Acum la Digi FM Ramon Cotizo 3 SUD EST - In camera ta

Novak Djokovic a fost expulzat din Australia

Novak Djokovic
Foto: Shutterstock

 Novak Djokovic a fost expulzat din Australia, după ce a pierdut procesul legat de viză. Decizia a fost luată de judecătorii Curții Federale din Melbourne.

După 10 zile de telenovelă balcanică la Melbourne, Novak Djokovic, unul dintre cei mai bogați sportivi ai lumii, cu 20 de titluri de Grand Slam în palmares, este în drum spre casă, învins de un sistem de reguli pe care credea că-l poate ocoli.

În ciuda eforturilor avocaților săi cu tarife premium, un complet de 3 judecători federali a decis în unanimitate expulzarea numărului 1 mondial, care e, la această oră, în zbor spre Dubai, unde va face o escală înainte de a se întoarce acasă. Lasă în urmă un scandal uriaș, care nu-l va afecta doar pe el, ci și imaginea unui sport bazat pe eleganță, fair-play și respectarea regulilor. Riscă să nu mai poată reveni la Antipozi în următorii 3 ani și are de achitat jumătate de milion de dolari - cheltuieli de judecată.

Novak Djokovic a fost expulzat, după ce trei judecători au decis, în unanimitate, că numărul 1 ATP nu va primi o nouă viză pentru Australia. Jucătorul sârb a fost dus sub paza poliției la aeroport, cu o zi înainte de debutul Australian Open. Își dorea să câștige această competiție și să doboare, astfel, recordul de trofee de Grand Slam obținute vreodată. Avocații săi au fost de acord și cu decizia Curții Federale care i-a impus sportivului cheltuieli de judecată de 500 de mii de dolari australieni.

Viza lui Djokovic fusese revocată pentru a doua oară vineri de ministrul imigraţiei, Alex Hawke, care a declarat că prezenţa sârbului în Australia reprezintă un risc pentru sănătatea publică. Djokovic a contestat în instanță revocarea vizei, dar a pierdut, duminică, procesul.

Controversa pe marginea deciziei de a-i acorda lui Djokovic o scutire de la cerinţa de vaccinare obligatorie anti-COVID pentru a putea juca la Australian Open a dat naștere unui adevărat scandal, care a depășit domeniul sportului și s-a repercutat în plan politic.

O înfrângere amară înainte de a intra pe terenul de joc

Instanța a decis duminică în unanimitate: solicitarea este respinsă, iar cheltuielile vor fi suportate de reclamant. În limbaj sportiv, anunțul instanței australiene înseamnă meci pierdut de Novak Djokovic. 11 zile a durat telenovela creată în jurul său, iar la scurt timp de la decizie, numărul 1 ATP și-a recunoscut înfrângerea:

„Respect hotărârea Curții și voi coopera cu autoritățile. Aș dori să le urez jucătorilor, oficialilor turneului, personalului, voluntarilor și fanilor toate cele bune. Aș dori să mulțumesc familiei mele, prietenilor, echipei, suporterilor, pentru sprijinul continuu. Voi toți mi-ați dat putere”.

A fost mesajul de „la revedere” al celui mai bun tenisemen al momentului, care, câteva ore mai târziu, a părăsit Australia. O înfrângere amară pentru fanii sârbului, care au așteptat decizia în stradă, în Melbourne. Printre ei, au fost și români.

Cu nerăbdare au așteptat decizia și oamenii din Serbia, în special cei din cartierul în care a locuit sportivul. Și, la fel ca mulți alții, și ei au fost dezamăgiți de hotărârea instanței australiene.

Nu toți sârbii sunt, însă, de aceeași părere. Un epidemiolog crede că atitudinea lui Djokovic în privința vaccinării nu face bine nimănui.

„Mi-e teamă că va deveni un simbol al antivacciniștilor. Acum, Novak a fost promovat ca un simbol al campaniei antivaccinare”, spune medicul Zordan Rodanovic.

Ecouri politice ale „telenovelei” Djokovic

Familia lui Djokovic și chiar președintele țării, Aleksandar Vucic, au avut însă reacții dure la adresa Australiei.

