Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu CIARA FT MISSY ELLIOT - 1, 2 Step

Procurorii DIICOT, despre protestatarii din 10 august: „O cultură iremediabil compromisă”, care trebuie „întoarsă la stadiul de brazdă”

10 august fata in fata

În ordonanța de clasare a dosarului 10 august, procurorii DIICOT fac o comparație „plastică”. Ei vorbesc despre protestatarii din Piața Victoriei ca despre o „cultură iremediabil compromisă”, care trebuie „întoarsă la stadiul de brazdă”.

„Într-un mod plastic, dar sugestiv exprimat pentru înțelegerea semnificației asociate conceptului, reținem că acțiunea de intervenție în forță executată în vederea restabilirii ordinii publice pe timpul desfășurării unei adunări publice care și-a pierdut caracterul pașnic nu are și nu poate avea semnificația unei activități de plivit buruieni într-un răsad de panseluțe, ci mai degrabă pe aceea de întoarcere a unei culturi iremediabil compromise la stadiul de brazdă", se arată în ordonanță de clasare a dosarului "10 august", susțin procurorii DIICOT în ordonanța de clasare a dosarului 10 august consultată de HotNews.ro.

Procurorii mai susțin că „misiunile executate de către forţele de ordine în astfel de situaţii sunt departe de a fi perfecte, erorile de apreciere şi acţiune fiind o constantă influenţată de limitele factorului uman".

Reprezentanții asociațiilor civice s-au întâlnit vineri cu procurorul general Gabriela Scutea, căreia i-au cerut redeschiderea dosarului 10 august, clasat parțial de DIICOT.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Geeks For Democracy, principala solicitare a reprezentanților grupurilor civice a fost cea de redeschidere a acestui dosar prin preluarea sa de către Parchetul General. Solicitarea este susținută de reprezentanții a peste 25 de grupuri civice și de o petiție semnată de peste 40.000 de membri ai Comunității Declic, înaintată vineri procurorului general.

Comunicatul asociațiilor civice:

„În debutul întâlnirii a fost reiterat caracterul pașnic, demonstrat în timp, al protestelor din Piața Victoriei și faptul că trăsătura principală a majorității participanților la aceste proteste a fost refuzul abuzurilor și violenței, aspecte caracteristice aflate în contradicție cu afirmațiile cuprinse în Ordonanța DIICOT care laudă demersul forțelor de ordine de a-i trata pe protestatari ca pe <> care este nevoie să fie <<întoarsă la stadiul de brazdă>>.

Deși la acest moment nu există număr de intrare la Parchetul General în vederea analizei dosarului, procurorul general a recunoscut că a studiat textul ordonanței și a menționat rezervele personale cu privire la modul de redactare al acesteia. Totodată, Gabriela Scutea a specificat faptul că opinia domniei sale, justificată de dreptul procurorului general de verificare a procurorilor din subordine, se va baza pe probatoriul din cele 133 de volume ale dosarului.

Un punct important al întâlnirii a fost reprezentat de discutarea termenelor din dosar, atât a celor nepermis de lungi din ultimii doi ani care au dus la percepția publicului că s-a încercat tergiversarea dosarului cât și a termenelor viitoare de clarificare a unei rezoluții în acest caz astfel încât să nu se ajungă la o situație similară cu dosarele Revoluției sau Mineriadei.

Participanții la întâlnire au adus în atenția procurorului general mai multe aspecte neconforme sau lipsă din textul ordonanței DIICOT care ridică semne de întrebare asupra modului de realizare a anchetei și asupra echidistanței procurorului de caz și justifică, în opinia noastră, redeschiderea dosarului și preluarea acestuia de către Parchetul General: necesitatea desecretizării comunicărilor dintre jandarmi și șefii acestora, motivele pentru care persoanele cunoscute ca agitatori cu antecedente violente nu au fost extrase din mulțime, absența cercetării de teren și expertizei criminalistice asupra grenadelor de mână cu efect iritant-lacrimogen, absența evaluării expertului din dosar asupra nivelului concentrației de gaz, acoperirea numerelor de identificare ale jandarmilor, faptul că nu au fost audiate toate persoanele vătămate care au depus plângere și, nu în ultimul rând, eludarea rolului colonelului Cătălin Răzvan Paraschiv.

