Acum la Digi FM 3 DOORS DOWN - Here without you

Declinul școlilor profesionale afectează nu doar România ci și alte tări, inclusiv SUA

roofer working on roof lying insulation
foto Profimedia

Declinul școlilor profesionale afectează nu doar România, ci și o serie de alte țări, inclusiv Statele Unite ale Americii. În marea majoritate a țărilor europene și nu numai, există un deficit național de muncitori calificați, ceea ce poate duce la salarii mai mari și oportunități excelente de angajare, scrie Business Insider.

Un antreprenor din New Jersey, care își plătește angajații cu peste 100.000 de dolari pe an, dorește ca tinerii să știe că o carieră în construcții poate fi profitabilă și nu necesită studii universitare, iar companiile sunt disperate să angajeze. 

Când Michael Bodei a intrat în domeniul construcțiilor acum 31 de ani, era o modalitate mai rapidă de a obține salariul dorit decât să devină avocat, cealaltă opțiune pe care o lua în considerare.

Familia lui Bodei lucrează în domeniul construcțiilor de generații, așa că a văzut cât de profitabil putea fi să construiască și să renoveze case unifamiliale de lux în suburbiile marilor orașe. La 22 de ani, Bodei și-a deschis propria companie de construcții, Bodei Contracting, în Morristown, New Jersey. Până la 25 de ani, câștigase suficient pentru a-și cumpăra o casă lângă lac, o barcă, o mașină nouă, o motocicletă și două camioane, a spus el.

„Nu pentru că eram un geniu, ci pentru că era atât de ușor să intri în domeniul construcțiilro și să ai succes”, a declarat Bodei pentru Business Insider. „Casele erau mai ieftine. Era pur și simplu o perioadă mai ușoară pentru afaceri decât este acum.”

Unul dintre secretele succesului său: „muncă calificată și mai puțin costisitoare”, a spus Bodei. Majoritatea angajaților săi – un grup de bază de aproximativ 10 de oameni, care se extinde la aproximativ 30 în perioadele foarte aglomerate – lucrează pentru companie de zeci de ani. Proiectele lor sunt în mare parte renovări și adăugiri de bucătării și băi , proiecte de șase cifre pe care le realizează la case de milioane de dolari. Și datorită lucrărilor pe care șe face și care sunt de înaltă calitate, Bodei spune că nu angajează în general pe nimeni fără cel puțin 10 ani de experiență.

Dar, din cauza deficitului național de muncitori în construcții, devine din ce în ce mai dificil să găsească noi muncitori, de la electricieni și instalatori până la cei cu specializați în lucrări cu fibră de sticlă și dulgherie, a spus Bodei. Un flux de muncitori tineri și calificați pur și simplu nu există. „Nu are cine să ne înlocuiască”, a adăugat el. Se teme că, pe măsură ce muncitorii mai în vârstă se vor pensiona, abilitățile lor vor fi pierdute.

„Este neobișnuit ca cineva sub 40 de ani să lucreze pentru noi, oamenii sub 50 sunt rari”, a spus el.

„Unul dintre dulgherii noștri are peste 70 de ani.”

În timp ce costul în creștere al locuințelor este în mare parte rezultatul legilor restrictive și al reglementărilor în construcții, deficitul de muncitori în construcții contribuie și el la creșterea prețurilor locuințelor. Mai puțini muncitori în construcții înseamnă mai puține construcții rezidențiale, ceea ce duce la prețuri mai mari ale locuințelor.

Bodei a văzut chiar și clienți bogați ezitând atunci când li s-a dat o simulare de costuri, care sunt, de asemenea, ridicate din cauza creșterii prețurilor materialelor de construcție.

„Există o limită până la care cineva va plăti”, a spus el. „Chiar și oamenii bogați ajung la un punct în care devine ridicol.”

Un deficit de muncitori în construcții acumulat de-a lungul anilor

SUA se confruntă de ani buni cu un deficit sever de muncitori în construcții de toate felurile. Când criza financiară a lovit piața imobiliară în 2008, industria construcțiilor a suferit o lovitură masivă. Dar, deși cererea de locuințe și infrastructură a crescut de atunci, muncitorii nu s-au întors.

Anul acesta, industria construcțiilor din SUA are un deficit de aproximativ 500.000 de muncitori – și asta „pe lângă ritmul normal de angajare”, potrivit unui comunicat de presă din ianuarie 2024 al grupului Associated Builders and Contractors.

O parte din problemă este limitarea imigrației. Dar o cauză poate mai structurală este reducerea treptată a investițiilor în școlile tehnice și de meserii în favoarea colegiilor și universităților.

„Trebuie să atragem mai mulți oameni către construcții ca o carieră”, a declarat recent Ken Simonson, economist-șef la Associated General Contractors of America, pentru Business Insider.

Acesta a mai subliniat nevoia ca toți, de la guvernul federal până la consilierii școlari, trebuie să „transmită mesajul tinerilor că există cariere profitabile și satisfăcătoare – atât financiar, cât și în ceea ce privește satisfacția – și în domeniul construcțiilor. Nu trebuie să mergi la facultate pentru a avea o carieră bună.”

Salariile sunt destul de mari în industrie, în special pentru muncitorii calificați. Majoritatea angajaților lui Bodei câștigă cel puțin 100.000 de dolari pe an, a spus el. Dar construcțiile și-au pierdut din atractivitate pe măsură ce compensațiile în alte industrii au crescut, iar locurile de muncă remote și hibride oferă alternative mai confortabile și mai flexibile, a spus Simonson.

Și a existat de mult un stigmat larg răspândit în jurul muncii în construcții, în ciuda salariilor relativ ridicate pe care le oferă.

„Chiar și când eram eu la școală, erai descurajat să mergi acolo pentru că era locul unde mergeau copiii slabi, ceea ce este hilar pentru că puteai să câștigi enorm ca instalator la vârsta de 20 și ceva de ani”, a spus Bodei.

La nivelul SUA, există un deficit activ de aproximativ 500.000 de muncitori în construcții, peste 600.000 de tehnicieni auto și aproximativ 800.000 de locuri de muncă în industria prelucrătoare. În plus, există o penurie de tâmplari, scrie presa de specialitate de peste ocean. Datele recente de înscriere de la Centrul Național de Cercetare pentru Studenți arată că interesul pentru școlile de meserii este în creștere, cu creșteri de două cifre în multe programe vocaționale, inclusiv cursuri de mecanică, reparații, construcții și cursuri culinare.

Acest lucru este foarte diferit de înscrierile la colegiile de doi și patru ani, care sunt în scădere (7,8% și, respectiv, 3,4% pentru programele publice).

Mai mult, potrivit unui sondaj realizat în septembrie 2021 de Associated General Contractors of America există un deficit de muncitori calificați în construcții. Sondajul a constatat că 89% dintre antreprenori întâmpină dificultăți în găsirea de lucrători care să fie pregătiți pentru această muncă, scrie NPR

scoli profesionale SUA

Rata absolvenților de învățământ tehnic și vocațional (VET) care beneficiază de expunere la învățarea bazată pe muncă în timpul educației și formării lor profesionale este în România de 8,4% – fiind ultimul stat clasat în UE la acest indicator. Media UE este de 60,1%, scrie edupedu.ro.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Iunie 2024
untold 2024 vrajiti de muzica
Vrăjiți de muzică cu Digi FM la Untold 2024
caprtura video tulcea
Reacția MApN după ce a apărut informația că forţele române au tras...
irinel columbeanu si fiica lui
Irinel Columbeanu, decis să onoreze o promisiune pe care i-a făcut-o...
Pe aceeași temă
ITALY - POPE FRANCIS PARTICIPANTS IN THE ITALIAN CONFERENCE OF THE GEMERAL STATE ON NATALITY - 2024/5/10
Papa Francisc: O mamă nu trebuie pusă în situaţia de a alege între locul de muncă şi copii
Bucharest, Romania - May 14, 2020: Asian construction workers on a construction site in Bucharest.
România, destinație tot mai atractivă pentru imigranți. Locul ocupat în topul țărilor cu...
bani romanesti
Guvernul a aprobat noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria...
Scutecele de bebeluși uzate pot fi folosite în construcții/ Profimedia
Scutecele de bebeluși uzate pot fi folosite în construcții. Un studiu publicat în revista...
Te-ar putea interesa și
Caută loc de muncă, șomeri, ANOFM
Doar o treime din populația județului Botoșani muncește: „Am stat acasă, nu-mi bat capul pe...
Muncitori în construcții, șantier de blocuri sau clădiri
Dezvoltatori imobiliari din București, obligați să achite taxă de protecție pentru a-și putea...
Muncitori în construcții, la blocuri pe șantier de case, locuințe, apartamente, imobiliar, forță de muncă, angajați, joburi
Avertismentul constructorilor: În 2-3 ani va fi mai ușor să găsim un doctor decât un...
Angajare tineri, studenți, elevi, muncă, recrutare, firmă, salariat, job, slujbă, acord, înțelegere, contract, serviciu
Tinerii, tot mai activi în căutarea primului job. Care sunt cele mai căutate domenii
Partenerii noștri
DigiSport Grandios! Cum și-a făcut apariția delegația României pe Sena, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice
Grandios! Cum și-a făcut apariția delegația României pe Sena, la ceremonia...
PeRoz Jennifer Lopez, mesaj emoționant după ce și-a sărbătorit ziua de naștere fără Ben Affeck: „Mereu mă pot baza pe voi!”
Jennifer Lopez, mesaj emoționant după ce și-a sărbătorit ziua de naștere...
Film Now Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă face parte din viața ei!”
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea...
Digi World Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei această pastilă obișnuită
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce...
Stirile Kanal D IMAGINI EXCLUSIVE! Filmul complet al măcelului din Padina! Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel: „Băi, omule, îl omori!"
IMAGINI EXCLUSIVE! Filmul complet al măcelului din Padina! Ultimele clipe...
ProFM Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a...
Digi Life Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și...
Lady Gaga en répétition de l’ouverture des jeux Olympiques (JO) de Paris 2024 sur la Seine à Paris
A început ceremonia de deschidere a JO de la Paris. Lady Gaga, prima...
Ultimele știri din matinal
Bucharest,,Romania,-,March,25,,2020:,Romanian,Road,Police,Officer
Noile modificări ale Codului Rutier explicate la Digi FM. Iată ce spune Inspectoratul General...
aventura lui florin negrutiu cu tarom
Aventura lui Florin Negruțiu după anularea zborurilor TAROM: De la Timișoara la București cu...
Iraida
Iraida dezvăluie poveștile fascinante din spatele tatuajelor sale. Semnificația tatuajului...
Elena Lasconi/ Foto: Facebook
Florin Negruțiu, despre candidatura Elenei Lasconi la președinție: Vorbește despre familie...
Ultimele știri
Politikerin Ursula von der Leyen CDU nach ihrer Wiederwahl zur EU-Kommissionsprsidentin im EU-Parlament in Straburg. Straburg, 18.07.2024 Grand Est Frankreich *** Politician Ursula von der Leyen CDU after her re-election as EU Commission President in the
UE transferă Ucrainei 1,5 miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate
Unii sportivi cubanezi şi-au vândut medaliile pentru a-şi completa veniturile/ Foto: X
Jocurile Olimpice 2024: Unii sportivi cubanezi şi-au vândut medaliile pentru a-şi completa...
Stone,Board,Empty,Table,Background.,Abstract,Blurred,Swimming,Pool,Background
Ce au găsit inspectorii de la Protecţia Consumatorilor la piscina unde a mers adolescentul de...
Cluj-napoca,,Cluj/romania-07.09.2020-police,Officers,Carry,Out,Traffic,Checks,Regarding,The,Observance
Profesorul de la Colegiul Sfântul Sava acuzat de viol, plasat sub control judiciar pentru 60...