Acum la Digi FM KYGO FT TINA TURNER - What s Love Got To Do With It

Egiptenii din antichitate, primii care au încercat să trateze cancerul prin intervenții chirurgicale

craniu din antichitate cu cancer
foto: Tondini, Isidro, Camarós/Frontiers

Deși cancerul este adesea considerat o boală a erei moderne, textele medicale din Egiptul antic indică faptul că vindecătorii din acea vreme cunoșteau această afecțiune, scrie CNN. Acum, noi dovezi dintr-un craniu vechi de peste 4000 de ani sugerează că medicii egipteni din antichitate ar fi încercat să trateze anumite tipuri de cancer prin chirurgie.

Craniul unui bărbat care avea vreo 30 de ani când a murit este păstrat în colecția Duckworth Laboratory de la Universitatea Cambridge din Regatul Unit. Încă din secolul al XIX-lea, oamenii de știință au studiat suprafața craniului marcată de cicatrici, inclusiv multiple leziuni considerate a reprezenta deteriorări ale osului din cauza unor tumori maligne. Arheologii consideră că acest craniu este unul dintre cele mai vechi exemple de malignitate din lumea antică, datând din perioada 2686 î.Hr. - 2345 î.Hr.

Însă, când cercetătorii au examinat recent cicatricile tumorale cu un microscop digital și tomografii computerizate (CT), au detectat semne ale unor tăieturi în jurul tumorilor, sugerând că instrumente metalice ascuțite au fost folosite pentru a îndepărta creșterile. 

„A fost prima dată când umanitatea s-a confruntat chirurgical cu ceea ce numim astăzi cancer,” a declarat Dr. Edgard Camarós, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea Santiago de Compostela din Coruña, Spania.

Totuși, nu este clar dacă vindecătorii au încercat să îndepărteze tumorile cât pacientul era încă în viață sau dacă au fost îndepărtate după moarte, pentru analiză, a explicat Camarós pentru CNN.

„Dacă acele tăieturi au fost făcute cât persoana era în viață, vorbim despre un tip de tratament direct legat de cancer,” a spus el. Dar dacă tăieturile au fost făcute postum, „înseamnă că aceasta este o autopsie medicală în relație cu acel cancer.”

În orice caz, „este uimitor să ne gândim că au efectuat o intervenție chirurgicală,” a adăugat Camarós. „Dar nu putem distinge de fapt între un tratament și o autopsie.”

Medicina în Egiptul antic, documentată extensiv în texte medicale precum Papirusul Ebers și Papirusul Kahun, era fără îndoială sofisticată, iar noile descoperiri oferă dovezi importante și directe ale acestor cunoștințe, a spus Dr. Ibrahem Badr, profesor asociat la Universitatea Misr pentru Știință și Tehnologie din Giza, Egipt.

„Putem vedea că medicina egipteană antică nu se baza exclusiv pe remedii pe bază de plante, așa cum era cazul în alte civilizații antice,” a spus Badr, care nu a fost implicat în noua cercetare. „Se baza direct pe practici chirurgicale.”

Însă, deși aceste dovezi din antichitate au fost bine studiate în secolele al XIX-lea și al XX-lea, tehnologiile din secolul XXI, precum cele folosite în noul studiu, relevă detalii necunoscute anterior despre arta medicală a Egiptului antic, a adăugat Badr.

„Cercetarea oferă o nouă și solidă direcție pentru reevaluarea istoriei medicinei și patologiei printre egiptenii antici,” a spus el. Metodele autorilor studiului „transmit rezultatele lor din domeniul incertitudinilor și posibilităților arheologice în domeniul certitudinilor științifice și medicale.”

Oamenii de știință au găsit, de asemenea, leziuni canceroase în al doilea craniu din colecția Duckworth, datând din perioada 664 î.Hr. - 343 î.Hr. Acesta aparținea unei femei adulte care avea cel puțin 50 de ani. Echipa a identificat trei leziuni, unde tumorile maligne au deteriorat osul. Spre deosebire de craniul băbatului, cel al femeii nu prezenta semne de intervenție chirurgicală legată de boală. Însă craniul femeii conținea fracturi vindecate de mult timp, demonstrând succesul unei intervenții medicale anterioare pentru leziuni craniene.

„Acea persoană a supraviețuit mulți ani după acel traumatism,” a spus Camarós.

Percepția egiptenilor antici despre cancer se concentra pe tumorile vizibile produse de boală. Prima observație înregistrată a cancerului se găsește într-un text medical egiptean antic cunoscut sub numele de Papirusul Chirurgical Edwin Smith, datând din jurul anilor 3000 î.Hr. - 2500 î.Hr. Acest text conține 48 de studii de caz care acoperă diverse afecțiuni, inclusiv o descriere a cancerului de sân. Deși vindecătorii din Egiptul antic ar fi fost conștienți de cancer, tratarea acestuia era o altă poveste. Cele mai multe cazuri medicale din papirusul Edwin Smith includeau mențiuni despre medicamente sau strategii de vindecare. Dar nu exista nicio mențiune pentru tumorile pacientului cu cancer de sân, a spus Camarós.

