Acum la Digi FM LOUD LUXURY FEAT BRANDO - Body

The Guardian: România, la răscruce de drumuri: alegeri cruciale pentru viitorul european al țării

simion-lasconi-ciolacu

România se află într-un moment decisiv al istoriei sale politice, începând duminică, 24 noiembrie, cu primul tur al alegerilor prezidențiale, urmat de alegeri parlamentare la 1 decembrie și un eventual al doilea tur prezidențial pe 8 decembrie, scrie The Guardian.

Aceste alegeri vor contura viitorul politic al țării, fie consolidându-i traiectoria pro-europeană, fie împingând-o către un curent naționalist care ar putea ridica semne de întrebare la Bruxelles, inclusiv în privința sprijinului pentru Ucraina.

Cine va succeda lui Klaus Iohannis?

Primul tur al alegerilor prezidențiale care trebui să-i găsească un înlocuitor președintelui în exercițiu, Klaus Iohannis, un centrist cu două mandate, are loc la 24 noiembrie, iar al doilea tur este programat pentru 8 decembrie. Între acestea, la 1 decembrie, are loc scrutinul parlamentar.

Paisprezece candidaţi concurează pentru a-i succeda centristului Iohannis, de la prim-ministrul de centru-stânga până la un secretar general adjunct al NATO şi un fost huligan de fotbal de extremă dreapta, al cărui partid a declarat cândva că educaţia privind Holocaustul este „o chestiune minoră” care nu trebuie predată în şcoli.

Luna trecută, o instanţă a exclus din cursă o altă candidată de extremă dreapta, europarlamentarul Diana Şoşoacă, pe motiv că aceasta „nu respectă valorile democratice”, susţinând că declaraţiile sale antisemite şi pro-Kremlin riscau să pună în pericol apartenenţa României la UE şi NATO.

Primul clasat, cu aproximativ 25% din intenţiile de vot, în ciuda numeroaselor crize din trecut generate de corupţie şi de respectarea statului de drept din partea partidului său şi a proastei gestiuni economice recente, este Marcel Ciolacu, prim-ministru şi şef al Partidului Social Democrat (PSD), care este aproape sigur că va ajunge în turul doi.

Amenințarea extremismului

Pe locul al doilea, dar în scădere cu aproximativ 16%, se află George Simion, liderul înflăcărat al Alianţei pentru Unitatea Românilor (AUR), populist şi de dreapta radicală, un fost membru al ultraşilor Honor et Patria din România, care doreşte „pace în Ucraina, ca Trump”.

Imediat după Simion, cu aproximativ 14%, se află Nicolae Ciucă din Partidul Naţional Liberal (PNL) de centru-dreapta, un fost soldat şi fost ministru al apărării şi prim-ministru, al cărui partid se află alături de PSD-ul lui Ciolacu în guvernul de „mare coaliţie” al României.

La egalitate cu Ciucă se află Elena Lasconi de la Uniunea Salvaţi România (USR), un partid larg progresist, iar Mircea Geoană, fost lider al PSD şi adjunct al secretarului general al NATO, care candidează ca independent, se află în urmă cu aproximativ 9%.

Sondajele - notează The Guardian - nu sunt foarte fiabile în România, dar majoritatea analiştilor prevăd o confruntare Ciolacu-Simion din care primul va ieşi probabil victorios, ajutat de puternica organizaţie de partid a PSD şi de faptul că se confruntă cu un candidat de extremă dreapta.

Alegeri parlamentare anticipate?

PNL şi-a încheiat parteneriatul de guvernare cu PSD în octombrie, după ce Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea Şoşoacă. Ciucă a declarat că decizia „ridică semne de întrebare cu privire la starea democraţiei în România”.

Partidul de centru-dreapta susţine că decizia instanţei a fost motivată politic: patru dintre cei cinci judecători au fost numiţi de PSD şi, deoarece votul de extremă-dreapta nu mai este împărţit, Simion are şanse mult mai mari să îl învingă pe Ciucă în turul doi.

PNL s-a angajat să nu intre într-o nouă coaliţie cu social-democraţii, dar mulţi analişti cred că totuşi ar putea ajunge să facă acest lucru: partidele nu sunt de acord decât în privinţa taxelor, iar Ciolacu a exclus orice fel de alianţă cu extrema dreaptă AUR.

Ultimele medii ale sondajelor sugerează că PSD ar putea câştiga confortabil scrutinul parlamentar cu aproximativ 30% din voturi, urmat de AUR cu aproximativ 21%, USR - care a declarat că nu va colabora cu PSD - cu 17% şi PNL cu aproximativ 14%.

Pe baza scorurilor proiectate, PSD şi PNL ar avea nevoie (presupunând că îşi pot depăşi divergenţele) de sprijinul unui al treilea partid mai mic, posibil UDMR, care reprezintă minoritatea maghiară din România, pentru a obţine o majoritate parlamentară.

Alternativa, o coaliţie PSD-AUR, ar anunţa o schimbare majoră pentru România, un aliat occidental ferm. Simion ar putea cere încetarea sprijinului pentru Ucraina şi o abordare a UE mult mai perturbatoare, naţionalistă şi de inspiraţie maghiară.

