Acum la Digi FM Gabriel Cindea ASWAD - Shine(re-edit)

Bugetul Capitalei pe 2024, blocat. PNL a votat împotrivă proiectului propus de Nicușor Dan, PSD nu a participat la ședința Consiliului General

buget capitala 2024

Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a reuşit, vineri, să adopte bugetul Capitalei pe 2024, consilierii PNL anunţând că nu susţin această formă a proiectului.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a supus la vot, vineri, proiectul bugetului Municipiului pe 2024. S-au înregistrat 18 voturi pentru, 6 abţineri şi 4 împotrivă, astfel că bugetul nu a fost adoptat.

Proiectul a fost susţinut doar de consilierii USR şi PMP.

PNL Bucureşti a prezentat, vineri, motivele pentru care nu votează proiectul de buget propus de Nicuşor Dan, pe care îl numeşte ”o glumă proastă la adresa bucureştenilor”. Liberalii spun că este ”o farsă a alocărilor nejustificate, simţite şi trăite în fiecare zi de către bucureşteni”. şi îi solicită primarului să vină cu un proiect realist, fără pomeni electorale. PNL mai afirmă că Nicuşor Dan nu a venit cu niciun plan concret pentru achitarea datoriilor, inclusiv pentru termoficare. ”Nu putem rostogoli la nesfârşit aceste datorii”, subliniază PNL Bucureşti.

”Pentru PNL Bucureşti singurul aliat sunt bucureştenii. 4 motive pentru care NU votăm proiectul de buget propus de Nicuşor Dan, o glumă proastă la adresa bucureştenilor. În urma analizei efectuate asupra bugetului propus de Primarul General, PNL Bucureşti a afirmat deja că nu va vota proiectul de buget şi solicită primarului Nicuşor Dan să vină cu un proiect realist, fără pomeni electorale”, anunţă PNL Bucureşti.

Potrivit PNL Bucureşti, un prim motiv pentru care nu susţine proiectul buget propus de Nicuşor Dan se referă la lipsa fondurilor pentru termoficare şi transport Bugetul de 1 miliard lei alocat pentru termoficare este mult sub nivelul necesar.

”Datoriile Termoenergetica către ELCEN cresc constant, dar propunerile primarului pentru a le soluţiona sunt inexistente. Nicuşor Dan refuză aprobarea fuziunii dintre ELCEN şi Termoenergetica, deşi este obligatorie pentru ca bucureştenii să aibă căldură şi apa caldă constant şi la standarde corecte. După 3 ani şi jumătate de mandat, sunt câteva mii de blocuri în care locuiesc sute de mii de bucureşteni care încă aşteaptă să facă acel mult promis duş cu apă caldă. Fondurile alocate prin proiectul de buget sunt ca un plasture pus pe o rană deschisă care necesită intervenţie chirurgicală. Nu au fost alocaţi toţi banii pentru plata celor 100 de troleibuze Solaris, nu au fost alocaţi bani pentru amplasarea de adăposturi în staţiile STB. Primesc zeci de mesaje, oamenii au nevoie de aceste dotări. Fără bani alocaţi nu se pot face investiţiile necesare”, spun liberalii.

Primăria nu are datorii curente

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat vineri, în şedinţa CGMB în care se dezbate proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului Municipiului Bucureşti pe anul 2024, că Primăria nu are datorii curente, inclusiv datoriile către STB, Costanda, Otokar, sunt eşalonate. Despre sumele pentru evenimente, Nicuşor Dan a spus că bucureştenii au dreptul la un Târg de Crăciun care costă 4 milioane de lei.

Bucharest,,Romania.,28th,Feb,,2023:,Nicu?or,Dan,(r),,The,General

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat în şedinţa CGMB că bugetul municipiului porneşte de la o sumă obligatorie, comunicată de Ministerul Finanţelor, 5 miliarde de lei, care înseamnă aşa numitele venituri din cotele defalcate pe salarii, care din start este subevaluată de către minister, aşa cum a fost şi anul trecut.

”Anul trecut vă aduc aminte că am avut în bugetul iniţial 4,9 miliarde, pentru că aşa ne spusese Ministerul de Finanţe şi la sfârşitul anului am avut 6,2 miliarde, pentru că aşa a colectat statul impozitele de la bucureşteni. Nu cred că în realitate, până la sfârşitul anului suma aceasta va fi mai mică şi dacă îi aplicăm cei 6% pe care ni i-a luat Guvernul (..) de fapt, la sfârşitul anului vom avea 6 miliarde în loc de 5 miliarde cât am fost obligaţi, conform legii, să îi punem în momentul acesta în buget”, a spus primarul.

Nicuşor Dan a menţionat că sunt constrângeri, precum subvenţia la termie şi transport public, funcţionarea, inclusiv salarii şi spaţiu pentru investiţii, dintre care cele mai importante sunt liniile de tramvai, troleibuzele care au început să vină, restul de 28 de tramvaie, mai multe investiţii pe parcuri, pe spitale, inceperea investiţiei de la Flamaropol.

”Vom fi obligaţi să facem nişte corecţii acestui buget, pe parcurul anului. Conform megii şi e firesc, nu ai voie să treci în buget decât sume pe care le ai confirmate la momentul la care faci bugetul însă pentru cele 28 de tramvaie care urmează să fie aduse, este o sumă de 256 de milioane de lei, pe care îi veţi găsi în buget, ca şi cheltuială din bugetul local, pe care noi o vom obţine imediat după ce se vor face documentele la nivelul ADR, din fondurile europene 2021-2027”, a spus Nicuşor Dan.

