Acum la Digi FM KIM CESARION - Undressed (consered)

Studiu: Telemunca e preferată de majoritatea românilor și după ce se va termina pandemia

Muncă remote, muncă online, munca la domiciliu, telemuncă, bărbat la calculator, laptop, slujbă

Sfârșitul pandemiei nu va însemna și sfârșitul telemuncii. Un studiu realizat de Boston Consulting Group și BestJobs arată că 9 din 10 români vor să lucreze în continuare de acasă și după încheierea crizei provocate de coronavirus. Chiar și angajații care realizează sarcini manuale, au spus că sunt interesați de o oarecare flexibilitate cu privire la loc și program. 

România s-a clasat pe locul patru în topul comparativ realizat la nivel global, după țări precum Filipine, Africa de Sud și Zambia, în privința lucrului de la distanță: 41% dintre românii chestionați au declarat că ar prefera să nu mai fie nevoiți să se întoarcă niciodată la birou, reprezentând un procent cu mult mai mare față de media globală de 24%, se arată în studiul intitulat Decoding Global Ways of Working. 48% dintre români au declarat că ar prefera ca, după pandemie, să aibă posibilitatea combinării muncii de la distanță cu cea de la birou, reprezentând de două ori mai mulți oameni, comparativ cu cei care lucrau de la distanță la sfârșitul anului 2020 și depășind cei 20% dintre românii care lucrau de la distanță înainte de apariția virusului. 

Multe organizații au fost forțate de pandemie să facă tranziția unui anumit număr de angajați către munca de la distanță, practic peste noapte, iar muncitorii și managerii au realizat faptul că există modele de lucru flexibile, a declarat Melanie Seier Larsen, director general și partener al BCG. Companiile trebuie acum să pună în practică ceea ce au învățat și să creeze soluții pe termen lung pentru a satisface așteptările care vor persista și după sfârșitul pandemiei, adaugă Seier Larsen.

Aproximativ 20% dintre respondenții care lucrează în posturi de birou tradiționale sau digitale, doresc ca după pandemie să aibă o structură de lucru complet de la distanță. Dar nu vorbim doar despre acei oameni care doresc mai multă flexibilitate la locul de muncă, în mod permanent. De exemplu, aproximativ 75% dintre persoanele care realizează muncă fizică sau socială, dețin locuri de muncă care necesită prezența, cum sunt manipularea bunurilor fizice sau contactul cu clienții vor să lucreze și de la distanță, cel puțin ocazional. 

În ultimul an, a crescut, atât cererea, cât și oferta de proiecte de freelance, job-uri de tip part-time: activități cu jumătate de normă sau proiecte și full remote. Pandemia le-a arătat angajaților beneficiile flexibilității la locul de muncă, iar angajatorilor le-a demonstrat că productivitatea nu ține de o locație fixă, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.

În afară de flexibilitatea muncii, sondajul a identificat și câteva schimbări în aprecierile românilor față de un loc de muncă. În 2018, când BCG și BestJobs au realizat sondajul precedent, românii au clasat pe primele două poziții echilibrul dintre viața privată și cea profesională și posibilitățile de carieră. Aceste dorințe sunt acum pe locurile 8, respectiv 6, în timp ce securitatea locului de muncă și relația bună cu colegii au intrat în primele trei preferințe, ceea ce reflectă schimbarea priorităților lor în urma pandemiei. Interesant este că factorul reprezentat de compensația financiară, care a ajuns pe locul al 4-lea în clasamentul global, urcând de la poziția a 8-a din 2018, în România s-a menținut pe același loc, fiind al 9-lea cel mai important. La nivel global, o relație bună cu colegii, cu superiorii, precum și un echilibru bun între viața profesională și cea privată sunt primii trei factori importanți. 

Ar fi surprinzător dacă prioritățile nu s-ar fi schimbat, având în vedere criza economică și existențială prin care toată lumea a trecut, a declarat directorul asociat al BCG, Adam Kotsis. Oamenii sunt fericiți dacă, pe timpul unei pandemii, au doar un loc de muncă și un venit stabil. În același timp contează, atât relaționarea, cât și o viață echilibrată. Angajatorii trebuie să se asigure că aceste nevoi sunt satisfăcute chiar și în modelul de lucru de la distanță, a adăugat ea.

Respondenții români au mai declarat faptul că cel mai mare impact pozitiv al pandemiei asupra muncii lor, a fost utilizarea sporită a instrumentelor digitale. În același timp, bunăstarea angajaților, calitatea și stilul de leadership, precum și echilibrul dintre viața profesională și cea privată au fost cele mai afectate. 

