Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu DIANA KING - Shy guy

Mii de pui de pinguin imperial au murit în Antarctica. Gheața s-a rupt înainte ca penele acestora să se dezvolte și să poată înota în ocean

Emperor,Penguin,Colony,At,Snow,Hill,In,Antarctica.
Credit foto: Shutterstock

În Antarctica a fost observată o dispariţie catastrofală a puilor de pinguin imperial, estimându-se că până la 10.000 de pui au murit, după ce gheaţa de sub ei s-a topit şi s-a rupt înainte ca aceştia să aibă dezvoltate penele impermeabile necesare pentru a înota în ocean. Cel mai probabil, micile păsări s-au înecat sau au murit îngheţate, relatează BBC.

Evenimentul, care a avut loc la sfârşitul anului 2022, s-a produs în vestul continentului, într-o zonă care dă spre Marea Bellingshausen, şi a fost înregistrat de sateliţi, potrivit News.ro.

Dr. Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey (BAS), a declarat că această dispariţie este un semn prevestitor al lucrurilor care vor urma. Se preconizează că peste 90% din coloniile de pinguini imperial vor fi aproape dispărute până la sfârşitul secolului, pe măsură ce gheaţa sezonieră a continentului va dispărea într-o lume care se încălzeşte tot mai mult.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Pinguinii imperiali depind de gheaţă pentru ciclul lor de reproducere; este platforma stabilă pe care o folosesc pentru a-şi creşte puii. Dar dacă această gheaţă nu este atât de extinsă pe cât ar trebui sau se sparge mai repede, aceste păsări au probleme", a declarat el pentru BBC News. "Există o speranţă: putem reduce emisiile de carbon care provoacă încălzirea. Dar dacă nu o facem, vom conduce aceste păsări emblematice şi frumoase în pragul extincţiei", a avertizat cercetătorul.

Dr. Fretwell şi colegii săi au raportat această dispariţie în revista Communications Earth & Environment.

Pinguinii au nevoie de gheață cam opt-nouă luni

Oamenii de ştiinţă au urmărit cinci colonii în sectorul Bellingshausen Sea - în Insula Rothschild, Verdi Inlet, Insula Smyley, Peninsula Bryan şi Pfrogner Point. Cu ajutorul sateliţilor Sentinel-2 ai UE, ei au putut observa activitatea pinguinilor prin excrementele - sau guano - pe care aceştia le lasă pe gheaţa albă a oceanului. Aceste pete maronii sunt vizibile chiar şi din spaţiu.

Păsările adulte se stabilesc pe gheaţă în jurul lunii martie, când se apropie iarna din emisfera sudică. Ele se curtează, se împerechează, depun ouă, clocesc aceste ouă şi apoi îşi hrănesc puii în lunile următoare, până când este timpul ca aceştia să îşi croiască propriul drum în lume.

O platformă de gheaţă unde este prezentă o colonie de pinguini trebuie să fie prezentă timp de opt până la nouă luni pentru ca reproducerea să aibă succes. În mod normal, acest lucru se întâmplă în jurul lunii decembrie/ianuarie, când noile păsări se îndreaptă spre ocean.

Dar echipa de cercetători a văzut cum gheaţa de sub cuiburile de pinguinilor imperiali s-a fragmentat în noiembrie, înainte ca mii de pui să aibă timp să fie înzestraţi cu penele impermeabile necesare pentru a înota, ei având doar puf la momentul respectiv. Ca urmare, patru dintre colonii au suferit un eşec total al reproducerii. Doar cel mai nordic sit, de pe insula Rothschild, a avut succes.

Gheaţa oceanică de vară din Antarctica a cunoscut o scădere bruscă începând cu 2016, suprafaţa totală de apă îngheţată din jurul continentului situat la polul sud scăzând până la noi minime record. Cei doi ani cu cel mai scăzut nivel absolut au avut loc în ultimele două sezoane de vară, în 2021/22 şi în 2022/23, când Bellingshausen a fost aproape complet lipsită de gheaţă. Mai mult, încetineala cu care se formează banchizele în ultimele luni înseamnă că, probabil, coloniile nu vor mai produce pui cel puţin încă un an.

Întinderea maximă a gheţii oceanice pe timp de iarnă, care în mod normal este atinsă în septembrie, va fi cu mult sub nivelul la care ar trebui să fie în mod normal.

În aceste condiţii, Oamenii de ştiinţă cred că aria de răspândire a pinguinilor imperiali se va restrânge foarte mult pe măsură ce secolul va înainta. Dr. Fretwell şi colegii săi spun că imperialii resimt impactul acestei schimbări de condiţii climatice.

Între 2018 şi 2022, aproximativ o treime din cele peste 60 de colonii cunoscute de pinguini imperiali au fost afectate într-un fel sau altul de diminuarea extinderii gheţii oceanice - fie că este vorba de gheaţă care se formează mai târziu decât ar trebui sau de gheaţă care se sparge mai devreme.

