Acum la Digi FM Cetin Rasit KWABS - Walk

Marius Budai și-a depus demisia din funcția de ministru al Muncii, în urma scandalului azilelor groazei

Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, urmează să îşi dea joi demisia din funcţie, în urma scandalului legat de neregulile găsite în azilele din judeţul Ilfov, au declarat surse politice, potrivit News.ro. Anunţul ar urma să fie făcut în şedinţa de Guvern care începe la ora 11.00.

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a avut de dimineaţă o discuţie cu ministrul Muncii, Marius Budăi.

”M-a anunţat despre decizia de a-şi depune demisia, la finalul acestei şedinţe. Din punctul meu de vedere, e un gest de onoare pentru care îi mulţumesc şi sunt convins că aceasta este reacţia firească a unui decident politic, într-o asemenea criză. Este reacţia firească în oroce democraţie consolidată a Europei”, a anunţat şeful Executivului, potrivit sursei citate. 

Surse guvernamentale au precizat că ministrul Muncii, Marius Budăi, şi-a depus deja demisia la Cancelaria premierului, iar aceasta urmează să fie operată după şedinţa Executivului.

Potrivit surselor, ministrul era aşteptat astăzi să prezinte premierului Marcel Ciolacu raportul privind situaţia din centrele de îngrijire a bătrânilor, în urma scandalului de la azilele din Ilfov.

Premierul Marcel Ciolacu declara că nu are nicio milă pentru „ticăloşii” care au făcut astfel de lucruri şi că prioritatea va fi verificarea şi reanalizarea autorizaţiilor la toate centrele pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.

Klaus Iohannis, despre azilele groazei: „Este o rușine națională”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la ceea ce s-a întâmplat în „azilele groazei”, că „este o ruşine naţională”. El a mai spus că răul trebuie tăiat de la rădăcină şi a adăugat că „vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit”.

„Chestiunea cu aşa cum s-au numit azilele groazei este una foarte complicată şi , dacă îmi permiteţi să fac o afirmaţie, cred că este o ruşine naţională. Este o ruşine naţională şi măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi pot fi încadraţi la fel. Sunt unii vinovaţi direct. Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo şi-au căutat liniştea şi un tratament uman. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie? Trebuie văzut cine a ştiut şi nu a acţionat trebuie tras la răspundere”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Vilnius, înaintea Summitului NATO.

Preşedintele României a mai precizat că vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut de ceea ce se întâmplă în acele centre însă nu au făcut nimic.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a avut consultări cu reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale reprezentative din domeniul asistenţei sociale , pe subiectul condiţiilor oferite în centrele de îngrijire a vârstnicilor şi persoanelor cu handicap. Una dintre organizaţiile reprezentative, Centrul pentru Resurse Juridice, care a a avut un protocol cu Ministerul Muncii în baza căruia putea face controale neanunţate în aceste centre, protocol denunţat unilateral de minister, a refuzat să participe la discuţii.

Organizaţiile Declic şi Corupţia Ucide au anunţat organizarea unui protest, joi seară, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului. Sub sloganul „Toţi ştiau: afară cu Budăi şi Firea!”, organizatorii solicită demiterea celor doi miniştri, susţinând că aceştia „au ştiut despre ororile din căminele pentru bătrâni şi au tăcut” şi, „mai mult, au încercat să muşamalizeze totul”.

Ce spunea Marius Budăi în urmă cu câteva zile 

Chestionat cu privire la situația azilelor din Ilfov, în urmă cu câteva zile,  Marius Budăi spunea că demisia sa nu contează acum. În schimb, el cerea un moment zero de la care totul să se schimbe.

Oficialul conduce Ministerul Muncii, instituție, care potrivit dezvăluirilor Centrului de Investigații Media și a celor de la Buletin de București, a fost sesizată încă din noiembrie 2021 cu privire la relele tratamente din aceste azile.

