Acum la Digi FM CARO EMERALD - A night like this

Traian Berbeceanu: „Cred că mă va întrista această amintire cât timp voi fi eu pe pământ”

traian berbeceanu

Traian Berbeceanu a fost invitatul lui Cătălin Striblea la emisiunea “Oameni de Colecție”, emisiune de interviuri unice, difuzate LIVE pe pagina de facebook Digi FM și în fiecare duminică, on air, la DigiFM. El a vorbit despre viața de polițist, despre perioada în care a fost închis și despre planurile sale de viitor. A fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia. A fost „Polițistul anului” în 2007 și 2013 la categoria „Combaterea Criminalității Organizate” și „Polițistul anului 2013”.

„În suflet sunt polițist și o să rămân polițist întotdeauna. Nu mai sunt activ. Acum un an m-am pensionat. Din punctul meu de vedere, polițiștii în cei 25 de ani de activitate au parte de o uzură pe partea fizică deosebită. Aceștia pot fi folosiți pentru experiența lor în funcții neoperative, chiar și după cei 25 de ani. În cursul anului 2004, în timp ce investigam o grupare infracțională, am suferit un infarct, în timp ce eram la birou. Infarctul a fost generat de oboseală, stres, fumat, cafea, mâncat nesănătos.”

Cătălin Striblea l-a invitat pe Traian Berbeceanu să descrie o zi din viața unui polițist.

„E greu să descrii o zi din viața unui polițist, mai ales dacă anchetezi o grupare infracțională. Pentru că pleci dimineața acasă și te poți întoarce după o săptămână, o lună.”

El a vorbit și despre perioada în care a fost închis din cauza acuzației că a sprijinit o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală cu produse petroliere si care a generat un prejudiciu de 3,5 milioane de lei. Reamintim, a fost achitat, în prima instanță, pe 30 iunie 2016 și în martie 2018 a început judecata în apel. În august 2019 încă nu este dată o decizie definitivă. În timpul cât Berbeceanu a fost investigat și judecat, acuzatorii lui erau, la rândul lor, investigați de Direcția Națională Anticouptie (DNA) pentru, printre altele, abuz în serviciu. Investigația împotriva lui Ioan Mureșan - procuror, Nicolaie Cean - procuror și Alin Muntean - polițist în echipa lui Berbeceanu a pornit de la probele furnizate de Berbeceanu, înregistrări ambientale și înscrisuri, care dovedeau că acuzațiile care i-au fost aduse de către procurorii DIICOT au la bază probe strânse prin influențarea denunțătorilor, manipulări, amenințări și „mituiri” ale acestora. Cei trei implicați în acest caz (Ioan Mureșan, procurorul-șef al DIICOT, procurorul Nicolaie Cean, fost la DIICOT, acum angajat la Parchetul Tribunalului Alba, și Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară la BCCO Alba) au fost condamnați în primă instanță la 7 ani, 2 ani și respectiv 4 ani, toate pedepsele cu executare. Urmează și în cazul lor apelul.

„Cred că mă va întrista această amintire cât timp voi fi eu pe pământ. Deși treci peste, rămân niște cicatrici. Știam că e o înscenare, dar era frustrant modul în s-a acționat, să anunți toate televiziunile. Într-un moment în care DIICOT era condus de Alina Bica, aceeași Alina Bica ce a fost condamnată. Niciunul dintre polițiști sau jandarmi nu au vrut să îmi pună cătușele în niciuna dintre cele 33 de zile de detenție. Colegii mei au considerat că nu este nevoie. Le-am spus că, polițist fiind, înțeleg că asta e procedura, dar nu au vrut să facă asta, nu au putut. Toți colegii au fost alături de mine. Copilul meu era mic și familia a încercat să facă tot posibilul să nu afle. La un moment dat, fiul meu fiind obișnuit că noi vorbeam în fiecare seară, când plecam în misiune, soția i-a zis că sunt într-o misiune specială, sub acoperire și sunt în închisoare ca să îi prin pe cei răi. Indiferent de vinovăție, închisoarea din România e un loc în care nimeni nu ar trebui să stea. Condițiile sunt improprii.”

