Pe măsură ce guvernele relaxează măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului, purtatul măștii de protecție devine o măsură din ce în ce mai recomandată, dar o societate în care oamenii își ascund fețele vor avea probleme de criminalitate, securitate și interacțiune socială.
Un incident a avut loc în Spania, unde Ministerul de Interne a anunțat, luna trecută, că a arestat un terorist ISIS care se ascundea în orașul Almeria, de când fugise din Siria. Instituția a spus că acesta și-a adaptat comportamentul din cauza pandemiei, care abia începea, și că a purtat „întotdeauna cu o mască pentru a evita să fie detectat”.
Experții au spus că purtarea măștilor în masă ar putea complica și investigarea infracțiunilor, pentru că recunoașterea facială devine o parte din ce în ce mai importantă în urmărirea infractorilor.
În timp ce ființele umane sunt foarte bune în recunoașterea fețelor cunoscute și algoritmii de recunoaștere facială s-au îmbunătățit la identificarea tiparelor, măștile creează noi bătăi de cap. Filmările camerelor de supraveghere sunt uneori singura dovadă dintr-o anchetă.
O firmă chineză a susținut deja că a dezvoltat un software care poate identifica oamenii, chiar dacă poartă măști. Cu toate acestea, experții încă consideră că este încă mult până la folosirea acestuia.
Acoperirea fețelor creează și alte probleme în aplicarea legii, în special atunci când vine vorba despre stabilirea unui comportament suspect. Anul trecut, în Hong Kong și Franța au au fost adoptate legi care au făcut ilegală acoperirea feței în timpul unui protest. Acum, poliția va trebui să privească altfel motivațiile oamenilor de a-și acoperi fețele.
În mod clar, orice mișcare către o societate fără chip va fi o provocare uriașă pentru națiunile occidentale.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!