Acum la Digi FM Nono Semen CLEAN BANDIT FT DEMI LOVATO - Solo (Beatmix Nou)

Peste 200 de rezidenţi care au luat concursul de intrare în Rezidenţiat dar au rămas fără loc cer suplimentarea numărului de locuri. Ce spun reprezentanţii Ministerului Sănătății

Halat de doctor, medic
Medic. Imagine ilustrativa

Rezidenţii care au rămas fără loc în urma concursului de intrare în Rezidenţiat organizat în sesiune extraordinară din 14 mai sunt nemulţumiţi. Susţin că, deşi au luat concursul, nu vor avea loc în spital pentru a profesa.

Potrivit News.ro, la sesiunea extraordinară au fost 628 de locuri şi posturi libere rămase din sesiunea din noiembrie 2022. La concurs s-au înscris 962 de candidaţi şi au promovat 863 de candidaţi. Astfel, între aceste locuri şi cele 628 libere a rămas o diferenţă de 235 de medici care au promovat concursul, dar care nu au loc.

Reprezentanţii Medicilor Rezidenţi spun că ar trebui aşteptate rezultatele repartiţiei locurilor disponibile, care va avea loc marţi, 23 mai, pentru a vedea exact câte locuri se ocupă, iar candidaţii care nu vor prinde specializarea dorită să se concentreze pe rezidenţiatul din toamnă, rămânând astfel locuri libere pentru cei care acum nu au loc.

Pe de altă parte, ar trebui, în opinia reprezentanţilor rezidenţilor, să se lucreze la sesiunile regulate ale concursului astfel încât să existe mai multe posturi pentru medicii rezidenţi. Ministerul Sănătăţii a precizat sâmbătă că în această sesiune extraordinară punctajul minim acceptat a fost mult inferior faţă de sesiunea de rezidenţiat din toamnă şi că buna pregătire a tinerilor medici admişi în rezidenţiat este esenţială pentru asigurarea unei asistenţe medicale de calitate în viitor.

Iată ce spun câţiva dintre medicii rezidenţi care au luat concursul de rezidenţiat, dar care spun că nu vor avea locuri în spital, fiind în afara locurilor disponibile rămase la sesiunea din toamnă, 2022, dar şi un medic rezident care a promovat concursul şi este pe locul 67 pe lista locurilor disponibile, dar care a dorit să fie solidar cu cei rămaşi în afara acestei liste:

Valentin Ionel Perdus: „Au promovat foarte mulţi oameni care îşi doresc să rămână în ţară”

„Noi ne-am înscris la examenul de Rezidenţiat, asta înseamnă că a trebuit să plătim nişte taxe destul de mari pentru a putea fi eligibil dosarul de înscriere, ne-am înscris, am promovat. Sigur posturile şi locurile erau limitate la 628, dar legislaţia în vigoare spune că trebuie să aibă toţi promovaţii acest loc, cei care au luat punctajul de minimum 60% din cea mai mare notă, au promovat foarte mulţi oameni care îşi doresc să profeseze în ţară, rămân aici. Eu vreau să merg pe terapie intensivă, inclusiv partea de UPU, dacă nu e acolo, avem aici.

Eu îmi doresc ca profesorul Rafila să suplimenteze numărul de locuri pentru că aşa este normal. În condiţiile în care un om a promovat examenul, trebuie să-i dai această şansă întrucât spui ”Nu avem medici, nu avem medici”. Eu personal nu vreau să plec în străinătate.

