Acum la Digi FM Gabriel Cindea PLAN B - She Said

Interviu Cum congelăm alimentele în mod corect. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, ne spune care sunt greșelile frecvente

Packing eggs in a cardboard box. Eggs in the fridge.
Ouă / foto Profimedia

Congelarea alimentelor poate fi o modalitate convenabilă de a le păstra proaspete mai mult timp. Totuși, este important să o faci corect pentru a evita alterarea gustului, texturii sau siguranței alimentare. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, ne-a spus care sunt greșelile frecvente care pot duce la alterarea alimentelor congelate.

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare

Care sunt alimentele care devin periculoase pentru sănătate atunci când sunt congelate?

Alexandru Cîrîc: Singurul exemplu pe care îl putem da ca fiind periculos ar fi ouăle în coajă. Ele se pot sparge și se pot contamina din alte produse existente în congelator sau, dacă sunt contaminate, pot contamina alte produse existente în spațiul de depozitare.

Putem da exemplu și alimentele puse în sticlă închisă ermetic, care la fel, se poate sparge, se poate contamina, sau poate contamina alimentele din congelator. În rest, marea majoritatea alimentelor nu prezintă un astfel de risc.

00:00

Greșeli comune de evitat la congelarea alimentelor

În ce condiții trebuie congelată mâncarea? Atunci când aplicăm un proces de congelare, acesta trebuie să-l aplicăm unui aliment bun de consum. Adică un aliment proaspăt, nealterat și necontaminat.

Alexandru Cîrîc: Congelarea trebuie aplicată unui aliment pre-recit. Este cel mai bine așa, deoarece dacă introducem un aliment cald în congelator, vom decongela alte alimente din jurul lui. Trebuie să avem în vedere să congelăm facem cât mai rapid.

Asta înseamnă că facem congelarea într-un spațiu cât mai aerisit, nu într-un congelator ticsit. Și trebuie să o facem în ambalaje porționate, care să reprezinte o porție de consum, ca atunci când vom decongela să nu fim în situația să recongelăm acel aliment.

00:00

Congelarea schimbă gustul sau componenta nutrițională?

Alexandru Cîrîc: Nu ar trebui să schimbe gustul alimentului atunci când este făcută corect. Congelarea incorrectă poate diminua conținutul de substanțe de gust pentru că atunci când congelăm un aliment incorect, atunci când membrana celulară a unui aliment se sparge din cauza unei congelări lente, atunci când apar acele de gheață care sparg această membrană, sucul celular se va pierde la decongelare, acel suc celular care conține substanțe de gust, așadar gustul se va pierde odată cu acea zeamă la decongelare.

00:00

Congelarea alimentelor: Mituri și adevăruri

Cum arată congelarea corectă?

Alexandru Cîrîc: Înseamnă, în primul rând, să congelăm cât mai rapid un aliment. Înseamnă că acel aliment va fi pre-răcit. Vom introduce alimentul la frigider, după care îl vom introduce la congelator atunci când este rece. Vom folosi un congelator în care avem spațiu, în care circulația aerului este bună, în care temperatura rece, în întregime, va cuprinde întreg produsul. Cu cât mai repede reușim să congelăm, să ajungem la temperatura de congelare până în centrul termic al produsului, cu atât produsul respectiv va fi congelat mai corect.

00:00

Așadar putem congela orice?

Alexandru Cîrîc: Putem congela orice. Dar, din punct de vedere organoleptic, ulterior nu vom avea aceeași satisfactie a gustului, satisfactie a texturii. Putem congela o emulsie, un sos de maioneză, însă îl vom scoate din congelator tăiat. Putem congela un iaurt, dar îl vom scoate separat. Un produs, atunci când îl congelăm, noi ne dorim să îl decongelăm în aceeași stare să aibă aceeași textură, să aibă același gust (mouth feel).

Deci nu vom congela sosurile emulsionate, dau aici exemplu maioneza, nu vom congela iaurturile, frunzele de salată, fructele cu un conținut foarte mare de apă, cum sunt pepenii. Acestea nu sunt afectate propriu-zis, nu este afectată siguranța alimentară, ci este afectată calitatea produsului decongelat ulterior.

00:00

Mâncare congelată: Secretele pentru a o păstra proaspătă și gustoasă

Putem congela alimentele după decongelare?

Alexandru Cîrîc: Doar dacă între decongelare și recongelare le tratăm termic. Altfel creștem foarte mult riscul microbiologii. atunci când aducem alimentele la temperatura camerei, creșterea microbiană va fi maximă. În momentul în care le congelăm și mai ales dacă nu le congelăm la o temperatură sub minus 18 grade, acele bacterii vor fi înhibate, dar nu vor fi distruse. În momentul în care decongelăm iar produsul, bacteriile respective vor altera produsul pe de o parte și pot fi potențial patogene. ca usa boli consumatori.

00:00

Ce e bine să ținem la frigider și ce e bine să ținem acasă, într-un recipient de lemn, de bambus?

Alexandru Cîrîc: Refrigerarea este bine să o facem în special pentru alimentele direct perisabile, care prezintă un risc microbiologic ridicat de contaminare microbiologică la temperatura camerei, la temperatura mediului.

Nu este justificat și din anumite puncte de vedere nici nu este bine să ținem la frigider roșiile sau cartofii sau bananele, pentru că pe de o parte nu este justificat, pe de altă parte pot interveni anumite procese biologice și care la un moment dat să genereze anumiți compuși nu tocmai favorabil consumului.

00:00

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
DAN T 2025
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Toamnă 2025 - 2
Ilie Bolojan
Ilie Bolojan: Evaziunea fiscală în stil mare nu se poate face...
raul burse de 10
Turul Bursele de 10 Digi FM a ajuns la Rotărăști: povestea...
tudorel bursa de 10
Tudorel, băiatul care și-a construit speranța – povestea ultimei...
Pe aceeași temă
Produse congelate în supermarket
Produsele congelate, în atenția Protecției Consumatorilor. Ce nereguli au găsit inspectorii...
Partenerii noștri
Marcel Ciolacu
Ciolacu și-a depus candidatura la șefia CJ Buzău: „Fac un pas imens...
Britney Spears și Kim Kardashian
Kim Kardashian, imagini de la o petrecere în pijama, alături de Britney...
politist-mort
Un tânăr poliţist din Argeş, angajat al IPJ Giurgiu, a fost găsit împuşcat...
Andreea Raicu, despre cazul doctorului Cristian Andrei
Andreea Raicu, reacția privind investigația despre Cristian Andrei: „E o...
accident la ieșirea din Cluj
Accident grav la ieșirea din Cluj-Napoca. O persoană a murit pe loc, alte...
Deadly Gas Explosion Hits Residential Building in Bucharest, Romania
Chisăliță (AEI): „România a fost zguduită de o serie alarmantă de...
Alexandru Rogobete/ Foto: Facebook
Rogobete, mesaj către cei care susţin examenul de Rezidenţiat: „Nu vă...
Background of Ukraine country flag versus Russia flag
Kievul şi Moscova au ajuns la un acord în privinţa unui schimb de...
Ultimele știri din matinal
denis motans
„Tati la pătrat” și un single nou: Denis (The Motans), la Digi FM – despre „Rămâi cu bine”...
zodier
Zodier & YUKA la matinalul Digi FM: de la „Sacou” la „Cioburi”, o poveste despre dragoste...
iraida 2025
IRAIDA la Matinalul Digi FM: „Fricile tale”, inspirația din trecut și disciplina Muay Thai
victor dorobantu thing
Victor Dorobanțu, „Thing” din Wednesday, invitat la Digi FM: „Rolul care mi-a schimbat viața”
Ultimele știri
Ludovic Orban
Ludovic Orban, despre pensiile magistraţilor: „Dacă magistrații nu acceptă condiţiile, să...
michelle obama (2)
Michelle Obama spune că ţara „nu este pregătită să aibă o femeie preşedinte”
Romania v Canada – International Friendly Match
Mircea Lucescu, după eșecul cu Bosnia: „Am pierdut în repriza a doua și din cauza lipsei de...
Marjorie Taylor Greene și Donald Trump
Marjorie Taylor Greene, fostă aliată a lui Trump, afirmă că a primit amenințări din cauza...