Apa, extrem de caldă în jurul continentului

La celălalt capăt al planetei, în Arctica, gheaţa oceanică a cunoscut un declin constant timp de decenii. În schimb, Antarctica părea mai robustă. Până în 2016, aceasta devenea uşor mai extinsă de la an la an.

Dr. Caroline Holmes, expert în gheaţa oceanică din Antarctica, leagă cauzele declinului actual de apa oceanică anormal de caldă din jurul continentului şi de un anumit model de vânt care, în cazul Bellingshausen, a împins gheaţa înapoi spre coastă, îngreunând răspândirea acesteia. În prezent, întinderea gheţii marine este cu mult, mult sub nivelul la care ar trebui să fie. Sunt vremuri excepţionale, spune cercetătoarea.

"Ceea ce vedem acum este atât de departe de ceea ce am observat anterior! Ne aşteptam la schimbări, dar nu cred că ne aşteptam la schimbări atât de mari şi atât de rapide", a declarat ea pentru BBC News. "Studiile din Arctica au sugerat că, dacă am putea inversa cumva încălzirea climei, gheaţa oceanică din nordul polar s-ar recupera. Nu ştim dacă acest lucru s-ar putea aplica şi în Antarctica. Dar există toate motivele să credem că, dacă ar fi suficient de frig, gheaţa oceanică s-ar forma din nou", a spus ea.

În prezent, pinguinii imperiali sunt clasaţi ca animale "aproape de ameninţare" de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), organizaţia care ţine listele celor mai periclitate animale de pe Pământ. A fost făcută o propunere de ridicare a lor la categoria mai urgentă de animale "vulnerabile", urmare a pericolului pe care îl reprezintă încălzirea climatică pentru modul lor de viaţă.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
mihai leu1
Mihai Leu, în continuare în starea gravă, la terapie intensivă...
Rezultate Bacalaureat
Rezultatele finale la Bacalaureat au fost publicate. Câți candidați...
Rezultate la Evaluarea Națională
Când vor fi afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2025. Ce...
Pe aceeași temă
Howard Lutnick/ Profimedia
De ce există tarife pentru insule locuite doar de pinguini. Secretarul pentru Comerţ al SUA a...
italia escroci
Italieni arestaţi pentru că au inventat o ţară fictivă în Antarctica și au strâns 400.000 de...
Iceberg desprins din Antarctica
Un iceberg de peste 1.200 de kilometri pătrați s-a desprins de Antarctica (VIDEO)
Masca Covid imprimată cu harta lumii
Coronavirusul a ajuns și pe ultimul continent neinfectat de pe planetă
Te-ar putea interesa și
gheata-topita-groenlanda-getty
Calota glaciară din Groenlanda a pierdut 532 de miliarde de tone de gheață în 2019 din cauza...
Caniculă, temperaturi extreme, val de căldură
2020 va fi cel mai călduros an din istorie, spun meteorologii
antarctica
Antarctica a înregistrat cea mai mare temperatură de până acum: +18,3 grade
Pinguini mici
Doi pinguini mici nu pot sta departe de un bar de sushi din Noua Zeelandă (VIDEO)
Partenerii noștri
DigiSport Federația a reacționat, după sancțiunea primită de la UEFA
Federația a reacționat, după sancțiunea primită de la UEFA
PeRoz "Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner, despre partea întunecată a traiului cu milionarul
"Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner...
Film Now A fost una dintre blondele fatale din Baywatch, azi pare alt om. Erika Eleniak, cu brațele complet acoperite de tatuaje, la 55 de ani
A fost una dintre blondele fatale din Baywatch, azi pare alt om. Erika...
Digi World 7 alimente recomandate pentru reducerea colesterolului, care sunt ușor de integrat în mesele zilnice
7 alimente recomandate pentru reducerea colesterolului, care sunt ușor de...
ProFM Actrița celebră pe care se sprijină Dakota Johnson după despărțirea de Chris Martin. Cele două staruri, pozate de mână la Roma
Actrița celebră pe care se sprijină Dakota Johnson după despărțirea de...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
cireșe
Ce a pățit un bărbat care a mâncat două kilograme de cireșe cu tot cu...
FOTOMONTAGE, Thermometer zeigt hohe Temperaturen an, Hitzewelle *** PHOTOMONTAGE, thermometer shows high temperatures, h
46 de grade Celsius sâmbătă în sudul Spaniei, record confirmat pentru luna...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Wole Soyinka
Un câștigător al Premiului Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut de 20 de ori mai...
irinel columbeanu si fiica lui
Fiica lui Irinel Columbeanu a venit în România în secret. Irinuca și-a vizitat tatăl la azil...
Anca Todoni
Anca Todoni, eliminată în primul tur de la Wimbledon de Cristina Bucșa, care reprezintă Spania
gere (1)
Richard Gere, alături de Dalai Lama pentru festivităţile din săptămâna cheie a succesiunii...