„Tentativa de asasinare a celui mai bun sportiv din lume s-a încheiat, 50 de gloanțe în pietul lui Novak – până la urmă, el a sprijinit un jucător de 17 ani, așa-i Nole, un bărbat, un frate, ne vedem în Paris”, a scris pe rețelele sociale Srdjan Djokovic, tatăl jucătorului.

De altfel, Srdjan Djokovic a condus proteste în Belgrad împotriva detenției lui Novak în ultima săptămână și a folosit termeni puternici la o conferință de presă în care l-a atacat pe premierul Scott Morrison și l-a comparat pe fiul său cu „Spartacus” și „Iisus”.

La rândul său, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat presei naționale că a vorbit cu Novak Djokovic după decizia Curții și că l-a sprijinit pe sportiv. El acuză autoritățile australiene că l-au maltratat pe tenismen timp de 11 zile și că la proces s-au spus minciuni. „A fost victima unei vânători de vrăjitoare în adevăratul înţeles al cuvântului, împotriva unei persoane şi a unei ţări”, a declarat Aleksandar Vucic.

În Australia, saga jucătorului sârb s-a lăsat cu scandal politic. Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a cerut, duminică, demisia premierului Scott Morrison, afirmând că a devenit „ridicol” pe plan mondial prin decizia de expulzare a lui Novak Djokovic și tot scandalul creat în jurul tenismenului nevaccinat„Premierul Scott Morrison a devenit ridicol pe plan mondial. El şi guvernul său au gestionat greşit cazul Novak Djokovic, au subminat procedurile securităţii frontierelor Australiei şi au furnizat o nouă scânteie pentru mişcarea antivaccinare”, a afirmat Kristina Keneally, membră a Parlamentului australian şi ministru de interne în guvernul din umbră al opoziţiei,

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
TENNIS : Monaco Rolex Masters - 1/2 de finale - Monaco - 13/04/2024
Novak Djokovic, eliminat în semifinale la Monte Carlo 2024. Finala se joacă între Ruud și...
Sydney,,Australia.,–,On,October,25,,2017,-,New,South
Cel puțin cinci morți în urma unui atac cu armă albă într-un mall din Sydney
TENNIS : Rolex Monte Carlo Masters - 06/04/2024
Novak Djokovic a devenit cel mai vârstnic lider al clasamentului ATP. Cine completează podiumul
Novak Djokovic si Goran Ivanisevic
Novak Djokovic a renunțat la antrenorul său după 5 ani de colaborare: "Chimia noastră pe teren...
Te-ar putea interesa și
profimedia-0856055598
Novak Djokovici confirmă că nu va participa la turneul de la Miami
Novak Djokovic
Novak Djokovic, eliminat în turul trei la Indian Wells de Luca Nardi, ajuns pe tabloul...
Sunrise,At,Palm,Cove,In,Cairns,,Tropical,North,Queensland
O plajă australiană, desemnată cea mai frumoasă din lume
Incendiu vegetație Australia/ Foto: Twitter
Un stat australian ordonă evacuarea a 30.000 de persoane din cauza riscului de incendiu...
Partenerii noștri
Digi24 O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
DigiSport Cerința lui Xavi! Barcelona pregătește contractul pentru un jucător cu 22 de trofee în palmares
Cerința lui Xavi! Barcelona pregătește contractul pentru un jucător cu 22...
PeRoz Prințesa Beatrice, extrem de tristă după moartea fostului iubit. Paolo ar fi fost dependent de droguri și de jocurile de noroc
Prințesa Beatrice, extrem de tristă după moartea fostului iubit. Paolo ar...
Film Now Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai tânără au atras toate privirile
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3 săptămâni"
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Rainy,Day
Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
politist-1ecuson-politia-romana
Poliţist care urma să intre de serviciu în Maramureș, testat pozitiv la substanţe interzise. A...
The Moulin Rouge , Paris, France. It is a famous cabaret built in 1889, locating in the Paris red-light district of Pigalle
Aripile cabaretului Moulin Rouge s-au prăbuşit
bilute magnetice
O fetiță, originară din România, a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. Mesajul mamei
Petre Roman soseste la sediul Parchetului General, citat in dosarul Mineriadei din 1990, in Bucuresti, 25 aprilie 2024. Inquam Photos / George Calin
Fostul premier Petre Roman, la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul mineriadei din...