Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu RARES - Cel mai fericit de pe pamant

Cazinoul din Constanţa va fi o destinaţie exclusiv culturală. Va avea o cafenea şi nu va mai găzdui jocuri de noroc

constanta (2)
Cazinoul din Constanța. Profimedia

Cazinoul din Constanţa va fi o destinaţie culturală, în totalitate, şi va găzdui şi o cafenea, dar nu vor mai fi jocuri de noroc aici, a declarat Maria Besnea, directoare de marketing.

"Cazinoul va fi în totalitate o destinaţie culturală. Aşadar, vor fi evenimente închise publicului, private, dar cele deschise pentru public vor avea un conţinut cultural. Nu vor mai fi jocuri de noroc, spre dezamăgirea unora, poate, dar câştigul pe termen lung trebuie să fie nu doar pentru Constanţa, ci pentru România, pentru că dorim să facem din cazino un simbol naţional şi local", a spus Basnea, potrivit Agerpres.

Este în derulare o procedură de licitaţie pentru deschiderea cafenelei în interiorul clădirii.

"Cazinoul a fost inaugurat acum câteva zile, pe 21 mai, cu prilejul Zilelor oraşului, după un amplu proces de renovare, care a durat aproximativ cinci ani, susţinut cu fonduri consistente din partea Companiei Naţionale de Investiţii, de aproximativ 40 de milioane de euro. Toţi aceia care vor trece din nou pragul Cazinoului vor descoperi arhitectura originală, în măsura în care a putut fi păstrată şi vor vedea atenţia acordată detaliilor arhitecturale. Cazinoul îşi primeşte acum vizitatorii într-o formulă completă şi complexă", a precizat Maria Besnea.

Spaţiile de vizitare ale clădirii simbol sunt structurate pe trei niveluri.

"La parter vor descoperi recepţia, de unde se poate face şi achiziţia de bilete. Sigur, rezervările se pot face şi online, pe site-ul cazinoului. Tot la parter, în zona recepţiei, primul impact este cu o expoziţie realizată în parteneriat cu Muzeul Marinei Române, care prezintă nişte structuri de far, simbolistica acestora, farurile fiind legate de istoria oraşului şi de istoria cazinoului în sine. Vor păşi apoi în sala de recepţie, unde se află şi celebra scară care apare în mai multe fotografii şi filme despre Cazino. Tot la parter există, în prezent, o altă expoziţie care vorbeşte despre istoria Cazinoului şi care conţine inclusiv detalii, să zicem mai picante, din istoria tumultoasă a clădirii, planurile originale şi documente de arhivă, toate acestea fiind structurate curatorial de studiourile de arhitectură Zepelin, care ne-au susţinut în tot acest efort expoziţional. Accesul în spaţiul de la etaj se face pe celebra scară păstrată mare măsură în forma originală. De acolo se intră în fosta sală de bal, complet echipată în prezent şi dotată pentru a găzdui evenimente de tip concert, spectacole de teatru şamd", a mai spus reprezentanta conducerii Cazinoului.

Din sala mare se intră într-o sală mai mică cu vedere spre mare, denumită Camera oglinzilor, unde vizitatorii pot descoperi o expoziţie dedicată lui Anghel Saligny.

"Această expoziţie vorbeşte şi despre implicarea lui Anghel Saligny în dezvoltarea Dobrogei prin podul de la Cernavodă şi conectarea acestui ţinut cu restul ţării, dar şi despre implicarea şi amprenta pe care a avut-o pentru dezvoltarea portului la vremea respectivă, după planurile sale, ajungând ca Portul Constanţa să fie printre cele mai moderne porturi din Europa", a menţionat directoarea de marketing.

La parter, din holul mare de acces cu scară, se coboară la demisolul clădirii, unde funcţionează două expoziţii imersive, "mai degrabă dragi publicului tânăr şi copiilor, dar cu siguranţă şi adulţii se pot bucura de tehnici de realitate virtuală, de realitate augmentată, despre mediul marin, Marea Neagră, populaţia subacvatică, peşti etc."

Maria Besnea mai spune că, în această perioadă, conducerea Cazinoului încearcă să încheie colaborări cu instituţii culturale care să crească nivelul de calitate al conţinutului cultural oferit publicului larg.

Cât costă biletul de intrare în Cazinoul din Constanța

Tariful pentru vizitarea Cazinoului din Constanţa, după reabilitare, este de 50 lei pentru adulţi, anumite categorii de persoane beneficiind de reduceri şi gratuităţi, potrivit hotărârii luate de Consiliul Municipal.

Tariful pentru vizitarea generală a Cazinoului este de 25 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari, gratuit pentru copii cu vârsta sub 7 ani, precum şi pentru persoane cu dizabilităţi şi un însoţitor al acestora.

