Acum la Digi FM VELVET - Rock Down To Electric Avenue

La mulți ani, Simona Halep!

simona halep wimbledon 1

Simona Halep împlinește astăzi 28 de ani! Ea s-a născut pe data de 27 septembrie 1991, în Constanța. Ea a atins prima poziție în clasamentul mondial WTA, în două rânduri, între 2017 și 2019. A ocupat această poziție timp de 64 de săptămâni, fiind din acest punct de vedere a zecea din istoria tenisului în clasamentul longevității ca lider al circuitului. Halep a încheiat anii 2017 și 2018 pe primul loc în lume în clasamentul WTA. În prezent ea se află pe locul 6 mondial.

Halep a câștigat turneele de Grand Slam de la Roland Garros (2018) si Wimbledon (2019), pierzând anterior alte trei finale: două la Roland Garros (2014, 2017) și una la Australian Open (2018). A disputat și finala Turneului Campionilor (2014). Ea a câștigat la simplu de-a lungul carierei 19 turnee și a mai disputat alte 17 finale, fiind cea mai titrată jucătoare de tenis din istoria țării noastre.

A fost desemnată Jucătoarea Anului 2018 de WTA, de asemeni și Cea Mai Populară Jucătoare în 2014 și respectiv 2015 dar și Favorita Fanilor la simplu în 2017-2018. În decembrie 2018, Halep a fost aleasă de ESPN cel mai dominant jucător de tenis al anului în lume figurând în topul The Dominant 20 pe locul 9 înaintea unor alți mari sportivi ai planetei, ca Novak Djokovic, Lewis Hamilton sau LeBron James. Ea a câștigat peste 30 de milioane de dolari din tenis, fiind pe locul 5 all-time, după surorile Williams, Șarapova și Wozniacki.

Simona a câștigat de-a lungul carierei 16 turnee WTA la simplu (șase în 2013, două în 2014, trei în 2015, trei în 2016, unul în 2017, unul în 2018), dintre care cele mai importante sunt turneele Premier Mandatory de la Indian Wells și Madrid. Următoarele premii ca importanță sunt cele de categorie Premier de la Montreal, New Haven, Moscova, Doha, Dubai, dar și Turneul Campioanelor de la Sofia.

Simona s-a născut într-o familie de aromâni în orașul Constanța. Tatăl ei, Stere (jucător de fotbal la echipa Săgeata Stejaru), deținea o fabrică de lactate. Ea a început să joace tenis la 4 ani, fiind antrenată de fratele ei mai mare. La vârsta de 6 ani ea practica zilnic acest sport. S-a mutat în București la 16 ani pentru a-și continua cariera în tenis. Doi dintre idolii ei din tinerețe au fost Justine Henin și Andrei Pavel.

Simona a câștigat un titlu de Grand Slam la junioare, turneul Roland Garros. La turneul junioarelor de la Roland Garros, Halep a fost desemnată cap de serie numărul nouă. În semifinale, Halep a trecut de a doua favorită, Arantxa Rus 6–3, 7–5, pentru a câștiga apoi o finală 100% românească, scor 6–4, 6–7(3), 6–2 în fața celei de-a 10-a favorite, Elena Bogdan.

La 18 ani, Simona a recurs la o operație chirurgicală de reducere a sânilor, care o incomodau în joc și îi creau și probleme cu coloana vertebrală.
Pe 21 noiembrie, a fost desemnată "WTA's Most Improved Player" în 2013, devenind astfel prima jucătoare română de la Virginia Ruzici în 1978 care a primit această distincție.

La data de 5 iunie 2014, Simona a ajuns la Roland Garros în prima ei finală de Grand Slam, după ce le-a învins în sferturile de finală pe Svetlana Kuznețova (câștigătoare a două turnee de Grand Slam) și în semifinale pe Andrea Petkovic (cu 6-2, 7-6). În finală românca a întâlnit-o pe câștigătoarea turneului din 2012, Maria Șarapova, care a câștigat cu scorul de 4-6, 7-6, 4-6 după o întâlnire care a durat mai bine de 3 ore. Cu punctele obținute prin disputarea finalei, începând cu data de 5 iunie 2014 Simona a urcat pe locul 3 în clasamentul mondial WTA.