În toţi aceşti ani 2016, 2017, 2018, 2019 , 2020, s-au suplimentat în fiecare an locurile, anul ăsta să fie altfel? Legislaţia este de partea mea, din moment ce am terminat o facultate, am trecut prin acest malaxor atât de greu, dau Rezidenţiatul, sunt promovat şi apoi să-mi mai dea şi un şut în fund că, ”Domnue, nu am locuri”. Păi, stai puţin, ai băgat atâţia bani în mine, m-ai instruit şi după aia să spui că nu mai ai nevoie. Consider că medicina românească rămâne la nivel ridicat ca nivel de instruire, aici din primii ani de facultate sunt la patul bolnavului, ori în Germania, Marea Britanie, nu sunt la patul bolnavului, stau acolo...Prefer să dea şansa tuturor rezidenţilor să aibă un post, nu loc, locul este cel în care, în momentul în care termină Rezidenţiatul şi îşi dă specialitatea, rămâne fără loc de muncă, ori ca post rămâne în sistem după ce îşi dă specialitatea”, a spus dr. Valentin Ionel Perdus, medic rezident.

Şi Sandu Constantin Robert a luat concursul de intrare în rezidenţiat şi este între cei 235 rămaşi în afara posturilor disponibile:

„Aleg tot o specialitate care are deficit în România, chirurgie generală, pe asta mizez. Sunt două lucruri care se bat cap în cap. Avem pe de o parte punctajul de 60% din prima notă, adică admişi, dar de fapt vor să ne considere respinşi pentru că nu ne alocă locuri.

Vorbim despre viitori medici rezidenţi admişi la acest concurs, nu vorbim despre concurenţii care nu au promovat”, a spus acesta.

Buda Beatrice este şi ea sub linia celor 628 de locuri disponibile. Şi-ar dori să fie medic urgentist, o specialitate deficitară în România, sau medic de familie, domeniu de asemenea deficitar.

„Vrem suplimentarea locurilor, atâta timp cât suntem promovaţi şi este un deficit mare de medici ar fi perfect dacă ne-ar ajuta cumva pentru că nu este tocmai ok să importăm medici din altă ţară atâta timp cât noi suntem aici şi noi vrem, şi chiar pe locuri deficitare, eu de exemplu aş dori chiar şi pe UPU, medicină de urgenţă, sau chiar şi medic de familie, nu este o problemă. În noiembrie, când se va face din nou examen de Rezidenţiat, vor scoate mult mai multe locuri, 235 nu este mult acum”, a spus aceasta.

Moise Mihai este din Constanţa şi va alege medicina de familie. A luat concursul de intrare în Rezidenţiat şi este pe locul 67, în rândul celor 628 de locuri şi posturi disponibile. A dorit însă să-şi manifeste solidaritatea cu cei care au promovat dar nu au prins un loc.

„Mesajul pentru colegi e să nu-şi piardă speranţa, e singura care ne poate rămâne. Nouă ni s-a recomandat din partea domnilor profesori măcar să încercăm să vedem cum este şi în altă ţară din UE sau mai mult. Pot să vă spun sincer cu toată situaţia asta şi cum se schimbă la noi lucrurile peste noapte nu ştiu ce siguranţă îmi poate oferi mie statul român. Trebuie bunăvoinţă din ambele părţi ca să fie un sistem bun, făcut pentru oameni, pacienţii sunt primordiali, nu noi, nu domnii parlamentari, nu domnii senatori, pacienţii, ei trebuie să fie puşi pe primul loc, siguranţa şi actul medical.

O problemă ar fi că ar fi bine să fie puse şi posturi în oraşe mai mici, în sate, şi acolo este nevoie, de exemplu în Bacău ştiu că este nevoie de mai multe luni de medic cardiolog şi nu merge nimeni pentru că ar avea un volum foarte mare de muncă şi nu ar fi corect faţă de alţi colegi care sunt în spitale universitare şi unde au mai puţine probleme. Trebuie ca medicii să fie dispersaţi în toată ţara şi să facem oamenilor bine.

Eu nu îmi pun problema că nu aş putea lua, m-am clasificat al 67-lea în ierarhizare, dar ideea este că mi se pare uman şi foarte uman să-mi manifest solidaritatea cu colegii mei”, a spus medicul.