El a precizat că acelaşi lucru se întâmplă pentru 150 de milioane de lei pentru termie, pe POIM, 38 de milioane de lei pentru liniile de tramvai, pe care le vor avea pe Programul Regional. .

”Vă aduc aminte că am votat o hotărâre de CGMB prin care am aprobat o refinanţare a datoriilor de 283 de milioane lei, pentru primul semestru al anului 2024. În momentul de faţă noi avem în bugetul local, pe datorie, către bănci, 280 de milioane pe semestrul 1, 110 milioane lei pe semestrul 2 pe care putem să îi refinanţăm. Toatele sumele înseamnă 800 de milioane de lei, bani cerţi, pe care nu îi putem însă pune în momentul de faţă în buget, plus miliardul, diferenţa între cât a estimat guvernul că vor fi impozite pe salarii ale bucureştenilor şi cât va fi în realitate”, a completat primarul Capitalei.

Primarul a mai spus că Primăria Capitalei nu are datorii curente şi în momentul de faţă nimeni nu poarte să pună popriere pe conturile instituţiei, aşa cum s-a întâmplat în mandatul anterior.

”Nu avem datorii curente, inclusiv datoriile către STB sunt eşalonate. Către Costanda, oeşalonat, către Otokar, eşalonat şi sunt trecute în bugetul pe care îl avem”, a explicat primarul. Nicuşor Dan s-a referit şi la evenimentele Primăriei, arătând că ”el crede că bucureştenii au dreptul la un Târg de Crăciun care costă 4 milioane de lei” şi Festinavul Naţional de Teatru să se ţină în Bucureşti şi Primăria să contribuie cu un milion de lei, la fel ca şi Festivalul George Enescu, pentru care Primăria contribuie tot cu un milion.

Nicuşor Dan a mai spus că aşa cum e făcut proiectul de buget pe 2024, suma pentru persoanele adulte cu dizabilităţi este prevăzută, astfel încât începând cu luna martie, să primească 750 de lei, pe persoană.

”Noi, trei ani am plătit 250 în loc de 500 cât e Hotărârea de Consiliu, şi trei ani de acum încolo, cu voinţa Consiliului, să plătim 750, astfel âncât să ne achităm de obligaţiile pe care Consiliul şi le-a asumat”, a spus el.

 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
Andrei Ionu�› Pandele in meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si FCSB, din cadrul Superligii Superbet, desfasurat pe
Etapa 5 din SuperLiga (Liga 1): Meciuri tensionate și derby-ul...
Atacul teroriștilor Hamas la festivalul din Israel/ Profimedia
O tânără care a supraviețuit atacului Hamas de la festivalul Nova a...
Taylor Swift/ Foto: Instagram
Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...
Pe aceeași temă
furt
Doi adolescenţi de 14 şi 17 ani, reținuți după ce i-au smuls unei femei două lănțișoare de la...
New,Born,Baby,Feet,On,White,Blanket,In,Hospital
O femeie, cadru militar în București, arestată preventiv după ce și-a lovit fiica de două luni...
Portrait,Of,A,Young,Brown,Bear,In,The,Forest.,Looking
Ursul de lângă București încă nu a fost găsit, dar jandarmii îl caută în continuare
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei,
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la primăria capitalei vrea ca Metrorex și Centura Veche...
Te-ar putea interesa și
435972055_1021194992699862_6421848423804473893_n
Un blogger italian s-a îndrăgostit iremediabil de București: "M-am simțit mai în siguranță ca...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:112,Emergency,Number,On,A,Fire,Fighter
Incendiu la un bloc din Sectorul 2 al Capitalei. Patru persoane, transportate la spital
Bucharest, Romania - July 04, 2022: Alexandru Rafila, Romanian Health Minister, holds a press conference.
Ministrul Alexandru Rafila, după ce a mers cu Corpul de Control la Spitalul Sf Pantelimon...
Doctor.
Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: "Nu s-au constatat date care să ateste o viciere a...
Partenerii noștri
Digi24 Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva în spațiu? Nu-i nimic, reparăm cu sârmă
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în...
DigiSport FCU Craiova - Dinamo 1-1. Blănuță a egalat în minutul 90, dar oltenii au rămas pe ultimul loc!
FCU Craiova - Dinamo 1-1. Blănuță a egalat în minutul 90, dar oltenii au...
PeRoz O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai îndrăznit?” Imaginile în care îl confruntă sunt virale
O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai...
Film Now "Arma secretă" cu ajutorul căreia Katie Holmes a reușit să divorțeze de Tom Cruise și să renunțe la afilierea cu Biserica Scientologică
"Arma secretă" cu ajutorul căreia Katie Holmes a reușit să divorțeze de...
Digi World Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au...
ProFM Cum gestionează Lavinia Pîrva gelozie în căsnicia cu Ștefan Bănică: „Pentru mine a fost destul de greu”
Cum gestionează Lavinia Pîrva gelozie în căsnicia cu Ștefan Bănică...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Ludovic Orban
Ludovic Orban a fost ales preşedinte al Forţa Dreptei, la primul Congres...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Nicușor Dan, replică pentru Piedone
Piedone, ironizat de Nicușor Dan după ce a venit să-și depună candidatura cu un tricou pe care...
masina de politie romania
Adolescent de 17 ani, sub control judiciar după ce şi-a agresat în repetate rânduri un coleg...
marcel ciolacu
Marcel Ciolacu: „Candidatul la Primăria Capitalei, în acest moment, este Cătălin Cîrstoiu. Nu...
bărbat dispărut
Salvamont România, apel către populație pentru găsirea unui bărbat. A plecat, în urmă cu 6...