Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu JASON DERULO FT MICHAEL BUBLE - Spicy Margarita

Principele Regent Nicolae al României, al doilea fiu al Regelui Ferdinand Întregitorul şi al Reginei Maria, va fi repatriat. Când și unde are loc slujba de reînhumare

Principele Regent Nicolae al României/ Foto: News.ro
Principele Regent Nicolae al României/ Foto: News.ro

Guvernul României a aprobat, la începutul acestui an, în urma demersurilor Casei Majestăţii Sale, aducerea în ţară a rămăşiţelor pământeşti ale celui de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand Întregitorul şi al Reginei Maria şi ale soţiei sale, Ioana.

Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, va oficia slujba de reînhumare la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, în ziua de 29 martie, la ora 12.00. Mormântul Principelui Regent Nicolae va fi lângă cel al fratelui său mai mare, Regele Carol al II-lea, în Pridvorul Noii Catedrale, relatează News.ro.

Potrivit Casei Regale a României, la ceremonia militară şi religioasă, Majestatea Sa Custodele Coroanei va fi reprezentată de Alteţa Sa Regală Principele Radu. Vor lua parte reprezentanţi ai Guvernului, ai Armatei Române, ai societăţii civile, precum şi membri ai Casei Majestăţii Sale. Accesul presei şi al publicului va fi permis în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale de la Curtea de Argeş.

Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României s-a născut la Castelul Pelişor din Sinaia, la 3 august 1903, fiu al Principelui Moştenitor Ferdinand şi al Principesei Moştenitoare Maria. Principele Nicolae a fost botezat de către Împăratul Rusiei, Nicolae al II-lea. A depus jurământul ca Prim-Regent al României în ziua de 20 iulie 1927, la vârsta de 23 de ani. A fost Regent până la 8 iunie 1930. A murit la 9 iulie 1978, la Madrid şi a fost înmormântat la Lausanne, în Elveţia.

Principele Nicolae, alintat Nicky, a copilărit la Sinaia şi la Bucureşti şi a devenit ofiţer al Armatei Române. Mama sa îl descria astfel: "Era cât se poate de nostim şi de neascultător, parcă ar fi avut argint viu în vine, nu putea să se astâmpere nici o clipă, era totdeauna şi mereu în mişcare. Cu toate că nu era nici cuminte, nici supus, avea un fel al lui prin care făcea pe toţi să-i împlinească voia. Oriunde se ducea Nicky, se ducea să poruncească şi să dea ordine, nu doar că era stăpânitor şi agresiv, dar pentru că era mucalit. Nostimada lui era plină de voie bună, irezistibilă şi făcea să râdă şi pe cei mai posaci (...) Unchiul  [Regele Carol I; n.n.] îl iubea şi-l lua cu el în lungi plimbări (...) Nicky ajunsese distracţia Regelui, care aproape nu mai putea fi o zi fără el şi avea un zâmbet de o bunăvoinţă specială pe care îl păstra numai pentru acest copil vioi ca o flacără care îi furase de-a binelea inima. (...) De fapt lui Nicky nu i se putea nimeni împotrivi. Era un băieţel frumos deşi avea nasul cam prea lung pentru un copil. Ochii erau de un albastru intens cu o privire impunătoare, uneori aproape fioroasă". 

Citește și: Toți regii României se odihnesc în țară. Regina-mamă Elena a fost reînhumată alături de fiul ei

A fost un tânăr impetuos, plin de viaţă, pasionat de maşini şi de viteză. Începând de la vârsta de 16 ani (1919) el a studiat la Colegiul Eton, în Anglia, şi l-a avut drept tutore pe Henri Peter Hansell, care se ocupase şi de educaţia Principelui de Wales (viitorul Rege Edward al VIII-lea). A făcut, de asemenea, începând din anul 1923, un stagiu militar în Marina Regală Britanică, devenind ofiţer. A rămas în Marea Britanie până în anul 1926.

A fost membru al Organizaţiei Cercetaşilor din România, a oferit Înaltul Patronaj Societăţii pentru Îmbunătăţirea Rasei Canine din România şi a făcut parte din primul Comitet de conducere al Asociaţiei Creştine a Tinerilor YMCA din România (înfiinţată, în 1919, de către Regina Maria). Celebrul castel al Iuliei Hasdeu, de la Câmpina, i-a fost lăsat prin testament, de către B.P. Hasdeu, în anul 1906, Principelui Nicolae, care însă nu l-a acceptat.

La 20 iulie 1927, a devenit Regent al României şi a exercitat direcţia Consiliului de Regenţă până la 8 iunie 1930, când fratele lui, Carol al II-lea, a fost proclamat Rege. După venirea pe Tron a fratelui său, Principele Nicolae a primit funcţii onorifice, precum acelea de inspector general al armatei şi de preşedinte al Consiliului Superior al Aeronauticii.

S-a căsătorit, la 28 octombrie 1931, cu Ioana Dumitrescu-Doletti. Căsătoria nu a fost însă recunoscută de Regele Carol al II-lea, care a hotărât să-l trimită pe fratele său în două călătorii succesive, în Europa şi Statele Unite. Relaţiile dintre fraţi au devenit tot mai tensionate, Nicolae neacceptând să îi fie anulată căsătoria. La 9 aprilie 1937, Carol al II-lea l-a exclus din Familia Regală, i-a suprimat titlurile şi drepturile dinastice şi l-a autorizat să poarte numele de Nicolae Brana.