Pentru cine doreşte să viziteze doar subsolul şi parterul clădirii, tariful pentru adulţi este de 30 lei şi de 15 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Tariful pentru vizitarea etajului este de 20 lei pentru adulţi şi de 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Vizitarea întregii clădiri, cu ghid, pentru grup format din 25 - 30 de persoană, costă 100 lei de persoană. Tariful pentru şedinţă foto-video realizată de profesionişti este de 1.000 lei, pentru 30 de minute, tariful pentru o şedinţă foto cu caracter familial fiind de 500 lei, pentru o jumătate de oră.

Maria Besnea a precizat că se lucrează la un program de accesibilizare completă a spaţiului Cazinoului, care va include şi un ghid audio, accesibil prin QR Code, pentru doritori "dar şi pentru persoanele cu anumite deficienţe, cum ar fi persoanele cu deficienţe de vedere".

"Inaugurat în 1910, Cazinoul Constanţa a fost cândva locul preferat al aristocraţiei europene, o perlă arhitecturală în stil Art Nouveau, construită chiar pe faleza Mării Negre. A traversat războaie, regimuri şi uitare, dar a rămas mereu în inima oraşului ca simbol al rafinamentului şi al rezistenţei. Astăzi, complet restaurat, Cazinoul îşi redeschide porţile ca centru cultural contemporan, unde istoria trăieşte în armonie cu arta, tehnologia şi spiritul unei noi generaţii", se arată pe website-ul oficial al Cazinoului.

Cazinoul din Constanţa este administrat de Societatea Patrimoniu Constanţa Litoral SRL, înfiinţată de administraţia locală la începutul acestui an.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi parteneri ai organizaţiei organizează, în perioada 28 mai - 1 iunie, un infotrip pe litoralul românesc, înainte de deschiderea propriu-zisă a sezonului estival.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
digifm_untold_780x440
Digi FM la UNTOLD X: 10 ani de magie, 10 ani vrăjiți de muzică!
elevi, examen
Admiterea la liceu. Începe completarea fișelor de înscriere. Care...
510527075_18011357156757690_4766898171676840438_n
We Love Music Festival revine în forță la Râmnicu Vâlcea, în 15 – 16...
Pe aceeași temă
cazinoul din constanta
Cazinoul din Constanţa a fost vandalizat la două săptămâni de la redeschidere. Unii vizitatori...
Constanta,Romania,-,08.22.2024,Old,Casino,Building,Constanta,Romania
Ministrul Dezvoltării, la ceremonia de predare a Cazinoului din Constanţa către administraţia...
cazinou
Cazinoul din Constanţa a fost restaurat şi va fi predat primăriei în câteva zile, anunță...
cazinoul din constanta
Firma care reabilitează Cazinoul din Constanţa, amendată cu 50.000 de lei pentru cum a...
Te-ar putea interesa și
Cazinoul din Constanța
După 7 ani de chin birocratic, au început lucrările pentru restaurarea Cazinoului din Constanța
Partenerii noștri
DigiSport Italienii anunță un transfer la care nu se aștepta nimeni: Valentin Mihăilă semnează!
Italienii anunță un transfer la care nu se aștepta nimeni: Valentin...
PeRoz Ea e tânăra diagnosticată cu o afecțiune întâlnită în doar 300 de cazuri medicale: „Mult timp am crezut că am cancer!”
Ea e tânăra diagnosticată cu o afecțiune întâlnită în doar 300 de cazuri...
Film Now John Goodman, de nerecunoscut după ce a slăbit 90 de kilograme în ultimii ani. Actorul, în centrul atenției la premiera „Smurfs”
John Goodman, de nerecunoscut după ce a slăbit 90 de kilograme în ultimii...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM Soția tenorului Andrea Bocelli, imagine rară din vacanță. Fanii au reacționat imediat: „Pari atât de fericită și de frumoasă”
Soția tenorului Andrea Bocelli, imagine rară din vacanță. Fanii au...
Digi Life Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de perlă”
Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de...
campioni europeni tenis de masa u 19
Echipa masculină de tenis de masă U19 a României, campioană europeană a...
mihai stoica
FCSB, în turul al doilea al calificărilor din Liga Campionilor, deși a...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Jeffrey Epstein și Donald Trump/ Profimedia
Donald Trump încearcă să stingă scandalul cu dosarul lui Jeffrey Epstein. Susținătorii lui îl...
dragos anastasiu
Vicepremierul Dragoş Anastasiu: "Dacă nu ieșeam până la 8 iulie cu acest pachet dureros de...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:,Smurd,Ambulance,Van.,Smurd,Is,An
Un avion de mici dimensiuni, în care se aflau două persoane, s-a prăbuşit în apropiere de...
Highway,2,Bucharest,-,Constanta,,Romania,-,10,August,,2021:
„Îţi dau un topor în cap şi mă duc la puşcărie... S-ar putea să te jupoi” - Ameninţările unui...