Atât problemele legate de responsabilitatea față de mediu, cât și diversitatea și incluziunea au devenit mai importante pentru români în ultimul an. Însă, într-un procent mai mic decât media globală, romanii au spus că nu vor lucra pentru companii care nu se potrivesc cu valorile lor, se mai arată în studiu. 

Pentru realizarea raportului, BCG și The Network, reprezentând o alianță a celor mai importante site-uri de recrutare, au sondat 209.000 de participanți din 190 de țări. În România, aproape 2.600 de persoane au completat sondajul BCG-BestJobs. 66% dintre persoanele intervievate dețin o diplomă de licență, iar 28% o diplomă de master. Numărul femeilor intervievate a fost de două ori mai mare decât cel al bărbaților. Angajații tineri au fost mai implicați, aproape o treime din persoanele care au răspuns au fost persoane cu vârsta sub 30 de ani.

Raportul vine cu recomandări pentru modul în care companiile se pot adapta la așteptările angajaților față de munca de la distanță pe termen lung, printre care enumerăm noi modele de leadership și strategii de lucru de la distanță concepute pentru locuri de muncă individuale. 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Michael Madsen passed away at 67 **FILE PHOTOS**
Michael Madsen, actorul din „Reservoir Dogs” şi „Kill Bill”, a murit...
bolojan 2025-06-23-8157
Ilie Bolojan, întrebat dacă regretă că a acceptat postul de premier...
Us,President,Donald,Trump,Is,Sharp,In,The,Background,,While
Putin îi spune la telefon lui Trump că Rusia ”nu va renunţa la...
Pe aceeași temă
kelemen hunor inquam george calin 2023-06-13-7080
Kelemen Hunor, revoltat că Salrom are 600 de angajați doar în Capitală: "Păi, minele nu sunt...
Press Conference After the EU Summit in Brussels, Belgium.
Macron îşi aminteşte, la cinci ani de la prima izolare din cauza pandemiei covid-19, o...
Portocală/ Shutterstock
Un studiu realizat la Harvard a constatat că o portocală mâncată zilnic ar putea reduce riscul...
Mark Zuckerberg trist
Meta anunţă noi reduceri de personal. Sunt vizaţi 5% din angajaţi, cu performanţele cele mai...
Te-ar putea interesa și
Polițist din penitenciar, Franța/ Shutterstock
Un deţinut a luat ostatici cinci angajaţi ai unei închisori din sudul Franţei
Doctors,Working,In,A,Hospital's,Pathology,Lab,Are,Analyzing,Scientific
De ce reapar pandemiile? Oamenii de ştiinţă oferă câteva posibile răspunsuri
Image,Of,Floating,Macro,Covid-19,Cells,Over,Doctor,Taking,Sample
Un nou studiu dezvăluie speciile de animale cel mai probabil implicate în declanşarea...
Beach,With,Chairs,And,Umbrella,In,Mamaia,Holiday,Resort,,Black
Majoritatea românilor merg vara aceasta în vacanţe mai scurte de 7 zile. STUDIU
Partenerii noștri
DigiSport Ce veste pentru FCSB! Denis Alibec ar putea rata doar un singur meci
Ce veste pentru FCSB! Denis Alibec ar putea rata doar un singur meci
PeRoz O tânără mamă, de nerecunoscut după ce a slăbit 57 kg: "Am făcut o singură schimbare majoră". Acum are siluetă de model
O tânără mamă, de nerecunoscut după ce a slăbit 57 kg: "Am făcut o singură...
Film Now Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea planuri de nuntă
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de...
Digi World Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul Vitruvian”
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a...
ProFM Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a crescut un superstar
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Lando Norris/ Profimedia
Formula 1: Victorie acasă pentru Lando Norris. El a câştigat Grand Prix-ul...
politist-1ecuson-politia-romana
Traficul greu, restricţionat în 15 judeţe, luni, pe autostrăzi, drumuri...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, la dezbaterea moţiunii de cenzură în Parlamentul European. Primul vot de...
Alexandru Rogobete/ Foto: Facebook
Motivul pentru care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, nu s-ar trata în străinătate. Ce...
Parizienii au putut face prima baie în Sena după mai bine de un secol/ Profimedia
Parizienii au putut face prima baie în Sena după mai bine de un secol
Ozzy Osbourne/ Profimedia
Ozzy Osbourne, în culmea fericirii după un ultim concert alături de Black Sabbath. Peste...