Acum la Digi FM Alice Tudor PAUL VAN DYK FT REA GARVEY - Let Go

UE adoptă cel de al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei după doi ani de la declanşarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei

European,Union,Flag
Steag Uniunea Europeană. Shutterstock

Comisia Europeană salută adoptarea de către Consiliul UE a celui de-al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. 106 persoane şi 88 de entităţi au fost incluse în lista celor vizaţi de sancîiuni, UE depăşind pragul global de 2 000 de persoane şi entităţi sancţionate. 27 de noi societăţi din Rusia şi din ţări terţe au fost adăugate pe lista entităţilor asociate complexului militar-industrial al Rusiei. Pe lângă includerea pe listă a anumitor firme care vând piese pentru drone către Rusia, acest pachet introduce interdicţii suplimentare la export pentru componente de drone, potrivit News.ro. 

”La doi ani de la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, sprijinul UE pentru Ucraina şi pentru poporul său se menţine neatenuat. Europa este unită şi hotărâtă să îşi apere în continuare valorile şi principiile fondatoare. Acest pachet se axează pe limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologia militară, de exemplu limitarea accesului la drone, şi pe înscrierea pe lista sancţiunilor a altor societăţi şi persoane implicate în efortul de război al Rusiei. Prin acest nou pachet, numărul de înscrieri pe listă a ajuns la peste 2 000, ceea ce reprezintă o lovitură uriaşă dată armatei şi apărării Rusiei. Fiecare euro pe care Rusia nu reuşeşte să pună mâna este un câştig. Trebuie, prin urmare, să rămânem vigilenţi. Comisia va continua să sprijine statele membre pentru a asigura aplicarea eficace a măsurilor şi pentru a colabora îndeaproape cu ţările terţe pentru a aborda posibilele încercări de eludare”, conform unui comunicat al Comisiei.

Cel de al 13-lea pachet de sancţiuni include:

NOI ÎNSCRIERI PE LISTA PERSOANELOR ŞI A ENTITĂŢILOR CARE FAC OBIECTUL SANCŢIUNILOR

Acesta este un pachet fără precedent, cu 194 de desemnări individuale, dintre care 106 persoane şi 88 de entităţi. Cu aceste noi includeri, UE depăşeşte pragul global de 2 000 de persoane şi entităţi sancţionate, în sprijinul Ucrainei, în special:

Vizarea sectorului militar şi de apărare al Rusiei: noile includeri pe listă vizează peste 140 de societăţi şi persoane din complexul militar-industrial rus, care, printre altele, fabrică rachete, drone, sisteme de rachete antiaeriene, vehicule militare, componente de înaltă tehnologie pentru arme şi alte echipamente militare. Pachetul include cu precădere entităţi care comercializează diverse componente-cheie pentru drone. Comisia a utilizat abordarea obiectivă şi progresivă discutată anterior pentru a identifica aceste firme, combinând dovezi concrete din diferite surse, susţinute de date comerciale şi vamale.

Transmiterea unui semnal puternic împotriva partenerilor Rusiei în efortul său de război: noile includeri pe listă vizează 10 societăţi şi persoane (ruse) implicate în transportul armamentului nord-coreean către Rusia, ministrul apărării al ţării, precum şi mai multe societăţi şi persoane din Belarus care oferă sprijin forţelor armate ruse.

Combaterea eludării: printre noile includeri pe listă se numără o societate rusă de logistică şi directorul acesteia, implicată în importuri paralele de bunuri interzise în Rusia, precum şi o a treia entitate rusă implicată într-un alt sistem de achiziţii publice.

Consolidarea acţiunii UE împotriva ocupării şi anexării ilegale de către Rusia a unor zone din Ucraina: printre noile includeri pe listă se numără 6 judecători şi 10 funcţionari din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Sancţionarea încălcărilor drepturilor copiilor: printre noile includeri pe listă se numără şi 15 persoane şi 2 entităţi implicate în deportarea şi îndoctrinarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv în Belarus.

Măsuri comerciale

Acest pachet confirmă hotărârea UE de a împiedica Rusia să achiziţioneze tehnologie sensibilă occidentală pentru forţele sale militare. Vehiculele aeriene fără pilot (dronele) au fost esenţiale pentru războiul din Ucraina. Pachetul include pe listă societăţile care achiziţionează pentru Rusia componente esenţiale ale dronelor şi introduce unele sancţiuni sectoriale pentru a elimina lacunele şi a face mai complicat războiul prin intermediul dronelor.

Pe baza unor dovezi concrete din diverse surse, susţinute de date comerciale şi vamale, pachetul adaugă 27 de noi societăţi din Rusia şi din ţări terţe pe lista entităţilor asociate complexului militar-industrial al Rusiei. Aceste societăţi fac obiectul unor restricţii mai stricte la export în ceea ce priveşte produsele şi tehnologiile cu dublă utilizare, precum şi produsele şi tehnologiile care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a sectorului apărării şi securităţii din Rusia, în special:

Adăugarea a 17 societăţi ruse care sunt implicate în dezvoltarea, producţia şi furnizarea de componente electronice pentru complexul militar şi industrial al Rusiei.
Adăugarea a 4 societăţi din China şi câte uneia din Kazahstan, India, Serbia, Thailanda, Sri Lanka şi Turcia, care sprijină indirect complexul militar şi industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei prin comerţul cu componente electronice pentru complexul militar-industrial al Rusiei.

