Acum la Digi FM J BALVIN AND WILLY WILLIAM - Mi Gente

Ligia Deca, despre creşterea salariilor din educaţie: „Sper să atragem din ce în ce mai mulţi tineri profesionişti către cariera didactică”

ligia deca
Ligia Deca, ministrul Educației / Foto: Facebook

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi, la Gala de premiere a elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile internaţionale, a profesorilor care i-au pregătit şi a unităţilor şcolare de provenienţă ale acestora, că speră ca prin creşterea procentuală istorică de peste 50 % în medie a salariilor din educaţie, în mai puţin de un an, să atragem din ce în ce mai mulţi tineri profesionişti către cariera didactică. Ligia Deca a arătat că Ministerul Educaţiei a acordat premii în valoare de peste 1,4 milioane de lei, iar cea mai mare valoare a unui premiu este de 20.000 de lei.

”144 de elevi au obţinut peste 170 de premii şi medalii, în acest an, la olimpiadele şi competiţiile internaţionale şi asta înseamnă că avem mai multe motive de bucurie decât anul trecut. Distincţiile sunt un motiv de mândrie autentică pentru întreaga ţară, dar mai ales pentru cei care le-au obţinut, pentru familiile care i-au susţinut, profesorii care i-au pregătit şi şcolile din care provin. Astăzi sărbătorim excelenţa în educaţie, felicitări în primul rând vouă celor ce aţi reuşit performanţe remarcabile care ne fac mândri, sunteţi dovada potenţialului pe care generaţia voastră îl are, inspiraţie pentru colegii voştri care îşi doresc să exceleze în domeniile care îi atrag şi exemplul că munca rămâne valoroasă, indiferent de vremuri”, a spus ministrul Educaţiei în cadrul evenimentului.

Ligia Deca a arătat că ”meritele sunt răsplătite şi de Ministerul educaţiei astăzi se vor acorda premii în valoare de peste 1,4 milioane de lei”.

”În spatele rezultatelor obţinute se află multe ore de muncă, pasiune şi perseverenţă în primul rând a copiilor dar ei au sau au avut profesionişti pasionaţi de meseria lor. Vă mulţumim, domnilor profesori. Astăzi premiem şi această formă de excelenţă în profesia didactică, Ministerul Educaţiei acordă un stimulent financiar în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii lor premiaţi, fiecărui profesor îndrumător. Cea mai mare valoare a unui premiu este de 20.000 de lei. Vă mulţumesc şi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor directori, apreciem faptul că susţineţi performanţa în comunităţile dumneavoastră şi astfel premiem şi şcolile şi liceele din care provin olimpicii noştri. Fiecare şcoală va beneficia de un stimulent financiar în valoare egală cu cuantumul fiecărui premiu obţinut de către fiecare elev, un sprijin real pentru dotarea cabinetelor sau laboratoarelor pentru disciplinele din domeniul în care a fost obţinut rezultatul”, a spus Deca, potrivit News.ro.

Ea a precizat că ”avem elevi străluciţi, care au parte de sprijinul necondiţionat al familiilor lor şi de profesori cu vocaţie”.

”Sper ca prin creşterea procentuală istorică de peste 50 % în medie a salariilor din educaţie, în mai puţin de un an, să atragem din ce în ce mai mulţi tineri profesionişti către cariera didactică, poate chiar din rândul vostru, al celor prezenţi şi aici. Îmi doresc ca Ministerul Educaţiei să sprijine tot mai mult elevii cu rezultate remarcabile. Începem prin a le oferi elevilor olimpici odată cu intrarea în vigoare a noii legi a învăţământului preuniversitar burse de excelenţă olimpică în cuantum de până la 3.000 lei pe lună. Totodată, mă bucur să vă pot spune personal că elevii care pe parcursul liceului obţin distincţii la olimpiadele internaţionale pot beneficia şi în anul întâi de facultate de o bursă în valoare de până la 3.330 lei, pe lună, în funcţie de premiul obţinut, dacă aleg să-şi continue studiile într-o universitate din România. În anul 2023, România a obţinut premii la 30 de olimpiade internaţionale, în domenii numeroase şi variate, precum fizică matematică, ştiinţe, limbi străine, geografie, astronomie”, a subliniat ministrul.

