Casa Națională de Asigurări de Sănătate are de restituit aproape 2,5 miliarde de lei firmelor care au plătit concediile medicale ale angajaților. Peste 500 de milioane sunt datorii mai vechi de 2019.
În Dolj, de exemplu, numai anul trecut au fost depuse aproape 10.000 de dosare, iar CJAS are de restituit 63 de milioane de lei.
Statul nu iartă românii dacă întârzie cu plata dărilor, dar autoritățile găsesc scuze când au să dea bani. Cel mai bine știu acest lucru patronii care au de recuperat de la stat sume impresionante. Unii așteaptă de câțiva ani să-și primească banii.
Horațiu Buzatu deține mai multe firme în Craiova, cu zeci de angajați. Din 2018 așteaptă să primească 90.000 de lei, bani pe care i-a plătit pentru concediile medicale.
Vorbim despre un an și jumătate, interval de timp în care firma noastră a finanțat statul român cu acești bani. Dacă există o problemă, ea trebuia găsită în interiorul celor 60 de zile, subliniată pentru ca noi să putem să o rezolvăm. Faptul că ei vin și ne comunică după peste un an, că, vezi Doamne, există aceste inadvertențe în cererile pe care noi le-am făcut, nu înseamnă bunăvoință, spune Buzatu.
Simona Subțirelu, director economic CAS Dolj, insistă că acest lucru se întâmplă din cauza volumului mare de activitate.
Timpul de lucru a crescut. Sunt bani publici, trebuie verificați și plătiți în mod corect, a precizat directorul economic.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!