Un studiu publicat miercuri arată că persoanele infectate în trecut cu SARS-CoV-2 nu au dezvoltat o imunitate totală în fața virusului. Persoanele în vârstă sunt chiar mai vulnerabile în fața bolii, iar cea mai bună formulă de apărare rămâne vaccinul.
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de milioane de persoane care au efectuat teste PCR, în Danemarca. Inițiatorii atrag atenția, totuși, că la vremea colectării datelor testelor PCR, noile tulpini SARS-CoV-2 încă nu existau. Prin urmare, gradul mare de infecțiozitate ale noilor tulpini ar putea modifica și concluziile studiului privind predispoziția spre reinfectare.
Conform unei echipe de cercetători din Copenhaga, doar 0.65% din cei care au primit rezultat pozitiv în urma testării din primăvară au primit rezultate pozitive COVID-19 și în al doilea val de infectări, din toamnă. Prin urmare, specialiștii sunt de părere că participanții au fost protejați de anticorpi în proporție de 80,5%. Însă, în cazul celor în vârstă, de peste 65 de ani, rata protejării prin anticorpi este mult mai mică, de numai 47,1%.
Încă de la începutul pandemiei, specialiștii au urmărit atent gradul de reinfectare al foștilor pacienți bolnavi COVID-19. Se pare că odată cu primul contact al organismului cu virusul, nivelul de anticorpi din organism întăresc sistemul imunitar și în cazul unei reinfectări, forma bolii este mult mai ușoară. Însă, rezultatele au indicat că rezistența în fața reinfectării scade odată cu vârsta și segmentul vârstnicilor rămâne vulnerabil.
Studiul a confirmat că bătrânii sunt mult mai expuși reinfectării din cauza sistemului imunitar slăbit. Din această cauză, ei pot dezvolta forme grave ale bolii COVID-19. Cercetătorii atrag atenția asupra vaccinării și îi sfătuiesc pe toți cei în vârstă să se vaccineze pentru că nu se pot baza pe „protecția oferită de sistemul imunitar”. Deși gradul de eficiență al vaccinurilor variază, toate protejează în mod eficient în fața unei forme grave COVID-19.
Concluzia generală a studiului din jurnalul Lancet este că „toate aceste date confirmă că pentru a ne apăra de virusul SARS-CoV-2 este nevoie de un program global de vaccinare, această este singura cale sigură de protecție în fața bolii”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!