În februarie 2014 a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Bușteni, iar în martie 2014 pe cel de Cetățean de onoare al județului Constanța.

La 26 iulie 2019, serviciile poștale ale României au pus în circulație un set de două colițe, una dantelată și alta nedantelată, pentru a onora victoria Simonei Halep la Turneul de tenis de la Wimbledon, din iulie 2019.

La 30 iulie 2019 a fost decorată cu Ordinul național „Steaua României” în grad de cavaler.

Pe data de 9 iunie 2018, Simona Halep și-a adjudecat primul turneu de Grand Slam. Ea a câștigat Roland Garros-ul, după o finală jucată împotriva lui Sloane Stephens, cu scorul de 3-6, 6-4, 6-1.

În iulie 2019, Simona Halep a câștigat turneul de la Wimbledon, după finala câștigată cu 6-2, 6-2 în fața fostului număr 1 mondial, Serena Williams. Simona Halep a câștigat titlul de Grand Slam de la Wimbledon, învingând-o pe Serena Williams, după ce anterior le învinsese pe Alieksandra Sasnovich, Mihaela Buzărnescu, Victoria Azarenka, Cori Gauff, Shuai Zhang și Elina Svitolina, pierzând doar un singur set în toate cel șapte meciuri, și acela în jocul cu cealaltă română cu care a jucat, Mihaela Buzărnescu.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Iga Swiatek
Iga Swiatek, 100 de săptămâni în fruntea clasamentului WTA. Pe ce loc e acum Simona Halep
Simona pune pauză: Se retragere de la Madrid / foto Profimedia
Simona Halep explică de ce nu mai particpă la turneul de la Madrid: "Corpul meu are nevoie de...
Simona Halep
Marca: Simona Halep lipseşte şi de la turneul de la Madrid, pentru care primise wild card
ion tiriac si simona halep
Ion Țiriac: "Ar fi frumos ca Simona Halep să primească un wild card la JO drept compensaţie...
Te-ar putea interesa și
7th Annual Gold Meets Golden Brunch Event, 010420
Nadia Comăneci: Mă bucură mult revenirea Simonei Halep, aştept să o văd la Madrid sau la...
halep (3)
Schimbare de planuri, Simona Halep anunță o pauză: "Corpul meu are nevoie de mai mult timp"
2024 Miami Open, Day 1, Tennis, Hard Rock Stadium, Miami Gardens, Florida, USA - 19 Mar 2024
Simona Halep a primit un alt wild card, anunță Marca. La ce turneu va participa fostul lider...
halep (3)
Simona Halep a acceptat un wild card la turneul de la Madrid: A fost întotdeauna special...
Partenerii noștri
Digi24 O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un concurs de frumusețe și s-a calificat pentru Miss Argentina
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
DigiSport Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”
Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu...
PeRoz Un puști de 12 ani i-a scris o scrisoare prințului William și l-a invitat la școala lui. Ce a urmat apoi întrece orice imaginație
Un puști de 12 ani i-a scris o scrisoare prințului William și l-a invitat...
Film Now Mel Gibson, într-o apariție rară alături de iubita sa cu 34 de ani mai tânără și fiul lor. Actorul a fost supus recent unei operații la umăr
Mel Gibson, într-o apariție rară alături de iubita sa cu 34 de ani mai...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Celine Dion, săptămâni de tratament din cauza accesoriului de 3 kg purtat în ziua nunții: "Aveam o rană cât un ou în mijlocul frunții"
Celine Dion, săptămâni de tratament din cauza accesoriului de 3 kg purtat...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
World Youth Festival on the Federal Territory "Sirius". Open dialogue as part of the educational marathon "Znanie. First" "Image of Russia: reality and imposed stereotypes."
Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Statele Unite „sunt direct implicate”...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
transplant (1)
Al doilea transplant de rinichi de porc la o persoană în viaţă, realizat în SUA. Pacienta a...
Smiley
Smiley, reacție după ce Dinu Maxer s-a arătat deranjat de titlul piesei „S-a furat mireasa”...
Pâine/ Shutterstock
Care este cea mai bună pâine. Anunțul făcut de un medic specialist gastroenterologie: „Ar...
Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe Ursula von der Leyen/ Foto: Facebook
Politico: Klaus Iohannis, cotat cu cele mai mari şanse pentru a-i lua locul preşedintei...