„Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru legile justiției”, a anunțat, Ministrul Justiției. „Nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din această ordonanță”, a transmis de la Palatul Victoria, Tudorel Toader.
„Nu am mers la sediul Comisiei de la Veneția nici pentru a solicita și a lua aprobare pentru aceste soluții și nu am mers la sediu Comisiei de la Veneția, pe cont propriu, fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară.”, a spus Tudorel Toader.
Ministrul Justiției a anunțat și ce schimbări intră în vigoare în privința procurorilor DNA și DIICOT. Aceștia vor avea nevoie de o experiență de cel puțin 10 ani pentru a lucra în structurile respective. În același timp, șefii DNA și DIICOT nu îi vor mai putea revoca pe procurori prea ușor în cazul în care greșesc.
„Atât la DIICOT, cât și la DNA, crește vârsta sau vechimea în profesie pentru a putea accede la 10 ani. Am eliminat posibilitatea revocării procurorului din structura DNA, DIICOT de către procurorul șef în prezența celei mai mici sancțiuni și anume avertismentul.”, a mai declarat Tudorel Toader.
De asemenea, conform modificărilor legilor justiției, se măreşte vechimea în profesie în magistratură.
„Se măreşte vechimea necesară în profesie în magistratură pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT. Vechimea minimă acum este de 8 ani şi va fi de 15 ani. La Ministerul Justiției, când se fac acele interviuri, ne recomandă Comisia de la Veneţia să dăm dovadă de mai multă transparenţă. Am preluat modelul CSM şi pe viitor respectivele interviuri vor fi transmise în direct, vor fi arhivate, vor putea fi văzute de oricine este interesant”, a subliniat Toader.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!