„Se specifică în mod clar că nu există tratament,” a spus el. „Și-au dat seama că aceasta era o frontieră în ceea ce privește cunoștințele lor medicale.”

Cu toate acestea, inciziile din jurul tumorilor craniene sugerează că vindecătorii din Egiptul antic încercau să schimbe acest lucru, îndepărtând chirurgical tumorile pentru a vindeca pacientul sau pentru a examina tumorile mai atent. „Avem aceste două posibilități: într-un fel că au încercat să le trateze sau într-un fel că au încercat să le înțeleagă medical, în scopul de a le trata probabil în viitor,” a spus Camarós. „Cred că acesta este un reper în istoria medicinei.”

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Lucian Mîndruta sezon 2 - 2024
Lucian Mîndruță – 16 decembrie 2024
paleologu digifm
Cum vede Theodor Paleologu cultura, politica și provocările României...
Prague,,Czechia,-,7,20,2024:,Smartphone,On,Surface,Showing
„Vot pentru Adeline”, o nouă tentativă de fraudă ce vizează conturile...
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi...
Pe aceeași temă
President of South Korea Yoon Su
Kate Middleton împlinește 43 de ani. Ce planuri ar avea prințesa de Wales după ce a scăpat de...
Sommelier,Stands,In,Cellar,And,Taking,Out,One,Wine,Of
Avertisment cu privire la riscurile de cancer, pe etichetele sticlelor cu băuturi alcoolice în...
Regele Charles a fost agresat verbal de o senatoare în Parlamentul Australiei/ Profimedia
Regele Charles încă se luptă cu cancerul. Ce tratament va urma monarhul în 2025
mihai leu
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Acum 10 ani a fost diagnosticat cu cancer...
Te-ar putea interesa și
Regele Charles al III-lea și regina Camilla, în vizită în Australia/ Profimedia
Regele Charles al III-lea se va întâlni cu bolnavi de cancer în ultima zi a vizitei sale în...
Țânţar/ Shutterstock
După 100 de ani de eforturi, malaria a fost eradicată din Egipt: „Boala care i-a chinuit pe...
adrian daminescu
Adrian Daminescu a învins cancerul pulmonar, dar nu s-a lăsat de fumat: "Fumez de la 7 ani. Am...
gest emotionant Kalmar AIK
Gest emoționant al echipei Kalmar AIK pentru căpitanul lor bolnav de cancer
Partenerii noștri
Digi24 „Caut chiriaș care să ajungă acasă după 20.30 seara și să lipsească în weekenduri”. Un anunț s-a viralizat din cauza cerințelor
„Caut chiriaș care să ajungă acasă după 20.30 seara și să lipsească în...
DigiSport Ivan Savvidis, mesaj tranșant pentru jucătorii lui PAOK, după ce Răzvan Lucescu a ajuns la 3 eșecuri la rând
Ivan Savvidis, mesaj tranșant pentru jucătorii lui PAOK, după ce Răzvan...
PeRoz Eliza Iliescu împlinește 20 de ani. Cea mai bătrână mamă din România i-a spus adevărul despre tatăl ei abia la 17 ani
Eliza Iliescu împlinește 20 de ani. Cea mai bătrână mamă din România i-a...
Film Now Prima ieșire publică a lui Bruce Willis, de când suferă de demență. A ținut să le mulțumească și să le strângă mâna unor polițiști
Prima ieșire publică a lui Bruce Willis, de când suferă de demență. A...
Digi World Înainte și după! Cum s-a schimbat corpul unui tânăr care a parcurs 250.000 de pași în șapte zile: „Nu mă așteptam să văd vreo diferență”
Înainte și după! Cum s-a schimbat corpul unui tânăr care a parcurs 250.000...
Stirile Kanal D "Să primească 21 de ani de închisoare, exact vârsta băiatului meu" Vlad Pascu își va afla pedeapsa pentru uciderea tinerilor la 2 Mai
"Să primească 21 de ani de închisoare, exact vârsta băiatului meu" Vlad...
ProFM Loredana Groza, imaginea fără filtre pe care a postat-o pe rețelele sociale. Cum arată celebra cântăreață în realitate, la 54 de ani
Loredana Groza, imaginea fără filtre pe care a postat-o pe rețelele...
Digi Life Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte miliarde de euro au cheltuit
Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte...
Ultimele știri din matinal
florin negrutiu alegeri
Florin Negruțiu: Clasa politică zboară cu jetul, dar țara e pe marginea prăpastiei
paleologu012
Theodor Paleologu: România e o democrație originală și vulnerabilă. Avem nevoie de terapie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
Ultimele știri
Vizual FilmMania_Digi Romania_17.01.2025
FilmMania este disponibil pe DIGI România
Călin Georgescu
Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor
Irina-Columbeanu
Irina Columbeanu a împlinit 18 ani. Ce mesaj i-a transmis public Monica Gabor și de ce n-ar...
Lei,Money,Banknotes,,Detail,Photo,Of,Ron.,Romanian,Currency
Inflaţia din România este cea mai mare din UE pentru a zecea lună la rând, arată Eurostat