Acum la Digi FM Alex Vidia FLO RIDA - Low

Ştefan-Radu Oprea anunţă că aproape 30% dintre instalaţiile GPL controlate în întreaga ţară au fost oprite

stefan-radu-oprea-ministru-imm
Credit foto: ZF.ro

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, o Ordonanţă de Urgenţă care completează legislaţia privind funcţionarea instalaţiilor şi echipamentelor sub presiune. Ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, a anunţat că au fost finalizate controalele demarate la staţiile GPL din întreaga ţară în urma tragediei de la Crevedia, iar 30% dintre acestea au fost închise, ca urmare a problemelor descoperite.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care vine să completeze legislaţia privind funcţionarea instalaţiilor şi echipamentelor sub presiune.

”Sunt introduse măsuri mai stricte şi totul vine în urma tragediei de la Crevedia, pe care ne-o amintim cu toţii, o tragedie în urma căreia s-au făcut şi o serie de controale”, a afirmat Constrantin.

Ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, a prezentat rezultatul controalelor din perspectiva ISCIR, pentru că această instituţie se află sub directa coordonare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

”Aproape 30% din cele 2.258 de controale efectuate - mai precis la 29,5% a fost oprită activitatea şi s-au propus sancţiuni de 1.171.000”, a precizat ministrul.

Acesta a explicat că verificările au vizat îmbunătăţirea reglementărilor şi siguranţei în domeniu.

”Am constatat că foarte multe instituţii veneau în control fără a exista o modalitate unitară de a opri o activitate care este constatată ca fiind neconformă. Prin această ordonanţă venim şi modificăm un cadru legislativ mai larg, astfel încât ISCIR să poată emite o autorizaţie provizorie de funcţionare, având şi competenţele ca autorizaţia de funcţionare pentru instalaţiile de tip GPL, skid GPL, să poată să fie retrasă atunci când ISCIR constată că anumite prevederi care au stat la baza eliberării autorizaţiei, cum sunt cele din memoriul tehnic, au fost încălcate sau oricare altă instituţie care vine şi controlează, cum ar fi IGSU sau autoritatea locală constată că au fost încălcate prevederile din documentaţiile pe care ei le-au emis”, a explicat ministrul, potrivit News.ro. 

Potrivit acestuia, ”dacă aceste prevederi sunt de natură de a aduce prejudiciu grav cetăţenilor, informează imediat, în termen de maxim 48 de ore ISCIR care vine în control, retrage această autorizaţie”.

”Deci astăzi avem o procedură ca în cazul în care se constată deficienţe la aceste instalaţii de tip SKID, să poată fi oprită activitatea şi să nu mai avem acel caz în care IGSU a încunoştiinţat foarte multe instituţii din statul român, dar ele nu au putut acţiona. Astăzi reglementăm acest lucru, cum, de asemenea, am văzut că existau camere de luat vederi din dispoziţia ANAF la fiecare dintre aceste  instalaţii, mărim zona de competenţă şi către ISCIR pentru a putea folosi bazele de date şi a vedea ce se întâmplă la aceste instalaţii, astfel încât, dacă este cazul, să putem merge cu partea de constatare, de control, de aplicare de sancţiuni şi care pot duce până la închiderea instalaţiilor, până la retragerea autorizaţiei de funcţionare”, a mai transmis ministrul Economiei.  

În luna august, la Crevedia au avut loc explozii şi un incendiu, soldate cu moartea a şase persoane şi rănirea a peste 50.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Narcisa Lecușanu 1
Narcisa Lecușanu: Păpușa copilăriei e aproape intactă. Nu am avut...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Charging mobile phone battery with wireless device in the table. Smartphone charging on a charging pad. Mobile phone near wirele
Care este telefonul cu cea mai mare baterie din lume
Vremea/ Shutterstock
Cum va fi vremea în martie 2024. Meteorologii anunță temperaturi mai...
Partenerii noștri
Digi24 Momente sfâșietoare la procesul elevului criminal din Craiova. Tatăl victimei a lovit cu pumnii duba penitenciarului: „Te omor!”
Momente sfâșietoare la procesul elevului criminal din Craiova. Tatăl...
DigiSport FC Botoșani - Sepsi Sfântu Gheorghe 0-0, ACUM, Digi Sport 1. În tur, covăsnenii s-au impus la scor
FC Botoșani - Sepsi Sfântu Gheorghe 0-0, ACUM, Digi Sport 1. În tur...
PeRoz Cum a încercat o soacră să-i distrugă nunta unei tinere. Povestea e virală: „S-a opus evenimentului din prima zi!”
Cum a încercat o soacră să-i distrugă nunta unei tinere. Povestea e...
Film Now Margaret Qualley are aceeași energie molipsitoare ca a mamei sale. Fiica lui Andie MacDowell, una dintre cele mai de succes tinere actrițe de la Hollywood
Margaret Qualley are aceeași energie molipsitoare ca a mamei sale. Fiica...
Digi World 83% dintre cernelurile folosite pentru tatuaje conțin ingrediente ascunse. Pot cauza probleme serioase de sănătate
83% dintre cernelurile folosite pentru tatuaje conțin ingrediente ascunse...
Stirile Kanal D Decesul fulgerător al lui Mile Povan o șocat o întreagă comunitate. Ce ar fi dus, de fapt, la moartea artistului de 31 de ani?
Decesul fulgerător al lui Mile Povan o șocat o întreagă comunitate. Ce ar...
ProFM Andra și Cătălin Măruță locuiesc într-o casă de 1 milion de euro. Vila cu etaj are grădină, studio de muzică și piscină
Andra și Cătălin Măruță locuiesc într-o casă de 1 milion de euro. Vila cu...
Digi Life România, pe locul 2 în lume la numărul de comenzi de pizza. Un bărbat din Iași a comandat, în 2023, 569 de pizze
România, pe locul 2 în lume la numărul de comenzi de pizza. Un bărbat din...
Ultimele știri din matinal
Larisa Bilous
„Sunt oameni care mă întreabă dacă mai este război în Ucraina". Mărturia tulburătoare a unei...
cleopatra si edi s
Cât de bine s-au descurcat la testul fulger pentru cupluri Cleopatra Stratan și Edward Sanda...
iancu guda si andreea
Cum a cunoscut-o Iancu Guda pe soția lui, Andreea
lidia buble 2024
Cum și-a câștigat Lidia Buble primii bani și ce și-a cumpărat cu ei
Ultimele știri
Ambulance,Emergency,Service,Car,On,The,Streets,Of,Bucharest,During
O femeie a fost reţinută, după ce şi-a înjunghiat partenerul de viaţă. Bărbatul are nevoie de...
donald tusk
Premierul Poloniei, după discursul lui Vladimir Putin: "Deciziile anunţate de el trebuie luate...
MIDEAST GAZA ISRAEL MILITARY OPERATION
Autorităţile din Gaza acuză Israelul că a deschis focul şi a ucis 104 persoane care aşteptau...
Olena Zelenska
Olena Zelenska, întâlniri cu regina Camilla și cu soția premierului britanic, la Londra