Cu toate acestea, dacă PSD îşi respectă promisiunea de a ţine AUR departe de guvernare, iar PNL îşi respectă promisiunea de a nu reveni la guvernare cu PSD, ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Problemele majore pentru alegători

Principala preocupare a alegătorilor este costul ridicat al vieţii, inflaţia din România - de aproximativ 5% - fiind cea mai ridicată din UE. Deficitul naţional în creştere vertiginoasă este, de asemenea, un subiect fierbinte, la fel ca şi infrastructura degradată şi serviciile de sănătate în dificultate.

Războiul din Ucraina este, de asemenea, o problemă majoră pentru alegătorii de extremă dreapta, care se opun vehement sprijinului continuu, deşi subestimat, al României pentru Kiev, creşterii cheltuielilor pentru apărarea naţională şi poziţiei tot mai importante pe flancul estic al NATO, scrie The Guardian.

Cei 330 de membri ai Parlamentului sunt aleşi prin reprezentare proporţională în 43 de circumscripţii electorale, cu unele locuri rezervate minorităţilor naţionale. Pentru a fi reprezentate, partidele trebuie să depăşească un prag de 5% din totalul voturilor exprimate.

În alegerile anterioare din 2020, doar cinci partide au depăşit acest prag. Dacă se repetă acelaşi model, până la 15% sau 20% din locurile din parlament ar putea fi redistribuite acelor partide care trec de 5%, ceea ce ar putea oferi PSD şi PNL o majoritate.

Dincolo de alegerea prim-ministrului, preşedintele joacă un rol în mare măsură simbolic, deşi reprezintă ţara pe scena internaţională, menţionează The Guardian.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
ROMANIA BUCHAREST NEW GOVERNMENT INVESTITURE VOTE
Florin Negruțiu, despre privilegiile bugetarilor și austeritatea...
andreea marin
Andreea Marin, mărturisire din vacanța în Capri: "Știu că sunt cam...
Iulia Putințeva / Profimedia
Scandal la Wimbledon. Iulia Putințeva a cerut evacuarea unui...
Pe aceeași temă
george simion (4)
George Simion, un nou mesaj acid: „Și-au bătut joc de categorii întregi de români; acest...
Nicușor Dan și George Simion
George Simion repetă comentariul nepotrivit la adresa lui Nicușor Dan, făcut și în campanie...
George Simion
Simion, către românii din Spania: „Să fiţi pregătiţi, pentru că trebuie să revendicăm ţara...
Ciolacu si Grindeanu
Grindeanu, întrebat dacă Ciolacu va mai avea vreo funcţie în PSD sau în guvern: „Ştiu sigur că...
Te-ar putea interesa și
claudiu târziu
Claudiu Târziu, fost copreşedintele AUR: "De ce se teme George Simion că are putea fi arestat...
Ciuca and Ciolacu, Romanian governing coalition leaders, Bucharest, Romania
Traian Băsescu, despre Ciucă și Ciolacu: "Domnii Nicu şi Marcel trebuie să răspundă în faţa...
george simion (7)
Cererea de anulare a alegerilor prezidențiale, depusă de George Simion, respinsă de CCR cu...
CCR
Cererea lui George Simion de anulare a alegerilor, judecată joi de CCR. Tot atunci ar putea fi...
Partenerii noștri
DigiSport ”Gigi Becali are o frică teribilă de Steaua!” / ”100%, sunt de acord!”. Noi acuzații în războiul cu FCSB
”Gigi Becali are o frică teribilă de Steaua!” / ”100%, sunt de acord!”...
PeRoz Poze superbe cu familia Irinei Loghin, de acum zeci de ani. Solista și soțul ei, Ion Cernea, alături de cei doi copii ai lor
Poze superbe cu familia Irinei Loghin, de acum zeci de ani. Solista și...
Film Now De ce a lipsit Salma Hayek de la nunta lui Jeff Bezos. Soțul ei, miliardarul François-Henri Pinault, a mers singur la eveniment
De ce a lipsit Salma Hayek de la nunta lui Jeff Bezos. Soțul ei...
Digi World “Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte ciudat. Am început să ne strângem lucrurile și să fugim. Arăta ca un tsunami”” is locked Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte ciudat. Am început să ne strângem lucrurile și să fugim. Arăta ca un tsunami”
“Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte...
ProFM Rihanna, apariție spectaculoasă la un club din Paris. Într-o rochie mulată și sfâșiată de sus până jos, și-a expus burtica de gravidă
Rihanna, apariție spectaculoasă la un club din Paris. Într-o rochie mulată...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
mihai leu
Mihai Leu a murit. Fostul campionul mondial avea 56 de ani
Dua Lipa "Radical Optimism" At Aviva Stadium, Dublin
Turiştii care au mers la concertele și festivalurile muzicale din Marea...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Rezultate la Evaluarea Națională
Când vor fi afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2025. Ce schimbări au fost implementate...
Fun time for children in summer camp
Reprezentanții MAI, recomandări pentru părinții ce își pregătesc copiii de plecare în tabără...
Adrian Negrescu
Economist, despre protestele sindicaliştilor de la Finanţe: „Să spui că există riscul neplăţii...
Elena Udrea cu polițiști lângă ea
Judecătorii au decis eliberarea Elenei Udrea din închisoare. DNA poate face recurs în trei zile