Campania de vaccinare anti-COVID-19, deși una dintre cele mai de succes din Europa, nu va fi de ajuns pentru a pune capăt epidemiei de coronavirus. Oficialitățile sanitare insistă că restricțiile din zonele cel mai grav afectate trebuie menținute.
Pentru a doua zi la rând, numărul cazurilor de contaminare nou-confirmate a trecut de 4.000, iar cel al pacienților de la Terapie Intensivă este de peste 1.000.
Medicul Ionuț Poeană a fost invitatul lui Adrian Cojocaru la emisiunea „Omul Potrivit” de la Digi FM.
Vaccinurile au fost gândite în primul rând să oprească boala simptomatică, într-o proporție mai mică opresc și infectările. Există posibilitatea ca o persoană vaccinată cu doza inițială și cu rapelul să devină infectată, să fie asimptomatică, ea să nu sufere dar să poată transmite la ceilalți din populație boala respectivă. Și atunci dacă nu ajungem la imunitatea de grup, de 70% minimum, e bine să respectăm regulile, a subliniat Poeană, membru al Comitetului Național de Vaccinare.
Etapa a treia de vaccinare începe la mijlocul acestei luni, pe 15 martie. Oricine dorește se poate înscrie pe platforma online dedicată imunizării, dar poate s-o facă și prin telefon ori cu ajutorul medicului de familie.
Cei care au trecut deja prin boală pot să aștepte vreme de câteva luni, dacă preferă această variantă.
Ajungem la populația din etapa a treia de vaccinare, adică persoanele sănătoase, persoanele sub 55 de ani, care este foarte probabil să nu sufere de nicio boală. Gestul acestor oameni de a se vaccina e de mai mare răsunet în rândul persoanelor vulnerabile din jurul lor, care pot sfârși infectate prin transmisia pe care aceste persoane o pot realiza. Mă aștept la un grad de reticență ușor crescut din partea persoanelor indecise sau care nu sunt convinse că trebuie să se imunizeze. Pe de altă parte, le transmit faptul că vaccinarea este sigură, este eficientă și prin combinația măsurilor de protecție cu vaccinarea vor încheia această pandemie, a mai spus Ionuț Poeană.
Participanții la cea de-a treia etapă a campaniei naționale de vaccinare nu își pot alege serul cu care vor fi imunizați. Se pot înscrie însă la vaccin și cei care nu au asigurare medicală sau doctori de familie.
Nu se poate opta pentru un vaccin. Pe de altă parte, nici nu cred că e cazul să ne facem prea multe griji pentru acest lucru pentru că toate cele trei vaccinuri au cifre de eficacitate și eficiență excelente. Cel de la Moderna are 92,5%, cel de la Pfizer are 95%, iar AstraZeneca are 82,7%. Vaccinurile sezoniere antigripale pe care le folosim cu pacienții care sunt foarte sensibili și care pot fi afectați de gripă au eficiență ușor peste 50%. Vaccinul poate fi făcut și fără să ai asigurare medicală. Vaccinarea e un proces care trebuie să includă toată populația României, indiferent dacă există sau nu există asigurare de sănătate, a subliniat medicul.
Emisiunea „Omul Potrivit” cu Adrian Cojocaru poate fi ascultată zilnic, la Digi FM, între orele 13:00 și 14:00 și urmărită LIVE pe pagina noastră de Facebook.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!