Acum la Digi FM Alex Vidia LOST FREQUENCIES - Reality

Noi acuzații împotriva fostului președinte al SUA: „Incitatorul-şef” Trump a alimentat luni de zile furia americanilor, spun democrații

Trump Coronavirus Briefing
Foto: Profimedia Images

Senatorii care participă la cel de-al doilea proces de impeachment al fostului președinte american Donald Trump au văzut noi înregisrări dramatice ale asaltului asupra Capitoliului SUA din ianuarie. Pe baza declarațiilor și mesajelor de pe Twitter ale lui Trump, democrații spun că acesta a acționat ca un „incitator-șef” în ziua respectivă, relatează BBC.

Procurorii democraţi din procesul lui Donald Trump l-au acuzat miercuri pe fostul preşedinte că a alimentat de luni de zile furia partizanilor săi până când aceasta a explodat la Capitoliu, pe 6 ianuarie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Asaltul lor asupra Congresului, care i-a adus lui Donald Trump al doilea proces în faţa Senatului, pentru „incitare la insurecţie”, nu a apărut „din neant”: „furia mulţimii a fost stârnită luni de zile de Donald Trump”, a spus Joaquin Castro, unul dintre aleşii responsabili cu prezentarea acuzaţiilor.

În ziua a doua a acestui proces istoric, procurorii au încercat să plaseze atacul asupra Capitoliului în contextul cruciadei post-electorale conduse de Donald Trump pentru a contesta victoria rivalului său, Joe Biden, la prezidenţiale.

Fostul magnat imobiliar, care s-a retras în Florida, a refuzat să depună mărturie în faţa senatorilor. Dar vocea sa a continuat să răsune în sala de şedinţe a Camerei superioare a Congresului SUA, unde acuzarea a proiectat multe extrase din discursurile sale aprinse, a reprodus mesajele sale incendiare de pe Twitter, a citat cele mai controversate afirmaţii ale sale.

Faptele arată că „preşedintele Trump nu a fost martor nevinovat la un accident”, aşa cum sugerează avocaţii săi, ci „şi-a abandonat rolul său de comandant-şef pentru a deveni incitatorul-şef al unei periculoase insurecţii”, a spus Jamie Raskin, care conduce echipa de procurori.

„Donald Trump a comis o imensă crimă împotriva Constituţiei şi poporului nostru” şi „trebuie condamnat de Senatul american”, ceea ce l-ar face ineligibil, a pledat Jamie Raskin.

Chiar dacă au puţine şanse de a reuşi să convingă două treimi dintre senatori să-l găsească vinovat - un prag ridicat stabilit de Constituţie -, procurorii democraţi intenţionează cel puţin să marcheze opinia publică în cursul acestor audieri transmise în direct pe întreg teritoriul Statele Unite.

„Marea minciună” privin frauda la alegeri

„Marea minciună”: aşa au descris democrații lunga campanie de dezinformare privind alegerile prezidenţiale, întreţinută de cel de-al 45-lea preşedinte american care a repetat, fără dovezi, că a fost victima unor fraude electorale masive.

După eşecul plângerilor sale în justiţie şi multiplelor sale presiuni asupra agenţilor electorali din statele-cheie, „preşedintele Trump s-a trezit lipsit de opţiuni non-violente pentru a rămâne la putere”, a estimat congresmanul Ted Lieu.

S-a îndreptat atunci spre „grupările pe care le-a cultivat luni de zile”, ca micul grup de extremă-dreaptă Proud Boys ai cărui membri s-au găsit printre atacatorii Capitoliului, a adăugat colega sa Stacey Plaskett, amintind că preşedintele i-a îndemnat, în octombrie, „să fie pregătiţi”.

În deschiderea dezbaterilor, procurorii s-au concentrat asupra zilei funeste de 6 ianuarie, difuzând o înregistrare video şocantă pentru a reaminti violenţa atacului asupra Capitoliului, în care au murit cinci persoane.

Montajul lor a juxtapus discursul preşedintelui în faţa manifestanţilor adunaţi la Washington („luptaţi-vă ca diavolii”) şi imagini ale protestatarilor intrând în forţă la Capitoliu, umblând pe holuri în căutarea parlamentarilor.

A afirma că fostul preşedinte ar putea fi responsabil de violenţele comis de un „mic grup de infractori” este „absolut de neînţeles” şi „pur şi simplu absurd”, au insistat luni avocaţii săi în scris. Ei au subliniat că Trump „i-a îndemnat să rămână paşnici”.

