Acum la Digi FM SKRILLEX AND DIPLO FEAT JUSTIN BIEBER - Where Are You Now

Interviu Cum congelăm alimentele în mod corect. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, ne spune care sunt greșelile frecvente

Packing eggs in a cardboard box. Eggs in the fridge.
Ouă / foto Profimedia

Congelarea alimentelor poate fi o modalitate convenabilă de a le păstra proaspete mai mult timp. Totuși, este important să o faci corect pentru a evita alterarea gustului, texturii sau siguranței alimentare. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, ne-a spus care sunt greșelile frecvente care pot duce la alterarea alimentelor congelate.

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare

Care sunt alimentele care devin periculoase pentru sănătate atunci când sunt congelate?

Alexandru Cîrîc: Singurul exemplu pe care îl putem da ca fiind periculos ar fi ouăle în coajă. Ele se pot sparge și se pot contamina din alte produse existente în congelator sau, dacă sunt contaminate, pot contamina alte produse existente în spațiul de depozitare.

Putem da exemplu și alimentele puse în sticlă închisă ermetic, care la fel, se poate sparge, se poate contamina, sau poate contamina alimentele din congelator. În rest, marea majoritatea alimentelor nu prezintă un astfel de risc.

00:00

Greșeli comune de evitat la congelarea alimentelor

În ce condiții trebuie congelată mâncarea? Atunci când aplicăm un proces de congelare, acesta trebuie să-l aplicăm unui aliment bun de consum. Adică un aliment proaspăt, nealterat și necontaminat.

Alexandru Cîrîc: Congelarea trebuie aplicată unui aliment pre-recit. Este cel mai bine așa, deoarece dacă introducem un aliment cald în congelator, vom decongela alte alimente din jurul lui. Trebuie să avem în vedere să congelăm facem cât mai rapid.

Asta înseamnă că facem congelarea într-un spațiu cât mai aerisit, nu într-un congelator ticsit. Și trebuie să o facem în ambalaje porționate, care să reprezinte o porție de consum, ca atunci când vom decongela să nu fim în situația să recongelăm acel aliment.

00:00

Congelarea schimbă gustul sau componenta nutrițională?

Alexandru Cîrîc: Nu ar trebui să schimbe gustul alimentului atunci când este făcută corect. Congelarea incorrectă poate diminua conținutul de substanțe de gust pentru că atunci când congelăm un aliment incorect, atunci când membrana celulară a unui aliment se sparge din cauza unei congelări lente, atunci când apar acele de gheață care sparg această membrană, sucul celular se va pierde la decongelare, acel suc celular care conține substanțe de gust, așadar gustul se va pierde odată cu acea zeamă la decongelare.

00:00

Congelarea alimentelor: Mituri și adevăruri

Cum arată congelarea corectă?

Alexandru Cîrîc: Înseamnă, în primul rând, să congelăm cât mai rapid un aliment. Înseamnă că acel aliment va fi pre-răcit. Vom introduce alimentul la frigider, după care îl vom introduce la congelator atunci când este rece. Vom folosi un congelator în care avem spațiu, în care circulația aerului este bună, în care temperatura rece, în întregime, va cuprinde întreg produsul. Cu cât mai repede reușim să congelăm, să ajungem la temperatura de congelare până în centrul termic al produsului, cu atât produsul respectiv va fi congelat mai corect.

00:00

Așadar putem congela orice?

Alexandru Cîrîc: Putem congela orice. Dar, din punct de vedere organoleptic, ulterior nu vom avea aceeași satisfactie a gustului, satisfactie a texturii. Putem congela o emulsie, un sos de maioneză, însă îl vom scoate din congelator tăiat. Putem congela un iaurt, dar îl vom scoate separat. Un produs, atunci când îl congelăm, noi ne dorim să îl decongelăm în aceeași stare să aibă aceeași textură, să aibă același gust (mouth feel).

