Încă puțin și vine ziua în care se dăruiesc mărțișoare, iar pentru a oferi un mărțișor atractiv și plăcut celor dragi, Paul Anghel, director general ANPC, sfătuiește consumatorii să țină cont de câteva recomandări.
Potrivit unui comunicat transmis în această perioadă, mărțișoarele se vând peste tot, de la tarabe până la supermarket-uri, magazine de bijuterii și târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilelor de 1 și 8 martie.
În cazul în care cumpărătorii aleg o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semiprețioase, ar fi bine să o cumpere numai din magazine autorizate care vând bijuterii.
„Un mărțișor din argint vândut la colț de stradă și care costă câțiva lei nu poate fi din argint! Oferirea drept mărțișor a unei bijuterii din metal prețios, cu sau fără pietre prețioase, a devenit din ce în ce mai obișnuită, astfel că piața metalelor prețioase oferă o gamă foarte largă de produse, de la clasicele modele de mărțișoare la bijuteriile foarte sofisticate”, se arată în comunicat.
Apoi, indiferent de ce mărțișor este ales, acesta trebuie să aibă un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuță, un săculeț: „Nu cumpărați mărțișoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat. Și ambalajul contează foarte mult! Verificați ca șnurul să nu se desprindă, să nu se deșire și să fie de calitate. Pentru consumatori, informarea poartă un rol esențial înainte de cumpărarea propriu-zisă”.
La achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metal prețios consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:
- să solicite informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare;
- să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conțină obligatoriu:
- detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc);
- datele de identificare ale operatorului economic de unde se achizitionează produsul.
- să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziționarea produsului;
- să ceară informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service ce pot să apară;
- să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!