Acum la Digi FM Lucian Mindruta STING FEAT CHEB MAMI - Desert rose

Toţi foştii ambasadori ai SUA în România, scrisoare deschisă către români

N2Q1OTljNzQ0OTQ0MTlhODEyZmNkNTBmZDI5OTdlYQ==.thumb
25 de ani de Parteneriat Strategic cu SUA. Foto: Profimedia Images

Foștii ambasadori ai Statelor Unite ale Americii în România susțin, într-un demers fără precedent în ultimii 25 de ani, că Parteneriatul Strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa. Într-o scrisoare deschisă adresată românilor, cei opt foști ambasadori afirmă că țara noastră este unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA în Europa Centrală și de Est și „oferă un exemplu în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept și bunei guvernări”.

Diplomații au subliniat, în scrisoarea transmisă cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, rolul României în gestionarea crizei umanitare apărute după izbucnirea invaziei rusești în Ucraina, dar și rolul „decisiv” al țării noastre „în apărarea Flancului Estic al NATO, precum și în consolidarea stabilității și securității în întreaga regiune a Mării Negre”.

Potrivit acestora, „pe măsură ce România va continua să investească în propriile capabilități, va avea potențialul să devină unul dintre principalii furnizorii de securitate din regiune și din întreaga Alianță Nord-Atlantică”.

Cei opt foști ambasadori au subliniat i importanța includerii României în programul Visa Waiver. „Ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane. Guvernele noastre trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerințelor de admitere a României în acest program. Este nevoie în mod clar de mai multă comunicare cu publicul, sub forma unor campanii de informare și educare, precum și de cooperare mai strânsă cu toți actorii implicați, inclusiv societatea civilă și mediul de afaceri”.ambasadori sua

Scrisoarea transmisă românilor de către foștii ambasadori ai SUA în România:

Dragi prieteni români,

Atunci când a prezentat strategia de politică externă a Statelor Unite, Președintele Biden a subliniat că ”Alianțele Americii sunt cel mai mare atu al nostru”. Nicicând acest lucru nu a fost mai evident decât acum, când lumea se confruntă cu cel mai complex set de provocări geopolitice de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În calitatea noastră de ambasadori, am avut privilegiul de a contribui la construirea uneia dintre cele mai solide alianțe ale SUA, într-o regiune-cheie a Europei: Parteneriatul Strategic cu România, care aniversează acum 25 de ani de existență.

România este astăzi unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA în Europa Centrală și de Est. Țara dumneavoastră oferă un exemplu în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept și bunei guvernări. România lucrează împreună cu Statele Unite pentru susținerea acestor principii comune la nivel regional și global. După cum este binecunoscut, democrația nu poate exista în absența statului de drept, a responsabilității politice sau a unor instituții naționale puternice. Sprijinul continuu al românilor pentru reforme este necesar atât pentru asigurarea unei societăți democratice reziliente, cât și pentru a uneia prospere, puternice și competitive.

Acum, când invazia Rusiei amenință nu doar securitatea transatlantică, ci chiar fundamentele ordinii globale, România a răspuns pe măsură acestei provocări, devenind un furnizor esențial de asistență civilă și militară pentru Ucraina. Totodată, România a asigurat adăpostul și tranzitul a peste 1,5 milioane de ucraineni și a făcut posibil exportul cerealelor din Ucraina prin propriile sale porturi de la Marea Neagră, contribuind astfel la evitarea unei crize alimentare mondiale.

România are un rol decisiv în apărarea și întărirea Flancului Estic al NATO, precum și în consolidarea stabilității și securității în întreaga regiune a Mării Negre. Parteneriatul nostru de succes în domeniul securității include găzduirea de forțe americane și de facilități-cheie, precum sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore. Angajamentul ferm al României față de principiul apărării comune a fost recent din nou evidențiat de decizia de creștere a cheltuielilor naționale pentru apărare la 2,5% din PIB, care vă poziționează drept unul dintre contributorii majori la bugetul NATO.

Pe măsură ce România va continua să investească în propriile capabilități, va avea potențialul să devină unul dintre principalii furnizorii de securitate din regiune și din întreaga Alianță Nord-Atlantică. În mod complementar, o prezență militară americană robustă în România ar contribui la asigurarea celui mai înalt nivel de apărare și descurajare de-a lungul întregului Flanc Estic al NATO. Decizia, luată la recentul Summit al Alianței de la Madrid, de poziționare a unei brigăzi rotative suplimentare în România reprezintă un pas substanțial în direcția cea bună.

Pe parcursul a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic în 1997, România s-a dovedit a fi un aliat de încredere și un prieten adevărat. De-a lungul timpului, peste 30.000 de militari români au luptat alături de forțele americane în unele dintre cele mai dificile teatre de operații din lume. România și-a demonstrat hotărârea și calitățile de lider pe subiecte critice precum energia și schimbările climatice, siguranța rețelelor 5G și securitatea cibernetică. A fost un campion al promovării cooperării, securității și dezvoltării la nivel regional, prin formate precum Inițiativa Celor Trei Mări sau București 9.

Deși nivelul cooperării economice bilaterale a crescut în mod constant, apreciem că acesta nu și-a atins încă adevăratul potențial. Sunt necesare eforturi și spirit de inițiativă de ambele părți pentru a crește volumul comerțului și investițiilor și pentru a valorifica avantajele remarcabile ale României ca membru al Uniunii Europene, centru economic regional în plină ascensiune și verigă puternică în lanțuri internaționale de aprovizionare sigure. Companiile și specialiștii români au multe de oferit pieței americane. Mai mulți investitori americani ar trebui încurajați să descopere România.