Ligia Deca a prezentat câetva dintre rezultatele care au făcut ca România să se distingă între ţările participante la olimpiadele internaţionale.

Locul întâi pe naţiuni pentru România atât la olimpiada europeană cât şi la olimpiada internaţională de geografie, locul al 3-lea în clasamentul pe naţiuni şi locul I în Europa la olimpiada de la Tokyo, locul al 4-lea în clasamentul pe naţiuni şi locul întâi în Europa la olimpiada internaţională de matematică. La olimpiada internaţională de informatică, România a cucerit 2 medalii de aur absolut, oferită participanţilor care obţin punctajul maxim şi 9 medalii de aur iar la etapa balcanică a Olimpiadei de informatică au fost obţinute 2 medalii de aur şi 2 medalii de argint. La olimpiada internaţională de ştiinţe pentru juniori au fost obţinute 2 medalii de argint şi 2 de bronz. La olimpiada de Astronomie şi astrofizică, elevii noştri au obţinut o medalie de aur absolut şi o medalie de aur, ambele acordate pentru cel mai mare punctaj obţinut la proba teoretică. Aş dori de asemenea să amintesc faptul că ţara noastră a fost în acest an gazda primei ediţii a olimpiadei internaţionale de limba engleză ce a avut loc la Bucureşti, în luna septembrie la care elevii români au cucerit aurul la probele individuale şi mă bucur să vă anunţ că în decembrie 2024, România va fi gazda următoarei ediţii a olimpiadei internaţionale de ştiinţe pentru juniori.”, a spus ea.

Potrivit ministrului Educaţiei, ”tinerii din România au un potenţial extraordinar iar noi adulţii avem datoria să sprijinim împreună educaţia şi să încurajăm performanţa, indiferent unde apare ea”.

”Vă asigur că Ministerul Educaţiei va fi alături de copii şi va rămâne partenerul tuturor celor ce muncesc zi de zi pentru binele lor. Sunt recunoscătoare celor ce susţin performanţa în educaţie, elitele au rolul esenţial de a promova performanţa. Dincolo de asta, însă, să nu uităm de nevoia de a da înapoi societăţii şi comunităţii. În felul acesta putem contribui la o lume mai bună şi mai echitabilă şi putem fi parte din soluţii pentru problemele globale. Dragi copii, într-o lume în care se spune că schimbarea este singura constantă munca şi pasiunea şi determinarea sunt calea către succes”, a spus ministrul în final.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
RALUCA
Raluca Hatmanu: Destinațiile europene sunt afectate de supraturism...
Head coach of Romania Edward Iordanescu speaks on a press conferece at Bilino Polje Stadium on June 6, 2022, in Zenica, Bosnia and Herzegovina, ahead of UEFA Nations League match between Bosnia and Herzegovina and Romania. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Lotul României la Euro 2024. Cine este cel mai valoros jucător
Coldplay in concert at Ullevi Arena, Gothenburg, Sweden - 08 Jul 2023
Membrii trupei Coldplay s-au plimbat pe Lipscani înaintea primului...
Daniel Bîrligea in lotul pentru EURO 2024
Cine este Daniel Bîrligea, surpriza din lotul României pentru Euro...
Pe aceeași temă
Sală de clasă, școală, cursuri, elevi, educație
România, la coada clasamentului Eurostat: Rata abandonului școlar timpuriu rămâne alarmant de...
Protest spontan al angajaţilor de la Registrul Comerţului / Foto: News.ro
Protest spontan al angajaţilor de la Registrul Comerţului din Bucureşti şi din mai multe oraşe...
Ligia Deca
Deca, despre programul de prevenire a violenţei în şcoli: Am iniţiat o modificare a cadrului...
Bucharest, Romania - February 27, 2023: Ligia Deca, Romanian Minister of Education, speak in a press conference at the ministry headquarters, in Bucha
Ligia Deca vorbeşte despre ”nevoia ca şcoala să fie un mediu sigur”: Aproximativ 5.400 de...
Te-ar putea interesa și
Ligia Deca
Ministrul Educației, primele declarații despre cazul de la „Nicolae Titulescu”: „Trebuie să...
Polițiști și pompieri ISU lângă un bloc
ÎCCJ decide că drepturile salariale ale poliţiştilor locali nu trebuie să fie în acelaşi...
Female,Medicine,Doctor,Offering,Helping,Hand,Closeup.,Friendly,And,Cheerful
Ministrul Sănătăţii, despre majorarea salariilor din sistem: „Nu dăm 20 la sută la un medic...
Ligia Deca
Ce presupune evaluarea digitalizată. Ligia Deca: "Nu influenţează nici tipurile de subiecte...
Partenerii noștri
Digi24 FOTO „E dincolo de ceea ce puteam să ne imaginăm”. Ce s-a descoperit pe epava unei nave vechi de 3.000 de ani găsită în largul coastelo
FOTO „E dincolo de ceea ce puteam să ne imaginăm”. Ce s-a descoperit pe...
DigiSport Volodimir Zelenski, rol crucial în ”remontada” Ucrainei cu Slovacia: ”Ne-a dat o motivație incredibilă!”
Volodimir Zelenski, rol crucial în ”remontada” Ucrainei cu Slovacia: ”Ne-a...
PeRoz O mamă este deranjată de regula impusă de școala fiicei sale: „O să mă coste o avere”. Femeia a răbufnit în mediul online
O mamă este deranjată de regula impusă de școala fiicei sale: „O să mă...
Film Now Ce părere are Eva Longoria despre Tom Cruise. Dezvăluiri surpriză după ce au petrecut la ziua Victoriei Beckham
Ce părere are Eva Longoria despre Tom Cruise. Dezvăluiri surpriză după ce...
Digi World Ce efecte are mersul pe jos de trei ori pe săptămână asupra organismului tău. Efectele sunt uimitoare, potrivit unui studiu
Ce efecte are mersul pe jos de trei ori pe săptămână asupra organismului...
ProFM Jessica Biel, dezamăgită de acțiunile soțului ei, Justin Timberlake: Și-ar dori ca el să nu mai bea, să ia măsuri
Jessica Biel, dezamăgită de acțiunile soțului ei, Justin Timberlake: Și-ar...
Digi Life "Loc extraordinar și unic în lume". O plajă romană antică, îngropată de erupţia Muntelui Vezuviu, redeschisă publicului
"Loc extraordinar și unic în lume". O plajă romană antică, îngropată de...
Celeste, mama lui Pele, a murit
A murit mama legendarului Pelé. Celeste Arantes avea 101 ani și a trăit în...
Ultimele știri din matinal
negrutiu
Analiza lui Florin Negruțiu: Cum a manevrat Marcel Ciolacu scena politică și de ce Gabriela...
Oana si Vlad Tuk Tuk
Oana Zamfir și Vlad Craioveanu au făcut istorie radio din tuk tuk
holy molly
Holy Molly și Zodier la matinalul Digi FM: cântece, fazan și povești amuzante
dr marius sava
Ce e bine să faci înaintea somnului de 5 ori pe săptămână? Dr. Marius Sava, somnolog, răspunde...
Ultimele știri
O bunică se pregătește de nuntă la 80 de ani
Povestea virală a unei bunici care se căsătorește din nou la 80 de ani: „Niciodată nu m-am...
ROU: Romania V Andorra: Group I - UEFA EURO 2024 European Qualifiers, Bucharest - 15 Oct 2023
Tricolorii la Euro 2024: Edi Iordănescu: „Belgia este un adversar colosal, dar noi intrăm în...
Fukuoka 2023-World Aquatics Championships
David Popovici a cucerit aurul la Europene în proba de 200 m liber
echipa nationala a romaniei
Tricolorii la Euro 2024: Echipa naţională a ajuns la Köln, unde va întâlni naţionala Belgiei