Acum la Digi FM Audienta nationalã LIVE - ON AIR

Klaus Iohannis: Majoritatea parlamentară s-a și dedicat trup și suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori

iohannis

Procesul de reparare a legilor justiției a început, dar procesul nu a fost finalizat din cauză că majoritatea parlamentară este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, spune Klaus Iohannis la ședința CSM: „S-a și dedicat trup și suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori”. El adaugă că măsurile impuse pentru protejarea sănătății publice au determinat, inevitabil, modificări semnificative în derularea activităților curente din justiție.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Iată declarația integrală a lui Klaus Iohannis:

Ne revedem într-un context total atipic pentru întâlnirile de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii, în acest an marcat de pandemia de COVID-19, care a afectat întreaga lume.

Confruntați cu o criză sanitară de o amploare fără precedent, cu implicații în toate domeniile vieții sociale, am fost cu toții nevoiți să ne adaptăm.

Răspunsul la această situație dramatică, în care pe primul loc se află, evident, sănătatea românilor, nu a fost și nu este unul deloc simplu.

În aceste vremuri dificile, misiunea justiției de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor a rămas însă la fel de actuală și de importantă.

Măsurile impuse pentru protejarea sănătății publice au determinat, inevitabil, modificări semnificative în derularea activităților curente din justiție.

Amânarea cauzelor aflate pe rol ori creșterea volumului de muncă al instanțelor și parchetelor, ca urmare a limitării activității acestora, reprezintă doar două astfel de consecințe resimțite la nivelul întregului sistem judiciar. În mod evident, este nevoie de un efort comun pentru depășirea acestei perioade și sunt convins că magistrații înțeleg cel mai bine acest lucru.

Această perioadă a fost însă și o oportunitate pentru accelerarea procesului de digitalizare a instanțelor și parchetelor, în toate formele sale, o îmbunătățire care altfel s-ar fi produs într-un ritm mai lent.

Constrângerile actuale au dovedit utilitatea noilor tehnologii pentru simplificarea și ușurarea activității în sistemul judiciar, în avantajul tuturor participanților la actul de justiție și, mai ales, al cetățenilor, în calitate de beneficiari ai acestui serviciu public.

Într-o Românie europeană, nimeni nu este mai presus de lege, iar justiția trebuie să funcționeze la întreaga sa capacitate, pentru a-și îndeplini misiunea nobilă.

Prin votul exprimat la referendumul din 2019, românii au transmis clasei politice un puternic semnal că independența justiției și buna sa funcționare nu sunt lucruri negociabile și reprezintă coordonatele dezvoltării unei Românii europene.

Românii au dat, totodată, un mesaj clar și pentru continuarea luptei anticorupție și suntem datori să răspundem onest tuturor acestor solicitări legitime ale cetățenilor.

Procesul de reparare a legilor justiției, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil și de implementare a recomandărilor MCV, ale Comisiei de la Veneția sau ale GRECO a început deja.

Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat însă este bine cunoscut: o majoritate parlamentară care nu numai că nu a făcut nici un secret din faptul că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a și dedicat trup și suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori. O majoritate parlamentară care, chiar și după sancțiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public ori să întârzie adoptarea unora extrem de necesare.

De aceea, legislația într-un domeniu atât de important precum cel al justiției trebuie să fie rezultatul unor dezbateri ample purtate în următorul Parlament, cu o altă majoritate, construită în jurul unor forțe politice profund atașate valorilor democratice.

Profesioniștii din sistemul judiciar, asociațiile profesionale și Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să fie parte din acest proces, pentru ca normele să reflecte realitatea socială, nevoile stringente ale sistemului judiciar, astfel încât acesta să funcționeze în mod optim pentru democrația noastră.

În acest context, susținerea de către Consiliul Superior al Magistraturii a implementării recomandărilor organismelor europene, în beneficiul întregului sistem judiciar, este una deosebit de valoroasă.

Nu îmi pot imagina acest demers fără implicarea CSM. Vocea dumneavoastră este extrem de importantă și, de aceea, mă aștept să aveți intervenții profesioniste și obiective.

Sistemul judiciar așteaptă de la Consiliul Superior al Magistraturii un rol activ, o abordare constructivă și matură, lipsită de partizanat, care să construiască un larg consens în sistemul judiciar asupra temelor cele mai arzătoare din justiție.

Cum ne dorim să arate justiția din România în următorii ani? Ce obiective ne propunem să atingem pe termen scurt, mediu și lung? Cum se va îmbunătăți acest serviciu public prin raportare la cetățean și la interacțiunea acestuia cu instanțele și cu parchetele?

Răspunsurile sunt la noi, toți cei chemați să punem umărul la dezvoltarea României, fiecare în limitele trasate de Legea fundamentală.

Buna funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii, o relație solidă și onestă cu corpul magistraților, materializată printr-un dialog constant cu sistemul, contribuie atât la întărirea credibilității CSM, cât și la construcția unei viziuni de dezvoltare a justiției, dar mai ales la transpunerea acestei viziuni în realitate.

Independența, corectitudinea și imparțialitatea sunt repere esențiale ale magistraților nu numai în relația cu justițiabilii, ci și cu membrii întregii societăți. Ele nu sunt însă suficiente. Este nevoie de acțiune instituțională, de colaborare, asumare, de leadership și de perseverență pentru schimbările profunde de care are nevoie sistemul judiciar.

Ne revine fiecăruia dintre noi responsabilitatea de a contribui la îndeplinirea acestei misiuni.

În ceea ce mă privește, rămân un partener deschis în efortul de modernizare a justiției din România, în beneficiul cetățenilor.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
cristina cioran (2)
Cristina Cioran a povestit printre lacrimi calvarul pe care l-a trăit...
florin citu functionare coalitie digi24
Florin Cîţu spune că alegerea lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
O tânără și-a pregătit singură tortul de nuntă
Val de reacții pe TikTok, după ce o tânără a dezvăluit că și-a...
Pe aceeași temă
Rumänien, Pressekonferenz Frank-Walter Steinmeier und Klaus Iohannis Pressekonferenz vom Präsidenten Rumäniens Klaus Ioh
Iohannis: România condamnă atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei...
klaus iohannis (2)
Klaus Iohannis, discuţie cu Volodimir Zelenski, la Vilnius: „Am reiterat sprijinul ferm pentru...
Regia Protocolului de Stat cheltuie 9 milioane de euro pentru a transforma un fost sediu de partid în reședința lui Klaus Iohannis. Reacția lui Marcel Ciolacu
Klaus Iohannis, mesaj după ce Peter Pellegrini a câştigat prezidenţialele din Slovacia: Aştept...
Mark Rutte
Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO
Te-ar putea interesa și
Rareș Bogdan
Rareş Bogdan, despre şansele preşedintelui la NATO: „SUA au vorbit despre marele prieten Klaus...
Nato,Flag.,National,3d,Rendering,North,Atlantic,Treaty,Organization,Flag
Ungaria rămâne fermă în privința veto-ului său împotriva candidaturii lui Mark Rutte la NATO...
Ion?Marcel Ciolacu, Prime Minister of Romania, taken during a press conference after the joint talks with Olaf Scholz, Federal Chancellor, (not pictured here) in the Federal Chancellery in Berlin, July 4th, 2023.
Ciolacu, despre candidatura lui Klaus Iohannis la şefia NATO: „Nu există un lider, decident...
klaus iohannis (2)
Klaus Iohannis, mesaj de Paștele Catolic: "Puterea noastră cea mai mare rezidă în capacitatea...
Partenerii noștri
Digi24 Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată...
DigiSport Valentin Mihăilă a decis să rămână la Parma. Anunțul din presa italiană
Valentin Mihăilă a decis să rămână la Parma. Anunțul din presa italiană
PeRoz Reacția virală a prințului Harry când Meghan Markle s-a pupat cu coechipierul său chiar în fața lui: „Nu cu soția mea!”
Reacția virală a prințului Harry când Meghan Markle s-a pupat cu...
Film Now Brian Cox critică performanța lui Joaquin Phoenix în filmul „Napoleon”: „Aș fi interpretat acel rol mult mai bine!”
Brian Cox critică performanța lui Joaquin Phoenix în filmul „Napoleon”...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
Stirile Kanal D Unde este Ana-Maria? Tânăra, însărcinată în șase luni, a dispărut în drum spre casă. Ultimul mesaj al fetei: "Eu m-am urcat"
Unde este Ana-Maria? Tânăra, însărcinată în șase luni, a dispărut în drum...
ProFM Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea văruiește copacii, soțul ei, Dragoș Bucur, ară brazdele
Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Slovenia
Alertă în județul Vaslui: A fost semnalată apariția mai multor femele de urs cu pui
pensie
Pensia minimă în România 2024: Tot ce trebuie să știi
Prințul William / Profimedia Images
Prințul William, din nou în lumina reflectoarelor, la aproape o lună de când Kate Middleton a...
ploi
Vreme rece până sâmbătă dimineața în toată țara. Județele care se află sub avertizare cod...