Acum la Digi FM Digi FM TINIE TEMPAH FT. ERIC TURNER - Written in the stars

UE adoptă cel de al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei după doi ani de la declanşarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei

European,Union,Flag
Steag Uniunea Europeană. Shutterstock

Comisia Europeană salută adoptarea de către Consiliul UE a celui de-al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. 106 persoane şi 88 de entităţi au fost incluse în lista celor vizaţi de sancîiuni, UE depăşind pragul global de 2 000 de persoane şi entităţi sancţionate. 27 de noi societăţi din Rusia şi din ţări terţe au fost adăugate pe lista entităţilor asociate complexului militar-industrial al Rusiei. Pe lângă includerea pe listă a anumitor firme care vând piese pentru drone către Rusia, acest pachet introduce interdicţii suplimentare la export pentru componente de drone, potrivit News.ro. 

”La doi ani de la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, sprijinul UE pentru Ucraina şi pentru poporul său se menţine neatenuat. Europa este unită şi hotărâtă să îşi apere în continuare valorile şi principiile fondatoare. Acest pachet se axează pe limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologia militară, de exemplu limitarea accesului la drone, şi pe înscrierea pe lista sancţiunilor a altor societăţi şi persoane implicate în efortul de război al Rusiei. Prin acest nou pachet, numărul de înscrieri pe listă a ajuns la peste 2 000, ceea ce reprezintă o lovitură uriaşă dată armatei şi apărării Rusiei. Fiecare euro pe care Rusia nu reuşeşte să pună mâna este un câştig. Trebuie, prin urmare, să rămânem vigilenţi. Comisia va continua să sprijine statele membre pentru a asigura aplicarea eficace a măsurilor şi pentru a colabora îndeaproape cu ţările terţe pentru a aborda posibilele încercări de eludare”, conform unui comunicat al Comisiei.

Cel de al 13-lea pachet de sancţiuni include:

NOI ÎNSCRIERI PE LISTA PERSOANELOR ŞI A ENTITĂŢILOR CARE FAC OBIECTUL SANCŢIUNILOR

Acesta este un pachet fără precedent, cu 194 de desemnări individuale, dintre care 106 persoane şi 88 de entităţi. Cu aceste noi includeri, UE depăşeşte pragul global de 2 000 de persoane şi entităţi sancţionate, în sprijinul Ucrainei, în special:

Vizarea sectorului militar şi de apărare al Rusiei: noile includeri pe listă vizează peste 140 de societăţi şi persoane din complexul militar-industrial rus, care, printre altele, fabrică rachete, drone, sisteme de rachete antiaeriene, vehicule militare, componente de înaltă tehnologie pentru arme şi alte echipamente militare. Pachetul include cu precădere entităţi care comercializează diverse componente-cheie pentru drone. Comisia a utilizat abordarea obiectivă şi progresivă discutată anterior pentru a identifica aceste firme, combinând dovezi concrete din diferite surse, susţinute de date comerciale şi vamale.

Transmiterea unui semnal puternic împotriva partenerilor Rusiei în efortul său de război: noile includeri pe listă vizează 10 societăţi şi persoane (ruse) implicate în transportul armamentului nord-coreean către Rusia, ministrul apărării al ţării, precum şi mai multe societăţi şi persoane din Belarus care oferă sprijin forţelor armate ruse.

Combaterea eludării: printre noile includeri pe listă se numără o societate rusă de logistică şi directorul acesteia, implicată în importuri paralele de bunuri interzise în Rusia, precum şi o a treia entitate rusă implicată într-un alt sistem de achiziţii publice.

Consolidarea acţiunii UE împotriva ocupării şi anexării ilegale de către Rusia a unor zone din Ucraina: printre noile includeri pe listă se numără 6 judecători şi 10 funcţionari din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Sancţionarea încălcărilor drepturilor copiilor: printre noile includeri pe listă se numără şi 15 persoane şi 2 entităţi implicate în deportarea şi îndoctrinarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv în Belarus.

Măsuri comerciale

Acest pachet confirmă hotărârea UE de a împiedica Rusia să achiziţioneze tehnologie sensibilă occidentală pentru forţele sale militare. Vehiculele aeriene fără pilot (dronele) au fost esenţiale pentru războiul din Ucraina. Pachetul include pe listă societăţile care achiziţionează pentru Rusia componente esenţiale ale dronelor şi introduce unele sancţiuni sectoriale pentru a elimina lacunele şi a face mai complicat războiul prin intermediul dronelor.

Pe baza unor dovezi concrete din diverse surse, susţinute de date comerciale şi vamale, pachetul adaugă 27 de noi societăţi din Rusia şi din ţări terţe pe lista entităţilor asociate complexului militar-industrial al Rusiei. Aceste societăţi fac obiectul unor restricţii mai stricte la export în ceea ce priveşte produsele şi tehnologiile cu dublă utilizare, precum şi produsele şi tehnologiile care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a sectorului apărării şi securităţii din Rusia, în special:

Adăugarea a 17 societăţi ruse care sunt implicate în dezvoltarea, producţia şi furnizarea de componente electronice pentru complexul militar şi industrial al Rusiei.
Adăugarea a 4 societăţi din China şi câte uneia din Kazahstan, India, Serbia, Thailanda, Sri Lanka şi Turcia, care sprijină indirect complexul militar şi industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei prin comerţul cu componente electronice pentru complexul militar-industrial al Rusiei.

Măsuri de consolidare a apărării aeriene

Pe lângă includerea pe listă a anumitor firme care vând piese pentru drone către Rusia, acest pachet introduce interdicţii suplimentare la export pentru componente de drone, în special:

Restricţiile impuse în prezent pentru componente de drone în sens larg interzic transformatoarele electronice, convertizoarele statice şi inductorii care se găsesc, printre altele, în drone.
Noile măsuri interzic, de asemenea, condensatoarele din aluminiu care au aplicaţii militare.

Măsuri de promovare a cooperării internaționale

Noul pachet extinde lista ţărilor partenere, incluzând şi Regatul Unit, care au impus o interdicţie indirectă la importurile de fier şi oţel. Aceste ţări partenere aplică un set de măsuri restrictive privind importurile de fier şi oţel şi un set de măsuri de control al importurilor.

La doi ani de când Rusia a declanşat războiul de agresiune la scară largă împotriva Ucrainei, Europa este unită şi hotărâtă să îşi apere în continuare valorile şi principiile fondatoare. UE se poziţionează ferm alături de Ucraina şi de poporul ucrainean şi va continua să sprijine cu hotărâre şi pentru cât timp va fi nevoie, economia, societatea, forţele armate şi reconstrucţia viitoare a acestei ţări.

Pentru a lipsi maşina de război rusă de sursele sale de venituri, UE a adoptat 13 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei. Sancţiunile au afectat veniturile Rusiei şi valoarea rublei. Sancţiunile UE au introdus, de asemenea, constrângeri în lanţurile de aprovizionare ale Rusiei şi i-au limitat accesul la tehnologiile occidentale în sectoare industriale importante. Plafonarea preţului petrolului, convenită cu partenerii G7, a condus la reducerea veniturilor din petrol ale guvernului rus. Sancţiunile îşi vor demonstra efectele în timp.

Întrucât Rusia încearcă să găsească modalităţi de eludare a sancţiunilor noastre, Comisia analizează în mod constant măsurile în vigoare, evaluând modul în care acestea sunt aplicate şi identificând eventualele lacune. În prezent, accentul se pune pe asigurarea respectării normelor prin care s-au impus sancţiunile, în special pe asigurarea faptului că sancţiunile UE nu sunt eludate prin intermediul ţărilor terţe.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
Andrei Ionu�› Pandele in meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si FCSB, din cadrul Superligii Superbet, desfasurat pe
Etapa 5 din SuperLiga (Liga 1): Meciuri tensionate și derby-ul...
Atacul teroriștilor Hamas la festivalul din Israel/ Profimedia
O tânără care a supraviețuit atacului Hamas de la festivalul Nova a...
Taylor Swift/ Foto: Instagram
Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...
Pe aceeași temă
Female,Hand,Holding,House,Key,real,Estate,Agent.
Est-europenii încep să-și cumpere proprietăți în Occident, în timp ce Putin intensifică...
profimedia-0864596312
Moscova îndeamnă la „reţinere” după loviturile aeriene ale Iranului împotriva Israelului
Evghenia Guţul
Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăziei, se află la Moscova: „Rusia a salvat din nou poporul...
Pope Francis leads the general audience at Paul VI Audience Hall
Papa Francisc, un nou apel la pace în Ucraina şi Orientul Mijlociu: „Să se oprească şi să...
Te-ar putea interesa și
Volodymyr Zelensky
Washington Post: Fără nicio cale de ieşire dintr-un război care merge tot mai prost, opţiunile...
Rusia este acuzată că foloseşte atacuri cu gaze chimice/ Foto: X
Rusia este acuzată că foloseşte atacuri cu gaze chimice. Soldaţii ucraineni spun că se...
Jan Marsalek/ Foto: X
Cine este Jan Marsalek, austriacul care a spionat pentru Moscova și a pus la cale atacuri...
Un baraj din Rusia a cedat din cauza inundaţiilor, în Urali/ Foto: Captură video Twitter
Un baraj din Rusia a cedat din cauza inundaţiilor, în Urali. Populația a fost evacuată
Partenerii noștri
Digi24 Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva în spațiu? Nu-i nimic, reparăm cu sârmă
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în...
DigiSport Florinel Coman, discurs dur după FCSB - Rapid: ”Mă interesează doar părerea dânsului”. Nu e Gigi Becali
Florinel Coman, discurs dur după FCSB - Rapid: ”Mă interesează doar...
PeRoz O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai îndrăznit?” Imaginile în care îl confruntă sunt virale
O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai...
Film Now "Arma secretă" cu ajutorul căreia Katie Holmes a reușit să divorțeze de Tom Cruise și să renunțe la afilierea cu Biserica Scientologică
"Arma secretă" cu ajutorul căreia Katie Holmes a reușit să divorțeze de...
Digi World Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au...
ProFM Cum gestionează Lavinia Pîrva gelozie în căsnicia cu Ștefan Bănică: „Pentru mine a fost destul de greu”
Cum gestionează Lavinia Pîrva gelozie în căsnicia cu Ștefan Bănică...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Ludovic Orban
Ludovic Orban a fost ales preşedinte al Forţa Dreptei, la primul Congres...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Nicușor Dan, replică pentru Piedone
Piedone, ironizat de Nicușor Dan după ce a venit să-și depună candidatura cu un tricou pe care...
masina de politie romania
Adolescent de 17 ani, sub control judiciar după ce şi-a agresat în repetate rânduri un coleg...
marcel ciolacu
Marcel Ciolacu: „Candidatul la Primăria Capitalei, în acest moment, este Cătălin Cîrstoiu. Nu...
bărbat dispărut
Salvamont România, apel către populație pentru găsirea unui bărbat. A plecat, în urmă cu 6...