Principele Nicolae a părăsit România, plecând în Spania, apoi în Elveţia. După instaurarea regimului comunist în România, a sprijinit organizaţiile exilului românesc, printre care Institutul Român de la Freiburg (şi biblioteca), revistele Libertatea Românească şi Fapta, tipărite la Madrid, şi Editura Factum. A înfiinţat, la Paris, Centrul Român de Cercetări, iar în 1954, Uniunea Asociaţiilor Române din Germania. După moartea soţiei sale, în 1963, s-a căsătorit a doua oară, în 1967, cu Thereza Figueira de Mello, originară din Venezuela.

Principele Nicolae s-a întâlnit în exil cu Regele Mihai şi Regina Ana o singură dată, în Elveţia. Spre sfârşitul vieţii, a început să-şi scrie memoriile, dar nu a apucat să finalizeze decât o mică parte din vastul plan pe care şi-l făcuse. A murit la Madrid, la 9 iulie 1978, în vârstă de şaptezeci şi patru de ani, şi a fost înmormântat la Lausanne, alături de prima soţie.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
CORNEL ILIE coevr
Cornel Ilie: Artiștii din România nu sunt uniți
'Eternals' UK Gala Screening at
Copiii lui Brad Pitt i-au întors spatele. Motivul pentru care...
Cockroaches could soon be almost impossible to kill with pesticides
Cum a cucerit planeta unul dintre cei mai de succes dăunători din lume
Cristiano Ronaldo/ Profimedia
Cristiano Ronaldo a doborât recordul de goluri marcate într-un singur...
Pe aceeași temă
politie
Tată şi fiu, reţinuţi după au vrut să mituiască doi poliţişti. Tatăl a oferit poliţiştilor...
Eugenia Serban
Eugenia Șerban, noi dezvăluiri despre dependența de droguri a fiului său: „Am încălcat ordinul...
eduard novak
Edvard Novak, fiul fostului ministru al Sportului, implicat într-un accident rutier în timp ce...
masina de politie romania
Bărbat de 75 de ani, ţinut în apartament de fiul său, sub amenințarea unui cuțit. A...
Te-ar putea interesa și
pele
Pele ar fi fost foarte trist să vadă situaţia actuală a fotbalului brazilian, spune fiul său...
Bronny James/ Profimedia
Bronny, fiul lui LeBron James, revine pe parchet după stopul cardiac suferit
Cristiano Ronaldo file photo
Fiul lui Cristiano Ronaldo va evolua la echipa U15 a Al-Nassr
Law,And,Justice.,Bokeh,Background.
Un bărbat din Hunedoara a fost trimis în judecată după ce şi-a înjunghiat mortal fiul
Partenerii noștri
Digi24 Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și avea urme de violență pe corp
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o...
DigiSport Au ajuns la un ACORD! Real Madrid nu stă pe gânduri și mai dă o lovitură pe piața transferurilor
Au ajuns la un ACORD! Real Madrid nu stă pe gânduri și mai dă o lovitură...
PeRoz Dezvăluiri despre Shiloh, fiica Angelinei Jolie și lui Brad Pitt. Coregraful ei a rupt tăcerea: „Este foarte talentată, muncitoare!”
Dezvăluiri despre Shiloh, fiica Angelinei Jolie și lui Brad Pitt...
Film Now Keanu Reeves, îndrăgostit până peste cap de Alexandra Grant. Cum a fost surprins actorul din „Matrix” alături de iubita sa
Keanu Reeves, îndrăgostit până peste cap de Alexandra Grant. Cum a fost...
Digi World Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii de știință
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem...
ProFM Christina Aguilera, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi rapid. Într-un body mulat pe corp, e mai subțire ca oricând
Christina Aguilera, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi...
Digi Life Schimbările climatice au cauzat, în medie, 26 de zile suplimentare de căldură extremă, în ultimul an. Cele mai afectate 5 țări
Schimbările climatice au cauzat, în medie, 26 de zile suplimentare de...
Bette Nash/ Profimedia
Cea mai longevivă însoțitoare de bord din lume a murit la 88 de ani. Bette...
Ultimele știri din matinal
andreea raicu bfa1094f-3111-4c2f-a0f1-7b5f15cfcb752
Cum să prevenim burnout-ul: Andreea Raicu dezvăluie secretele echilibrului între muncă și...
valer kovacs
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
regizorul Emanuel Pârvu și producătoarea Miruna Berescu
3 Kilometri Până la Capătul Lumii. Descoperă povestea din spatele filmului românesc care a...
teo stand-up 1
Teo: De la începuturile stand-up-ului la provocările corectitudinii politice în comedie. „La...
Ultimele știri
elena gheorghe
Elena Gheorghe, ca o puștoaică, la malul mării, desculță și într-un top cu vedere la abdomen...
Mike Tyson/ Profimedia
Care este starea de sănătate a lui Mike Tyson, după ce i s-a făcut rău într-un avion. Fostul...
Cal plimbat cu BMW-ul, pe un drum din Moldova
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E...
Doctor.
Un chirurg din Sibiu, acuzat de colegi că se prezintă la spital și tratează pacienți după ce...