Acum la Digi FM Marius Dobre IRAIDA - NTM (Nu Te Mint)

Senatorii USR au votat împotriva proiectului de lege prin care se acordă presei 200 milioane de lei

Dan Barna cu alți doi USRiști

Parlamentarii USR au votat împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru organizarea de campanii de informare publică în contextul crizei COVID-19, cu un buget alocat de 200 de milioane de lei. „Nu va ajuta presa, ci o va subordona”, spun liderii partidului. „USR susține independența presei, nu cumpărarea ei cu bani publici!”, mai este transmis în comunicatul de presă al partidului.

„Această Ordonanță, în forma actuală, nu poate fi susținută de USR. Nu va ajuta presa, ci o va subordona! Problema susținerii presei este una esențială pentru orice democrație, fie că e vorba de o perioadă de criză economică, fie că nu este nicio criză. Dar, în același timp, trebuie să facem o distincție clară între susținerea independenței presei și cumpărarea bunăvoinței presei prin intermediul banilor publici. Principalii beneficiari ai Ordonanței de urgență nu vor fi jurnaliștii, ci patronatele din presă ale căror interese sunt diverse. Costul pentru presă va fi, în realitate, foarte mare – creșterea obedienței față de finanțator – în cazul de față, chiar Guvernul României”, spun reprezentanții USR.

Iată, în continuare, discursul integral de motivare a votului împotriva inițiativei Guvernului:

„Stimate colege și stimați colegi,

Problema susținerii presei este una esențială pentru orice democrație, fie că e vorba de o perioadă de criză economică, fie că nu este nicio criză. DAR, în același timp, trebuie să facem o distincție clară între susținerea independenței presei și cumpărarea bunăvoinței presei prin intermediul banilor publici.

Și o spun în calitate de fost jurnalist, de fost membru în colegiul de conducere și fost președinte al unei organizații locale de profesioniști din domeniul presei. În 2009, m-am confruntat cu o situație similară, la Cluj, când, în contextul fostei crize economice, președintele Consiliului Județean a anunțat că ”pune la bătaie” aproximativ 250.000 de euro pentru susținerea presei locale, sub pretextul promovării activității instituțiilor deconcentrate din subordine.

Menționez că dacă acei bani publici ar fi fost utilizați atunci, datorită faptului că ziarul pe care îl conduceam era lider detașat de audiență în piața locală, pe print și online, aș fi fost, atât în mod indirect, cât și direct unul dintre principalii beneficiari ai acelor bani. Fapt care l-a și făcut pe unul dintre competitori să afirme, într-un mod acuzator: ”nu înțeleg cum în discuțiile cu Consiliul Județean, Mihai Goțiu a ținut mai mult la principii decât la bani”.

Reiau acum principiile pe care le-am susținut și atunci, și pe care le susțin și acum:

Pentru campaniile de promovare ale unor informații de interes public, avem legislație legată de promovarea lor în audio-vizual; pentru presa scrisă, tipărită și online, se pot organiza licitații, pe baza unor auditări cât mai puțin contestabile cu privire atât la numărul cititorilor, cât și la profilul acestora;
Pentru orice alt tip de promovare de informație există posibilitatea organizării de licitații publice transparente, pe bază de oferte bazate pe auditări clare.

Cât timp aceste principii sunt eludate, presa nu este ajutată, ci dimpotrivă, subordonată. Principalii beneficiari nu vor fi jurnaliștii, ci patronatele din presă și, mai ales, anumite interese ale acestor patronate, care exced celor legate de business-ul de presă. Costul pentru presă va fi, în realitate, foarte mare – creșterea obedienței față de finanțator – în cazul de față, chiar Guvernul României. Am peste două decenii de experiență ca jurnalist ca să știu și să afirm că dincolo de declarații de independență din partea presei care va primi acești bani, acest lucru se întâmplă extrem de rar, în puținele redacții care funcționează sănătos pe baza separării clare a activității departamentelor editorial, respectiv vânzări/publicitate. Chiar și atunci când finanțatorul nu o solicită în mod expres, există o autocenzură la nivel editorial și/sau o selectivitate legată de conținutul editorial promovat, care avantajează finanțatorul.

