Acum la Digi FM E Bine Rău! DJ SAVA FEAT. RALUKA - Aroma (Beatmix)

Mercurul, interzis în electrice şi electronice din 2025 în UE. Ecranele de laptop, becuri fluorescente compacte şi bateriile nu vor mai conţine acest metal

Heap,Of,Uld,Used,Electro,Devices,,Pc,Computer,,Printer,,Monitor.
Mercurul, interzis în electrice şi electronice din 2025 în UE / Credit foto: Shutterstock

Comisia Europeană dezbate şi va adopta o lege ce interzice producţia şi comercializarea echipamentelor electrice şi electronice ce conţin mercur, în Uniunea Europeană, începând cu anul 2025. Astfel, începând cu anul viitor, echipamente precum ecranele de laptop, becuri fluorescente compacte, baterii, barometre, până la unele maşini de spălat, congelatoare, încălzitoare şi uscătoare de rufe de generaţie veche nu vor mai avea în compoziţie mercur, arată Asociaţia RESPO DEEE.

”Comisia Europeană dezbate şi va adopta o lege ce interzice producţia şi comercializarea echipamentelor electrice şi electronice ce conţin mercur, în Uniunea Europeană, începând cu anul 2025. Practic, după această dată, ce se va lansa nou în această categorie de produse nu va mai avea în compoziţie mercur. Mercurul era folosit până acum în multe tipuri de echipamente, de la ecranele de laptop, becuri fluorescente compacte, baterii, barometre, până la unele maşini de spălat, congelatoare, încălzitoare şi uscătoare de rufe de generaţie veche. Milioane de oameni au încă în case acest tip de produse, care mai devreme sau mai târziu vor ieşi din uz. Aici intervine modul în care consumatorii vor proceda cu ele: dacă le aruncă la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător sau le predau spre reciclare conformă, în condiţii de maximă siguranţă”, arată Asociaţia RESPO DEEE, potrivit News.ro. 

În prezent, conform TCO Certified, aproximativ 350.000 de tipuri diferite de elemente chimice folosite în fabricarea a diferite produse poluează Planeta şi se estimează că această cifră se va tripla până în 2050.

În 2022, cercetătorii au demonstrat că producţia anuală şi emisiile de noi substanţe chimice depăşesc cu mult capacitatea societăţii de a evalua riscurile şi de a le monitoriza. Din toate aceste substanţe poluante, doar aproximativ 1% au fost studiate pentru impactul lor asupra oamenilor şi asupra mediului, iar mercurul se numără printre cele mai nocive.

Reprezentanţii Asociaţiei RESPO DEEE atrag atenţia că este nevoie ca populaţia să fie mai bine informată despre cum este bine să procedeze cu aparatura din casă care conţine mercur, în condiţiile în care, dacă nu este preluată corect spre reciclare, ar putea ajunge să polua solul, aerul şi apa, dar ar putea cauza şi grave probleme de sănătate.

”Mercurul este un metal care conduce electricitatea şi este prezent în multe echipamente electrice şi electronice, în special la fabricarea întrerupătoarelor. Dacă unul dintre aceste echipamente se sparge, mercurul devine un vapor invizibil, inodor, şi este extrem de toxic. Este o neurotoxină care poate provoca leziuni ireversibile ale creierului şi poate afecta dezvoltarea în uter a copiilor nenăscuţi”, spune Cristian Pocol, preşedintele asociaţiei RESPO DEEE.

Atunci când deşeurile de echipamente electrice şi electronice care conţin mercur nu sunt reciclate corespunzător, ci aruncate la gunoiul menajer, ajung în gropile de gunoi, în sol şi în ape, şi poluează grav mediul înconjurător.

”Mai mult, când mercurul se infiltrează în ape, acesta trece printr-un proces chimic natural şi este transformat în metil mercur, un compus şi mai periculos. El pătrunde în ţesuturile peştilor şi animalelor, care ulterior ajung în piaţa de consum. Cei mai mulţi oameni nu ştiu că produsele electrice şi electronice pe care le au în casă conţin mercur ori nu conştientizează cât de mult rău pot face dacă aruncă aceste produse la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător. Dacă ne pasă de sănătatea celor din jur, şi a noastră în ultimă instanţă, trebuie să predăm spre reciclare produsele electrice şi electronice pe care nu le mai folosim”, declară Cristian Pocol, preşedintele asociaţiei RESPO DEEE.

Popularitatea mercurului în producţia de echipamente electrice şi electronice este datorată costului redus al acestuia. Cu toate că alternativele există, în lipsa unor reglementări stricte până în prezent care să interzică folosirea lui, producătorii nu le-au luat în calcul tocmai pentru a păstra un preţ de producţie cât mai redus.

În programul de sustenabilitate al Naţiunilor Unite se arată că există alternative care pot susţine eliminarea totală a mercurului în procesul de fabricaţie al produselor electrice şi electronice.

