Acum la Digi FM Jenifer Lopez - PA TI

Papa Francisc, discurs la Iași: „Papa, printre voi, se simte acasă”

papa francisc
Papa Francisc

Papa Francisc a fost la Iaşi, iar prima sa oprire a fost la catedrala „Sfânta Maria, Regină”. Peste 800 de bolnavi și bătrâni au fost binecuvântați de Sfântul Părinte, care le-a cerut acestora să se roage pentru el. Oamenii l-au aplaudat pe Suveranul Pontif și au strigat „Vivat Papa!” („Trăiască Papa”, în limba latină).

La evenimentele de la Iaşi au participat aproximativ 150.000 de persoane, potrivit Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”. Iar celor aflați la Palatul Culturii, Suveranul Pontif le-a transmis că se simte că acasă.

„Se simte căldura unei familii, de la mic la mare, de la copii la adulți. E simplu, văzându-vă, să mă simt ca acasă. Papa, printre voi, se simte acasă. Vă mulțumesc pentru căldurosul bun-venit”, a spus Suveranul Pontif.

„Bună seara!”, a spus Papa în limba română, la începutul discursului.

„Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi de cei mari.(…) România este «grădina Maicii Domnului» şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă, pe care o putem oferi mamei. Ei să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor şi al Bisericii. Astăzi, pe aceste meleaguri, este ziua copilului. Să-i salutăm cu aplauze puternice! Aş vrea ca primul lucru pe care-l facem să fie acela de a ne ruga pentru ei: să-i cerem Preacuratei să-i protejeze cu mantia sa. Iisus i-a pus în mijlocul apostolilor săi; şi noi vrem să-i punem în mijloc şi să reafirmăm angajarea noastră de a-i iubi cu aceeaşi iubire cu care i-a iubit Domnul, angajându-ne să le dăruim dreptul la viitor”, a spus Papa Francisc.

Papa a spus că, în mod sigur, credinţa „nu este cotată la bursă”, nu se vinde şi poate părea că „nu foloseşte la nimic”.

„Însă credinţa este un dar care menţine vie o certitudine profundă şi frumoasă: apartenenţa noastră în calitate de fii, şi de fii iubiţi de Dumnezeu. Dumnezeu ne iubeşte cu iubire de Tată. Fiecare viaţă, fiecare dintre noi îi aparţine. Este o apartenenţă ca fii, dar şi ca nepoţi, ca soţi, ca bunici, ca prieteni, ca vecini; o apartenenţă în calitate de fraţi. Cel rău divizează, dispersează, separă şi creează discordie, seamănă neîncredere. Vrea să trăim «distanţi» de ceilalţi şi de noi înşine. Duhul Sfânt, dimpotrivă, ne aminteşte că nu suntem fiinţe anonime, abstracte, fiinţe fără chip, fără istorie, fără identitate. Nu suntem fiinţe goale şi nici superficiale. Există o reţea spirituală foarte puternică care ne uneşte, ne «conectează», ne susţine şi care este mai puternică decât orice alt tip de conexiune. Sunt rădăcinile noastre: conştiinţa că aparţinem unii altora, că viaţa fiecăruia este ancorată în viaţa celorlalţi”, a afirmat Suveranul Pontif.

Papa a spus câteva versuri ale lui Mihai Eminescu: „Fiii tăi trăiască numai în frăţie ca a nopţii stele”

„Din această capitală istorică şi culturală a Ţării se pleca împreună – în Evul Mediu – ca pelerini, pe Calea Transilvaniei, spre Santiago de Compostela. Astăzi aici trăiesc mulţi studenţi din diferite părţi ale lumii. Îmi amintesc de o întâlnire virtuală, pe care am avut-o în martie cu Scholas Occurentes, în care îmi spuneau că acest oraş, anul acesta, este capitala naţională a tineretului. Două elemente foarte bune: un oraş care, din punct de vedere istoric, ştie să se deschidă şi să înceapă noi procese; un oraş care ştie să găzduiască tineri proveniţi din diferite părţi ale lumii, aşa cum este acum. Două caracteristici care ne amintesc de potenţialul pe care îl aveţi şi de marea misiune pe care o puteţi desfăşura: să deschideţi drumuri pentru a merge împreună şi pentru a duce mai departe acel vis care este profeţia: fără iubire şi fără Dumnezeu niciun om nu poate trăi pe pământ. De aici, astăzi, pot să mai pornească alte noi drumuri de viitor spre Europa şi spre multe alte locuri din lume. Pelerini ai secolului XXI, capabili de o nouă imaginaţie a legăturilor care ne unesc”, a mai spus Papa Francisc.