„Eu cred că nu contează demisia mea. Contează foarte mult ce facem de aici înainte”, spune Marius Budăi, după o întâlnire cu reprezentanți ai ONG din domeniul asistenței sociale. El afirmă că procesele verbale de control au fost puse la dispoziția DIICOT din luna februarie, anunță Mediafax.

„Concluziile au fost extrem de importante. Un prim pas spre a continua dialogul și a începe să luăm măsuri împreună ca să putem ajunge la dezideratul pe care ni-l dorim, Ministerul Muncii și societatea civilă, ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Am stabilit să facem împreună și să pun la dispoziția societății civile o procedură deschisă de selecție a tuturor celor care vor să partticipe la monitorizarea calității serviciilor oferite în asistență socială, dar și la monitorizarea drepturilor persoanelor cărora li se oferă servicii sociale. De asemenea, am închis o discuție pe o modificarea la legea asistenței sociale, astfel încât la începutul sesiunii parlamentare să fie depusă în parlament”, afirmă Marius Budăi.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) i-a transmis duminică o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu în care solicită demiterea ministrului Muncii, Marius Budăi. CRJ a fost prima organizație care a sesizat public abuzurile din căminele de bătrâni din Voluntari.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Șofer de camion/ Shutterstock
Un șofer de camion și-a dat demisia la câteva minute după ce el și soția sa au câștigat la...
Katalin Novak/ Foto: Facebook
Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat
Pope Francis Visits Marseille - Meeting With President Macron
Ce spune papa Francisc despre pensionare: „Demisia este o posibilitate deschisă tuturor...
elena lasconi
Elena Lasconi, mesaj către colegii din USR Argeș după ce a demisionat: „Nu mă mai interesează...
Te-ar putea interesa și
2023-07-07-8095
Marius Budăi, după ce a fost oprit împreună cu un coleg la punctul de frontieră de la Sculeni...
andrei baciu
Andrei Baciu și-a dat demisia de la conducerea CNAS. Tot azi a ajuns la DNA
Lionel Scaloni
Selecţionerul campioanei mondiale Argentina spune că ar putea demisiona
Wimbledon AFC/ Profimedia
Directorul executiv al clubului Wimbledon AFC a demisionat după ce a făcut remarci...
Partenerii noștri
Digi24 EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru că e în înțelegere cu Ciolacu
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se...
DigiSport Alertă cu Luca Mihai, jucătorul băgat în spital de Homawoo. ”Este foarte, foarte grav, traversează niște momente...”
Alertă cu Luca Mihai, jucătorul băgat în spital de Homawoo. ”Este foarte...
PeRoz Adevărul despre nunta lui Kate Middleton cu prințul William. Cum a încălcat protocolul regal și care este legătura cu prințesa Diana
Adevărul despre nunta lui Kate Middleton cu prințul William. Cum a...
Film Now Mândria lui. Hugh Jackman și fiica sa, răsfăț dulce la o cofetărie în New York. Ava are 18 ani și a fost crescută departe de lumina reflectoarelor
Mândria lui. Hugh Jackman și fiica sa, răsfăț dulce la o cofetărie în New...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Oana Radu, dezvăluiri despre transformarea ei fizică: „I-am cerut mamei să vândă casa!” Artista își dorea să slăbească cu orice preț
Oana Radu, dezvăluiri despre transformarea ei fizică: „I-am cerut mamei să...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
clotilde armand
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Marcel Ciolacu...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
traian-basescu
Băsescu, despre prezidenţiale: „Dacă trebuie să aleg dintre Ciucă, Ciolacu şi Geoană la...
Capital's Jingle Bell Ball 2019 - Day Two - O2 Arena - London
Taylor Swift, „debut gigantic pe locul 1” cu TTPD. Artista a vândut 2,61 de milioane de...
Loto/ Shutterstock
S-a câştigat marele premiu la Loto 6/49. Biletul norocos a costat doar 10,5 lei
Cum se calculează cele mai importante tipuri de pensie/ Shutterstock
Cum se calculează cele mai importante tipuri de pensie din 2024