Acum la Digi FM Retro Matinal MISHA MILLER - BRATELE TALE

Mii de pui de pinguin imperial au murit în Antarctica. Gheața s-a rupt înainte ca penele acestora să se dezvolte și să poată înota în ocean

Emperor,Penguin,Colony,At,Snow,Hill,In,Antarctica.
Credit foto: Shutterstock

În Antarctica a fost observată o dispariţie catastrofală a puilor de pinguin imperial, estimându-se că până la 10.000 de pui au murit, după ce gheaţa de sub ei s-a topit şi s-a rupt înainte ca aceştia să aibă dezvoltate penele impermeabile necesare pentru a înota în ocean. Cel mai probabil, micile păsări s-au înecat sau au murit îngheţate, relatează BBC.

Evenimentul, care a avut loc la sfârşitul anului 2022, s-a produs în vestul continentului, într-o zonă care dă spre Marea Bellingshausen, şi a fost înregistrat de sateliţi, potrivit News.ro.

Dr. Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey (BAS), a declarat că această dispariţie este un semn prevestitor al lucrurilor care vor urma. Se preconizează că peste 90% din coloniile de pinguini imperial vor fi aproape dispărute până la sfârşitul secolului, pe măsură ce gheaţa sezonieră a continentului va dispărea într-o lume care se încălzeşte tot mai mult.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Pinguinii imperiali depind de gheaţă pentru ciclul lor de reproducere; este platforma stabilă pe care o folosesc pentru a-şi creşte puii. Dar dacă această gheaţă nu este atât de extinsă pe cât ar trebui sau se sparge mai repede, aceste păsări au probleme", a declarat el pentru BBC News. "Există o speranţă: putem reduce emisiile de carbon care provoacă încălzirea. Dar dacă nu o facem, vom conduce aceste păsări emblematice şi frumoase în pragul extincţiei", a avertizat cercetătorul.

Dr. Fretwell şi colegii săi au raportat această dispariţie în revista Communications Earth & Environment.

Pinguinii au nevoie de gheață cam opt-nouă luni

Oamenii de ştiinţă au urmărit cinci colonii în sectorul Bellingshausen Sea - în Insula Rothschild, Verdi Inlet, Insula Smyley, Peninsula Bryan şi Pfrogner Point. Cu ajutorul sateliţilor Sentinel-2 ai UE, ei au putut observa activitatea pinguinilor prin excrementele - sau guano - pe care aceştia le lasă pe gheaţa albă a oceanului. Aceste pete maronii sunt vizibile chiar şi din spaţiu.

Păsările adulte se stabilesc pe gheaţă în jurul lunii martie, când se apropie iarna din emisfera sudică. Ele se curtează, se împerechează, depun ouă, clocesc aceste ouă şi apoi îşi hrănesc puii în lunile următoare, până când este timpul ca aceştia să îşi croiască propriul drum în lume.

O platformă de gheaţă unde este prezentă o colonie de pinguini trebuie să fie prezentă timp de opt până la nouă luni pentru ca reproducerea să aibă succes. În mod normal, acest lucru se întâmplă în jurul lunii decembrie/ianuarie, când noile păsări se îndreaptă spre ocean.

Dar echipa de cercetători a văzut cum gheaţa de sub cuiburile de pinguinilor imperiali s-a fragmentat în noiembrie, înainte ca mii de pui să aibă timp să fie înzestraţi cu penele impermeabile necesare pentru a înota, ei având doar puf la momentul respectiv. Ca urmare, patru dintre colonii au suferit un eşec total al reproducerii. Doar cel mai nordic sit, de pe insula Rothschild, a avut succes.

Gheaţa oceanică de vară din Antarctica a cunoscut o scădere bruscă începând cu 2016, suprafaţa totală de apă îngheţată din jurul continentului situat la polul sud scăzând până la noi minime record. Cei doi ani cu cel mai scăzut nivel absolut au avut loc în ultimele două sezoane de vară, în 2021/22 şi în 2022/23, când Bellingshausen a fost aproape complet lipsită de gheaţă. Mai mult, încetineala cu care se formează banchizele în ultimele luni înseamnă că, probabil, coloniile nu vor mai produce pui cel puţin încă un an.

Întinderea maximă a gheţii oceanice pe timp de iarnă, care în mod normal este atinsă în septembrie, va fi cu mult sub nivelul la care ar trebui să fie în mod normal.

În aceste condiţii, Oamenii de ştiinţă cred că aria de răspândire a pinguinilor imperiali se va restrânge foarte mult pe măsură ce secolul va înainta. Dr. Fretwell şi colegii săi spun că imperialii resimt impactul acestei schimbări de condiţii climatice.

