Acum la Digi FM Alex Vidia CHARLIE PUTH - Attention

Vremea în noiembrie. Cât timp vor mai fi temperaturi ridicate și când pot apărea lapovița și ninsoarea

Autumn,Background,Landscape.,Yellow,Color,Tree,,Red,Orange,Foliage,In
Toamna, meteo. Foto: Shutterstock

Luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea pot anunţa începutul iernii, se arată în caracterizarea climatică a acestei luni, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Regimul precipitaţiilor din ultima lună de toamnă calendaristică înregistrează o uşoară creştere, iar valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie.

„În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc deseori deasupra ţării noastre, astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile în şir. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, precizează specialiştii ANM.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2021, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu depăşeşte 8 grade Celsius decât în zona litoralului. În cele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în Lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 şi 8 grade Celsius. În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6 grade. În Transilvania, nordul Moldovei, în Subcarpaţii Moldovei şi de Curbură, precum şi în estul Maramureşului, temperatura medie variază între 2 şi 4 grade Celsius.

În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2 grade Celsius, iar în zona montană înaltă (peste 1.500 metri) aceste valori coboară sub -2 grade şi uneori sub -4 grade Celsius.

„Destul de rar, aerul cald venit dinspre bazinul Mediteranei pătrunde până la latitudinea ţării noastre, situaţie în care se pot înregistra temperaturi mari, neobişnuite pentru această lună, valorile acestora urcând aproape de 30 de grade Celsius. Astfel de temperaturi extreme, maxime absolute pentru un număr mare de staţii meteorologice, s-au înregistrat, de exemplu, în anii: 1926, 1990, 1994, 2004 sau 2010”, susţin meteorologii, transmite Agerpres.

În clasamentul anilor cu cele mai calde luni noiembrie se află: 1962, 1963, 1969, 2000, 2010, 2013 şi 2019.

Temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România este 30,5 grade Celsius şi a fost înregistrată la Călăraşi, în data de 1 noiembrie 1926.

La Bucureşti, maxima absolută are valoarea de 29,4 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, tot în data de 1 noiembrie 1926 ca şi maxima absolută pe ţară. La staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Băneasa, temperatura maximă absolută a lunii noiembrie este 25,6 grade Celsius, respectiv 25,1 grade Celsius, ambele înregistrate în data de 10 noiembrie 2010.

Potrivit ANM, au existat ani în care s-au înregistrat şi temperaturi minime neobişnuite pentru luna noiembrie, majoritatea sub -10 grade Celsius, ca de exemplu: 1993, 1989, 1975.

În topul anilor cu cele mai reci luni noiembrie se află: 1973, 1983, 1988, 1993 şi 1995.

Temperatura minimă absolută din noiembrie în România este -30,8 grade Celsius, înregistrată la Vf. Omu, în data de 30 noiembrie 1957.

La Bucureşti, minima absolută este de -19,4 grade Celsius, înregistrată în 26 noiembrie 1993, la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa. La Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Filaret, minima absolută de temperatură este -18 grade (28 noiembrie 1975) şi respectiv -17,8 grade Celsius (21 noiembrie 1904).

În ceea ce priveşte regimul precipitaţiilor din noiembrie, acesta înregistrează o uşoară creştere faţă de luna precedentă.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2021 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se observă o creştere a cantităţii lunare de precipitaţii, medie multianuală (1961-2021), în sudul şi sud-vestul ţării precum şi în vestul şi nord-vestul acesteia, ca urmare a advecţiei maselor de aer umed ce vin dinspre Marea Mediterană. În aceste zone, cantitatea medie lunară, medie multianuală, este cuprinsă între 50 şi 75 mm.

Cantităţi peste 75 mm se înregistrează în zona montană înaltă (peste 1.500 metri). Valori lunare, medii multianuale cuprinse între 30 şi 50 mm sunt caracteristice Dobrogei, Munteniei, Moldovei şi majorităţii zonelor din Transilvania. Cantităţi lunare, medii multianuale, mai mici de 30 mm se înregistrează în Delta Dunării, pe areale din vestul şi estul Transilvaniei, dar şi pe areale din jumătatea de nord a Moldovei.

Cantitatea de precipitaţii, maximă absolută, a lunii noiembrie în România, este de 357,9 mm şi a fost înregistrată la Drobeta-Turnu Severin, în anul 1937.

La Bucureşti, maxima absolută de precipitaţii din această lună este 224,5 mm şi a fost înregistrată la staţia meteorologică, în anul 1966. La staţiile meteorologice Bucureşti-Băneasa şi Bucureşti-Filaret, cantitatea maximă absolută de precipitaţii din noiembrie este 215 mm, respectiv 206,6 mm, ambele înregistrate tot în anul 1966 ca şi la Bucureşti-Afumaţi.

Cele mai multe valori maxime absolute privind cantitatea lunară de precipitaţii, la staţiile meteorologice din România, au fost înregistrate în anii 2004 şi 1966.

Ani cu luni noiembrie foarte ploioase au fost: 1966, 1985, 2004, 2007 şi 2015. Totodată, au existat şi ani în care luna noiembrie a fost foarte secetoasă, iar printre aceştia se regăsesc: 1963, 1986, 1994, 2011 şi 2020.

Cantitatea de precipitaţii căzută în 24 de ore, maximă absolută a lunii noiembrie, în România, este 146,8 mm, şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Drobeta-Turnu Severin, în data de 6 noiembrie 1937.

La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii căzută în 24 de ore este 78,4 mm, înregistrată în 4 noiembrie 1962, la Bucureşti-Filaret. La staţiile meteorologice Bucureşti-Băneasa şi Bucureşti-Afumaţi, maxima absolută căzută în 24 de ore din noiembrie este 52,9 mm (20 noiembrie 1976), respectiv 51,1 mm (14 noiembrie 1966).

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Benjamin Netanyahu si Donald Trump
Netanyahu, cadoul suprem pentru Donald Trump. L-a nominalizat la...
Bulgaria trece oficial la euro la 1 ianuarie 2026/ Shutterstock
Bulgaria aşteaptă marți ultima aprobare pentru a adopta moneda euro...
Păcănele, jocuri de noroc
Ilie Bolojan, după ce s-a schimbat taxarea jocurilor de noroc la 4%...
Pe aceeași temă
Hot,Weather.,Thermometer,In,Hand,In,Front,Of,An,Urban
Meteorologii anunță încă o zi de foc în România. Județele în care se vor înregistra...
Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni/ Shutterstock
Temperaturile vor scădea cu peste zece grade începând de miercuri. Cum va fi vremea la...
Orange,Sky,With,Bright,Sun,And,Thermometer,Symbolizing,Climate,Change
Codul roșu de caniculă pentru București și alte 14 județe a fost prelungit până miercuri...
Thermometer,On,Summer,Day,Showing,High,Temperature,Near,45,Degrees
Vreme călduroasă în următoarele zile, cu averse și descărcări electrice. Temperaturile vor...
Te-ar putea interesa și
Orange,Sky,With,Bright,Sun,And,Thermometer,Symbolizing,Climate,Change
Europa în alertă. Primul val important de căldură din 2025 aduce temperaturi de până la 42 °C
ploi
Cod galben de averse torențiale și descărcări electrice în București și în localități din opt...
Tree,During,Heavy,Wind
Cod galben de vânt puternic, în Moldova, sudul Banatului şi în vestul şi sudul Olteniei
Caniculă/ Shutterstock
Temperaturi de peste 35 de grade Celsius și nopți tropicale, în mai multe zone din România, în...
Partenerii noștri
DigiSport Întrebat dacă Andrei Ivan și Jovan Markovic pleacă de la Craiova, Mihai Rotaru a rostit alte două nume
Întrebat dacă Andrei Ivan și Jovan Markovic pleacă de la Craiova, Mihai...
PeRoz Sofia Vergara, zeiță în costum de baie. Actrița din „Modern Family” are 52 de ani, dar arată impecabil
Sofia Vergara, zeiță în costum de baie. Actrița din „Modern Family” are 52...
Film Now Denise Richards, fosta soție a lui Charlie Sheen, din nou singură. Aaron Phypers a depus actele de divorț după șase ani de căsnicie
Denise Richards, fosta soție a lui Charlie Sheen, din nou singură. Aaron...
Digi World Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul Vitruvian”
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a...
ProFM Toți ochii pe Mădălina Ghenea! Românca, îmbrăcată în rochie elegantă cu corset, gazda unei gale și diva serii, în Taormina
Toți ochii pe Mădălina Ghenea! Românca, îmbrăcată în rochie elegantă cu...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
jannik sinner si Grigor Dimitrov
Grigor Dimitrov, consolat de iubita celebră după ce a fost nevoit să...
Serpentine Gallery Summer Party 2025 at the Serpentine Gallery in Kensington Gardens, London on 24/06/2025
Kelly Osbourne, fiica lui Ozzy, cerută în căsătorie la ultimul concert...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
bolojan 2025-06-23-8157
De ce plătesc CASS mamele și pensionarii cu venituri de peste 3000 de lei. Bolojan: „Nu mai...
Order of the Bath service
Regele Charles al III-lea va spune că Marea Britanie şi Franţa trebuie să rămână unite în faţa...
Examen de Definitivat
Definitivat 2025. Peste 9.500 de candidaţi, aşteptaţi la proba scrisă care are loc în 42 de...
MAMMA BEAR INSTRUCTS CUBS HOW TO CLIMB A TREE WITH A HELPING PAW
Cei trei pui ai ursoacei care a ucis un motociclist pe Trasfăgărăşan, preluaţi la Centrul de...