„Am verificat cele 11.000 de cuvinte ale discursului său, preşedintele a utilizat termenul ‘paşnic’ doar o singură dată, faţă de peste 20 de îndemnuri ‘de a lupta’”, a replicat miercuri reprezentanta Madeleine Dean.

Marţi, dezbaterile s-au concentrat pe un punct de drept: putem judeca un fost preşedinte în contextul procedurii de destituire?

Această problemă a fost tranşată în cele din urmă printr-un vot cu majoritate simplă: pe lângă cei 50 de democraţi, şase senatori republicani au considerat că procesul poate continua.

Dacă acest raport de forţe se confirmă la votul final, Donald Trump va fi achitat, la fel ca în primul său proces de destituire în urmă cu un an, pentru că este nevoie de 67 de voturi pentru a-l condamna.

Orizontul său judiciar va rămâne însă sumbru: pe lângă investigaţiile privind afacerile sale desfăşurate la New York, un procuror din Georgia a anunţat miercuri deschiderea unei anchete privind presiunile pe care le-a exercitat asupra unor responsabili electorali din acest stat-cheie.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
Andrei Ionu�› Pandele in meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si FCSB, din cadrul Superligii Superbet, desfasurat pe
Etapa 5 din SuperLiga: Meciuri tensionate și derby-ul așteptat
Atacul teroriștilor Hamas la festivalul din Israel/ Profimedia
O tânără care a supraviețuit atacului Hamas de la festivalul Nova a...
Taylor Swift/ Foto: Instagram
Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...
Pe aceeași temă
CPAC 2024
Fostul premier britanic Liz Truss crede că lumea „era mai în siguranţă” cu Trump şi e...
donald-trump-profimedia
De ce Donald Trump poate fi din nou preşedinte, în ciuda problemelor sale juridice?
Donald Trump
Donald Trump, primul fost președinte american care este judecat penal. "E o persecuție...
profimedia-0864308575
Cine este Stormy Daniels și care este povestea din culisele procesului împotriva lui Trump
Te-ar putea interesa și
Sebastian Stan
Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump, înainte ca acesta să fie vedetă și președinte...
trump (14)
Donald Trump a reuşit să adune 50 de milioane de dolari, mai mult decât Biden, la un singur...
Former President Donald Trump steps out of 40 Wall Street
Trump a depus o cauțiune de 175 milioane de dolari pentru a evita executări judiciare pe...
barack obama, joe biden, bill clinton (3)
Barack Obama și Bill Clinton, sprijin pentru Joe Biden în cursa prezidențială din SUA. Cei 3...
Partenerii noștri
Digi24 Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să...
DigiSport Mesajul fanilor FCSB-ului, după ce Lupu a spus că merge la derby-ul cu Rapid: ”Mă duc în peluză să sărbătoresc titlul!”
Mesajul fanilor FCSB-ului, după ce Lupu a spus că merge la derby-ul cu...
PeRoz O femeie își crește singură cei 12 copii: „Îmi este greu să le asigur hrana necesară!” Singurul lucru pe care l-ar schimba Veronica
O femeie își crește singură cei 12 copii: „Îmi este greu să le asigur...
Film Now Ce a făcut Tom Cruise în ziua în care unicul lui copil biologic a împlinit 18 ani. Suri, crescută doar de mamă de la 6 ani
Ce a făcut Tom Cruise în ziua în care unicul lui copil biologic a împlinit...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
ProFM Taylor Swift aruncă săgeți către foștii ei iubiți, Joe Alwyn și Matty Healy, în noul album: "Cum rămâne cu trădarea ta tăcută?"
Taylor Swift aruncă săgeți către foștii ei iubiți, Joe Alwyn și Matty...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
costuri ale alimentelor din România vs. Japonia
Un japonez dezvăluie prețurile șocante la alimente din România. Cât costă...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Shenzhen, China
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă. Milioane de persoane, expuse...
zapada judetul salaj magura priei
De la 30°C și vreme de plajă, la 30 de cm de zăpadă și îngheț, toate într-o săptămână, în...
furt
Doi adolescenţi de 14 şi 17 ani, reținuți după ce i-au smuls unei femei două lănțișoare de la...
elena gheorghe
Ce face Elena Gheorghe pentru a arăta perfect. Silueta ei e neschimbată de când a intrat în...