Deci nu vom congela sosurile emulsionate, dau aici exemplu maioneza, nu vom congela iaurturile, frunzele de salată, fructele cu un conținut foarte mare de apă, cum sunt pepenii. Acestea nu sunt afectate propriu-zis, nu este afectată siguranța alimentară, ci este afectată calitatea produsului decongelat ulterior.

00:00

Mâncare congelată: Secretele pentru a o păstra proaspătă și gustoasă

Putem congela alimentele după decongelare?

Alexandru Cîrîc: Doar dacă între decongelare și recongelare le tratăm termic. Altfel creștem foarte mult riscul microbiologii. atunci când aducem alimentele la temperatura camerei, creșterea microbiană va fi maximă. În momentul în care le congelăm și mai ales dacă nu le congelăm la o temperatură sub minus 18 grade, acele bacterii vor fi înhibate, dar nu vor fi distruse. În momentul în care decongelăm iar produsul, bacteriile respective vor altera produsul pe de o parte și pot fi potențial patogene. ca usa boli consumatori.

00:00

Ce e bine să ținem la frigider și ce e bine să ținem acasă, într-un recipient de lemn, de bambus?

Alexandru Cîrîc: Refrigerarea este bine să o facem în special pentru alimentele direct perisabile, care prezintă un risc microbiologic ridicat de contaminare microbiologică la temperatura camerei, la temperatura mediului.

Nu este justificat și din anumite puncte de vedere nici nu este bine să ținem la frigider roșiile sau cartofii sau bananele, pentru că pe de o parte nu este justificat, pe de altă parte pot interveni anumite procese biologice și care la un moment dat să genereze anumiți compuși nu tocmai favorabil consumului.

00:00

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
mihai leu1
Mihai Leu, în continuare în starea gravă, la terapie intensivă...
Rezultate Bacalaureat
Rezultatele finale la Bacalaureat au fost publicate. Câți candidați...
Rezultate la Evaluarea Națională
Când vor fi afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2025. Ce...
Pe aceeași temă
Produse congelate în supermarket
Produsele congelate, în atenția Protecției Consumatorilor. Ce nereguli au găsit inspectorii...
Partenerii noștri
DigiSport Federația a reacționat, după sancțiunea primită de la UEFA
Federația a reacționat, după sancțiunea primită de la UEFA
PeRoz "Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner, despre partea întunecată a traiului cu milionarul
"Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner...
Film Now A fost una dintre blondele fatale din Baywatch, azi pare alt om. Erika Eleniak, cu brațele complet acoperite de tatuaje, la 55 de ani
A fost una dintre blondele fatale din Baywatch, azi pare alt om. Erika...
Digi World 7 alimente recomandate pentru reducerea colesterolului, care sunt ușor de integrat în mesele zilnice
7 alimente recomandate pentru reducerea colesterolului, care sunt ușor de...
ProFM Actrița celebră pe care se sprijină Dakota Johnson după despărțirea de Chris Martin. Cele două staruri, pozate de mână la Roma
Actrița celebră pe care se sprijină Dakota Johnson după despărțirea de...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
cireșe
Ce a pățit un bărbat care a mâncat două kilograme de cireșe cu tot cu...
FOTOMONTAGE, Thermometer zeigt hohe Temperaturen an, Hitzewelle *** PHOTOMONTAGE, thermometer shows high temperatures, h
46 de grade Celsius sâmbătă în sudul Spaniei, record confirmat pentru luna...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Wole Soyinka
Un câștigător al Premiului Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut de 20 de ori mai...
irinel columbeanu si fiica lui
Fiica lui Irinel Columbeanu a venit în România în secret. Irinuca și-a vizitat tatăl la azil...
Anca Todoni
Anca Todoni, eliminată în primul tur de la Wimbledon de Cristina Bucșa, care reprezintă Spania
gere (1)
Richard Gere, alături de Dalai Lama pentru festivităţile din săptămâna cheie a succesiunii...