Acum la Digi FM Ana-Maria Tatu ED SHEERAN FT POKEMON - Celestial

Norvegia: 8 ani de consultări pe reforma educației. România a avut 14 miniștri!

extemporal
 

Noul an școlar găsește învățământul românesc blocat în probleme vechi de câteva... guverne. În 8 ani, ministrul Educației s-a schimbat de 14 ori, nu și modul în care tinerii sunt pregătiți pentru viață. Tot în 8 ani, în Norvegia, fiecare dascăl era întrebat ce trebuie îmbunătățit astfel încât copiii să fie mai bine educați și să se integreze mai bine în societate, în următoarele trei decenii. Un interviu marca Știrile Digi FM despre școală, așa cum ar trebui să fie:

Clasată pe primul loc în topul celor mai fericite țări de pe planetă, în 2014 și 2017, Norvegia își datorează performanța și sistemului de învățământ. Aici, sistemul de educație obligatorie înseamnă zece clase, împărțit în trei perioade de timp: clasele I-IV, clasele V-VII, clasele VIII-X. Am stat de vorbă cu profesoara Marlena Chirilă Roimal, româncă stabilită de 26 de ani în Norvegia unde a predat în tot acest timp, la școala din localitatea Lunde, în sud-estul Norvegiei, la 250 kilometri de capitala Oslo.

În România predase ca învățătoare într-o localitate din Galați. Acum traduce cărți din norvegiană în română și este dedicată cauzelor românilor din țările nordice. Reforma educației în Norvegia va fi lansată în 2020 și a durat peste 8 ani de discuții, pentru că ar costa prea mult dacă ar fi făcută pe genunchi.

Știrile Digi FM: Când și de ce ați plecat în Norvegia?

Marlena Chirilă Roimal: Am plecat prin căsătorie, în 1994. Adaptarea n-a fost ușoară pentru că nu știam din limba norvegiană decât câteva expresii. Ca orice român care pleacă în altă țară, nu știi ce vei face. Niciodată nu m-am gândit o predau din nou. M-am gândit încep cu totul și cu totul altceva, calific aici. Dar mi-am dat seama , în primul rând, trebuie învăț limba norvegiană pentru orice ai face aici, trebuie cunoști limba de baștină. Am început studiile la universitatea din regiunea noastră și le-am continuat la Oslo. Mi-am echivalat diploma, nu a fost ușor. Au fost anumite obiecte, materii pe care le-am studiat în România și care mi-au fost echivalate, dar au fost și materii pe care a trebuit le iau de la zero. După 4 ani, am reușit obțin o suplinire la școală de aici. Încă lucram la titularizare pentru că încă nu aveam studiile terminate. Deci, cam 5 ani mi-a luat. Am început însă lucrez mai devreme. Am primit oferte de aici de la școală, aveau nevoie de suplinitori, știind am fost cadru didactic în România și a fost foarte bine pentru în primul rând vezi concret cum se lucrează în școală norvegiană. Pentru mine acel an de început a fost definitiv și m-am hotărât - asta voi face, voi continua predau.

Știrile Digi FM: Cum vi s-a părut trecerea de la sistemul nostru la sistemul norvegian?

Marlena Chirilă Roimal: Greu... Nu a fost greu pentru mine, a fost grea aclimatizarea la sistemul norvegian pentru aici se lucrează în grup. Copiii lucrează în grup, dar și noi, profesorii lucrăm în grup. Sistemul este foarte diferit, orarele sunt săptămânale, foarte diferit de ce știam eu în România. Avem o programă școlară pe care trebuie o parcurgem. Spre exemplu, eu hotărăsc, la Geografie, în ce perioada a anului voi face Estul Europei. Totul e parcurgem materia. Dar rămâne la latitudinea noastră cum ne planificăm și unde introducem anumite subiecte și când, în timpul anului. Tot ce contează e parcurgem materia în timpul anului școlar. Și atunci avem nevoie de colaborare. Suntem 6-7 cadre didactice și fiecare are 2-3 specializări aprofundate, cum ar fi la noi, în România, profesorii. Eu m-am specializat pentru a trebuit pe Norvegiană, Matematică, Istorie și aveam și Muzică suplimentar. Noi, cadrele didactice, stabilim, la început de an, ce predă fiecare și în fiecare săptămână avem ședințe destul de dese în care încercăm vedem cum alcătuim acel orar săptămânal și ne încadrăm și în planul de învățământ școlar. E foarte multă flexibilitate. Pentru Norvegia este o țară rece, avem iarnă lungă, toate activitățile școlare care necesită fim afară, de exemplu educație fizică, ski, bob - avem multe discipline de iarnă în programă - le facem iarna, iar în toamnă începem cu ce se poate face afară, la fel geografia, cunoștințele naturii, dacă avem ceva de observat în natură, punem acel obiect într-o perioadă când putem ieși, când putem merge în pădure studiem, observăm cum cresc iarba și florile, dacă suntem la clasele mai mici. La clasele mai mari, e mai teoretizată materia, dar oricum avem foarte multe activități în aer liber.

Știrile Digi FM: Cum sunt integrați copiii și dacă sunt orientați spre anumite domenii încă de mici?

Marlena Chirilă Roimal: În primul rând, părinții sunt foarte orientați ca micuții lor practice cât mai multe activități extrașcolare. Când ajung la școală, la ședințele cu părinții, discutăm și această problemă de aptitudini. Și îi îndrumăm pe părinți unde îi trimită pe copii. Avem foarte multe posibilități și aceste activități extrașcolare sunt coordonate tot de comunitate, de stat și sunt împărțite pe diferite secvențe, discipline: sportive, artistice. Absolut toți copiii din școlile noastre practică cel puțin una sau două activități extrașcolare după ora 18:00. Aceste activități nu fac parte din programa școlară, dar sunt bazate pe aptitudini: pot practica activități sportive sau pot învăța un instrument muzical. Depinde ce aptitudini are copilul și ce îi place. Aici e important ce îi place copilului. Dacă îi place cânte la vioară, va studia mai mult. Dacă e impulsionat doar de părinți, chiar dacă are talent, e vorba de practica de acasă și are nevoie de mult exercițiu...

Orientarea profesională este cu totul altceva. Începe la noi cam prin clasa a VIII-a, a IX-a și a X-a, când terminăm școala obligatorie și trebuie -i orientăm către un liceu. Depinde ce vrea elevul, dar depinde și ce rezultate are la școală, dacă va putea meargă la un liceu teoretic și mai apoi la facultate, sau unii se orientează la școli profesionale. Această orientare profesională începe în clasa a VIII-a. Avem însă și un program special, care începe în clasa a IX-a unde copiii fac excursii la diverse fabrici și instituții vadă cum se lucrează, vadă programul. Vin, într-adevăr, persoane de la alte instituții și vorbesc cu elevii în special din clasa a X-a când deja termină și trebuie se orienteze spre ceva teoretic sau profesional. Deci există un dialog continuu între școli și câmpul muncii din zona respectivă. Alte discuții sunt și individuale cu elevul și cu părinții, în cadrul ședințelor care la noi sunt individuale, ai 30 de copii, ai 30 de ședințe unde se discută problemele de școală, cum se descurcă la obiectele de bază - Norvegiană, Matematică și Engleză, care sunt și obiecte de examen la sfârșitul clasei a X-a. În paralel, despre unde i-ar plăcea, ce-ar putea facă, orientarea profesională care e intensivă în clasa a X-a.

Știrile Digi FM: De la clasa I la clasa a X-a nu există repetenți?

Marlena Chirilă Roimal: Nu avem repetenție nici mai departe de clasa a X-a. Se încearcă și dorește ca elevii -și acumuleze minimul de cunoștințe. Repetenția creează niște răni psihice, nu-i stimulează. Anul următor, dacă a rămas repetent, copilul se duce în altă clasă, alți colegi care știu situația... Am rămas uimită cât de mult îi ajută pe elevi. Avem un sistem foarte bine pus la punct de evaluare. Noi nu punem note, notele apar în clasa a VIII-a, dar sunt evaluări, grile s-ar putea numi. Avem zece întrebări care se dau în fiecare săptămână la cele trei obiecte principale și sunt evaluate, se face o diagramă la ședințele cu părinții, se analizează dacă copilul a regresat sau a progresat, ce putem facem, lucrăm în plus, cum lucrăm, ce programe introducem în plus, facem diferite ore, nu suplimentare, ci în grup, astfel încât copilul nu se simtă neplăcut. Nu facem ore de ajutor individuale pentru atunci toată lumea își seama acel copil are nevoie de ajutor. Alegem 4-5 copii și în ziua respectivă lucrăm cu ei. Data următoare facem cu altă grupă. Aceste grupe sunt alese de noi cu copii la același nivel de cunoștințe.

Știrile Digi FM: Care este relația dintre conducerea unei școli și inspectoratul școlar, în Norvegia?

Marlena Chirilă Roimal: Directorul colaborează cu inspectoratul care cuprinde școlile din mai multe localități. Inspectoratele au mai mult sarcină administrativă, nu atât de mult educațională, de care se ocupă directorul școlii, pentru cei de la inspectorat, dintre care unii nu sunt cadre didactice, sunt mai mult cu partea de administrație, de buget. În școală avem trei directori, unul pentru ciclul I-IV, unul pentru V-VIII și unul pentru VIII-X. Ei sunt coordonatorii noștri, și educațional și administrativ. Dacă ni se strică un iPad, de exemplu, mergem la director care deleagă situația celui care se ocupă cu tehnologia digitală în școală.

Știrile Digi FM: Cine și pe ce bază hotărăște schimbarea programei de învățământ, introducerea sau scoaterea unor materii?

Marlena Chirilă Roimal: Acum se lucrează la un nou plan de învățământ, care va fi pus în aplicare în 2020. Am început discutăm acest plan de învățământ de vreo 8 ani, pentru este un pas foarte important. Ultimul plan a fost făcut în 1997, a fost îmbunătățit în 2000 și 2005. Acum s-au făcut foarte multe vizite și am colaborat cu toate țările scandinave, cu Danemarca, Suedia și Finlanda și chiar și cu Islanda. O comisie de la inspectoratul nostru a vizitat aceste țări, a încercat vadă ce se poate implementa la noi, ce merge la noi, pentru fiecare țară are specificul ei, au vrut vadă ce putem implementa la noi din ceea ce au ei, anumite metode care au dat rezultate și suntem foarte curioși. Am fost întrebați. Aceasta este o reformă care necesită foarte mulți bani, pentru se vor schimba și manuale, deci trebuie gândită foarte, foarte bine. De aceea s-a lucrat atât de mult la ea. De ani de zile, fiecare școală a fost întrebată, a trebuit dăm feedback, ce-am dori la Matematică, de exemplu, am luat-o pe clase, am spus ce credem e bine, ce credem nu mai rezultate pentru nu mai e de actualitate, ca se facă un plan de învățământ care corespundă cu viitorul, pentru acum învățăm copiii în alt mod decât am învățat noi.

Știrile Digi FM: Deci, peste 8 ani a durat pregătirea... Au fost întrebați profesorii despre reforma învățământului?

Marlena Chirilă Roimal: Da, pentru că necesită foarte multe investiții, o nouă reformă, dar și pentru noi și pentru elevi trebuie să dea rezultate o nouă reformă. După reforma din 1997, a fost nevoie să se mai facă două revizuiri pentru că nu poți să vezi toate detaliile care intervin pe parcurs.

Știrile Digi FM: Ce relație au cadrele didactice cu părinții?

Marlena Chirilă Roimal: Părinții sunt mâna noastră dreaptă, ca spun așa, colaborarea școlii cu părinții este foarte strânsă. Mi-a venit foarte greu simt întotdeauna că eram în mijlocul orei și când mi-am aruncat privirea în spatele sălii, erau doi părinți. Nu numai au posibilitatea vină oricând asiste, intre în clasă, ne ajute în activități, dar ne ajută enorm. De exemplu, când plecăm cu clasele comasate, deci 30 de copii, pe munte și avem de observat ceva, e foarte ușor când doi părinți se oferă ne ajute. Ei ne ajută din punct de vedere practic, restul e datoria și obligația noastră. Sunt foarte multe activități de integrare a elevilor pentru în orele pe care elevii le stau la școală, învață mai mult lucruri teoretice și trebuie avem niște activități extrașcolare în care copiii se cunoască mai bine, lege prietenii. Copiii trebuie se simtă bine, aibă plăcerea vină la școală, și aici ne ajută părinții. Am avut, de exemplu, printre activități o noapte la școală în care părinții au venit și au făcut mâncare la cantină, s-a mâncat în colectiv și noi, cadrele didactice suntem obligate fim în școală, s-a dormit în școală în saci de dormit, s-a cântat, s-a dansat, s-au legat prietenii, avem și copii care nu-și găsesc locul în colectivitate și atunci încercăm cu tot ce putem și cu toate metodele -i integrăm, pentru dacă un copil vine cu plăcere la școală, și cunoștințele și le poate însuși mai ușor.

Știrile Digi FM: Un secret al educației, în Norvegia?

Marlena Chirilă Roimal: Eu locuiesc într-o comunitate mică, aici toată lumea te cunoaște, și e bine. Simt sunt o parte din această comunitate poate și datorită faptului lucrez în învățământ și întâlnesc cu părinți, cu foști elevi. Aici respectul este un cuvânt pe care copiii îl învață de foarte timpuriu, respectul pentru aproape, ai grijă nu-l deranjezi, te împrietenești. Prietenie, respect, solidaritate... Îmi iubesc meseria, așa cum mi-am iubit-o și în România și am niște colegi minunați.

Știrile Digi FM: De unde și când învață norvegienii ce înseamnă respectul? Ce rol au familia, grădinița și școala?

