Uniunea Europeană a produs 14,7 milioane de biciclete în 2022, potrivit datelor Eurostat. Cifra este în creștere cu 10% față de anul precedent și cu 29% față de anul 2012, adică zece ani în urmă.
Cel mai mare producător în 2022 a fost Portugalia (2,7 milioane de unități), urmată de România (2,6 milioane), Italia (2,5 milioane), Germania (1,7 milioane) și Polonia (1,0 milioane). Față de 2021 producția din România a crescut cu 100.000 de biciclete, pe când cea din Portugalia a scăzut cu 200.000 de unități.
Ciclismul promovează sănătatea și bunăstarea individuală și, prin înlocuirea potențială a utilizării autoturismelor personale, contribuie la reducerea poluării aerului. Este un mod de transport ecologic și conștient de sănătate.
„Alegerea de a merge pe bicicletă în loc de a conduce o mașină contribuie la reducerea poluării. Prietenos cu mediul înconjurător și benefic pentru sănătate, poate contribui, de asemenea, la economisirea energiei. Economisirea energiei este tema centrală a Săptămânii europene a mobilității, care are ca scop promovarea mobilității active, a utilizării transportului public și a soluțiilor nepoluante.”, mai spune Comisia Europeană pe pagina de Facebook.
Potrivit datelor obținute de Green Community anul trecut, 10 dintre cele mai mari orașe din țara noastră (București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Craiova, Brașov, Oradea, Arad și Sibiu) numără împreună aproape 600 de kilometri de piste de biciclete, cu aproape 35% mai puțin față de Amsterdam (767 de kilometri).
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!