Acum la Digi FM Audienta nationalã LIVE - ON AIR

România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în cazul exploatării Roşia Montană. Reacţii politice

Roșia Montană peisaj
Foto: Captură video Digi24

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, că România a câştigat procesul Roşia Montană. Instanţa internaţională a respins pretenţiile reclamanţilor, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Guvernul a transmis, vineri seară, decizia pronunţată de instanţa internaţională. 

”Tribunalul arbitral decide următoarele: 
 
1. Respinge în unanimitate obiecţiile pârâtului cu privire la competenţa Tribunalului şi la admisibilitatea pretenţiilor. 
 
2. Respinge pretenţiile reclamanţilor pe fond în temeiul BIT Canada-România şi în temeiul BIT Marea Britanie-România, 
 
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de 
dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. 
 
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia 
în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi  928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, se arată în decizie, potrivit News.ro.
 
„Am câştigat procesul Roşia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru ticăloşia unor antiromâni” Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale”, a scris, vineri seară, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.  
Acesta a adăugat: ”Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România”.

Companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) au solicitat despăgubiri în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, în valoare de minim 6,7 miliarde de dolari. 

Nicolae Ciucă: Statul român nu are de plată despăgubiri

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a comentat, vineri seară, verdictul în procesul Roşia Montană, referindu-se la faptul că, după 9 ani de procese, România obţine o decizie definitivă şi executorie.

”România câştigă procesul privind Roşia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă şi executorie”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL afirmă că ”s-a putut ajunge la această soluţionare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experţii Ministerului de Finanţe condus de Marcel Boloş şi de echipa de avocaţi selecţionată de minister”.

”Mulţumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României”, a mai transmis Ciucă.  

Marcel Boloş: România primeşte o decizie extraordinară

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, a transmis, vineri seară, felicitări echipei de la minister şi avocaţilor care s-au ocupat de cazul Roşia Montană, apreciind că decizia este ”extraordinară”.

”România primeşte o decizie extraordinară: Am primit câştig de cauză în cazul Roşia Montană. Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ne ramburseze cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj”, a scris, vineri seară, pe Facebook, ministrul Finanţelor.

Marcel Boloş a precizat că, potrivit procedurilor, nu se pot publica motivele care fundamentează soluţia pronunţată decât după 20 de zile.

”Vă asigur însă că România doreşte publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Până atunci, felicit avocaţii şi echipa MF, dar toate celelalte persoane implicate în acest proiect”, a mai scris ministrul.  

Cătălin Drulă, despre informaţiile potrivit cărora urma ca România să plătească despăgubiri

Liderul USR Cătălin Drulă a reacționat dur după ce România a câştigat procesul Roşia Montană, criticând faptul că înaintea deciziei au fost vehiculate informaţii potrivit cărora urma ca România să plătească despăgubiri: ”Oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesedişti să facă bani pe bursă?”, se întreabă Drulă apreciind că DNA ar trebui să se autosesizeze în această noapte.

”România câştigă procesul Roşia Montană. Nu există despăgubiri de plătit. Ciolacu, Boloş, PSD/PNL împreună cu posturile TV în care pompează sute de milioane au isterizat România săptămâni de-a rândul cu o campanie toxică împotriva USR. Oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesedişti să facă bani pe bursă? Oare au făcut rău României vorbind despre miliarde în despăgubiri ca şi cum am fi pierdut deja?”, a comentat Drulă pe Facebook.

În opinia sa, ”DNA dacă n-ar fi condus de un servitor al actualului guvern, ar trebui să se autosesizeze în această noapte”. 

”Este incredibilă hoţia şi minciună acestei guvernări. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PCR, Partidul Comasat Român PSD-PNL. Se strânge laţul, Marcele. O să vină momentul când vei plăti pentru toate astea”, conchide liderul USR.

Dacian Cioloş: Roşia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO

Fostul premier Dacian Cioloş afirmă, după ce România a câştigat procesul Roşia Montană, că Roşia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO, iar statul român nu plăteşte nici o despăgubire, exprimându-şi speranța că cei care l-au acuzat să înţeleagă că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde.

”Roşia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plăteşte nici o despăgubire. Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înţeleagă că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde şi că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”, a scris pe pagina sa de Facebook fostul premier Dacian Cioloş.

 

Fostul ministru al Mediului Attila Korodi: Nu-mi pot stăpâni bucuria

Fostul ministru al Mediului Attila Korodi, cel care a suspendat procedura de obţinere a autorizaţiei de mediu pentru exploatarea auriferă de la Roşia Montană, a reacţionat pe Facebook după ce România a câştigat procesul intentat de Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier.

”Nu-mi pot stăpâni bucuria. (...) Mă bucur ca un copil”, a scris Korodi, rememorând disputele avute cu compania, inclusiv cea în justiţie.