Energia a devenit una dintre dimensiunile principale ale Parteneriatului Strategic SUA-România și unul dintre principalele sale motoare de dezvoltare. Mixul energetic diversificat, resursele proprii și profilul regional fac din România un partener natural al SUA într-un sector cu valoare deopotrivă economică și strategică. Cooperarea româno-americană poate aduce o contribuție decisivă la diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare, aspect critic pentru securitatea energetică a Europei. Viziunea și leadership-ul țării dumneavoastră în abordarea dublei provocări a securității energetice și tranziției verzi se regăsesc în proiecte precum instalarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România.

Schimburile educaționale și proiectele comune de cercetare sunt esențiale pentru un parteneriat orientat către viitor. Programul Fulbright rămâne pilonul central al cooperării bilaterale în domeniul academic, dar mult mai mult poate și trebuie făcut pentru a aduce laolaltă incredibilele resurse de inteligență, talent și creativitate ale popoarelor noastre. Universitățile și institutele de cercetare din România trebuie încurajate și susținute să dezvolte parteneriate pe termen lung cu instituțiile similare din SUA.

Includerea României în programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. Ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane. Guvernele noastre trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerințelor de admitere a României în acest program. Este nevoie în mod clar de mai multă comunicare cu publicul, sub forma unor campanii de informare și educare, precum și de cooperare mai strânsă cu toți actorii implicați, inclusiv societatea civilă și mediul de afaceri.

Parteneriatul Strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa și suntem cu toții mândri că am fost parte a acestei povești de succes. Amploarea și profunzimea Parteneriatului, alături de numeroasele sale rezultate pozitive, scot în evidență atât compatibilitatea dintre țările noastre, precum și beneficiile reciproce pentru SUA și România.

În același timp, considerăm că Parteneriatul a ajutat la construirea unei Românii puternice și prospere. Iar această Românie puternică și prosperă s-a dovedit a fi vitală pentru asigurarea securității, valorilor democratice și dezvoltării economice sustenabile în întreg spațiul transatlantic.

Cu această imagine în față vă transmitem, dragi prieteni români, felicitări din toată inima cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și ne exprimăm speranța că veți continua să demonstrați leadership, curaj și viziune și că veți găsi întotdeauna noi căi de a dezvolta prietenia și cooperarea dintre marile noastre națiuni.

Dumnezeu să binecuvânteze România! Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
claudiu pandaru sorin cimpeanu plagiat
Ministrul Cîmpeanu, noi acuzații de plagiat. Analiza lui Claudiu...
700e8964ea55b79f568659f4f0ac7e8b9e359b5f_simona-halep-2018-rg-2
La mulți ani, Simona Halep! Sportiva împlinește 31 de ani
florin negrutiu digi 24
Florin Negruțiu: Viitor de AUR țara noastră are. PSD și PNL se...
Pe aceeași temă
President Joe Biden makes remarks on the economy and meets with CEOs - 28 Jul 2022
Președintele Statelor Unite anunță că pandemia de Covid 19 s-a terminat în Statele Unite
USA / New York / WTC 11. September 2001
Nicolae Ciucă: Au trecut 21 de ani de la atacurile care au însemnat şoc, teamă şi durere...
sua
Spray-urile cu frişcă erau folosite de adolescenții americani pe post de droguri. New York a...
US Secretary of State Antony Blinken and Moldovan President Maia Sandu
Republica Moldova a împlinit 31 de ani de independență. Mesajul transmis de SUA
Te-ar putea interesa și
roman cautat de fbi
Român căutat de FBI de un deceniu, prins când ieșea de la o piscină din Budapesta
sebastian burduja - captura
Sebastian Burduja, încurcat în politică de studiile făcute în SUA : M-am lovit de percepția că...
House Fire Pennsylvania
10 morți, între care 3 copii, într-un incendiu care a mistuit o casă din Pennsylvania
Taiwan Asia Pelosi
China ameninţă cu „operaţiuni militare punctuale”. SUA speră să nu ajungă la un conflict cu...
Partenerii noștri
Digi24 Ce analize uzual recomandate sunt cu adevărat utile în diagnosticul bolilor infecțioase
Ce analize uzual recomandate sunt cu adevărat utile în diagnosticul...
DigiSport Ce victorie! România U19 - Austria U19 2-0. "Tricolorii mici" s-au calificat la Turul de Elită
Ce victorie! România U19 - Austria U19 2-0. "Tricolorii mici" s-au...
PeRoz Prințul George, fiul lui William și al lui Kate Middleton, replică tăioasă la adresa unui coleg: ”Tatăl meu va fi rege într-o zi!”
Prințul George, fiul lui William și al lui Kate Middleton, replică tăioasă...
Film Now Meryl Streep dezvăluie numele actorului ei preferat: Pur și simplu m-a uluit. Mi-am dorit să fiu la fel de bună ca el în meseria asta. A fost farul meu vreme de 50 de ani
Meryl Streep dezvăluie numele actorului ei preferat: Pur și simplu m-a...
Digi World Ce probleme de sănătate pot apărea în cazul celor care nu dorm suficient. De câte ore de somn are nevoie o persoană, pe noapte, în funcție de vârstă
Ce probleme de sănătate pot apărea în cazul celor care nu dorm suficient...
Digi Animal World Acest câine s-a prefăcut rănit la picior pentru a nu fi scos la plimbare. Imaginile cu patrupedul au devenit virale
Acest câine s-a prefăcut rănit la picior pentru a nu fi scos la plimbare...
ProFM Shania Twain, după ce a pozat doar într-o cămașa legată în jurul taliei și cizme cu toc: E despre a te simți bine în propria piele
Shania Twain, după ce a pozat doar într-o cămașa legată în jurul taliei și...
Digi Life 3 diete dovedite științific. Care sunt regimurile alimentare care chiar funcționează
3 diete dovedite științific. Care sunt regimurile alimentare care chiar...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate