Acum la Digi FM Alice Tudor EAGLE-EYE CHERRY - Save tonight

Noi precizări în cazul incendiului de la Ferma Dacilor: Fostul adjunct al ISU Prahova a semnat fără drept procesul-verbal după controlul din 2019

incendiu ferma dacilor
Incendiu Ferma Dacilor / Foto: ISU/Profimedia

Adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Benone Duduc, a prezentat mai multe nereguli constatate în urma controlului făcut în urma incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor, arătând că fostul adjunct al inspectorului şef de la ISU Prahova s-a implicat în acţiunile de control din 2019 de la acea unitate, deşi legal nu avea dreptul, iar în urma verificărilor au fost date avertisemente.

Duduc a precizat că Ferma Dacilor avea nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu şi că vor fi reluate demersurile către Ministerul Economiei de modificare a normelor de clasificare a structurilor de primire turistică. El a mai anunţat că va fi sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii cu privire la legalitatea emiterii de către autoritatea locală în 2020 a certificatului de edificare pentru Ferma Dacilor, potrivit News.ro. 

“Vicierea actului de autoritate exercitat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, prin implicarea fără drept a comenzii inspectoratului în activitatea de control, în particular a prim-adjunctului inspectorului şef pe funcţie la acel moment. Acesta a fost semnatarul fără drept al procesului-verbal de control întocmit în luna iulie 2019, la Ferma Dacilor. (…) Prim-adjunctul inspectorului şef nu a făcut şi nu face parte din inspecţia de prevenire şi, prin urmare, nu poate desfăşura efectiv activităţi care reprezintă forme ale autorităţii de stat, respectiv realizare, autorizare, control de prevenire, constatare şi sancţionare a controlului”, a explicat Benone Duduc, vineri, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că o altă constatare se referă la “impunerea unui stări de temere şi presiunea asupra inspectorilor care se împotriveau stilului de conducere practicat în scopul realizării unor interese personale. Este un aspect constatat în urma discuţiei purtate cu inspectorii de prevenire”.

Benone Duduc a adăugat că o altă neregulă găsită la ISU Prahova a fost legată de modificarea discreţionară a planurilor individuale de control pentru inspectorii de prevenire.

Duduc a afirmat că echipele care au făcut verificări au constatat că “aceste planuri au fost modificate în scopul care să corespundă unui eventual control ierarhic cu activităţile efectiv desfăşurate şi cu documentele de control care se regăsesc la nivelul unităţii, iar aici putem vorbi şi de un fals în documente”.

Adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că organizarea controlului la Ferma Dacilor a fost realizată prin încălcarea documentelor de planificare şi neasigurarea pregătirii acestei verificări.

“În fapt, prim-adjunctul inspectorului şef a sistat activitatea de control derulată de un inspector de prevenire la un alt obiectiv şi a dispus participarea acestuia la efectuarea verificărilor la Ferma Dacilor fără a asigura pregătirea controlului”, a transmis Benone Duduc.

El a explicat că înainte de a realiza o asemenea verificare un inspector trebuie să se documenteze, dacă a fost emisă o autorizaţie de securitate la incendiu, dacă funcţionează fără această autorizaţie, ce sancţiuni au mai fost date, care au fost constatările anterioare şi planul de măsuri luat, dar aceste lucruri nu au putut fi realizate.

Benone Duduc a mai afirmat că prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Prahova a fost cel care a stabilit sancţiunile în cazul Ferma Dacilor.

“Stabilirea unilaterală de către prim-adjunctului inspectorului şef a deficienţelor care au fost consemnate în procesul-verbal de control şi a sancţiunilor contravenţionale, aşa cum s-a reţinut, au fost aplicate doar avertismente. (…) Neplanificarea ulterior controlului a aspectelor privind obligativitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendii ceea ce atrăgea, potrivii legii, sancţionarea pentru funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendii. În momentul controlului s-a constatat faptul că nu au fost puse la dispoziţie documente din care să se constate obligativitatea legală de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu, însă ulterior nu s-au făcut demersuri pentru obţinerea acestor documente”, a explicat adjunctul şefului IGSU.

El a mai anunţat că informaţiile primite de IGSU despre Ferma Dacilor erau eronate.

“Obiectivul în cauză necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi trebuie echipat de sisteme de detecţie şi semnalizare”, a explicat Benone Duduc.

El a prezentat justificarea ISU Prahova de a nu mai face controale la Ferma Dacilor.

Nu s-au efectuat controale ulterioare, nici pentru edificarea aspectelor rămase neclare, nici pentru determinarea încadrării intrării în legalitate. Justificarea ISU Prahova a fost legată de apariţia pandemiei COVID şi ulterior a unui dosar penal”, a mai afirmat adjunctul şefului IGSU.

Benone Duduc a anunţat că în funcţia de şef al Inspecţiei de Prevenire la ISU Prahova a fost împuternicit adjunctului şeful Inspecţiei de la ISU Braşov, iar comanda ISU Prahova a fost preluată de inspectorul şef al Direcţiei de Planificare şi Exerciţii din cadrul IGSU.

De asemenea, Benone Duduc a susţinut că vor fi reluate demersuri către Ministerului Economiei pentru modificarea normelor de clasificare a unităţilor turistice.

“O altă măsură este reluarea demersurilor iniţiate în prima parte a acestui an către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pentru modificarea normelor de clasificare a structurilor de primire turistică, în sensul reincluderii autorizaţiei de securitate la incendiu ca document obligatoriu pentru obţinerea respectivului certificat. Până în anul 2011, potrivit normelor în vigoare la acea perioadă, obţinerea certificatului de clasificare avea la bază şi autorizaţia de securitate la incediu. După ce, la nivelul autorităţii publice centrale de specialitate, ni s-a solicitat în anul 2010 şi nu am fost de acord, să excludăm anumite tipuri de de structuri de primire turistică, între care pensiunile, de la obligaţia de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu, în anul 2011, normele de clasificare au fost modificate de autoritatea de resort, prin excluderea acestui act de autoritate din lista documentelor necesare”, a explicat adjunctul şefului IGSU.

El a precizat că va fi sesizat şi Inspectoratul de Stat în Construcţii.

“O altă măsură este sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcţii cu privire la legalitatea emiterii de către autoritatea locală a certificatului de edificare. În anul 2020, aşa cum probabil ştiţi, s-a obţinut din partea autorităţii locale certificatul de atestare a edificării construcţiei, care reprezintă o formă de intrare în legalitate prevăzută de legislaţia recent modificată, în cazul construcţiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de construire. Modul în care a fost emis certificatul de edificare la intrarea în legalitate a construcţiei ridică semne de întrebare din partea instituţiei noastre. (…) Din informaţiile noastre, emiterea certificatului de atestare privind edificarea construcţiei în cazul Ferma Dacilor avea la bază o expertiză tehnică doar pe cerinţa de rezistenţă mecanică şi stabilitate, nu şi pe celelalte cerinţe de calitate prevăzute de Legea 10 privind calitatea în construcţii, care sunt în număr pe şase, inclusiv cea privind securitatea la incendiu şi care ne interesează. Mai mult, tot legea 50 stabileşte că în situaţia în care expertiza tehnică constată neîndepinierea tuturor cerinţelor de calitate nu se eliberează certificatul de atestare privind edificarea construcţiei”, a mai declarat Benone Duduc.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Iunie 2024
untold 2024 vrajiti de muzica
Vrăjiți de muzică cu Digi FM la Untold 2024
Eva Longoria
Eva Longoria, în costum de baie alb, pe plajele din Marbella. A...
Valea râului Buzău, un posibil cimitir al mamuţilor3
Valea râului Buzău, un posibil cimitir al mamuţilor, aflată în...
Pe aceeași temă
incendiu sectorul 2 bucuresti
Incendiu puternic la un service auto din Sectorul 2 al Capitalei, în zona Obor
Incendiu de proporţii în Vaslui/ Foto: News.ro
Incendiu de proporţii în Vaslui. Au ars 12 hectare de grâu şi 20 de hectare de vegetaţie...
Incendiu izbucnit la un autobuz aflat în mers, în Oradea/ Foto: News.ro
Incendiu izbucnit la un autobuz aflat în mers, în Oradea. Nu au existat persoane rănite
Incendiu la o clădire din Craiova/ Foto: ISU Dolj
Incendiu la o clădire din Craiova, unde sunt birouri. Douăzeci de persoane s-au evacuat
Te-ar putea interesa și
Centrala Nuclearelectrică Cernavodă
Incendiu la CNE Cernavodă, la o pompă din subsolul clădirii turbinei. Nuclearelectrica...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:112,Emergency,Number,On,A,Fire,Fighter
Incendiu la Liceul Economic din Tulcea. 400 de elevi s-au autoevacuat
O maşină de gunoi a fost cuprinsă de flăcări în Giurgiu/ Foto: News.ro
O maşină de gunoi a fost cuprinsă de flăcări în Giurgiu. Incendiul s-a extins la viţa de vie...
incendiu ferma dacilor
Cazul Ferma Dacilor. Tribunalul Militar Bucureşti, aşteptat să se pronunţe azi asupra cererii...
Partenerii noștri
Digi24 „Casa Satanei e aici la Bruxelles!”, Șoșoacă, scoasă cu forța din sala Parlamentului European
„Casa Satanei e aici la Bruxelles!”, Șoșoacă, scoasă cu forța din sala...
DigiSport Neil Lennon a spus-o pe față! De ce a ajuns Cristi Săpunaru rezervă la Rapid
Neil Lennon a spus-o pe față! De ce a ajuns Cristi Săpunaru rezervă la...
PeRoz O femeie și-a surprins soțul cu amanta, în timp se relaxau la plajă. Imaginile sunt virale pe TikTok
O femeie și-a surprins soțul cu amanta, în timp se relaxau la plajă...
Film Now Primul soț al lui Shannen Doherty, un actor cu trecut întunecat și „un supraviețuitor al cancerului”: Ea a fost îngerul meu păzitor
Primul soț al lui Shannen Doherty, un actor cu trecut întunecat și „un...
Digi World Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele...
Stirile Kanal D TEST IQ: Care ceașcă se va umple prima? Doar geniile pot să găsească răspunsul în mai puțin de 15 secunde
TEST IQ: Care ceașcă se va umple prima? Doar geniile pot să găsească...
ProFM Britney Spears, noi detalii după divorțul de Sam Asghari: „Nu voi mai fi niciodată cu un alt bărbat”
Britney Spears, noi detalii după divorțul de Sam Asghari: „Nu voi mai fi...
Digi Life Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și...
Ultimele știri din matinal
Bucharest,,Romania,-,March,25,,2020:,Romanian,Road,Police,Officer
Noile modificări ale Codului Rutier explicate la Digi FM. Iată ce spune Inspectoratul General...
aventura lui florin negrutiu cu tarom
Aventura lui Florin Negruțiu după anularea zborurilor TAROM: De la Timișoara la București cu...
Iraida
Iraida dezvăluie poveștile fascinante din spatele tatuajelor sale. Semnificația tatuajului...
Elena Lasconi/ Foto: Facebook
Florin Negruțiu, despre candidatura Elenei Lasconi la președinție: Vorbește despre familie...
Ultimele știri
Continuation of the 60th Munich Security Conference (MSC)
Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după atacul cu drone asupra Kievului
Echipa Olimpica pleaca la Paris
Team Romania a plecat la Paris pentru JO. Elisabeta Lipă: „Aţi muncit trei ani de zile, acum...
stomatolog
Filmul crimei de la brăila. Doctorița a fost ucisă în doar 33 de secunde. Cine este...
ploi
Vijelii şi grindină, în cea mai mare parte a ţării duminică. Care sunt zonele în care...