Un studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie arată că noul coronavirus poate provoca o serie de probleme neurologice în rândul pacienților cu o formă severă a bolii. Printre afecțiunile constatate în cazul persoanelor sub 60 de ani se numără inclusiv un sindrom cognitiv asemănător demenței, psihoză, inflamații și tulburări de dispoziție precum depresia sau anxietatea.
Accidentele vasculare cerebrale sunt deja recunoscute ca o complicație provocată de COVID-19. Dar ceea ce a descoperit studiul nostru, și este surprinzător, a fost că a doua cea mai frecventă complicație neurologică este această modificare a stării mentale, a explicat Benedict Michael, cercetător la Universitatea din Liverpool și co-autorul studiului.
Oamenii de știință au spus că rezultatele oferă o perspectivă importantă a potențialelor complicații, dar ar trebui tratate cu precauție, deoarece nu se poate trage încă o concluzie privind prevalența unor astfel de complicații.
În realizarea studiului, cercetătorii au analizat 125 de pacienți din Marea Britanie. În aceste cazuri, cea mai frecventă complicație cerebrală observată a fost accidentul vascular cerebral, care a fost raportat la 77 de pacienți. Dintre aceștia, 57 au avut un AVC cauzat de un cheag de sânge în creier, cunoscut sub numele de accident vascular cerebral ischemic, 9 pacienți au avut un AVC cauzat de o hemoragie cerebrală, iar un pacient a avut un atac cerebral cauzat de inflamație în vasele de sânge ale creierului.
Alți 39 de pacienți au prezentat semne de confuzie sau modificări ale comportamentului care reflectă o stare mentală alterată. Șapte dintre aceștia au avut o inflamație a creierului, denumită medical encefalită.
Restul de 23 de pacienți cu o stare mentală alterată au fost diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice, inclusiv psihoză, sindrom asemănător demenței și tulburări de dispoziție.
Deși majoritatea diagnosticelor psihiatrice au fost înregistrate ca fiind noi, cercetătorii spun că nu pot exclude posibilitatea ca acestea să fie preexistente, dar să nu fi fost diagnosticate înainte ca pacientul să dezvolte COVID-19.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!