“Până de curând, existau baterii doar pe bază de mercur. Acum ele conţin litiu, argint sau alte metale alcaline, care nu sunt atât de poluante. Lămpile pentru iluminat stradal conţin mercur, iar prin intrarea în vigoare a acestei legi europene vom asista la înlocuirea lor cu cele pe bază de tehnologie LED. Exemplele pot continua, însă cum tehnologia a evoluat se găsesc acum uşor alternative pentru înlocuirea mercurului în procesul de producţie al produselor electrice şi electronice. Chiar dacă vor genera o creştere a costului de fabricaţie în primă etapă, noile produse vor fi mai sustenabile şi mai puţin periculoase”, mai spune Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Chiar dacă nu mai este folosit atât de mult ca în urmă cu 5-6 decenii, mercurul este încă prezent în multe echipamente electrice şi electronice, precum: ecranele de laptop sau computer; întrerupătoare electrice; termometre şi termostate; becurile fluorescente compacte; lămpi fluorescente de tub; barometrele; baterii; butoanele de on/off de la aparatele vechi de călcat; unele maşini de spălat, congelatoare, încălzitoare şi uscătoare de rufe vechi.

”În România, oamenii pot preda gratuit spre reciclare echipamente electrice şi electronice, inclusiv prin intermediul Asociaţiei RESPO DEEE. Dacă au echipamente pe care nu le mai folosesc, ei pot comanda telefonic la tel verde 080080021 sau online pe www.respo.ro, cutia RESPO, un recipient în care vor introduce echipamentele electrice şi electronice spre reciclare. Odată umplute, cutiile pot fi duse personal la centrele de colectare apropiate (harta pe www.respo.ro), sau se poate comanda telefonic preluarea acestora de către colectorii autorizaţi. Toate aceste facilităţi sunt puse la dispoziţie în mod gratuit”, concluzionează Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Asociaţia Respo DEEE este un OTR (Organizaţie de Transfer de Responsabilitate), înfiinţat în 2019, ce se dedică unui proces de colectare şi reciclare DEEE performant, asigurând condiţiile de calitate, fiabilitate şi progres technologic la standarde ridicate.

Asociatia RESPO DEEE preia responsabilitatea legală a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice în gestionarea deșeurilor, asociația fiind astfel unul din principalii jucători din zona de management al DEEE.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Refrigerators,,Washing,Machines,And,Coffee,Machines,In,The,Premium,Home
De astăzi se fac înscrierile pentru voucherele pentru mașini de spălat și frigidere, în...
Washing,Machines,And,Vacuum,Cleaners,In,The,Premium,Home,Appliance
Au început înscrierile pentru programul Rabla pentru Electrocasnice. Ce aparate se pot înlocui...
Percheziții la o ghicitoare din Giurgiu. Femeia e suspectată de înșelăciune, folosind mercur pentru vindecare de boli
Femeie din Giurgiu, cercetată penal pentru că practica vrăjitoria folosind mercur
Rabla pentru electrocasnice, aparatură veche, electronice, frigidere, aragaze, aparate de aer condiționat
Programul Rabla pentru Electrocasnice, la cea de-a treia etapă. De vineri încep înscrierile
Te-ar putea interesa și
Rabla pentru electrocasnice, aparatură veche, electronice, frigidere, aragaze, aparate de aer condiționat
Vrei un nou TV de sărbători? Află noutățile Programului „Rabla pentru electrocasnice”
Smart home, electrocasnice, aragaz, frigider, hotă, smartphone inteligente, Internet of Things, IoT, gadget, bucătărie
Studiu: Românii vor electronice smart, dar nu au bani ca să le cumpere
Aparatură electrocasnică, cuptor cu microunde inteligent, smart home, controlat de pe mobil, electronice, smartphone, bucătărie
E criză globală de microcipuri. Producătorii de frigidere și cuptoare nu mai pot onora cererile
Etichete pentru electrocasnice
Etichete noi pentru produsele electrocasnice. Cu ce diferă față de cele actuale (VIDEO)
Partenerii noștri
Digi24 O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
DigiSport Valentin Mihăilă a marcat pentru Parma și ”Cruciații” sunt tot mai aproape de promovarea în Serie A
Valentin Mihăilă a marcat pentru Parma și ”Cruciații” sunt tot mai aproape...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe...
Digi World Cum arată o zi din viața antreprenorului care vrea să devină adevăratul Benjamin Button. Ia 100 de suplimente pe zi și-și mănâncă cina la 11 dimineața
Cum arată o zi din viața antreprenorului care vrea să devină adevăratul...
ProFM Kanye West, revoltat de comentariile fanilor privind postările controversate cu soția sa: „Lăsați regele în pace!”
Kanye West, revoltat de comentariile fanilor privind postările...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100%...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc
O medalie de aur și una de argint pentru România la Campionatul European de Canotaj
masina care a luat foc
O mașină a luat foc pe autostradă. Imediat după ce șoferul și pasagerul s-au dat jos și au...
sofer
Tânăr de 22 de ani, prins drogat la volan de două ori într-o noapte
mircea geoana nato rusia ucraina- george calin
Marcel Ciolacu, "ferm convins" că Mircea Geoană va candida la președinția României: "Ce nu...