Marlena Chirilă Roimal: Toate sunt foarte importante. Familia trebuie colaboreze cu grădinița, cu școala. Aceste teme, cum ar fi respectul, sunt în dezbatere de fiecare dată când avem ședința cu părinții și asta se întâmplă cu toți părinții la începutul și la sfârșitul anului școlar. Dar nu e vorba numai de copii. uit la vecini, la localnici, la oameni în general. N-am ajuns la civilizația japonezilor, care mi se pare perfectă (sigur, noi spunem nu există perfecțiune, dar la ei există), dar și noi încercăm aici -i urmăm. Respectul e un lucru foarte important și trebuie învățat de copii de foarte devreme, de un an, de la doi, de cum intră în grădiniță.

Marlena Chirilă Roimal s-a pensionat anul trecut și a mărturisit pentru Știrile Digi FM și care a fost secretul adaptării sale la sistemul de învățământ norvegian: Nici cu copilul meu n-am fost atât de blândă cum am devenit acum, în Norvegia. Este cheia să-ți apropii copiii și cu cât ți-i apropii mai mult, au încredere în tine și e bine să aibă încredere în cadrul didactic, pentru că noi suntem a doua familie a lor. Am elevi din prima mea promoție care acum au, la rândul lor, bebeluși și, cum vine primăvara, vin la școală: „Doamna Marlena, am venit la o cafea!”... Da, e frumos. Am lăsat ceva în urmă!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
Mihai-Chirica
Mihai Chirica, după ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au fost...
ana oros
Mesajul emoționant al familiei Anei Oroș
Dumitru Buzatu
Șeful PSD Vaslui: „Când au fost vasluienii bogați, de i-am sărăcit...
Pe aceeași temă
elevi, scoala
Calendarul anului școlar 2023-2024, lansat în dezbatere. Școala ar putea începe în 11...
Școlile reduc programul elevilor/ Shutterstock
Elevii vor intra de vineri, după finalizarea cursurilor, într-o minivacanţă. Când vor reveni...
Școala cu uși la ferestre
Val de comentarii pe rețelele sociale după ce au apărut imagini cu școala care are uși la...
Copii atacați de câini/ Shutterstock
21 de copii și profesori au fost răniți, după ce doi câini din rasa Pitbull au intrat pe...
Te-ar putea interesa și
Petrecere cu mici și manele în curtea Colegiului „Brukenthal”/ Captură video
Petrecere cu mici și manele în curtea Colegiului „Brukenthal”, unde Klaus Iohannis este...
Handcuffs,And,Wooden,Gavel.,Crime,And,Violence,Concept.
Un norvegian trimis la închisoare în urmă cu aproape 21 de ani, eliberat după reanalizarea...
Părinții plătesc sume uriașe pentru cadourile profesorilor de sărbători/ Shutterstock
Părinții plătesc sume uriașe pentru cadourile profesorilor de sărbători: „Învățătoarea avea o...
Mașină de Poliție Logan
O elevă de 15 ani s-a ales cu dosar penal după ce a bătut o colegă în curtea unui liceu
Partenerii noștri
Digi24 Un bărbat și-a înscenat propria moarte ca să vadă cine vine la înmormântarea lui
Un bărbat și-a înscenat propria moarte ca să vadă cine vine la...
DigiSport A atras toate privirile la Gala Sportivul Anului. Cum a apărut îmbrăcată Bernadette Szocs
A atras toate privirile la Gala Sportivul Anului. Cum a apărut îmbrăcată...
PeRoz ”Am 52 de ani și refuz să mă îmbrac conform vârstei din buletin!” Ea e femeia care arată ca o puștoaică și face furori pe TikTok
”Am 52 de ani și refuz să mă îmbrac conform vârstei din buletin!” Ea e...
Film Now Pamela Anderson, declarații explozive despre Sylvester Stallone: ”Mi-a oferit un apartament și o mașină ca să fiu cea mai importantă femeie din viața lui!”
Pamela Anderson, declarații explozive despre Sylvester Stallone: ”Mi-a...
Digi World Ce se întâmplă în organism când consumi mâncare picantă. De ce îți curge nasul și îți lăcrimează ochii
Ce se întâmplă în organism când consumi mâncare picantă. De ce îți curge...
Digi Animal World Cum a reacționat un urs după ce și-a văzut reflexia în oglindă. Imaginile cu animalul sălbatic au devenit virale
Cum a reacționat un urs după ce și-a văzut reflexia în oglindă. Imaginile...
ProFM Cum a reacționat Theo Rose când a auzit cum era bârfită într-un mall: "Am impresia că mi le trimite Dumnezeu ca să mă testeze"
Cum a reacționat Theo Rose când a auzit cum era bârfită într-un mall: "Am...
Digi Life Moda anului 2023. Care sunt accesoriile și piesele vestimentare pe care să le ai în garderobă
Moda anului 2023. Care sunt accesoriile și piesele vestimentare pe care să...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate