrebări cu privire la modul în care administratorul judiciar va dizolva proprietăţile, dacă hotărârea va avea impact asupra proprietăţilor situate în afara statului New York, inclusiv Mar-a-Lago, şi dacă Trump ar putea transfera activele din New York într-o nouă companie situată în afara statului.

Judecătorul consideră că argumentele inculpaţilor sunt false

Printre altele, Trump este acuzat că a umflat valoarea apartamentului său triplex de la Trump Tower de trei ori mai mare decât dimensiunea sa, ceea ce a dus la o supraevaluare cuprinsă între 114 şi 207 milioane de dolari, susţine Engoron.

"O discrepanţă de acest ordin de mărime, de către un dezvoltator imobiliar care îşi evaluează propriul spaţiu de locuit de zeci de ani, nu poate fi considerată decât o fraudă. Exacerbarea comportamentului obstrucţionist al inculpaţilor este dependenţa lor continuă de argumente false, în documente şi în pledoaria orală", a scris Engoron. "În lumea inculpaţilor: apartamentele cu chirie reglementată valorează la fel ca apartamentele nereglementate; terenurile restricţionate valorează la fel ca terenurile nerestricţionate; restricţiile se pot evapora în aer; o dezminţire a unei părţi care aruncă responsabilitatea asupra altei părţi exonerează minciunile celeilalte părţi...Aceasta este o lume fantastică, nu lumea reală", a mai afirmat judecătorul.

Biroul procurorului general din New York susţine că Trump şi-a umflat averea netă cu până la 2,2 miliarde de dolari într-un an

Trump a condamnat hotărârea într-o declaraţie, acuzându-l pe Engoron că "face ordine" lui James, în timp ce fostul preşedinte face campanie pentru a reveni la Casa Albă.

"Este o mare companie care a fost calomniată şi defăimată de această vânătoare de vrăjitoare motivată politic. Este foarte nedrept şi cer ajutorul celor mai înalte instanţe din statul New York sau al sistemului federal pentru a interveni. ACEASTA NU ESTE AMERICA!", a afirmat Trump.

Avocatul lui Trump, Christopher Kise, a calificat hotărârea drept "complet deconectată de faptele şi de legea care guvernează".

El a adăugat: "În timp ce întregul impact al deciziei rămâne neclar, ceea ce este clar este că preşedintele Trump şi familia sa vor căuta toate căile de atac disponibile în apel pentru a rectifica această eroare judiciară".

Într-o declaraţie pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, Eric Trump a spus: "Nu am avut nicio problemă. Astăzi, mi-am pierdut toată încrederea în sistemul juridic din New York. Niciodată nu am mai văzut atâta ură faţă de o persoană din partea unui judecător - un efort coordonat cu procurorul general pentru a distruge viaţa, compania şi realizările unui om. Am condus o companie excepţională - nu am ratat niciodată plata unui împrumut, am adus băncilor sute de milioane de dolari, am dezvoltat unele dintre cele mai emblematice active din lume. Cu toate acestea, astăzi, persecuţia familiei noastre continuă...”

James a susţinut că Trump, trei dintre copiii săi, companiile sale şi directorii săi de afaceri au fraudat creditori, asigurători şi alte entităţi. În iunie, o curte de apel a respins-o pe fiica cea mare a lui Trump, Ivanka, în calitate de co-inculpat din acest caz.

În proces, James susţine că Trump a obţinut un beneficiu financiar "substanţial" prin prezentarea de informaţii eronate în declaraţiile sale financiare, inclusiv 150 de milioane de dolari sub forma unor dobânzi favorabile obţinute de la băncile pe care procurorul general a spus că echipa sa le-a indus în eroare.

În ordonanţă, judecătorul a respins mărturia lui Trump din depoziţie, în care fostul preşedinte a spus că declaraţiile financiare nu au fost frauduloase deoarece conţineau clauze de renunţare. Trump a spus că declaraţiile conţineau o "clauză fără valoare" în ele, avertizând creditorii şi alte persoane că nu ar trebui să se bazeze pe ele.

Marţi, judecătorul a declarat că "încrederea inculpaţilor în aceste clauze de renunţare «fără valoare» este lipsită de valoare".

Data de începere a procesului, în incertitudine

Hotărârea înseamnă că biroul procurorului general a câştigat în ceea ce priveşte prima sa cerere. Cazul va continua până la proces, dar biroul procurorului general nu va trebui să dovedească faptul că declaraţiile financiare sunt false, deoarece încearcă să îi tragă la răspundere pe el şi pe fiii săi pentru fraudă în domeniul asigurărilor şi fals în registre comerciale.

Data de începere a procesului rămâne în incertitudine.

La începutul acestei luni, Trump a depus o petiţie la curtea de apel a statului pentru a-l forţa pe Engoron să pună în aplicare o decizie a curţii de apel din iunie, care a declarat că anumite pretenţii pot fi fără obiect deoarece nu se încadrează în termenul de prescripţie. Curtea de apel a lăsat la latitudinea lui Engoron să decidă.

Un judecător de la curtea de apel a suspendat începerea procesului, programată pentru luni, pentru a permite unui grup mai mare de judecători de apel să se pronunţe. O decizie în această privinţă este aşteptată săptămâna aceasta.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
donald trump si Kristi Noem
Kristi Noem, posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump, povestește în cartea de memorii cum...
Euro,And,Lei,Currency,-,Close,Up
Doi funcţionari bancari, cercetaţi după ce ar fi furat aproape 140.000 de euro din contul unei...
CPAC 2024
Fostul premier britanic Liz Truss crede că lumea „era mai în siguranţă” cu Trump şi e...
donald-trump-profimedia
De ce Donald Trump poate fi din nou preşedinte, în ciuda problemelor sale juridice?
Te-ar putea interesa și
Donald Trump
Donald Trump, primul fost președinte american care este judecat penal. "E o persecuție...
profimedia-0864308575
Cine este Stormy Daniels și care este povestea din culisele procesului împotriva lui Trump
Sebastian Stan
Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump, înainte ca acesta să fie vedetă și președinte...
Business,Woman,Working,On,Laptop.,Kind,Of,Hands,And,Keyboard
Avertisment al Poliţiei Române cu privire la ofertele irezistibile de investiţii din mediul...
Partenerii noștri
Digi24 O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare și a împușcat-o
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale...
DigiSport Juventus - AC Milan 0-0. Gazdele au ratat cât pentru două meciuri și rămân la cinci puncte în spatele ”Diavolului milanez”
Juventus - AC Milan 0-0. Gazdele au ratat cât pentru două meciuri și rămân...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani: „Nu am fost vreun sfânt”
Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
salcie
De ce se duce salcie la biserică în Duminca Floriilor
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
canotaj romania
Bronz la Campionatele Europene de Canotaj 2024 pentru echipajul de 8+1 masculin. Trei medalii...
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100% pregătirii pentru JO de...
Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc
O medalie de aur și una de argint pentru România la Campionatul European de Canotaj
masina care a luat foc
O mașină a luat foc pe autostradă. Imediat după ce șoferul și pasagerul s-au dat jos și au...