În concluzia întâlnirii, dincolo de demersurile legale pe care le vor face reprezentanții grupurilor civice în continuare sau de măsurile pe care le poate lua procurorul general, este imperios necesară asumarea de către magistrați și societatea civilă a unor eforturi comune pentru ca sistemul de justiție din România să fie în măsură să servească cu cinste și să ofere dreptate pentru cetățenii acestei țări".

Parchetul General spune că procurorul general „a indicat procedurile legale pentru contestarea ordonanței, susținerea pentru continuarea cercetărilor în dosarul disjuns în favoarea Secției parchetelor militare din cadrul PÎCCJ într-o manieră accelerată (independent de verificările care vor fi făcute asupra ordonanței adoptate de DIICOT), precum și faptul că toate persoanele interesate pot utiliza căile procedurale pe care le au la dispoziție".

Reamintim, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
ROMANIA BUCHAREST NEW GOVERNMENT INVESTITURE VOTE
Florin Negruțiu, despre privilegiile bugetarilor și austeritatea...
andreea marin
Andreea Marin, mărturisire din vacanța în Capri: "Știu că sunt cam...
Iulia Putințeva / Profimedia
Scandal la Wimbledon. Iulia Putințeva a cerut evacuarea unui...
Pe aceeași temă
Călin Popescu Tăriceanu
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, achitat definitiv de ICCJ în dosarul în care a fost...
Eugen Mîrtz
Un instructor de yoga, fost elev al lui Gregorian Bivolaru, trimis în judecată pentru trafic...
Bercea Mondialu/ Foto: Facebook
Percheziții DIICOT acasă la Bercea Mondialu. Interlopul și membri ai familiei acestuia...
DIICOT
Șase persoane, reținute de DIICOT pentru trădare. Legături cu cei doi militari ruși expulzați
Te-ar putea interesa și
Calin Georgescu
Călin Georgescu, despre dosarul în care este inculpat: „Eu în continuare am speranţa în...
DIICOT
Cinci persoane, cercetate de DIICOT Braşov după ce ar fi dat bani cu camătă, cu dobânzi între...
Donald Trump
Donald Trump, sentinţă de eliberare necondiţionată în dosarul Stormy Daniels. Preşedintele...
sediul dna bucuresti
Procurorii DNA au cerut AEP listele de candidați depuse de Partidul S.O.S România pentru...
Partenerii noștri
DigiSport Anunțul făcut de Xabi Alonso în privința lui Kylian Mbappe
Anunțul făcut de Xabi Alonso în privința lui Kylian Mbappe
PeRoz De ce îşi purta prinţesa Diana părul scurt. Motivul pentru care nu şi-a mai schimbat tunsoarea
De ce îşi purta prinţesa Diana părul scurt. Motivul pentru care nu şi-a...
Film Now De ce a lipsit Salma Hayek de la nunta lui Jeff Bezos. Soțul ei, miliardarul François-Henri Pinault, a mers singur la eveniment
De ce a lipsit Salma Hayek de la nunta lui Jeff Bezos. Soțul ei...
Digi World “Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte ciudat. Am început să ne strângem lucrurile și să fugim. Arăta ca un tsunami”” is locked Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte ciudat. Am început să ne strângem lucrurile și să fugim. Arăta ca un tsunami”
“Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte...
ProFM Rihanna, apariție spectaculoasă la un club din Paris. Într-o rochie mulată și sfâșiată de sus până jos, și-a expus burtica de gravidă
Rihanna, apariție spectaculoasă la un club din Paris. Într-o rochie mulată...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
Rezultate la Evaluarea Națională
Când vor fi afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2025. Ce schimbări...
mihai leu1
Elisabeta Lipă, după decesul lui Mihai Leu: Azi noapte, România a mai...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
leu
MAI: Campion în ring, pe circuit şi în viaţă. Mihai Leu rămâne un simbol al determinării...
mihai leu
Mihai Leu a murit. Fostul campion mondial avea 56 de ani
Dua Lipa "Radical Optimism" At Aviva Stadium, Dublin
Turiştii care au mers la concertele și festivalurile muzicale din Marea Britanie au cheltuit...
Fun time for children in summer camp
Reprezentanții MAI, recomandări pentru părinții ce își pregătesc copiii de plecare în tabără...