Acum la Digi FM Alice Tudor MINELLI - Bug a Boo

Răsturnare de situație. Nicolae Ciucă știa despre situația azilelor de bătrâni din Ilfov de când ocupa funcția de premier

ciuca
Nicolae Ciucă / Profimedia

Nicolae Ciucă știa de problemele din azilele din Ilfov. Acesta a fost sesizat chiar în luna februarie, când încă ocupa funcția de prim-ministru, de un ONG care i-a semnalat că instituțiile nu reacționează și îi cerea să preia coordonarea.

Un document publicat pe site-ul Centrului pentru Resurse Juridice, ONG care monitorizează situația din centrele sociale din România, arată că organizația i-a transmis lui Nicolae Ciucă o sesizare despre situația din azilele din Ilfov încă din februarie 2023, când acesta era premier. Asta după ce președintele PNL a susținut luni că nu a primit vreo informare pe această temă.

Centrul pentru Resurse Juridice menționa în sesizarea adresată premierului de atunci rapoartele privind situația din azilele de bătrâni din Ilfov, "în completarea sutelor de sesizări adresate autorităţilor publice şi instanţelor de judecată în ultimele două decenii, încălcări grave ale drepturilor omului în aceste instituţii privative", respectiv:

  • la data de 7 septembrie 2022 - la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Gabriel cel Viteaz” - Voluntari, jud. Ilfov;
  • la data de 7 septembrie 2022 și respectiv 1 noiembrie 2022 la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Armonia” - Afumați, jud. Ilfov;
  • perioada septembrie – noiembrie 2022 la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente „Casa Cora” - Voluntari, jud. Ilfov.

CRJ menționa în document că a sesizat toate instituțiile implicate sau cu competență în materie (Ministerul Muncii, Sănătății, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și DGASPC Sector 3), dar că acestea nu au luat măsurile necesare remedierii situației sau, în unele cazuri, CRJ nu a primit niciun răspuns ori a primit răspunsuri superficiale și evazive.

În aceste condiții, CRJ i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să preia coordonarea demersurilor începute.

"Solicităm să preluați coordonarea demersurilor demarate de către CRJ așa cum acestea au fost anterior enumerate, în contextul în care nu am identificat un alt for superior care să îşi asume coordonarea unei comisii care să cerceteze şi să corecteze cauzele instituţionale de la nivel central şi local care de peste două decenii favorizează apariţia abuzurilor în instituțiile sesizate în speță, şi lasă fără apărare zeci de mii de persoane cu dizabilităţi, minori, adulţi şi vârstnici.

Credem că sancţionarea pe calea justiţiei penale nu este singurul instrument la îndemâna statului penal. În primul rând, pentru că multe dintre aceste procese durează de peste zece ani şi în al doilea rând pentru că valul de prescripţii din ultimele două luni, ne-au arătat cât de puţin contează în faţa justiţiabililor viaţa persoanelor cu dizabilităţi şi a vârstnicilor. Sunt sute de persoane care au fost bătute, traficate, violate, înfometate, legate, sechestrate şi pentru care nimeni nu răspunde penal.

Îngrijorarea Centrului de Resurse Juridice este că, atât timp cât la cel mai înalt nivel, instituţia Primului-ministru, această chestiune nu devine o prioritate, vom continua să asistăm la moartea în condiţii suspecte şi la supunerea la tratamente rele, inumane şi degradante a zeci de mii de persoane.

Lipsa unei mecanism de coordonare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale închise în centre şi spitale, la nivelul instituţiei Guvernului României, permite ca autorităţile publice centrale aflate în coordonarea unor ministere, să ignore abuzurile sau şă îşi paseze responsabilitatea, timp în care oamenii suferă sau mor", se arată în sesizarea formulată de CRJ, potrivit Spotmedia.

Ce spunea Nicolae Ciucă în urmă cu câteva zile

Chestionat luni dacă, în perioada când era premier şi în contextul în care ancheta privind „azilele groazei” a demarat în luna februarie”, a primit vreo informare de la Ministerul Muncii sau alt minister abilitat pe zona de control, preşedintele PNL a răspuns: „Ştiţi foarte bine activitatea mea. De fiecare dată când am avut astfel de informări sau sesizări am luat măsuri în consecinţă”.

„Ca atare, nu am avut astfel de informări şi sunt convins că indiferent de ce instituţie a fost vorba, indiferent de ce nivel de conducere ar fi fost vorba, şi atunci şi acum, măsurile trebuie să fie aceleaşi”, a mai precizat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro. 

Întrebat dacă ar trebui să existe şi o răspundere politică, nu doar una administrativă în acest caz, liderul liberalilor a replicat: „Sunt convins că există o analiză la nivelul Guvernului, la nivelul premierului, care o să se finalizeze cu măsuri în consecinţă”.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Traian Băsescu
Traian Băsescu: "E o clasă politică incompetentă. Comparaţi-l pe Ciolacu cu Năstase. Pe Ciucă...
fostul premier Nicolae Ciucă
Ciucă, întrebat dacă e mulţumit de explicaţiile date de Cîrstoiu şi dacă rămâne candidatul la...
ciuca
Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidenţiale: „Dacă partidul va solicita acest lucru...
ciuca
20 de ani de la aderarea României la NATO. Nicolae Ciucă: "Cea mai bună perioadă din istoria...
Te-ar putea interesa și
The,Hijacker,In,Handcuffs,At,The,Scene,Of,The,Crime
Un bărbat din Timişoara a fost arestat, după ce a înşelat mai mulţi bătrâni. Ce le promitea
Ciuca and Ciolacu, Romanian governing coalition leaders, Bucharest, Romania
Nicolae Ciucă: „La europarlamentare am decis să avem liste comune”
fostul premier Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă, după moartea lui Alexei Navalnîi: „Această pierdere tragică subliniază nevoia...
GUVERN_CIOLACU_COTROCENI_002_INQUAM_Photos_George_Calin
Florin Negruțiu: În momentul ăsta, din PNL a mai rămas doar PSD-ul
Partenerii noștri
Digi24 Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre...
DigiSport Vară "de foc" pentru FCSB! Se știe primul meci oficial pe care îl va disputa sezonul următor
Vară "de foc" pentru FCSB! Se știe primul meci oficial pe care îl va...
PeRoz Și-a cumpărat un colier de la second-hand și acasă a descoperit că valorează de 1500 de ori mai mult. Ce era de fapt piesa
Și-a cumpărat un colier de la second-hand și acasă a descoperit că...
Film Now Charlize Theron, superbă, statuară și senină și la o ieșire cu fiicele ei. Cum arată când renunță la rochiile de gală pentru pantaloni scurți și tricouri
Charlize Theron, superbă, statuară și senină și la o ieșire cu fiicele ei...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Christina Aguilera, mai slabă ca oricând. Artista a făcut spectacol în Las Vegas într-un body nude și cizme lungi
Christina Aguilera, mai slabă ca oricând. Artista a făcut spectacol în Las...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Gabriela Firea
Ce scria pe tricoul purtat de Gabriela Firea când și-a depus candidatura...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
slujba biserica
Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Slujbele care se țin de la Florii până la Paște
Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel
România, încă cinci medalii la Campionatele Europene de Canotaj
Joe Biden
Joe Biden, ironii la adresa lui Donald Trump: "Candidez împotriva unui băiețel de 6 ani"
ioana ginghina (2)
A fost vegetariană 8 ani, dar a renunțat de o lună. De ce făcut Ioana Ginghină această...