O hală în care sunt depozitați bolnavii în condiții care nu îi ajută pe cei cu probleme respiratorii - așa arată spitalul suport COVID de la Chitila. Iar oamenii sunt nevoiți să aștepte și 24 de ore pentru analize, dacă au ghinionul să se infecteze cu noul coronavirus și să ajungă la unitatea mobilă de lângă București.
A dezvăluit situația, în matinalul Digi FM, medicul veterinar Constantin Ifteme, care a filmat și pacienții de pe holurile Institutului Matei Bals unde a ajuns după experiența Chitila.
„Este efectiv o hală cu foarte multe paturi, toate paturile sunt delimitate de niște cartoane. Erau câțiva asistenți. Cât am stat acolo, 5-6 ore, nu am întâlnit niciun medic. Efectiv nu se întâmplă nimic în acel spital. Ei strâng pacienți pe timpul zilei, iar investigațiile încep dimineață, la 5-6. Gândiți-vă că sunt persoane care stau 8, 12 ore, poate chiar 24 de ore în acea hală, care nu este foarte bine încălzită, umiditatea lasă foarte mult de dorit. Toată climatizarea de acolo nu este deloc propice, mai ales pentru pacienții cu probleme respiratorii.”, spune medicul.
E o diferența uriașă între situația de pe hârtiile oficiale și cea din teren. Practic, asistenții medicali de la spitalul suport COVID Chitila nu au cum să respecte protocoalele și le recomandă pacienților care nu prezintă forme grave de infecție să meargă acasă, pentru că ar pierde zile așteptând rezultatele analizelor.
Asta se întâmplă acolo, în condițiile în care nici cadrele medicale nu mai pot găsi loc la ATI, dacă se îmbolnăvesc, a mai spus Constantin Ifteme, în matinalul Digi FM.
„În foile de acceptare a tuturor procedurilor scrie că e bine să stea acolo 1-2 zile până au gata oate investigațiile. Personalul, văzând care sunt problemele reale, îți recomandă, pe propria răspundere să pleci, să aștepți pe email rezultatele. E un cerc vicios acolo. Camerele de gardă și secțiile de terapie intensivă sunt pline. Vorbeam cu un cadru medical dintr-o secție de terapie intensivă. Avea un rol de conducere și spunea „dacă eu m-aș îmbolnăvi, nu am un pat în terapie intensivă pentru mine”. Ăsta e un mesaj mai mult decât dur.”, povestește medicul.
Infecția cu noul coronavirus i-a afectat și ficatul, nu doar plămânii. E mărturisirea făcută de medicul veterinar Constantin Ifteme, care a pozat pacienții tratați pe holuri la Institutul Matei Bals, pentru că nu mai sunt locuri la ATI.
Invitat la Matinalii Digi FM, doctorul spune că a vrut să tragă un semnal de alarmă că sistemul este suprasolicitat.
El a descris ce a trăit în acea zi în spital.
„Cred că erau 20, 20 și ceva de persoane, care erau pe scaune, pe paturi de campanie, pe scaune de birou. Vă dați seama că personalul medical încerca să le găsească câte un colțișor la fiecare. Am ajutat niște bătrâni să își completeze formularele acelea de GDPR, mai erau situații când se mișcau și le picau furtunele acelea de la oxigen, îi mai ajutam să-și monteze. Unii oameni stăteau de dinaintea mea, erau de 12-14 ore pe un scaun acolo, așteptau să li se dea un loc în salon, să se interneze.”, a mai spus Constantin Ifteme.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!