”Am câştigat procesul împotriva Gabriel Resources. Nu pot stăpâni bucuria pe care o am. Compania a început cu mine şi a dorit să termine cu statul român în a cere despăgubiri. 16 ani de procese, cereri de despăgubiri, presiuni politice, joc murdar. Doamne, nu-mi vine să cred!!!! Mă bucur ca un copil mic!!!!”, a afirmat fostul ministru.

El aminteşte de despăgubirile de un milion de euro cerute în justiţie de companie, într-un proces împotriva sa şi de sprijinul primit atunci din partea mai multor ONG-uri. ”Şi am câştigat şi atunci, şi statul român a câştigat şi de data aceasta”, subliniază Korodi.

El menţionează şi casa de avocatură care a susţinut cauza României în cadrul procedurii de arbitraj de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile, de la Washington.

”A fost echipa de avocatură care ne-a sprijinit începând din anii 2007. Apărau interesele Ministerului Mediului condus atunci de mine. Şi au ţinut cu cauza dreaptă până astăzi, 2024”, a conchis fostul ministru al Mediului.

Attila Korodi a suspendat în 2007 procedura de obţinere a avizului de mediu pentru proiectul Roșia Montană, iar în 2012 analiza cerută de el, din poziţia de ministru al Mediului, în legătură cu evaluarea proiectului de la Roşia Montană după anularea planurilor de urbanism ale localităţii, recomanda Comisiei de Analiză Tehnică să ceară investitorului un nou certificat de urbanism, făcut în baza unui PUZ valabil.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SIMONA TARANU
Simona Țăranu: Nu am fost vreo prințesă, nu mă alerga mama cu homarul...
Piață agroalimentară, legume, fructe, alimente, cumpărături
România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
Iranian President leaves Tehran for Tajikistan and Uzbekistan
Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului...
UEFA Europa Conference League Saison 2023-2024 Toumba Stadion Thessaloniki, 14.12.2023 PAOK Thessaloniki - HJK Helsinki
Răzvan Lucescu a cucerit titlul în Grecia cu PAOK
Pe aceeași temă
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu susține că România va continua să ofere ajutor Ucrainei, mai ales refugiaților...
alina gorghiu
Cel mai tânăr consumator de droguri este un copil de 8 ani. Ministrul Justiţiei: Fenomenul...
Aurora boreală văzută în România/ Foto: News.ro.
Furtună solară intensă, care ar putea persista şi în weekend. Imagini spectaculoase din...
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 18 Jan 2024
Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Europei: România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro...
Te-ar putea interesa și
Reacția lui Rocio după ce a ajuns în România
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Bucharest,,Romania,-,April,17,,2021:,Details,With,The,Romanian
Guvernul a decis construirea unui pod rutier peste Tisa, la granița dintre România și Ucraina
România, Billie Jean Cup
România și-a aflat adversara din optimile Billie Jean King Cup
New,Born,Baby,Feet,On,White,Blanket
Mamele cu vârsta sub 15 ani, din Uniunea Europeană, provin din România în proporţie de 45%
Partenerii noștri
Digi24 Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter
Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter
DigiSport Simona Halep, salt în clasamentul WTA. Pe ce locuri se află Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Jaqueline Cristian și Irina Begu
Simona Halep, salt în clasamentul WTA. Pe ce locuri se află Sorana...
PeRoz Jane Seymour, topită după iubitul la care nici nu mai spera: "Nu credeam că voi mai avea o relație. El e cel mai iubitor bărbat"
Jane Seymour, topită după iubitul la care nici nu mai spera: "Nu credeam...
Film Now Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi în timp ce publicul îl ovaționa în picioare
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai...
Digi World De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de...
Stirile Kanal D O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea pleca în vacanță. Minciuna a avut, în schimb, picioare scurte: „Mă aştept să...”
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la...
ProFM Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost bulversat la început”
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Ultimele știri din matinal
dumitru prunariu
14 mai 1981, ziua în care cosmonautul Dumitru Prunariu şi-a început zborul în spaţiu. Ce...
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Ultimele știri
miron cozma profimedia-0016849770
Înjurături și violențe la Parchetul General, acolo unde Miron Cozma a fost audiat în dosarul...
Poliție Mexic/ Shutterstock
Alegeri în Mexic: Nouă persoane au decedat în două atacuri asupra unor candidaţi
Agenți federali SUA/ Shutterstock
O fostă directoare pentru diversitate a Facebook şi Nike, condamnată la 5 ani de închisoare...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:112,Emergency,Number,On,A,Fire,Fighter
Incendiu la o magazie de uleiuri din Portul Constanţa. Un bărbat a suferit arsuri minore şi a...