Acum la Digi FM Ramon Cotizo LEONY - SomewhereinBetween

Vacanţele, în continuare un răsfăţ pentru români. 23% nu au plecat în niciuna în ultimul an. Cele mai populare destinaţii

Authentic,Rural,Landscape,In,Romania,,In,Maramures,And,Bucovina,Area.
Turism, România. Shutterstock

Vacanţele reprezintă în continuare un răsfăţ pentru români, în condiţiile în care aproape un sfert (23%) dintre aceştia nu au fost în nicio vacanţă în ultimul an şi doar jumătate şi-au permis una mai lungă de 4 nopţi, se arată în "Cercetarea Destinaţii Vizionare", un studiu lansat vineri, arată Agerpres.

În schimb, 13% dintre respondenţi au declarat că au avut parte chiar de un mix de cel puţin o vacanţă de peste 4 nopţi şi cel puţin o mini-vacanţă de 1-3 nopţi în ultimele 12 luni.

Potrivit studiului, lansat de "Destinaţia Anului" şi Institutul pentru Oraşe Vizionare (IOV) şi realizat de agenţia de cercetare de piaţă AHA Moments, principalele motive pentru care românii merg în vacanţe sunt nevoia de recreere (61%), deconectare (60%) sau distracţie (53%). Jumătate dintre respondenţi (50%) au indicat că vacanţa este un mod de a se răsplăti sau de a avea grijă de ei (47%).

România a fost destinaţia aleasă pentru majoritatea vacanţelor din ultimul an, cu peste 90% dintre mini-vacanţe şi peste 70% dintre vacanţele mai lungi.

Se observă însă o tendinţă de creştere a preferinţelor pentru vacanţe în străinătate, în cazul vacanţelor lungi, de peste 4 zile, în linie cu comportamentul înregistrat şi la nivel european. Pe măsură ce creşte puterea de cumpărare a românilor, creşte şi apetitul de a petrece vacanţele în afara graniţelor.

Vacanţa medie în străinătate a costat 6.000 de lei, versus 3.000 lei în România.

"Odată cu creşterea puterii de cumpărare, a veniturilor, oamenii aleg în mod firesc să călătorească mai mult în străinătate, lucru observat şi în alte ţări din Europa. Operatorii turistici din România trebuie să fie pregătiţi să facă faţă acestei situaţii, atât pentru a menţine atractivitatea pentru turiştii români, dar mai ales pentru a atrage turiştii străini interesaţi de experienţe în afara ţărilor lor", susţine Mihai Bârsan, organizator Destinaţia Anului.

Studiul mai arată că românii preferă să îşi organizeze singuri vacanţele, cu un procent de doar 18% care apelează la agenţii de turism pentru rezervări interne şi circa 32% pentru vacanţe în afara ţării.

Destinațiile preferate

În România, destinaţia preferată a fost muntele, atât în mini-vacanţe (1-4 nopţi), cât şi în vacanţele extinse (peste 4 nopţi). Dintre cei 91% care au ales să îşi petreacă mini-vacanţele în România, se remarcă un procent de 18% pentru city-break-uri în ţară, o altă tendinţă de urmărit şi capitalizat pentru oraşele autohtone.

Bulgaria a fost cea mai populară destinaţie pentru mini-vacanţe în străinătate, urmată de Spania, în timp ce pentru vacanţele extinse, Grecia a ocupat primul loc, urmată de Bulgaria şi Italia.

Analiza evidenţiază câteva judeţe "campioane", care se regăsesc în topurile respondenţilor pentru mai multe dintre criteriile analizate. Clasamentul celor mai vizitate judeţe în scop turistic include în ordine Braşov, Constanţa, Sibiu, Maramureş şi Ploieşti, în timp ce Maramureşul, Braşovul, Iaşiul, Sibiul şi Suceava sunt în topul celor mai recomandate judeţe, de către cei care le-au vizitat. Maramureşul ocupă locul 1 şi în topul judeţelor cu "Oameni primitori", urmat de Bihor, Braşov, Suceava, Sibiu. Respondenţii au indicat de asemenea Braşovul ca judeţul cu cel mai mare scor pentru raportul preţ-calitate ("Îşi merită toţi banii"), urmat de Maramureş, Sibiu, Bihor şi Suceava.

Vacanțe pe litoral

Conform cercetării, atunci când vine vorba de litoral, România este alegerea a jumătate dintre respondenţi, urmată de Grecia şi Bulgaria. 49% dintre respondenţi declară că au fost la mare în România în 2022 şi 44% intenţionează să meargă în 2023. Cu toate acestea, când se gândesc la viitor, România este singura ţară care pierde în intenţia de vizitare, în timp ce Grecia şi Turcia sunt cele mai căutate destinaţii.

"Grecia câştigă detaşat bătălia imaginii, inclusiv a gradului de recomandare. Cei care au fost acolo în ultimii 5 ani apreciază Grecia peste România la toate capitolele, cu excepţia uşurinţei cu care poţi să ajungi acolo. Cele mai mari diferenţe faţă de România sunt la capitolele curăţenie şi preţ care merită (+30%), urmată de plaje şi calitatea serviciilor (+25%). Faţă de Bulgaria pare a exista o şansă mai bună ca litoralul românesc să îşi apere cota de piaţă: există o percepţie mai bună de siguranţă, despre mâncare sau posibilităţile de distracţie cu familia. În schimb trebuie îmbunătăţită percepţia nivelului de curăţenie şi calitate al serviciilor", arată studiul "Cercetarea Destinaţii Vizionare".

Per total, respondenţii declară că au fost mulţumiţi de destinaţiile unde şi-au petrecut vacanţele şi le-ar recomanda cu siguranţă unor prieteni sau colegi, indiferent dacă acestea se află în ţară sau în străinătate. Zona unde se înregistrează totuşi cea mai mare diferenţă între destinaţiile din România şi cele din afara ţării este cea de "servicii de calitate".

Cercetarea arată că este esenţial ca destinaţiile turistice să-şi promoveze recunoaşterea primită în competiţiile turistice pentru a beneficia de un impuls major de încredere din partea potenţialilor turişti. De altfel, destinaţiile premiate anul trecut în competiţia Destinaţia Anului au primit un "bonus" semnificativ de încredere - în jur de +20% din partea celor care au aflat de premiu.

Studiul mai semnalează că aproape jumătate dintre respondenţi intenţionează să îşi petreacă în România vacanţa la mare de anul aceasta şi tot atât au mers în vacanţă pe litoralul românesc în 2022. Cercetarea a fost realizată în martie 2023, cuprinde o analiză detaliată a 3.000 de respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani şi a 2.500 de vacanţe ale românilor din ultimele 12 luni, din România şi străinătate, şi se concentrează asupra atitudinilor şi obiceiurilor de vacanţă ale românilor, precum şi asupra profilului publicului ţintă al destinaţiilor turistice din ţară.

Studiul are acoperire naţională, vizând toate regiunile ţării şi toate gradele de urbanizare. Colectarea datelor a fost realizată printr-un sondaj online, iar eroarea statistică pentru acest eşantion este de 1,8%.

Studiul curent are la bază şi alte cercetări premergătoare realizate în 2021 şi 2022, cu scopul de a investiga obiceiurile românilor cu privire la petrecerea vacanţelor şi de a identifica informaţiile de inclus în studiul de anvergură realizat în martie 2023.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
cristina cioran (2)
Cristina Cioran a povestit printre lacrimi calvarul pe care l-a trăit...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
florin citu functionare coalitie digi24
Florin Cîţu spune că alegerea lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
Pe aceeași temă
turisti spania
"Pute a turiști!"; "Duceți-vă acasă!". Spaniolii, tot mai furioși pe fluxul mare de turiști...
Views,Of,Kelor,Island,On,Komodo,National,Park,,Indonesia
Indonezia oferă vize pe cinci ani, cu intrare multiplă, pentru a atrage turiştii şi...
vouchere de vacanta crop
Suspendarea sau înlocuirea voucherelor de vacanţă cu bani va duce la o scădere cu până la 50%...
Raluca Hatmanu, consultant în turism_ “Last minute-ul nu e o variantă pentru familii_ _ Ghid Rapid 2
Raluca Hatmanu, consultant în turism: “Last minute-ul nu e o variantă pentru familii"
Te-ar putea interesa și
Veneția/ Shutterstock
Anunțul UNESCO în privința Veneției. Turismul copleșitor creează daune ”ireversibile”
dan negru
Dan Negru, după o vacanță în Japonia: "La noi, turismul e paradisul hoților"
Spectacular,Spring,Cityscape,Of,Polignano,A,Mare,Town,,Puglia,Region,
Cele mai populare destinaţii de vacanţă în 2023. Top 10 țări preferate de români
murani
A investit 2 milioane de euro într-un domeniu lăsat în paragină de 25 de ani și a dat...
Partenerii noștri
Digi24 Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după...
DigiSport Oțelul Galați - Universitatea Cluj, LIVE VIDEO, ora 20:30, în direct la DGS 1. Duel de SuperLigă pentru finala Cupei
Oțelul Galați - Universitatea Cluj, LIVE VIDEO, ora 20:30, în direct la...
PeRoz A călătorit 1.852 de kilometri ca să se întâlnească cu un bărbat pe care l-a cunoscut pe internet, dar el nu a apărut: „M-a păcălit”
A călătorit 1.852 de kilometri ca să se întâlnească cu un bărbat pe care...
Film Now Amber Heard, fericită, zâmbitoare și mamă full time. Poze rare de paparazzi cu fosta lui Johnny Depp și micuța ei de 3 ani, pe străzile din Madrid
Amber Heard, fericită, zâmbitoare și mamă full time. Poze rare de...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
Stirile Kanal D Unde este Ana-Maria? Tânăra, însărcinată în șase luni, a dispărut în drum spre casă. Ultimul mesaj al fetei: "Eu m-am urcat"
Unde este Ana-Maria? Tânăra, însărcinată în șase luni, a dispărut în drum...
ProFM Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea văruiește copacii, soțul ei, Dragoș Bucur, ară brazdele
Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
ploi
Vreme rece până sâmbătă dimineața în toată țara. Județele care se află sub avertizare cod...
Mihai Trăistariu/ Foto: Facebook
Mihai Trăistariu caută cameristă pentru apartamentele de la mare. Câți bani e dispus să...
profimedia-0865658841
Povestea uluitoare a unchiului lui Joe Biden: Ar fi mâncat de canibali în timpul celui de-al...
catalin cirstoiu
Cătălin Cîrstoiu: „Eu nu sunt în nicio stare de incompatibilitate. Nişte lupi în haine de oaie...