„Însă nu este vorba de a crea mari programe şi proiecte, dar de a lăsa să crească credinţa. Aşa cum vă spuneam la început: credinţa nu se transmite doar prin cuvinte, dar şi cu gesturi, priviri, mângâieri ca acelea ale mamelor noastre, ale bunicilor noastre; cu gustul lucrurilor pe care le-am învăţat acasă, într-un mod simplu şi genuin. Acolo unde este mult zgomot, să ştim să ascultăm; unde este confuzie, să ştim să inspirăm armonie; unde totul se îmbracă în ambiguitate, să putem aduce claritate; unde este excluziune, să aducem împărtăşire; în mijlocul senzaţionalismului, în mijlocul mesajelor şi veştilor rapide, să avem grijă de integritatea celorlalţi; în mijlocul agresivităţii, să dăm prioritate păcii; în mijlocul falsităţii, să aducem adevărul; în toate, în toate să privilegiem deschiderea drumurilor ce ne fac să simţim apartenenţa noastră ca fii şi ca fraţi”, a îndemnat Suveranul Pontif.

Ultima oprire a Papei va fi, duminică, la Blaj, acolo unde va beatifica șapte episcopi români greco-catolici, uciși din ură față de credință, în diferite locuri din ţara noastră, între anii 1950 - 1970.

Cu această ocazie, Suveranul Pontif îi va întâlni pe credincioșii greco-catolici și va celebra Sfânta Liturghie, pe Câmpia Libertății din Blaj.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

 

Sursă foto: bzi.ro

Sursă transcript declarații: G4Media.ro

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
cristina cioran (2)
Cristina Cioran a povestit printre lacrimi calvarul pe care l-a trăit...
florin citu functionare coalitie digi24
Florin Cîţu spune că alegerea lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
O tânără și-a pregătit singură tortul de nuntă
Val de reacții pe TikTok, după ce o tânără a dezvăluit că și-a...
Pe aceeași temă
ITALY -POPE FRANCIS DELIVERS HIS BLESSING TO THE FAITHFUL DURING THE ANGELUS PRAYER AT ST PETER'S SQUARE IN THE VATICAN - 2024/4/14
„Apelul urgent” lansat de Papa Francisc: Destul cu războiul, cu atacurile și cu violenţa
Pope Francis leads the general audience at Paul VI Audience Hall
Papa Francisc, un nou apel la pace în Ucraina şi Orientul Mijlociu: „Să se oprească şi să...
Papa Francisc
Mesaj de pace de la papa Francisc, cu ocazia Paștelui: "Să nu cedăm în faţa logicii armelor"
Pope Francis' weekly general audience, St. Peter's square, vatican city, Vatican - 05 Apr 2023
Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei dintr-o închisoare din Roma
Te-ar putea interesa și
diana șoșoacă
Diana Șoșoacă: "Mă gândesc foarte serios să candidez la Primăria Iașiului"
baiat disparut din judetul iasi
Adolescent de 15 ani, dispărut din județul Iași. A plecat de la locul de muncă al tatălui său...
Pope Francis leads the general audience at Paul VI Audience Hall
Papa Francisc a renunţat la predica din Duminica Floriilor, o decizie neobişnuită pentru un...
Volodymyr Zelensky
Kievul răspunde Papei: "Ucraina nu va ridica niciodată steagul alb. Steagul nostru este galben...
Partenerii noștri
Digi24 Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată...
DigiSport Știm semifinalele UEFA Europa League: AC Milan și Liverpool au fost eliminate!
Știm semifinalele UEFA Europa League: AC Milan și Liverpool au fost...
PeRoz Olivia Munn, dezvăluiri despre lupta cu cancerul în stadiul patru: „Această boală nu ține cont de cine ești, dacă ai copil sau nu!”
Olivia Munn, dezvăluiri despre lupta cu cancerul în stadiul patru...
Film Now Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de Parkinson: „El cade mult pentru că nu îi este frică să zboare”
Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
ProFM Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate pe care oamenii și-au abandonat mașinile de lux
Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Jontay Porter/ Profimedia
Jontay Porter a fost exclus pe viaţă din NBA. Ce reguli a încălcat...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Berlinale Martin Scorsese Red Carpet
Martin Scorsese are în plan un film biografic despre Frank Sinatra. Cine este actorul pe...
Vlad Pascu
O fată rănită în accidentul produs de Vlad Pascu, declarații la opt luni de la tragedie: „Nu...
Preotul Nicolae Tănase/ foto: ASCOR Constanța
Declarații controversate făcute de un preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar...
James McCartney şi Sean Ono Lennon/ Profimedia
Doi dintre fiii lui John Lennon şi Paul McCartney au lansat împreună un cântec: „Asigurăm o...