Eliminarea pensiilor speciale este asumată de mai multe partide, cel puțin în spațiul virtual. Atât PNL, cât și PSD și-au atribuit acest demers.
Liderul deputaților PNL a declarat, după votul din plenul Parlamentului, că partidul și-a îndeplinit una dintre cele mai importante promisiuni din campania electorală - anularea pensiilor speciale.
Nu au fost 30 de zile, a fost nevoie de 60 de zile pentru că acest proiect să ajungă la votul final. PNL a demonstrat că prin tăierea pensiilor speciale putem găsi inclusiv acele resurse financiare necesare pentru plata alocațiilor, cu rectificarea de la 1 august, astfel încât aceste alocații să fie în plată, a precizat Florin Roman, în timp ce pe Facebook a apărut o imagine cu premierul Ludovic Orban alături de textul „Așa cum am promis, am eliminat pensiile speciale”.
Tot pe Facebook a apărut și reacția PSD: „Ne ținem de cuvânt! Am votat eliminarea pensiilor speciale”. Mesajul vine în contextul în care Partidul Social Democrat, la fel ca și Pro România, insista că proiectul promovat de PNL este neconstituțional, din cauza eliminării pensiilor speciale pentru magistrați.
Pe de altă parte, în opinia celor de la USR, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale va ajunge la Curtea Constituțională. Liderul partidului, Dan Barna, a declarat că modalitatea în care s-a votat eliminarea pensiilor speciale lasă niște semne de îndoială asupra eficienței acestui demers.
Știe toată societatea din România că acest proiect în care PSD și PNL s-au întrecut în a-și aduce acuze cine le-a creat și cine le-a susținut are probleme de constituționalitate. Am încercat să prezentăm niște amendamente care ar fi eliminat în foarte mare măsură aceste probleme. Nici măcar nu ni s-a permis prezentarea acestor amendamente sub un artificiu de procedură, că n-am fi apucat să spunem în prima parte a ședinței. Încă un abuz clasic pentru modalitatea în care înțelege PSD să conducă ședințele Parlamentului, a spus Barna în urma votului din Camera Deputaților.
Eliminarea pensiilor speciale a fost votată de 247 de parlamentari, în timp ce 21 s-au abținut. Vizați sunt: deputații și senatorii, judecătorii și procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătoresti și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i include pe militari și polițiști.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!