Între 2018 şi 2022, aproximativ o treime din cele peste 60 de colonii cunoscute de pinguini imperiali au fost afectate într-un fel sau altul de diminuarea extinderii gheţii oceanice - fie că este vorba de gheaţă care se formează mai târziu decât ar trebui sau de gheaţă care se sparge mai devreme.

Apa, extrem de caldă în jurul continentului

La celălalt capăt al planetei, în Arctica, gheaţa oceanică a cunoscut un declin constant timp de decenii. În schimb, Antarctica părea mai robustă. Până în 2016, aceasta devenea uşor mai extinsă de la an la an.

Dr. Caroline Holmes, expert în gheaţa oceanică din Antarctica, leagă cauzele declinului actual de apa oceanică anormal de caldă din jurul continentului şi de un anumit model de vânt care, în cazul Bellingshausen, a împins gheaţa înapoi spre coastă, îngreunând răspândirea acesteia. În prezent, întinderea gheţii marine este cu mult, mult sub nivelul la care ar trebui să fie. Sunt vremuri excepţionale, spune cercetătoarea.

"Ceea ce vedem acum este atât de departe de ceea ce am observat anterior! Ne aşteptam la schimbări, dar nu cred că ne aşteptam la schimbări atât de mari şi atât de rapide", a declarat ea pentru BBC News. "Studiile din Arctica au sugerat că, dacă am putea inversa cumva încălzirea climei, gheaţa oceanică din nordul polar s-ar recupera. Nu ştim dacă acest lucru s-ar putea aplica şi în Antarctica. Dar există toate motivele să credem că, dacă ar fi suficient de frig, gheaţa oceanică s-ar forma din nou", a spus ea.

În prezent, pinguinii imperiali sunt clasaţi ca animale "aproape de ameninţare" de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), organizaţia care ţine listele celor mai periclitate animale de pe Pământ. A fost făcută o propunere de ridicare a lor la categoria mai urgentă de animale "vulnerabile", urmare a pericolului pe care îl reprezintă încălzirea climatică pentru modul lor de viaţă.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
italia escroci
Italieni arestaţi pentru că au inventat o ţară fictivă în Antarctica și au strâns 400.000 de...
Iceberg desprins din Antarctica
Un iceberg de peste 1.200 de kilometri pătrați s-a desprins de Antarctica (VIDEO)
Masca Covid imprimată cu harta lumii
Coronavirusul a ajuns și pe ultimul continent neinfectat de pe planetă
gheata-topita-groenlanda-getty
Calota glaciară din Groenlanda a pierdut 532 de miliarde de tone de gheață în 2019 din cauza...
Te-ar putea interesa și
Caniculă, temperaturi extreme, val de căldură
2020 va fi cel mai călduros an din istorie, spun meteorologii
antarctica
Antarctica a înregistrat cea mai mare temperatură de până acum: +18,3 grade
Pinguini mici
Doi pinguini mici nu pot sta departe de un bar de sushi din Noua Zeelandă (VIDEO)
Stratul de ozon
În următorii 40 de ani, stratul de ozon al Pământului se va reface complet
Partenerii noștri
Digi24 FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record. Cine era John Jacob Astor
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la...
DigiSport Au vrut să facă la fel ca la Leverkusen, dar nu le-a ieșit! Ce s-a întâmplat imediat după FCSB - Farul
Au vrut să facă la fel ca la Leverkusen, dar nu le-a ieșit! Ce s-a...
PeRoz Angelina Jolie, toată un zâmbet, la cumpărături cu fiica ei cea mică. Puștoaica e superbă și posedă o naturalețe cuceritoare
Angelina Jolie, toată un zâmbet, la cumpărături cu fiica ei cea mică...
Film Now „M-a părăsit la terapie, în prima ședință. Am suferit teribil”. Courtney Cox, dezvăluiri explozive despre relația cu Johnny McDaid
„M-a părăsit la terapie, în prima ședință. Am suferit teribil”. Courtney...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
gabriela firea, nicusor dan, cristian popescu piedone (1)
Cum ar vota bucureștenii dacă săptămâna viitoare și-ar alege primarul...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
tornadă china
O tornadă a ucis cel puțin 5 persoane și a făcut prăpăd, în cea mai populată provincie a...
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein, spitalizat. Producătorul de film căzut în dizgrație face ani grei de...
John Jacob Astor
Ceasul de aur al celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru o...
FCSB
FCSB e campioană! Gigi Becali vrea să aducă 7-8 jucători la echipă: "Nu mă interesează titlul...