Marga Huciu este din Galaţi, a promovat la sesiunea extraordinară din 14 mai şi vorbeşte despre lipsa medicilor din spitale, dar şi despre ce înseamnă să nu profesezi în continuarea terminării facultăţii.

„Cel puţin în ceea ce mă priveşte, eu am susţinerea cadrelor medicale, a medicilor din spitale care mi-au fost profesori, chiar mă încurajează în acest demers, cunosc situaţii în spitale clinice unde un singur medic specialist pe o secţie medicală nu-şi permite un concediu medical pentru că nu are cine să-l înlocuiască. De aici şi colapsul din Medicină.

Situaţia de faţă chiar e dureroasă pentru cei care au terminat o facultate şi se văd nevoiţi a sta acasă, fără un loc de muncă, ca să nu mai vorbim că odată ce nu profesezi sau nu te şcolarizezi în continuare, pierzi tot ce înseamnă Medicină. Medicina evoluează, nu putem să stăm cu mâinile în sân şi să aşteptăm un loc de muncă, căci voluntariat, aşa cum se ştie, nu se face în Medicină”, a declarat Marga Huciu.

Dr. Răzvan Nastasă, preşedintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi a declarat pentru News.ro că rezidenţii rămaşi fără loc ar trebui să aştepte rezultatele repartiţiei locurilor disponibile din data de 23.05, existând posibilitatea ca nici acestea să nu se ocupe şi să se elibereze astfel locuri.

„Sunt de părere că ar trebui să aşteptăm rezultatele repartiţiei locurilor actualmente disponibile, aceasta va avea loc marţi, 23.05. Este posibil, având în vedere experienţele anterioare, ca nici acestea să nu se ocupe, în sensul în care candidaţii care nu vor prinde specializarea anume dorită s-ar putea să nu aleagă alta doar de dragul de a alege şi să îşi concentreze în schimb resursele pentru sesiunea viitoare, din noiembrie. În al doilea rând, sunt sceptic că se vor putea suplimenta locuri acum având în vedere caracterul extraordinar al sesiunii curente, care şi-a propus din start doar ocuparea locurilor rămase libere toamna trecută. Mai degrabă în sesiunile regulate ale concursului trebuie lucrat, în sensul pe care l-am expus şi în intervenţiile anterioare: oferirea de mai multe posturi pentru medicii rezidenţi pentru a fi stimulaţi de perspectiva unui loc de muncă stabil în ţară după încheierea pregătirii (în condiţiile în care oricum este un deficit semnificativ de medici în spitalele de stat). Eu şi Societatea pe care o conduc vom încerca în perioada următoare să concepem un set de propuneri pentru a face scoaterea de posturi la rezidenţiat mai atractivă şi pentru spitale, nu doar pentru medicii rezidenţi, acesta fiind unul din motivele ofertei reduse din ultimii ani”, a declarat Dr. Răzvan Nastasă, potrivit sursei citate. 

În cursul zilei de ieri Ministerul Sănătăţii a explicat în ce stadiu este sesiunea extraordinară a concursului de rezidenţiat organizat de Minister şi UMF Carol Davila din Bucureşti. Punctajul minim acceptat pentru alegerea postului a fost pentru sesiunea din 14 mai mult inferior faţă de punctajul din sesiunea din toamna anului trecut, spun oficialii din minister.

Ce spune Ministerul Sănătății

„Candidaţii care au obţinut între 807 şi 484 de puncte în sesiunea extraordinară a concursului de rezidenţiat vor putea alege în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în limita celor 628 locuri şi posturi scoase la concurs.

Repartiţia candidaţilor va avea loc marţi, 23 mai 2023. În functie de opţiunile candidaţilor, marţi se va cunoaşte gradul de ocupare a celor 628 de locuri şi posturi rămase neocupate în sesiunea din noiembrie 2022 a Concursului de admitere în Rezidenţiat.

În sesiunea extraordinară din 14 mai, punctajul minim acceptat pentru alegerea postului a fost de 484, mult inferior punctajului minim din sesiunea din toamnă, respectiv 565 de puncte.