Măsuri de consolidare a apărării aeriene

Pe lângă includerea pe listă a anumitor firme care vând piese pentru drone către Rusia, acest pachet introduce interdicţii suplimentare la export pentru componente de drone, în special:

Restricţiile impuse în prezent pentru componente de drone în sens larg interzic transformatoarele electronice, convertizoarele statice şi inductorii care se găsesc, printre altele, în drone.
Noile măsuri interzic, de asemenea, condensatoarele din aluminiu care au aplicaţii militare.

Măsuri de promovare a cooperării internaționale

Noul pachet extinde lista ţărilor partenere, incluzând şi Regatul Unit, care au impus o interdicţie indirectă la importurile de fier şi oţel. Aceste ţări partenere aplică un set de măsuri restrictive privind importurile de fier şi oţel şi un set de măsuri de control al importurilor.

La doi ani de când Rusia a declanşat războiul de agresiune la scară largă împotriva Ucrainei, Europa este unită şi hotărâtă să îşi apere în continuare valorile şi principiile fondatoare. UE se poziţionează ferm alături de Ucraina şi de poporul ucrainean şi va continua să sprijine cu hotărâre şi pentru cât timp va fi nevoie, economia, societatea, forţele armate şi reconstrucţia viitoare a acestei ţări.

Pentru a lipsi maşina de război rusă de sursele sale de venituri, UE a adoptat 13 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei. Sancţiunile au afectat veniturile Rusiei şi valoarea rublei. Sancţiunile UE au introdus, de asemenea, constrângeri în lanţurile de aprovizionare ale Rusiei şi i-au limitat accesul la tehnologiile occidentale în sectoare industriale importante. Plafonarea preţului petrolului, convenită cu partenerii G7, a condus la reducerea veniturilor din petrol ale guvernului rus. Sancţiunile îşi vor demonstra efectele în timp.

Întrucât Rusia încearcă să găsească modalităţi de eludare a sancţiunilor noastre, Comisia analizează în mod constant măsurile în vigoare, evaluând modul în care acestea sunt aplicate şi identificând eventualele lacune. În prezent, accentul se pune pe asigurarea respectării normelor prin care s-au impus sancţiunile, în special pe asigurarea faptului că sancţiunile UE nu sunt eludate prin intermediul ţărilor terţe.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
World Youth Festival on the Federal Territory "Sirius". Open dialogue as part of the educational marathon "Znanie. First" "Image of Russia: reality and imposed stereotypes."
Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din...
Debris left behind after Israeli forces' withdrawal from Gaza City
UE cere anchetă independentă asupra gropilor comune descoperite în spitalele din Fâşia Gaza
mama lui aleksei navalnii (3)
Preotul rus care a ţinut slujba de pomenire pentru Navalnîi a fost suspendat din funcţie...
razboi ucraina
Există informații că situația de pe frontul ucrainean se va înrăutăți într-o lună: "Vor exista...
Te-ar putea interesa și
Benjamin Netanyahu
Premierul Benjamin Netanyahu nu acceptă eventuale sancţiuni americane împotriva unei...
Female,Hand,Holding,House,Key,real,Estate,Agent.
Est-europenii încep să-și cumpere proprietăți în Occident, în timp ce Putin intensifică...
profimedia-0864596312
Moscova îndeamnă la „reţinere” după loviturile aeriene ale Iranului împotriva Israelului
Evghenia Guţul
Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăziei, se află la Moscova: „Rusia a salvat din nou poporul...
Partenerii noștri
Digi24 O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
DigiSport Elias Charalambous i-a luat apărarea fotbalistului criticat de Gigi Becali
Elias Charalambous i-a luat apărarea fotbalistului criticat de Gigi Becali
PeRoz Tânăra cu cele mai lungi picioare din lume, misiune imposibilă să-și găsească un iubit sau blugii potriviți: "Mi-am urât înălțimea"
Tânăra cu cele mai lungi picioare din lume, misiune imposibilă să-și...
Film Now Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
ProFM Celine Dion se destăinuie: „Nu am învins boala, e încă în mine şi pentru totdeauna”. Ce spune despre posibilitatea de a reveni pe scenă
Celine Dion se destăinuie: „Nu am învins boala, e încă în mine şi pentru...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Cristian Popescu Piedone
Cristian Popescu Piedone se prezintă în fața bucureștenilor drept "omul...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Rihanna
Blonda Rihanna, maestră în priviri seducătoare. Rochie decoltată și un joc al cuceririi în...
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja, cu motocicleta la sediul Biroului Electoral pentru a se înscrie în cursa...
Marcel Ciolacu și Gabriela Firea
Gabriela Firea, despre lupta pentru supremație în PSD: "Sunt mai mult decât onorată de poziția...
O stradă s-a surpat în orașul Slănic/ Sursa foto: DSU
Prefectul de Prahova, despre strada surpată la Slănic: Nu se cunosc cauzele evenimentului...