Efectul acestei OUG va fi extrem de toxic pentru presă. Banii vor ajunge, în mod preponderent către instituții de presă și jurnaliști mai maleabili, mai predispuși la compromisuri, în timp ce jurnaliștii și oazele redacționale de jurnalism independent vor suporta nu doar efectele dure ale crizei, ci și avantajarea concurenței dispusă la compromisuri.

Da, orice democrație funcțională are nevoie de o presă puternică. Dar cu condiția să fie o presă independentă ori măcar autonomă. Oricât ar fi de deranjantă presa independentă pentru cei aflați, într-un moment sau altul, la Putere, ”dresarea câinelui democrației” se va întoarce împotriva lor, atunci când vor ajunge, la rândul lor, în Opoziție. Gândiți-vă bine și la acest lucru!

Da, consider că și domeniul presei trebuie să beneficieze de măsurile de susținere de care beneficiază și celelalte sectoare ale economiei. Nimic mai puțin, dar nici privilegii suplimentare!

Iar dacă dorim să sprijinim sectorial și specific presa, atunci avem nevoie de politici de susținere a conținutului jurnalistic. Nu prin împărțire discreționară de bani publici, ci prin finanțarea unor competiții deschise și transparente pentru crearea de conținut. Nu trebuie să inventăm roata ori apa caldă: asemenea finanțări pe bază de competiții cu criterii clare și jurii profesioniste independente există peste tot în lume și nu doar pentru perioade de criză, fie că vorbim de competiții organizate de servicii de presă finanțate public, gen BBC, fie de diferite fundații și ONG-uri care se ocupă de susținerea presei. De altfel, USR are în lucru o asemenea propunere legislativă și, dacă doriți cu adevărat să ajutați presa și, mai ales, independența acesteia, mă aștept să o susțineți atunci când o vom depune.

Această Ordonanță, în forma actuală, nu poate fi susținută de USR. Nu va ajuta presa, ci o va subordona.”

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
ALDE Party Council Bucharest 2023, Bucharest, Romania - 20 Oct 2023
BEC a respins protocolul constituirii Alianţei Dreapta Unită. USR, PMP şi Forţa Dreptei vor...
Bucharest,,Romania,-,September,27,,2020:,Pool,Statdion,In,Bucharest
USR, PMP şi Forţa Dreptei au depus la Biroul Electoral Central protocolul Alianţei Dreapta...
Business,Locuitorii din Seine-Port au votat pentru interzicerea telefoanelor mobile pe stradă/ Shutterstock,Walking,From,The,Job,In,Busy,City,Street.
Locuitorii din Seine-Port au votat pentru interzicerea telefoanelor mobile pe stradă
Vlad Gheorghe
USR anunţă că Vlad Gheorghe a fost suspendat, după ce acesta a acuzat că a fost blocat la...
Te-ar putea interesa și
logo-PSD-inquam-octav-ganea
Cum ar vota românii dacă duminică ar fi alegeri europarlamentare. PSD, pe primul loc în...
Alegerile din Taiwan/ Profimedia
Alegerile din Taiwan, urmărite cu sufletul la gură în întreaga lume. Procesul electoral...
catalin drula
Drulă, reacție despre cazul Lasconi: „S-a intrat prea mult cu picioarele în intimitatea unei...
alexandru gadiuta
Alexandru Gâdiuță, viceprimarul Sectorului 6, după ce a fost exclus din USR: "30 de minute...
Partenerii noștri
Digi24 Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce...
DigiSport Giovanni Becali l-a convins și semnează contractul!
Giovanni Becali l-a convins și semnează contractul!
PeRoz Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani, iar oamenii i-au spus că „e prea tânără”: „Sunt invidioși!”
Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani...
Film Now Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele ei, pe care le-a adoptat cu ani în urmă, la Disney World
Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
regele charles
Mesajul transmis de regele Charles, bolnav de cancer, în Joia Mare: „Este...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Balene/ Shutterstock
Regele populaţiei maori vrea ca balenele să aibă aceleaşi drepturi ca şi oamenii
tramvaiul-41
Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă, 30 martie. Călătorii vor fi preluați de linia navetă 641
beyonce
Beyonce, vedeta afro-americană a muzicii pop, lansează primul său album country
e-factura2024
Guvernul a prelungit termenul în care nu se dau amenzi pentru cei care nu pot introduce...