Buna pregătire a tinerilor medici admişi în rezidenţiat e esenţială pentru asigurarea în viitor a asistenţei medicale de calitate. Numărul posturilor scoase la concurs a fost direct corelat cu posibilităţile de pregătire a universităţilor de Medicină şi Farmacie”, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii printr-un comunicat de presă.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
Mândruță
Grila de toamnă- Ca să știi de la realizatorii Digi FM
Everyone is dreaming of Nicolas Cage in A24’s Dream Scenario trailer
Criticii de film laudă interpretarea lui Nicolas Cage în „Dream...
Simona Halep/ Profimedia
Simona Halep dă în judecată compania care a produs suplimentul...
Ariana Grande
Ariana Grande divorțează de Dalton Gomez, după 2 ani de căsnicie...
Pe aceeași temă
test covid profimedia
Ministerul Sănătăţii anunță că s-au înregistrat peste 7 000 de cazuri noi de infectare cu...
rafila1
Alexandru Rafila, despre sistemul de sănătate: „Are două viteze. Există sacrificiu și...
Spital/ Shutterstock
În ce stare se află fetița electrocutată în timp ce se juca într-un parc din București...
ambulanta-112-dsu-1
Raportul Ministerului Sănătăţii în cazul femeii care a murit la UPU Băneasa: „Nu poate fi...
Te-ar putea interesa și
sdr
Doi medici, trimişi în judecată pentru aducerea ilegală din Italia a sute de cornee pentru...
Ministerul Sănătății
Bolnavii de cancer protestează la Ministerul Sănătăţii pentru aplicarea Planului de cancer...
Gelu Duminică
Gelu Duminică, despre cazul crimei din Grădina Botanică din Craiova: Acest gen de agresori...
Pacient la Terapie Intensivă, în spital cu monitoare, ventilat mecanic, intubat
Băiatul înjunghiat în Grădina Botanică din Craiova s-a trezit: M-a înjunghiat în spate, nu...
Partenerii noștri
Digi24 O fetiță de doi ani pierdută într-o pădure din SUA a fost găsită dormind alături de câinii familiei, unul fiind perna ei
O fetiță de doi ani pierdută într-o pădure din SUA a fost găsită dormind...
DigiSport Pep Guardiola n-a avut milă de preferatul său de la Manchester City: "Nu mai e cel mai bun din lume!"
Pep Guardiola n-a avut milă de preferatul său de la Manchester City: "Nu...
PeRoz Hugh Grant și soția cu 20 de ani mai tânără, super eleganți la Versailles. Ea e singura femeie care l-a convins pe actor să se însoare
Hugh Grant și soția cu 20 de ani mai tânără, super eleganți la Versailles...
Film Now Meg Ryan, apariție rară pe străzile din New York. Cum arată actrița la 61 de ani, după ce unii fani au acuzat-o că și-a „înghețat” fața cu botox
Meg Ryan, apariție rară pe străzile din New York. Cum arată actrița la 61...
Digi World De ce să nu dormi în avion sprijinit de geam. Un însoțitor de zbor a dezvăluit câteva lucruri de care să ții cont la fiecare călătorie
De ce să nu dormi în avion sprijinit de geam. Un însoțitor de zbor a...
ProFM Alex Velea și Antonia și-au ales deja nașii pentru nuntă. Ce spune artistul despre marele eveniment: „Vreau ca Antonia să fie relaxată”
Alex Velea și Antonia și-au ales deja nașii pentru nuntă. Ce spune...
Digi Life Care sunt cei șapte factori de stil de viaţă sănătos care au efecte pozitive asupra sănătății mintale. Somnul e cel mai important
Care sunt cei șapte factori de stil de viaţă sănătos care au efecte...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:112,Emergency,Number,On,A,Fire,Fighter
Explozie urmată de incendiu, la un bloc din Sibiu. Două persoane au murit...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate