Acum la Digi FM ZAYN - Pillowtalk(censored)

Virgil Popescu: România susţine plafonarea preţului gazelor

Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu

România a susţinut, în cadrul Consiliului Energiei, măsuri precum plafonarea preţului gazelor ruseşti, existenţa unei platforme pentru achiziţia în comun a gazelor în UE, precum şi posibilitatea de accesare a unor linii de credit pentru companii din partea Băncii Central Europene, a transmis, vineri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat, vineri, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles, în contextul discuţiilor la nivel european privind preţurile ridicate la energie şi pregătirea pentru iarnă.

Evoluţiile din ultima perioadă de pe piaţa energiei electrice, în contextul continuării agresiunii Rusiei din Ucraina şi al unei producţii scăzute la nivelul UE, necesită adoptarea rapidă a unui set de măsuri care să permită stabilizarea pieţei şi scăderea preţului plătit de consumatori, spune ministerul.

Comisia Europeană lucrează la un set de măsuri pentru atenuarea preţurilor ridicate la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie. Reuniunea miniştrilor Energiei a avut scopul de a analiza şi agrea o direcţie comună de acţiune cu privire la demersurile viitoare.

În concret, pe termen scurt, Comisia Europeană vizează măsuri precum: reducerea consumului de energie electrică la nivel european prin mecanisme voluntare şi obligatorii pentru orele de vârf de consum; captarea veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de energie electrică peste un anumit plafon care urmează a fi stabilit; contribuţie de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili; creşterea lichidităţii pe pieţele de energie; reducerea preţurilor la gaze naturale, cu accent, în mod special, pe plafonarea preţului gazelor naturale importate din Rusia.

România susţine plafonarea preţului la gazul natural, inclusiv cel rusesc

România a susţinut în cadrul reuniunilor anterioare necesitatea adoptării la nivel comunitar a unor măsuri de decuplare a preţului la energie electrică de cele la gazul natural, care stabileşte în prezent preţul de închidere al pieţei. Este necesară o propunere din partea Comisiei Europene în acest sens cât mai curând.

"Cu privire la măsurile de intervenţie pe termen scurt, România susţine o abordare echitabilă faţă de toate statele membre. Plafonarea preţului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susţinută de mai multe state membre, inclusiv de către România şi ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilităţii pieţei europene. În acest sens, România a subliniat importanţa activării Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE", potrivit comunicatului.

De asemenea, este important să se analizeze modul de formare a preţului la gazele naturale pe platformele europene. Ministrul Energiei şi-a manifestat suportul pentru măsuri menite să crească lichiditatea pe pieţele financiare, suspendarea temporară a pieţelor europene de instrumente financiare derivate pe energie, care contribuie la creşterea artificială a preţului la energie electrică şi posibilitatea de accesare a unor linii de credit pentru companii din partea Băncii Central Europene.

În ceea ce aprovizionarea cu energie electrică, o posibilă măsură de reducere a consumului ar trebui analizată din perspectiva impactului asupra consumatorilor şi industriei. România susţine măsuri voluntare de reducere a consumului, aliniate capabilităţilor naţionale dar şi evoluţiilor de pe piaţa energiei.

Captarea veniturilor suplimentare pe întregul lanţ valoric este un alt instrument de care România este interesată şi pe care îl aplică pentru a asigura finanţarea măsurilor stabilite de compensare a facturilor pentru consumatorii casnici şi non-casnici. De altfel, Guvernul român a adoptat recent prin Ordonanţa de urgenţă nr. 119/2022 de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă 27/2022 extinderea măsurilor de protejare a consumatorilor până în luna august 2023. Aceasta prevede inclusiv o contribuţie din partea producătorilor, traderilor şi furnizorilor de energie la Fondul de Tranziţie Energetică care va asigura finanţarea măsurilor sociale.

România susține decuplarea preţului gazului natural de cel al energiei electrice

De asemenea, ministrul Energiei a susţinut adoptarea la nivel european a modelului utilizat în Peninsula Iberică de decuplare a preţului gazului natural de cel al energiei electrice. Măsura ar contribui la reducerea preţului de ofertare a energiei electrice pe piaţă. De asemenea, ministrul a propus măsuri de susţinere coordonată la nivel european prin scheme de sprijin a consumatorilor energofagi ale căror costuri cu produsele energetice depăşesc un procent de 20% din costul total.

În plus, ministrul Energiei a susţinut propunerea de a avea o reducere coordonată a TVA-ului aplicat vânzărilor de energie electrică la nivel european, precum şi de a limita temporar preţul la tranzacţiile realizate pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi Piaţa Intrazilnică.

Măsurile propuse de România şi alte state membre privind plafonarea temporară a preţului la gazul natural inclusiv la cel importat, limitarea impactului preţului la gazul natural asupra preţului la energie electrică, plafonarea veniturilor producătorilor infra-marginali de energie electrică, protejarea companiile afectate de criză au fost reflectate în concluziile Consiliului publicate de Preşedinţia cehă.

În a doua parte a reuniunii, miniştrii Energiei au discutat pe marginea gradului de pregătire pentru iarna 2022. Situaţia în România este una stabilă. Nivelul de umplere a depozitelor este de peste 76%, ceea ce depăşeşte obligaţia de înmagazinare pe care România o avea la 1 septembrie 2022 (57%).

Producţia internă este în prezent principala sursă de aprovizionare. Continuarea proiectelor de extragere a gazului din Marea Neagră reprezintă o prioritate pentru România în asigurarea independenţei de importurile de energie. Menţinerea unui mix energetic diversificat şi realizarea tranziţiei energetice către surse cu emisii reduse de carbon reprezintă obiectivele strategiei energetice naţionale recent publicată de Ministerul Energiei.

Pentru iarna 2022 - 2023, pregătirile realizate, nivelul din depozitele de gaz şi cărbune, precum şi măsurile compensatorii recent adoptate asigură securitatea în aprovizionare pentru consumatorii români. România mizează pe valorificarea resurselor interne, creşterea ponderii energiei din surse regenerabile şi nucleare şi înlocuirea treptată a cărbunelui, ca elemente de stabilite şi independenţă energetică pe termen lung.

La nivel european, este importantă finalizarea proiectelor de infrastructură de transport a gazelor naturale (coridorul Vertical-IGB), eliminarea blocajelor din sistem astfel încât gazul natural şi importurile de LNG să ajungă acolo unde sunt necesare precum şi operaţionalizarea Platformei Energetice comune de achiziţie a gazelor naturale în cel mai scurt timp.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
DEPA gas / foto Profimedia
Moldova cumpără gaze din Grecia. România a respins definitiv proiectul, considerându-l a nu fi...
sebastian burduja - captura
Ministrul Energiei: Sunt afectate 175 de linii de medie tensiune. Condiţiile meteorologice...
sebastian burduja - captura
Ministrul Energiei a fost la referendumul pentru familia tradiţională: „Mi-am exprimat o...
virgil popescu digi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, audiat la DNA în dosarul măștilor neconforme cumpărate de...
Te-ar putea interesa și
marcel ciolaacu
Marcel Ciolacu: Nu îmi doresc ca în viitorul Guvern să intre miniștrii care au explicații de...
virgil popescu digi
Virgil Popescu, reacție după intrarea în vigoare a embargoului UE asupra motorinei ruseşti...
virgil popescu digi
Ministrul Energiei, anunț de ultimă oră: ”Declaraţia pe propria răspundere pentru cei cu mai...
INSTANT_GEORGE_SIMION_VIRGIL_POPESCU__02_INQUAM_Photos_Ilona_Andrei
Ministrul Virgil Popescu: Mi-aș dori să trăim într-o țară în care să nu primesc constant...
Partenerii noștri
Digi24 Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce...
DigiSport Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca Tribuna 1 să fie plină!”
Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca...
PeRoz Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani, iar oamenii i-au spus că „e prea tânără”: „Sunt invidioși!”
Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani...
Film Now Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele ei, pe care le-a adoptat cu ani în urmă, la Disney World
Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
regele charles
Mesajul transmis de regele Charles, bolnav de cancer, în Joia Mare: „Este...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Balene/ Shutterstock
Regele populaţiei maori vrea ca balenele să aibă aceleaşi drepturi ca şi oamenii
tramvaiul-41
Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă, 30 martie. Călătorii vor fi preluați de linia navetă 641
beyonce
Beyonce, vedeta afro-americană a muzicii pop, lansează primul său album country
e-factura2024
Guvernul a prelungit termenul în care nu se dau amenzi pentru cei care nu pot introduce...