Poluarea aerului favorizează creșterea semnificativă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, spitalizările și rata deceselor. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii din Marea Britanie în urma unui studiu.
Se pare că expunerea pe termen lung a persoanelor la particule poluante generează creșterea cu 10% a infecțiilor și spitalizărilor, iar rata mortalității are o creștere de 15%. Studiul a luat în calcul alți peste 20 de factori, inclusiv densitatea medie a populației, vârsta, spațiul locativ, ocupațiile și obezitatea.
Mulți oameni de știință sunt de acord că poluarea aerului probabil conduce la creșterea cazurilor de coronavirus și a severității simptomelor, dat fiind că aerul poluat inflamează plămânii, cauzând boli respiratorii și cardiace. Dar nu toți sunt de acord că dovezile de până acum sunt suficient de puternice pentru a demonstra un impact puternic.
Echipa care a realizat studiul a concluzionat că: „Prin utilizarea datelor detaliate, am descoperit dovezi puternice că există un raport pozitiv între poluarea aerului, mai ales a prezenței particulelor fine, și cazuri de COVID-19, internări și decese. Acest raport se menține și după aducerea sub control a unei serii largi de factori explicativi”.
Cel mai relevant studiu precedent fusese realizat de Universitatea Harvard și depistase o creștere cu 8% a ratei mortalității din cauza poluării.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!