Traian Berbeceanu a comentat și situația polițiștilor din România.

„Numirile la vârful Poliției au fost mereu politice. Dacă tu pui un șef, evident că ți se subordonează. Probabil oamenii care fac asta se simt protejați. Am primit și eu telefoane și mi se zicea că x e băiat bun, că are afaceri curate. E un stat în care corupția este un pericol. În cursul carierei mele am întâlnit rar polițiști cu case și mașini pe care nu le poți justifica. Nu e un fenomen. Polițiștii sunt oameni cinstiți, dar nemotivați.”

Cătălin Striblea a fost curios să afle dacă i-a fost frică, vreodată, în cariera de polițist.

„Mi-a fost frică de foarte multe ori. Dacă nu îți e frică, nu știi să te aperi. Nu s-a tras asupra mea, eu am tras doar focuri de avertisment.”

Matinalul Digi FM l-a întrebat pe Traian Berbeceanu care sunt planurile sale de viitor.

„Până nu obțin o achitare definitivă, ar fi nefiresc să mă întorc în poliție sau să intru în politică. Nu exclud nici un fel de activitate, nici în sistemul judiciar, nici în politică, nici să mă reîntorc în poliție.”

Cătălin Striblea a fost curios să afle de la Traian Berbeceanu ce procuror român apreciază.

„Am avut plăcerea și onoarea de a lucra alături de domnul procuror Lazăr. Este un profesionist extrem de bun, foarte bun anchetator. Este unul dintre procurorii care a fost procuror și înainte de ‘90, iar cei care l-au criticat pentru activitățile respective, probabil că l-au și lăudat la un moment dat.”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!v

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
main primavara e in aer
Primăvara este în aer la Digi FM!
8 ani
Digi FM împlinește 8 ani împreună cu tine!
Lucian Mândruță
Grila de toamnă- Ca să știi de la realizatorii Digi FM
Digi FM LIVE de la Untold 2023
Programul Digi FM se aude și în 2023 LIVE de la Untold #vrajitidemuzica
Te-ar putea interesa și
Nostalgia Digi FM
„Nostalgia” este la Digi FM, de luni până vineri, de la ora 19:00
Thumbnail pt youtube ciuclaru IOANA STATE
Ioana State: Am foarte multă autoironie/Numerele mele spun adevăruri | ExtraMatinal - 10
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre experiențele sale cu „munca pământului”: Ne-am dat seama că mai...
Thumbnail Ana Ularu pt youtube ciuclaru
Ana Ularu, la Digi FM: Nu cred în întâlnirile de pe platou. La treabă facem treabă
Partenerii noștri
Digi24 O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama...
DigiSport Real Sociedad - Real Madrid 0-1. Arda Guler a marcat golul de trei puncte. ”Galacticii”, tot mai aproape de titlu
Real Sociedad - Real Madrid 0-1. Arda Guler a marcat golul de trei puncte...
PeRoz Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore...
Film Now Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din Beverly Hills. Și-a asortat ținuta cu mănușa specială pe care o poartă mereu pe mâna stângă
Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
bâlea lac
Zăpadă de peste 1 metru la Bâlea Lac. Risc crescut de avalanșe
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Euro,And,Lei,Currency,-,Close,Up
Doi funcţionari bancari, cercetaţi după ce ar fi furat aproape 140.000 de euro din contul unei...
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro...
O stradă s-a surpat în orașul Slănic/ Sursa foto: DSU
O grădiniţă din apropierea străzii surpate din Slănic, afectată de tasarea terenului
bani-salariu
Un băiețel de șase ani din Gorj ar fi fost vândut pentru câteva sute de lei şi dus în...